Het onderwijs staat regelmatig bloot aan discussie en debat. Eén van de centrale thema’s is de vraag of regulier onderwijs wel voldoende tegemoetkomt aan de individuele behoeften van kinderen. Er zijn steeds meer ouders en experts die zeggen dat regulier onderwijs niet altijd optimaal werkt voor elk kind. Ze willen meer persoonlijke aandacht in de vorm van particuliere scholen.
Grote klassen en het gevolg daarvan
Regulier onderwijs is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van een grote groep kinderen. Dit betekent dat er vaak sprake is van klassen met een groot aantal leerlingen en dat de aandacht van de leraar verdeeld moet worden over veel leerlingen. Voor sommige kinderen kan dit leiden tot gevoelens van onzichtbaarheid, een gebrek aan individuele begeleiding en onvoldoende uitdaging.
Op particuliere scholen is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht
Particuliere basisschool Florencius is hier een mooi voorbeeld van. De leerkracht kan hier rekening houden met unieke behoeften en capaciteiten van elk kind. Door de kleinschalige klassen en een laag leerling-tot-leraar ratio (maximaal 8 op1) kunnen leerkrachten meer tijd en aandacht besteden aan individuele leerlingen. Leerkrachten kunnen het kind beter leren kennen. Ze zien individuele sterke punten, zwaktes en leerstijlen van elke leerling en kunnen hier hun uitleg en onderwijs op aanpassen. Dit zorgt vaak voor betere schoolprestaties, een grotere betrokkenheid bij het onderwijs en een positieve leerervaring. Kinderen groeien hier in hun zelfvertrouwen.
Maatwerk
Leraren kunnen op particuliere scholen extra ondersteuning bieden aan leerlingen met speciale behoeften of juist meer uitdaging bieden aan hoogbegaafde leerlingen. Dit maatwerk draagt bij aan een effectieve leeromgeving waarin leerlingen optimaal kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen op hun eigen tempo, en niet op het klassentempo.
Meer financiële middelen
Particuliere scholen hebben naast kleinere klassen, vaak meer financiële middelen. Hierdoor kan de school een breed scala aan leermiddelen en faciliteiten aanbieden. Er is vaak meer ruimte voor creativiteit en spiritualiteit. Ze bieden vakken aan zoals kunst, muziek, cultuur, sport of wetenschap. Zo kunnen leerlingen al op jonge leeftijd hun passies en talenten verder ontwikkelen en zich specialiseren op gebieden die hen echt interesseren.
Betrokkenheid van ouders
Vanwege de kleinschaligheid en het gemeenschapsgevoel hebben ouders meer mogelijkheden om actief deel te nemen aan de schoolactiviteiten, besluitvorming en het ondersteunen van het leerproces van hun kinderen. Dit creëert een partnerschap tussen ouders, leerkrachten en leerlingen, wat de algehele onderwijservaring versterkt en de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen vergroot.
Er staan professionals voor de klas
Particuliere basisscholen staan bekend om hun kwaliteit van onderwijs. Ze hebben vaak hogere normen als het gaat om het selecteren van gekwalificeerde en ervaren leerkrachten. Deze leerkrachten zijn goed opgeleid in hun vakgebied en hebben een passie voor lesgeven. Ze hebben de vrijheid om innovatieve lesmethoden toe te passen en kunnen de leerervaring verrijken met hun expertise en ervaring. Het resultaat is hoogwaardig onderwijs dat leerlingen uitdaagt.
Hoge schoolkosten
Toegang tot een particuliere school gaat vaak gepaard met kosten, waardoor dit voor sommige gezinnen mogelijk niet haalbaar is. De realiteit is dus dat niet alle ouders deze vorm van onderwijs kunnen betalen. Ga dan bij jouw reguliere school na wat de mogelijkheden zijn wat betreft begeleiding en cursussen binnen de schoolpoorten.