Mijn zoon Jay (bijna 5) wordt om deze reden geweigerd op zijn basisschool

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Poepen is een groot ding voor Jay

Jay is bijna vijf, en hoewel hij prima op de wc plast, blijft poepen een groot ‘ding’ voor hem. Thuis vraagt hij om een luier wanneer hij voelt dat hij moet poepen. Hij poept netjes in de luier, we vegen zijn billen af, en dat is dat. Maar op school is het een ander verhaal. Daar kan hij natuurlijk niet om een luier vragen. En nu, na een paar incidenten, zijn de gevolgen ingrijpender dan ik ooit had verwacht.

We hebben van alles geprobeerd, maar niets werkt

Thuis hebben we van alles geprobeerd. We hebben het opgelegd, beloond, genegeerd, aangemoedigd. We hebben ernaast gezeten en hem afgeleid of een ipad gegeven. We hebben boeken gelezen over het thema, filmpjes gekeken, en zelfs geprobeerd om er  een ‘feestje’ van te maken als hij op de wc zou poepen. Maar hoe groot de taart of hoe mooi de stickers ook waren, het succes blijft uit. Jay lijkt angstig. Hij vindt de wc eng voor poepen, dat heeft hij letterlijk gezegd. Hij zegt dat als hij langer op de wc zit er slangen uit de wc komen. Maar ook op het potje zitten werkt niet. “Ook daar komen slangen uit”, zegt hij dan volledig overtuigd. 

We dachten dat school hem net dat ‘zetje’ zou geven

Toch dachten we dat school hem misschien zou helpen over die angst heen te komen. “Als hij het daar écht niet kan ophouden, dan ging hij vast wel naar de wc”, dachten we. Hij is zich bewust van zijn omgeving en in zijn broek poepen vonden we niets voor hem. Hij vindt dingen ook snel vies. 

Twee weken geleden ging het voor het eerst toch mis

Jay voelde het aankomen, zegt hij. Hij durfde het vervolgens niet te zeggen, hield het te lang op, en toen was het te laat. Hij heeft toen met een vieze broek verder gespeeld in de bouwhoek. Alles zat onder: zijn kleren, de vloer, zelfs wat blokken. Een week later gebeurde het opnieuw, dit keer in de poppenhoek. De juf moest alles schoonmaken terwijl de andere kinderen verder speelden, er was niemand anders binnen school beschikbaar. Het werd chaos in de klas, vertelde ze.

We moesten op gesprek komen

De juf nodigde ons uit voor een gesprek, en ik wist eigenlijk al waar dit naartoe zou gaan. Ik voelde me vreselijk. Ze begon vriendelijk en begripvol: “Ik begrijp dat dit voor jullie lastig is,” zei ze. “Maar het schoolprotocol is heel duidelijk: kinderen moeten zindelijk zijn. Ik wil jullie graag helpen, maar ik moet eerlijk zijn: dit kan ik niet structureel oplossen in mijn klas.” Haar woorden waren nog steeds vriendelijk maar nu ook stevig. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken…

Het voelde als falen in het ouderschap

“We willen dit heel graag samen met jullie oplossen,” zei ze, “Maar dit kost tijd en ik heb die ruimte niet. Misschien kunnen jullie hulp inschakelen?” We knikten en spraken af einde van de week weer contact te hebben. We bedankten haar voor haar openheid en vertrokken. Ik voelde mij verslagen, het voelde alsof ik gefaald had als moeder. Waarom lukt het me niet om dit voor elkaar te krijgen? Waarom blijft dit zo’n groot probleem voor Jay?

De directrice belde mij

Een dag later ging mijn telefoon. Het was de directrice. Ze kwam snel ter zake: “We hebben besproken wat er is gebeurd. Helaas moeten we streng zijn in het handhaven van ons beleid. Uw zoon is niet langer welkom op school zolang hij niet volledig zindelijk is. Dit is niet persoonlijk, maar de juf heeft hier geen tijd voor. Incidenteel kan dit natuurlijk gebeuren, hij is een kleuter, maar het lijkt nu structureel te worden. En daar hebben wij niet de mogelijkheden voor binnen een klas van 32 kleuters.”

Ik schrok van de uitspraak van de directrice

Ik was in shock. Mijn stem trilde terwijl ik vroeg: “Maar hij plast toch gewoon op de wc? Is jullie beslissing niet te streng? Haar antwoord was kil maar feitelijk: “We raden u aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Tot die tijd kunnen wij hem geen onderwijs bieden.” Ik hing op en barstte in tranen uit. Hoe kan dit? Mijn zoon heeft zijn vriendjes op school, hij wil zo graag naar school. Hij plast keurig op de wc. Is het écht zo onoverkomelijk dat hij een luier nodig heeft om te poepen? Hij is nog jong. Ik begrijp dat de juf geen tijd heeft om incidenten op te lossen, maar moet een kind daarom volledig buitengesloten worden?

Jay is nu thuis en dat is ontzettend lastig

Nu zitten we thuis. Ik ben aan het bellen met hulpverleners en probeer een oplossing te vinden, maar de wachttijden zijn lang. Mijn zoon begrijpt niet waarom hij niet naar school mag en vraagt steeds wanneer hij terug mag. Ik heb geen antwoord. Ook vraagt hij of hij iets verkeerds heeft gedaan. Ik vind het zo sneu. Ik heb enerzijds begrip voor school maar voel me vooral boos door de situatie. Met ons eigen werk lopen we ook compleet vast, de situatie is eigenlijk onhoudbaar.

Hoe gaan we dit oplossen? En mag een school een kind überhaupt weigeren omdat hij niet volledig zindelijk is? Ik voel me machteloos…

MARISSA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

35 gedachten over “Mijn zoon Jay (bijna 5) wordt om deze reden geweigerd op zijn basisschool”

  1. IK heb geen eigen kinderen maar wel een idee dat mogelijk kan werken. Hij is bang voor slangen in het potje of WC. een potje is helemaal dichten. mogelijk kun je hem het potje van alle kanten laten onderzoeken en zichzelf overtuigen dat er geen slangen inzitten. En als hij erop zit kan er geen slang meer inkomen.
    Een andere mogelijkheid zou zijn om een paar verhaaltjes te vertellen bij het gewone voorlezen om hem bekend te maken net slangenbezweerders: mensen die slangen kunnen laten doen wat ze willen net als een honden trainer. Gewoon een verhaaltje zonder piepen te vermelden. Als hij hiermee vertrouwd is, kun je hem vertellen dat je een slangenbezweerder ontmoet hebt, did je een liedje geleerd heeft, dat je de baas over slangen maakt. als je dat liedje zingt, vluchten alle slangen weg. Hij krijgt dan macht over de slangen.
    Mogelijk een combinatie van deze twee opties.
    Succes.

    Beantwoorden
  2. ik zou hem eerst met luier op de wc laten poepen. Als dat goed gaat luier af, deze in de wc leggen en hem laten poepen.
    Gaat dat goed: ipv luier in de wc wat vellen toiletpapier over het water heen en dan daar op poepen.
    Als laatste stap laat je het toiletpapier vooraf achterwege.
    Eventueel in combinatie met “een anti-slangen-spray” (flesje toilet-spray met een geurtje en daar eigen label op plakken).
    Zo hebben wij het gedaan met onze autistische zoon: met 2 weken was hij normaal poepend op het toilet.
    Succes en sterkte ermee!

    Beantwoorden
  3. Geen idee wat voor werk jullie hebben en hoe ver van school je woont, maar misschien een oplossing om wel naar school te gaan…
    Ik heb wel eens gehoord van een kind dat niet zindelijk was qua ontlasting dat dat kind ddn luier droeg en als er gepoept was dit aan juf melde. Die belde ouder die dan zelf naar school kwam om te doen wat nodig was. Zo kon kind wel onderwijs volgen en klasgenoten zien en de juf door met de groep. Uiteraard moet het kunnen met werk en afstand. En met duidelijke afspraken over hulp en ondersteuning. Uiteindelijk bleek er bij dit kind ook iets meer aan de hand. Maar goed, dit is wel een prettigere oplossing. Met school zoeken wat wel kan. Ik kan nog denken aan naar school als hij toevallig in de ochtend al gepoept heeft of als hij altijd pas s middags poept dat hij tot het middaguur blijft of iets dergelijks.

    Beantwoorden
  4. Was bij onze jongste zoon ook het geval. Was zindelijk, maar durfde niet niet buitenshuis. Volgens school mocht hij niet beginnen, pas als hij volledig zindelijk en zelfredzaam was. Ik ben toen alleen maar nachtdiensten gaan draaien en hij ging met luier naar school, zodat ik hem 2 x per dag overdag kon verschonen op school.

    Toen hij doorkreeg dat hij het enige kindje was en andere kinderen erop reageerden, droeg hij van de een op andere dag geen luier meer en was hij zindelijk.

    Succes ermee! Mijn ervaring is dat kindere het pas doen wanneer zij het zelf willen/klaar voor zijn. Bij mijn zoon werkte stimuleren of verplichten alleen maar averechts.

    Beantwoorden
  5. Ik zou toch nog een keer met school in gesprek gaan en andere oplossingen aanbieden/zoeken.
    structureel vind ik wel heel snel gezegd na 2 x…

    Proberen halve dagen naar school te gaan,
    iemand op standby hebben die evt naar school kan komen als je zoon een ongelukje heeft gehad..
    evt met je zoon afspreken dat wr luierbroekjes in zijn rugzak zitten, als hij dan moet poepen kan hij zelf een luierbroekje aan doen in de wc en daarin poepen en evt oefenen met zelf z’n billen af vegen. misschien dit ook voor thuis doen zodat hij daar zelf behendiger in word.
    of een code met de juf afspreken dat als hij moet poepen, hij bv een blokje oid bij de juf brengt zodat zij weet dat ze na paar min even moet checken om z’n billen af te vegen etc. hij kan zichzelf daarna wel weer aankleden..

    Daarnaast is het misschien eens interessant om een familie opstelling te doen net de vraag; waar komt de angst voor poepen vandaan?

    Sterkte!

    Beantwoorden
  6. Heel lastig om al die goed bedoelde tips en verwijten te lezen. Ik snap je heel erg goed. Net alsof je niet alles al geprobeerd hebt. Soms gaat het nu eenmaal niet zo gemakkelijk. En hulp? Je moet smeken om hulp bij instanties, want eigenlijk word het pas gezien als probleem vanaf 6 jaar.

    Wij hebben hier ook een zoontje van 4 jaar die sinds begin dit schooljaar naar school gaat. Hij mocht met zijn luier naar school (want thuis houden zagen we niet als optie). Dat betekende elke keer naar school om te verschonen. In het geval van mijn zoon soms een aantal keer per dag. Ga dat maar aan je werkgever uitleggen. Elke keer werd mijn zoon uit de klas gezet en moest hij wachten tot hij een keer geholpen werd…en ja dat duurde soms wel een tijd met uiteraard veel pijnlijke billetjes. Nu kan hij gelukkig zelf zijn luier verschonen en billen afvegen (met een controle van ons). Thuis gaan we stug door met oefenen, zonder luier uiteraard. Het is heel zwaar. Fijn om te lezen dat we niet alleen zijn want het is gewoon heel zwaar en heeft invloed op het gehele gezin en werk. Schandalig dat jou kindje het recht van onderwijs word ontnomen er moeten toch andere opties zijn?

    Beantwoorden
  7. sorry maar je hebt zelf een beetje in de hand gehad om telkens thuis toch maar de luier te geven. en aan alles wat je schrijft merk ik dat je niet streng kan zijn als het moet. wees gewoon eerlijk en zeg waarom hij niet naar school kan. streng doch rechtvaardig kan ook wel werken bij een prinsje!

    Beantwoorden
  8. Oh, dit is zo moeilijk, ik leef met jullie mee. Bij ons ging het precies hetzelfde. Vanaf twee jaar plaszindelijk, maar poepen op de wc of het potje durfde ze niet. Ze kwam altijd wel keurig vragen om een luier en deed het dan daarin.

    Wij hadden ook alles geprobeerd. Stickerkaart, cadeautjes, liedjes zingen, hard zijn en een luier weigeren, in de poep laten zitten, zelf laten schoonmaken, druk een tijdje wegnemen en opnieuw beginnen, boekjes op de wc, boekjes lezen over het potje, en nog wel twintig andere dingen. Ook alle tips van internet en het consultatiebureau geprobeerd, maar het hielp allemaal niks.

    Twee maanden voor de basisschool kregen we het echt heel erg benauwd. Na twee jaar waren we nog geen steek verder.

    Uiteindelijk zouden we een dagje weggaan, maar moest ze eerst poepen. We hebben gezegd dat we niet gingen totdat ze op het potje gepoept had. Vele tranen, gillen van angst en gebroken harten van ons later poepte ze dan toch. Ze wist dat we anders niet zouden gaan. Het is denk ik het moeilijkste dat we ooit hebben gedaan, maar ze was er toen wel doorheen.
    Nooit meer problemen gehad.

    We hebben het wel vaker op de spits gedreven hoor, dit was zeker niet de eerste keer. Dit was alleen wel de eerste keer dat we zo bikkelhard waren dat we zeiden dat ze niet mee mocht als ze niet poepte. Daarvoor zeiden we bijvoorbeeld alleen dat ze niet eerder van het potje af mocht, ofzo.

    Allemaal even pedagogisch onverantwoord en afschuwelijk om te zien en doen, maar uiteindelijk heeft het wel geholpen.

    Heel veel sterkte, het breekt mijn hart om te lezen hoe verdrietig je zoontje is en hoe moeilijk dit voor jullie is. Houd vol, het komt ooit goed! Twijfel niet aan jezelf, je doet alles wat je kan.

    Beantwoorden
  9. Er zijn al heel veel dingen geschreven hierboven. je had het ook over zijn angst dat er slangen uit de wc of uit het potje komen. In zijn beleving is dat waarschijnlijk heel echt en heel eng. Geen idee of het werkt, maar misschien eens inzetten op het wegnemen van die angst door een professioneel iemand?
    wellicht heeft hij een keer een filmpje gezien of iets dergelijks waar dit gebeurde en is hij daarom zo bang?

    hopelijk komen jullie er snel uit, dit is natuurlijk voor niemand een fijne situatie.

    Beantwoorden
  10. Duidelijk zijn, eerlijk zijn, geen luier meer. Een luier is voor babies, niet voor kleuters. Zeg waarom hij niet naar school mag.

    Een kinder toilet bril en een opstap voor het toilet kan helpen.

    Beantwoorden
    • Een luier is voor babies zou ik dan weer niet benoemen. Dat zorgt voor nog meer schaamte en stress om te gaan poepen vermoed ik.
      & als het ies medisch is of echt oets psychisch dan kan hij er ook zonder hulp echt niets aan doen, het gevoel hebben boven op de schaamte die je waarschijnlijk al hebt als je in je broek poept in de klas EN dan ook nog eens denken dat je een baby bent zijn niet stimulerend…

      Beantwoorden
  11. Wij hebben altijd de deur opengehouden van het toilet. En als de kleine dan de deur opent en vraagt wat doe jij, gewoon gezegd, ik ben aan het plassen of poepen. Daarnaast hebben we gezegd als ze door de luier au billen had en niet lekker rook komt omdat ze een poeppie erin had gedaan, dat dat niet meer is als ze op de wc poept.
    En heel hard, maar laat hem dat anders ervaren, niet meteen verschonen bij een poep luier, maar even laten. niet de fijnste of leukste oplossing, maar bij ons wel efficiënt.
    Wij hebben nu alleen nog slaap luiers en oefenbroekjes. Ook iets dat we duidelijk hebben gezegd. je gaat nu naar de basis school, dat betekent poepen en plassen op de wc. Anders mag je niet naar de basisschool en dan kun je niet met je vriendjes en vriendinnetjes samen spelen en leren.
    En we hebben een sticker kaart gebruikt, een a4 met een leuke afbeelding van wat ze graag wil hebben, gesealde, met 30 vakjes erop. En elke dag netjes naar wc gaan is een sticker.. en is die vol, dan kreeg ze dat wat ze graag wilde hebben. en een keer mislukt, helaas geen sticker.
    hoe lief je kleine manneke ook is, je moet wel eerlijk zijn en soms hard. Dat is de maatschappij ook..

    Beantwoorden
  12. Als er geen medische achtergrond is waarom het kind niet zindelijk is, mag een kind geweigerd worden.
    het is nu extra problematisch omdat hij het niet aangeeft bij de leerkracht en de juf dus naast jouw zoontje ook nog een deel van de klas moet poetsen. Ik ben zelf leerkracht en ook met 21 kinderen is daar (een deel van je klas poetsen) geen tijd voor en daarnaast is het ook erg onhygiënisch voor de juf en andere kinderen. De rest van de kinderen heeft meteen door dat de juf even niet zo alert is. Daarnaast heb ik er ook bewust voor gekozen om voor onderwijs te gaan en niet voor zorg (kinderdagverblijf).
    Wanneer een kind wel welkom is, moet u zelf nog steeds uw kind komen verschonen bij een ongelukje, de leerkracht kan dat er niet bij hebben en krijgt een kind met een poepbroek ook niet schoon genoeg.
    Zeg uw kind waarom uw kind niet op school mag komen, dan gaat hij zelf ook niet gissen naar een antwoord.
    Bij de poeppoli kunnen ze jouw zoontje wellicht verder helpen.
    Heel veel succes en sterkte.

    Beantwoorden
  13. heel erg vervelend, maar inderdaad bij ons is vanaf groep 1 gezegd dat ze al redelijk zindelijk moeten zijn, dus zelfstandig naar de wc gaan plassen en poepen. een school kan niet allemaal luiers gaan verschonen in dr klas, dat doen ze bij de kinderdagverblijf. Dat is het verschil met een basisschool.. en weigeren mag, omdat hij ook nog niet officieel leerplichtig is, pas als hij echt 5 is dan is er leerplicht.. en je zou hem inderdaad op een rustige manier kunnen vertellen waarom hij nu even niet naar school mag, dat is toch normaal? dat verberg je toch niet voor je kleintje, misschien raakt hij dan toch gemotiveerd om ook op de wc te poepen… en jaa ongelukjes kunnen gebeuren, maar als het elke keer of regelmatig voorkomt dat hij dan gaat poepen en alles zit onder, dat is voor de juf ook niet fijn om alles schoon te maken en er lopen nog andere kids rond waar opgelet moet worden. Ik verbaas me ook een beetje dat het inderdaad niet bij het consultatie besproken of gezien is.. dan hadden jullie al eerder trainingen gehad… enig idee waarom hij denkt dat er slangen uitkomen? misschien nogmaals proberen er lang op te gaan zitten en laten zien dat er niks gebeurt…heel veel suc6

    Beantwoorden
  14. je kunt allerlei leuk dingen doen om je kind te helpen om op de wc te gaan. maar je moet ook eerlijk zijn tegen hem. het is zijn eigen schuld dat hij niet naar school mag.

    Beantwoorden
  15. Heel vervelend dit allemaal. ik snap dat je het zelf graag anders gezien had. Toch nog een kleine tip, bij mijn kleine heeft het geholpen om haar met luier op de wc te zetten, maar er dan een gat in gemaakt te hebben. dus toch nog even die veiligheid, maar wel de poep in de wc. toen was het heel snel klaar en ging ze wel poepen op de wc. hopelijk lukt er misschien toch nog iets van de tips en anders hoop ik dat je de juiste hulp kan gaan vinden. Succes!

    Beantwoorden
  16. Is zijn zindelijkheid tussen zijn 3e en 4e nooit ter sprake gekomen bij het Consultatiebureau? Is de noodzaak tot zindelijkheid nooit met jullie gedeeld bij de intake op de basisschool? Ik vind het los daarvan wel redelijk naïef om zelf niet in actie te komen en te hopen dat het vanzelf goed komt als hij naar school gaat.

    Beantwoorden
  17. Kan heel duidelijk zijn: nee school mag niet jouw zoon weigeren! bel de leerplicht.
    En eens: leg je situatie voor aan andere scholen als die er zijn en wissel.
    sterkte!

    Beantwoorden
  18. Hier nog wat tips:
    Valideer zijn gevoelens en maak de wc minder eng door samen een speciale bril of stickers te kiezen en hem een knuffel mee te geven. Begin met poepen in een luier op de wc om hem te laten wennen. Gebruik fantasie, zoals een “beschermteam” tegen slangen, om zijn angst te verminderen. Creëer voorspelbare momenten na maaltijden en gebruik ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen. Vermijd te veel focus op het probleem om spanning te verlagen maar je moet hem ook niet beschermen want daar help je hem dus juist niet mee dus geef eerlijk antwoorden dus als hij vraagt mag ik nog niet naar school omdat ik niet op de WC durf dan kan je rustig uitleggen waarom dat zo is.

    Beantwoorden
  19. Oefenen met kleren aan op de wc te zitten en langer. Desnoods met de wc bril dicht. Samen liedje zingen wie weet kan hij nu wel hetzelfde liedje nog een keer samen zingen. Zo opbouwen en afleiden als hij er op zit. Dit echt intensief een weekend lang oefenen om het uur en daarna afbouwen. Op den duur durft hij misschien nu 5 tellen zonder bril dicht te zitten of met broek na beneden en dan weer met liedje met bril dicht. Kortom heel rustig opbouwen en afleiden. Of samen foto’s kijjken dat jij op ooghoogte voor hem zit op de stoel. Wie weet durft hij wel op de stoel voor de wc wat langer te zitten. Praat over leuke dingen en leg geen nadruk op poepen en slangen. Zo legt hij een link tussen leuk en gezellig en de wc en haal je onbewust de angst weg.

    Beantwoorden
  20. zoek een andere school
    hier wil je je kind toch niet laten gaan als t al zo begint en 1 juf bij zoveel kinderen krijgen ze zo wie zo te weinig aandacht

    Beantwoorden
    • De school heeft binnen kaders zelf vrijheid de groepsgrootte te bepalen. Je snapt zelf ook wel dat 2 klassen van 16 leerlingen financieel mogelijk niet uit kan, he? Heeft u zelf wél genoeg aandacht gehad op school, dat u sowieso als ‘zo wie zo’ schrijft?

      Beantwoorden
  21. Sommige ouders vinden het moeilijk om de waarheid tegen hun kinderen te vertellen omdat ze anders gekwetst raken, maar in dit geval snap ik het niet dat de waarheid niet verteld wordt. Dat geeft duidelijkheid waarom hij niet naar school mag.

    Beantwoorden
  22. Misschien staat het al geschreven, maar de poep poli heeft ons geholpen. Je kunt hiernaartoe met een doorverwijzing van de dokter. Onze wachtijd was niet lang. Weet hij is niet de enige.

    Beantwoorden
  23. Dat is erg vervelend voor alle partijen, Ik denk dat je je zoontje maar op 1 manier kan helpen eigenlijk, en dat is de “veilige” luier weglaten.
    bij mijn zoon moet ik ook duidelijk zijn, teveel opties geeft hem onduidelijkheid, waardoor er een hoop frustraties / angsten gevormd worden.
    ik heb nadat hij op het potje begon te plassen en toen wou hij ook telkens de luier voor het poepen, op een gegeven moment gezegt: nee, ga maar op het potje, je bent nu een grote jongen… waarop hij reageerde met een tirade, driftbui, smeekbui, tranen omdat hij “kan niet” zei. Haal de spanning van het poepen weg, geef er geen aandacht aan. Zet een potje centraal en laat het hem zelf uitzoeken, wc, potje of broek. “daar staat het potje, daar is de wc, als je moet poepen, doe je het daar. kijk wat er gebeurt, maar geen luier meer geven. je mag boos zijn wanneer hij in zijn boek poept, maar wees duidelijk.
    ook inderdaad gewoon antwoord geven waarom hij niet naar school mag.
    Ik denk dat je hem zo kan helpen. Sommige kinderen hebben duidelijkheid nodig. de angst voor het poepen gaat pas weg als hij dit gedaan heeft waar het hoort. dan kan je verder.
    mocht hij toch volhouden (na minstens een dag), kan je altijd nog het laatste proberen: geen tv/scherm. totdat je gepoept hebt.
    zorg ook dat hij veel drinkt, beweegt en vezelrijk eet, dan gaat het soepeler en kan hij het moeilijker tegen houden.
    hoop dat je hier wat aan hebt. Liefs

    Beantwoorden
  24. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in zindelijkheidstraining. Er wordt dan gekeken naar wat het kind nodig heeft om zindelijk te worden. Eigenlijk zou elk kind (zonder interfererende beperking) met 3,5 jaar zindelijk moeten zijn. Indien dit niet het geval is, dan kan professionele hulp hierbij helpen.

    Beantwoorden
  25. Jammer dat het nog niet lukt. Lijkt me erg frustrerend voor iedereen en vooral voor je zoontje zelf. Onze meiden waren zindelijk met 2,5 maar onze zoon van bijna 3,5 is tot nu toe nog niet zindelijk, ik hoop dat het gaat lukken voordat hij naar school gaat. Ik weet van anderen dat ze worden gebeld als hun kind verschoond moet worden, die kinderen hadden een luier aan. De juf heeft er echt geen tijd voor ook al zou ze het willen doen. Hopelijk krijgt hij het snel door en mag hij terug. Voor nu blijven proberen, ook met hulp zoeken. Gewoon bij CJG?

    Beantwoorden
  26. Heb je al s geprobeerd om zonder dat hij het ziet een gat in de luier te knippen voordat je hem om doet? Zo kan het wel eens lukken. En ja een school mag een kind weigeren als ze niet volledig zindelijk zijn en als je reëel nadenkt is dat ook logisch. een juffrouw is er om kinderen “lesstof” aan te bieden. Als ze luiers moeten verschonen, dan staat de rest van de klas “stil”, plus als ze dat gewild hadden, waren ze wel in een kinderopvang/crèche gaan werken. Je geeft aan dat hij vraagt waarom hij niet nasr dchool mag en of ie iets verkeerd gedaan heeft. je zegt er geen antwoord op te kunnen geven? Wat dacht je van gewoon de waarheid zeggen, dat hij niet nasr school mag omdat hij in zijn broek poept en de juffrouw er niet is om zijn poep op te ruimen? Dat geeft hem duidelijkheid.

    Beantwoorden
    • een school heeft zorg plicht mag geen kinderen hier om niet weigeren
      niet iedere school doet dit is mijn ervaring
      als een kind nog een luier nodig heeft op school
      moet je zelf als ouder naar school voor te verschonen
      of er moet een verzorgende via de Wmo voor het verschonen van een luier naar school
      wij hebben het zelf mee gemaakt dat er maar 2 scholen in de gemeente waar onze zoon naar toe kon onze zoon is niet zindelijk en zal het nooit worden door een aangeboren afwijking van zijn darmen en blaas
      in de tussentijd heeft hij zijn eerste stoma en binnen jaar krijg hij ook nog een urinestoma en dan hoef hij geen luier meer om
      hij heeft de kleuter klas op een normale basisschool gezeten nu zit hij op een school voor zieke kinderen omdat hij te ziek en te moe is
      je zou naar de huisarts kunnen gaan en een verwijzing naar de poep polie in een kinderziekenhuis er zijn veel kinderen met problemen met poepen en hier bij komt een mdl arts , een psycholoog , fysiotherapeut
      en kijken naar het het hele plaatje wat hij nodig heeft en praat met school als een van de ouders zelf hem gaan verschonen of familie, vrienden dan kan hij naar school
      dan mogen ze hem niet weigeren dan heeft de school er geen werk aan alleen een belletje en dat hoeft de juf zelf niet te doen dat kan iemand anders op school doen ik werd altijd door de administratie gebeld

      Beantwoorden

Plaats een reactie