Elke zondagavond is het vaste prik: ik ga aan tafel zitten met een kop thee en een stapel folders voor me
Terwijl anderen hun weekend afsluiten met een film of serie, maak ik mijn voorbereidingen voor de week. Love it. Geen enkele aanbieding gaat aan mijn neus voorbij. Met een notitieboekje en een pen leg ik de folders naast elkaar en begin ik te streepjes zetten, pijltjes te tekenen en bedragen uit te rekenen. “Deze week is het misschien weer eens tijd voor een flinke pan erwtensoep”, denk ik bij mezelf, als ik zie dat de spliterwten bij de Lidl in de aanbieding zijn.
Ik heb het systeem van boodschappen doen en kosten besparen zo’n beetje geperfectioneerd
Iedere week werk ik met een vast weekmenu, waarin ik elke dag een maaltijd plan, en waarin ik ook rekening houd met de avonden dat we ergens anders eten. Zo eten we iedere woensdag bij mijn schoonmoeder en meestal op zaterdag bij vrienden. Die twee avonden schelen enorm in mijn boodschappenlijst en zijn eigenlijk mijn geheime besparingstruc. En daarbij, gezellig is het ook. We hebben een hechte band met mijn schoonmoeder en onze vrienden, en iedere week samen eten voelt bijna als een traditie.
Op maandag ga ik met mijn lijstje op pad
Eerst naar de Aldi voor wat basisproducten, dan door naar de Lidl voor de groenten en de kipfilet, en tenslotte naar de Jumbo voor het gehakt en andere dingen die ik in de eerste winkels niet heb kunnen vinden. Ik ga ook nog langs bij de Albert Heijn. Voor mij is het ritueel; het geeft me rust en een gevoel van controle. Alles in één keer halen, dat is het plan, zodat ik de rest van de week niet meer in de verleiding kom om extra dingen mee te nemen. En geloof me, dat werkt – elke keer als ik “even snel” een winkel in moet, kom ik naar buiten met dingen die ik helemaal niet van plan was om te kopen.
Deze week staat er van alles op het menu, van erwtensoep tot een simpele pasta en een ovenschotel
Met een paar aanbiedingen en wat voorraad kan ik alles precies zo in elkaar puzzelen dat we lekker en voedzaam eten, zonder dat ik onnodig geld uitgeef. Ik heb geleerd dat een beetje vooruitdenken echt een verschil maakt. Laatst nog hadden ze kipfilet in de aanbieding, en ik heb gelijk wat extra gehaald en ingevroren. Het voelt bijna als een kleine overwinning, al die besparingen die ik zo bij elkaar sprokkel.
Weekmenu voor deze week:
- Maandag: Spaghetti bolognese – ik heb gehakt kunnen scoren bij de Jumbo, 500 gram voor de prijs van 300 gram, en ik heb een paar blikken tomaten in de aanbieding meegepakt. Spaghetti is makkelijk, vult goed, en de kinderen vinden het heerlijk. Ik snijd wat extra groenten en verstop die in de saus, zodat ze ongemerkt wat extra vitaminen binnenkrijgen.
- Dinsdag: Erwtensoep – ik maak een grote pan erwtensoep met extra soepgroenten, aardappels en een rookworst die ik vorige week in de aanbieding heb gekocht. Het mooie van erwtensoep is dat het eigenlijk steeds lekkerder wordt naarmate het een dagje in de koelkast staat. Ik maak daarom een flinke hoeveelheid en vries wat porties in. Voor de lunch de volgende dag heb ik een extra bakje klaarstaan, en ook voor de vriezer. Een win-win.
- Woensdag: Eten bij mijn schoonmoeder – mijn schoonmoeder kookt zoals alleen zij dat kan. Ze maakt altijd iets uitgebreiders, vaak met meerdere gangen. Ze houdt ervan om iedereen aan tafel te hebben en maakt het liefst een gerecht dat de hele familie samenbrengt. Soms een stoofpotje dat uren heeft staan pruttelen of een ovenschotel met verse groenten en kruiden. En als we naar huis gaan, duwt ze me steevast een bakje restjes in de handen. Zo lief, en ik ben er dankbaar voor – weer een dag bespaard.
- Donderdag: Ovenschotel met broccoli, aardappelen en kipfilet – bij de Aldi zag ik dat broccoli in de aanbieding was. Ik maak een ovenschotel met voorgekookte aardappelschijfjes, kipfilet (ook in de aanbieding), en wat broccoli. Ik gratineer het met een beetje kaas die ik vorige maand op de kop tikte voor een goede prijs. De kinderen vinden dit heerlijk en het is bovendien voedzaam en simpel te maken.
- Vrijdag: Bami met spekjes en groenten – spekreepjes waren deze week in de aanbieding, dus ik heb meteen een paar pakjes meegenomen. Een zak wokgroenten erbij en bami die ik nog in de voorraadkast heb staan. Het is een snelle maaltijd en de kinderen smullen ervan. Een beetje ketjap en een druppeltje sambal voor de liefhebbers maakt het helemaal af.
- Zaterdag: Eten bij vrienden – dit is inmiddels een traditie geworden. Iedere week schuiven we bij vrienden aan. Soms koken zij iets uitgebreid, soms bestellen we wat, en zo nu en dan nemen wij iets mee. Het is een gezellige avond en voelt bijna als een uitje in eigen stad. Voor ons betekent het niet alleen gezelligheid, maar ook een dag minder boodschappen, en die combinatie vind ik perfect.
- Zondag: Risotto met paddenstoelen en Parmezaanse kaas – champignons waren deze week afgeprijsd, en ik gebruik een restantje Parmezaanse kaas van de aanbieding vorige maand. Risotto is simpel te maken en altijd een succes hier in huis. Ik roer wat paddenstoelen door de risotto en maak het af met een flinke lepel Parmezaanse kaas. Het is een waardige afsluiting van de week.
Naast het weekmenu koop ik altijd nog de basisdingen zoals melk, brood, eieren en fruit
Daarbij haal ik ook chips, koek, sap en toiletpapier. Ik probeer alles zoveel mogelijk in één keer te kopen, en als er iets in de aanbieding is wat ik vaak gebruik, neem ik het meteen wat extra mee voor de voorraadkast. Hoe vaker je de supermarkt inloopt, hoe meer je onnodige dingen meeneemt – dat is een les die ik door schade en schande heb geleerd. Ik probeer dus de bezoekjes te beperken.
Soms vraagt iemand wel eens of dit alles me niet teveel tijd kost
Nou, dat valt eigenlijk wel mee. Voor mij voelt het gewoon goed om een plan te hebben en niet meer uit te geven dan nodig. Het is bijna een sport geworden, een spel om te zien hoeveel ik kan besparen zonder dat we iets tekortkomen. Het geeft me rust, wetende dat ik alles onder controle heb en dat ik geld bespaar waar het kan. Hoe goedkoper, des te groter de kick.
Mijn vrienden lachen wel eens als ik mijn “jacht” op aanbiedingen vertel, maar ik ben er trots op
We leven in een tijd waarin alles duurder lijkt te worden, en voor mij is het belangrijk om goed op onze uitgaven te letten. Het voelt goed om te weten dat ik met een beetje creativiteit en voorbereiding elke week weer voor een mooie maaltijd op tafel kan zorgen onder dat we ons zorgen hoeven te maken over het budget. Ik ben trots op mijn systeem dat ons een hoop geld bespaart.
VERONIEK