Wat begon als een droom in een pierenbadje, veranderde ons leven voor altijd

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

De tijd vliegt met je kinderen

Het begon allemaal in een pierenbadje. Onze grote droom. Het lijkt misschien een ongebruikelijke plek om zo’n besluit te nemen en het voor het eerst hardop uit te spreken. Maar toen we onze spetterende kinderen daar in dat zwembadje zagen, was dat het moment. De tijd glipt als zwemwater door je vingers en voor je het weet zijn ze zestien, willen ze alleen nog maar op hun zolderkamer gamen en chips eten. We besloten: we gaan die wereldreis maken. En niet over vijf jaar, maar nu, zo snel als haalbaar.

We wisten: dit wordt ons jaar

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen, maar wij waren ervan overtuigd: dít jaar gaat alles veranderen. De droom om met ons gezin een lange reis te maken hadden we al langer, maar het was altijd zo’n ver doel. Een stipje ver aan de horizon.

Ook met kinderen bleven we op reis gaan

In de jaren ervoor hadden we al mooie reizen gemaakt. Elk jaar gingen we op vakantie, terwijl we werkten aan onze carrières, een groter huis en een nieuwe auto. We kregen een zoon, en hoewel iedereen zei dat het reizen daarmee wel voorbij zou zijn, bleven wij gewoon gaan. En ook toen er drie jaar later een dochter bij kwam, maakten we nog steeds verre reizen, van Amerika tot Zuid-Afrika. Colin en Ivy waren makkelijk en enthousiast, waardoor reizen met kinderen voor ons ‘easy peasy’ was.

We gingen voor een derde kindje

Ons leven liep op rolletjes, en er was genoeg liefde over voor een derde kindje. We droomden van een ‘auto vol’, en zagen ons al als gezin van vijf op een tropisch strand; cocktail in de hand en met drie kinderen die zandkastelen bouwden. Wie wil dat nou niet?

Riff was anders dan andere kinderen

Dat het leven niet altijd zo maakbaar is als we dachten, werd duidelijk tijdens de derde zwangerschap. Onze baby had een verdikte nekplooi, wat leidde tot maanden van onderzoeken. Er werd geen oorzaak gevonden, en met een lichte onzekerheid werd onze zoon Riff geboren. We genoten van ons gezin van vijf, maar merkten al snel dat Riff anders was dan de oudste twee.

Zijn toekomst is onduidelijk

Van huilbaby tot ontwikkelingsachterstand, opnieuw talloze onderzoeken en ziekenhuisbezoeken. De diagnose bleef vaag: een onbekend genetisch defect. We werden geconfronteerd met Riff zijn beperking en alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken, waaronder een onbekende toekomst. En juist in die toekomst hadden we al onze ‘ooit’-dromen geparkeerd. Maar waarom wachten tot ‘ooit’?

We besloten voor een jaar weg te gaan

Na deze onrustige jaren besloten we te kiezen voor onze droom, vanuit positiviteit en optimisme. De eerste weken na ons gesprek bij het pierenbadje hielden we onze plannen voor onszelf. We onderzochten alles en het voelde bijna als een geheime missie. Ons besluit stond vast: deze zomer vertrekken we en blijven we een jaar weg.

Ik zou de kinderen zelf les gaan geven

Voor sommigen kwam dat besluit als een schok, vooral omdat we al over vier maanden zouden vertrekken. We overlegden met de school van de kinderen, die gelukkig enthousiast meedacht en ons de benodigde lesmaterialen meegaf. We moesten ons uitschrijven in Nederland vanwege de leerplicht en ik zou tijdens de reis les gaan geven. Gelukkig was dat als leerkracht mijn dagelijkse werk, wat het iets eenvoudiger maakte.

We regelden alles tot in de puntjes

We konden geld uit een investering vrijmaken en ons huis verhuren als vakantieverblijf. Zo vlogen de maanden voorbij, gevuld met opruimen, regelen en afscheid nemen. En toen was het zover: met de backpacks om en vlinders in ons buik stapten we het vliegtuig in, op weg naar ons grote avontuur.

Luxe hotels en veel te dure drankjes

Onze eerste bestemming was Dubai. De eerste weken voelden nog als vakantie; luxe hotels, uit eten, en veel te dure drankjes. We vroegen ons af of het hele jaar zo zou blijven voelen. En wanneer het moment zou komen dat we zouden beseffen dat dit ons leven was voor het komende jaar.

We maakten kennis met Azië

Pas toen we na Dubai richting Singapore en Maleisië gingen, begon het langzaam door te dringen dat dit geen gewone reis was. Het was onze eerste kennismaking met Azië, en we werden overweldigd door de nieuwe indrukken. De verwondering om wat er om elke hoek te ontdekken viel, gaf me zoveel energie. Maar hiernaast brak helaas ook een onrustige periode aan.

Lees HIER het vervolg.

SANNE

Insta: Travellinghighlanders

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Plaats een reactie