Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
Ontwikkelingspsycholoog Eefje adviseert ten aanzien van de volgende ingestuurde vraag van één van onze volgers:
“Dochter van 4,5 heeft een enorm sterke wil. Op de trap zetten of met elkaar praten?”
Hallo lieve ouder, dankjewel voor je vraag. Omdat ik je natuurlijk niet persoonlijk gesproken heb en een antwoord formuleer op basis van de door jou ingestuurde informatie, wil ik erbij zeggen dat het uiteraard kan zijn dat ik hierin nog dingen mis en het antwoord niet allesomvattend is. Ik zal proberen daar waar ik nog belangrijke aspecten mis, vragen mee te geven. Ieder kind, iedere ouder en ieder gezin is uniek. Afstemmen hierop en op de context is de kern van mijn werk. Wat bij jullie werkt hoeft bij een ander gezin niet te werken en andersom. Ik hoop dat jullie in ieder geval verder op weg kunnen met jullie vraag na dit antwoord.
Bron: pexels.com
Een sterke eigenschap waar ze veel aan gaat hebben
Jouw vraag gaat over jouw kleuter van 4,5 jaar, met een enorm sterke wil. Allereerst zou ik willen zeggen; dit is een enorm sterke eigenschap, waar ze later veel aan gaat hebben. Het is alleen voor ons als ouders vaak echt niet altijd makkelijk, ‘omdat ze niet gewoon meebewegen’. Wat precies ook weer het mooie aspect is aan een kind met een sterke wil. Als ze straks volwassen zijn prijzen we mensen die voor zichzelf op komen, weten wat ze willen en niet zomaar alles voor waar aannemen. En echt kunnen gaan voor wat zij belangrijk vinden. Maar als kinderen dit doen vinden we dit vaak lastig of onhandig, of wordt dit wat minder snel geaccepteerd door de omgeving. Soms kan zo’n shift in visie of mindset al veel verandering teweegbrengen. Als ouders bij mij in mijn praktijk komen en we er vanuit een ander perspectief naar kijken, en dus ook naar het gedrag van hun kind kijken, kan dit al voor veel ruimte zorgen en minder problemen. Want wat zijn de gedragingen waardoor je jouw dochter een time-out wilt geven? En is dit wel zo onhandig wat ze doet of is het hoe we het als omgeving beleven?
Geen time-out maar time-in
Omdat ik geen concrete voorbeelden of meer informatie heb is dat natuurlijk lastig om in te schatten. Daarnaast snap ik heel erg goed hoe pittig het kan zijn, zeker als je zelf moe bent na een dag zorgen/werken etc. Dan wil je gewoon dat ze ‘zonder tegensputteren hun pyjama aan doen/ tanden poetsen/ doen wat je vraagt’. Waarmee ik op het tweede gedeelte van mijn antwoord kom. Heel kort door de bocht; een time-out vind ik nooit een goed idee. Waarom? Een kind dat ‘moeilijk’ gedrag laat zien DOET niet moeilijk, die HEEFT het moeilijk. En dan hebben ze ons juist nodig, oftewel hebben ze behoefte aan verbinding. Een time-IN.
Zoek naar mogelijkheden om gedrag te bespreken en kijk of eerst hulp bij regulatie van gedrag nodig is
Hoe boos je ook bent of wat er ook gebeurd is, kijk of je in plaats van te straffen kunt kijken naar een andere manier om samen tot de kern te komen van wat er gebeurd is en wat de onderliggende behoefte is van je dochter. Enkel kijken naar gedrag heeft vaak te weinig of in ieder geval voor een te korte periode maar effect. Mijn advies zou dan ook zijn om inderdaad te kijken of je het kunt bespreken, als dat op dat moment ook mogelijk is. Komen er veel emoties bij kijken? Dan reageert je dochter vanuit het zogenoemde ‘oerbrein’ en komt de informatie mogelijk niet binnen, dan is het belangrijk om vooral in te zetten op het reguleren van emoties, naast verbinding. Vervolgens zou je ook verbindend spel in kunnen zetten, om tot een oplossing te komen van wat er zich zojuist heeft voorgedaan.
Ik hoop dat jullie hiermee op weg kunnen!
EEFJE
Dit is een onderwerp welke ook vaker aan bod komt in mijn praktijk waarin ik, ontwikkelingspsycholoog gespecialiseerd in bewust opvoeden (gebaseerd op Aware Parenting) en ACT (Acceptance & Commitment Therapy), ouders help om meer vanuit verbinding op te voeden. Soms is één sessie genoeg, soms zijn er meerdere nodig. Ik geef zowel live als online begeleiding en cursussen, met als kern dat alle gevoelens er mogen zijn, verbinding de basis is, liefdevolle grenzen belangrijk zijn en dat zowel de behoeften en trauma’s van kind alsook ouder belangrijk zijn. Onlangs is mijn nieuwste online cursus ‘liefdevol begrenzen van je kind’ van start gegaan, waarin verbinding en begrenzen zonder straffen en belonen belangrijke onderdelen zijn. Je kunt je alvast aanmelden voor de wachtlijst voor de volgende ronde door mij een DM op Instagram te sturen.
Voor meer informatie klik HIER om naar Eefje Schoonewille haar instagram account te gaan.
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.