Sanne: “Ik liep tijdens mijn zwangerschap een zeer gevaarlijk virus voor mijn ongeboren kindje op”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Deel 1: Sanne: “Ik moest direct geopereerd worden mét risico’s voor mijn ongeboren baby”

Deel 2: “Ik kijk in mijn online ziekenhuisdossier en schrik enorm van wat ik daar lees”

Helaas sluit deze echo toekomstige afwijkingen niet uit

Na een dik uur word ik weer uit de wachtkamer gehaald en vertelt de arts dat ze mij willen gaan behandelen. De behandeling bestaat uit tabletten met een anti-virale werking. De baby laat voor nu geen afwijkingen zien, maar dat sluit niet uit dat het virus de placenta al is gepasseerd. De arts geeft aan dat de behandeling tot nu toe nog niet een officiële behandeling is in Nederland voor het virus, maar dat het in andere landen wel al wordt gebruikt en dat het goede resultaten geeft.

Ik moet gaan nadenken over een vruchtwaterpunctie

Het volgende is dat ze na de 21 weken graag een vruchtwaterpunctie willen doen, dit kan niet eerder omdat de baby dan pas voldoende vruchtwater uitscheidt om het virus te kunnen vangen. Ik moet hier over na gaan denken, want een vruchtwater punctie kan een vroeggeboorte veroorzaken. De arts geeft aan dat als ik de vruchtwater punctie laat doen en er het virus wordt aangetroffen, dat ik dan mogelijk nog door kan gaan met de medicatie. Als ik het niet laat doen moeten ze hier nog goed over nadenken. De medicatie kan namelijk ook schade aan mijn nieren veroorzaken. Het voelt op dat moment toch een beetje als of ik weinig keus heb.

Ik weet niet wat ik moet kiezen

We spreken af dat ik met 20 weken nog eens op de poli terug kom. Er wordt dan een nieuwe echo gemaakt en ik heb nagedacht over de vruchtwater punctie. Deze 2 weken gaan mijn gevoelens alle kanten op, ondertussen voel ik de baby wel goed bewegen en kan ik niet geloven dat hij mogelijk ziek is. Ik vraag aan verschillende mensen advies, maar hier word ik niet echt wijzer van. Iedereen zegt wat anders van niet doen, tot wel doen tot grote twijfel.

De echo ziet er nog steeds goed uit

Ik ben bang als ik de punctie laat doen dat het een vroeg geboorte opwekt. En ik ben bang als ik het niet laat doen dat ik dan moet stoppen met de medicatie en dat de baby het virus dan oploopt. Op de poli wordt er een nieuwe echo gemaakt en wordt er bloed afgenomen. De baby laat nog steeds geen tekenen zien van het virus. Maar de arts benadrukt nog een keer dat dit echt niks wil zeggen.

Ik schrik enorm van wat de arts zegt

We hebben wederom het gesprek over de punctie, ik geef aan dat ik het nog steeds niet weet. Ik krijg nog een keer uitleg en dan zegt de arts dat er soms zwangerschappen worden afgebroken als een kindje CMV heeft opgelopen. Hier schrik ik enorm van. Ze geeft ook aan dat de vruchtwater punctie pas met 21 weken plaatsvindt en dat het dan mogelijk al te laat is om een zwangerschap af te breken. Dat patiënten soms naar het buitenland worden doorverwezen om daar een zwangerschap af te breken.

Mijn keuze is al duidelijk

Ik weet meteen dat ik dit nooit zal laten doen. Ik schrik ook van deze uitspraak en geef aan dat ik dit raar vind. In Nederland krijgen kindjes die met 24 weken worden geboren een kans om te overleven. Ik zou dan naar het buitenland gaan om mijn kindje daar geboren te laten worden en te laten overlijden. De arts zegt dat ze dan iets in het hartje spuiten zodat het hartje stopt en dat de baby dat levenloos ter wereld komt.

Ik kies na lang wikken en wegen toch voor een punctie

Na dit gesprek ben ik dus niet veel wijzer, ik voel me er alleen heel erg vervelend over. De baby beweegt ondertussen vrolijk en ik voel hem elke dag erg goed. Bij ruim 21 weken staat er weer een uitgebreide echo gepland en daarna een gesprek met de gynaecoloog en eventueel de punctie. Ik heb nog steeds geen definitief besluit genomen maar neig er wel steeds meer naar om de punctie toch te laten doen. Ik heb namelijk het gevoel dat als de baby wordt geboren en bij blijkt toch CMV te hebben dat ik er niet alles aan gedaan heb om hem niet ziek te laten worden. Omdat ik dan zeker met de medicatie moet stoppen.

Op de echo blijkt de baby nog steeds gezond

De echo laat wederom een gezonde baby zien! We bespreken nog een keer alle voor en tegens. Er wordt wederom benadrukt dat de baby zo ziek kan zijn dat het ooit beter is de zwangerschap af te breken. Ik besluit om toch de punctie te laten doen. Ze geven aan dat het vervolgens ongeveer 1 week duurt voor dat de uitslag bekend is.

De punctie viel gelukkig erg mee

Gespannen ga ik naar binnen en mag gaan liggen. Terwijl de naald wordt ingebracht steekt de baby zijn handje omhoog dus moeten ze even wachten met door prikken. Ik vind de punctie heel erg mee vallen en ik moet de komende 24 uur rustig aan doen. Eigenlijk vooral op de bank blijven liggen. En dan is het wachten op de uitslag…

Lees HIER verder.

SANNE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie