“Wat moet ik doen, mijn peuter doet anderen pijn”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

“Mijn zoon van bijna 3 jaar is ‘onhandelbaar’. Hij luistert niet, doet ons en zijn zus pijn en is ontzettend gefrustreerd”.

Hallo lieve ouder, dankjewel voor je vraag. Omdat ik je natuurlijk niet persoonlijk gesproken heb en een antwoord formuleer op basis van jouw ingestuurde informatie, wil ik erbij zeggen dat het uiteraard kan zijn dat ik hierin nog dingen mis en het antwoord niet allesomvattend is. Ik zal proberen daar waar ik nog belangrijke aspecten mis, vragen mee te geven. Ieder kind, iedere ouder en ieder gezin is uniek. Afstemmen hierop en op de context is de kern van mijn werk. Wat bij jullie werkt hoeft bij een ander gezin niet te werken en andersom. Ik hoop dat je in ieder geval verder op weg kunnen met jullie vraag na dit antwoord.

Bron: pexels.com

Peuters boven de 2 jaar die nog niet goed kunnen praten raken vaak gefrustreerd

Jouw vraag gaat over je zoontje van bijna 3 jaar, bij wie aansturen heel lastig lijkt te gaan. Ik heb wat extra informatie gevraagd over hoe dit dan concreet eruit ziet. En tevens gezien de grote frustratie en bijt- en explosieve gedrag vroeg ik mij af hoe zijn taalontwikkeling loopt. Aangezien je vaak ziet dat bij peuters boven de 2 jaar die nog niet (goed) kunnen praten en zichzelf dus moeilijker kunnen uitdrukken, er veel frustratie is die opbouwt en dan naar buiten ‘floept’ op andere manieren dan met taal. Ik kreeg terug dat dit aan de orde is. Dat hij met praten wat achterloopt en hiervoor al extra naar de peuterspeelzaal gaat en op de wachtlijst staat voor logopedie.

Ik denk dat dit heel goed is dat je dit doet. Mogelijk valt straks verderop al veel frustratie voor hem weg en daarmee ook zijn gedrag wat je beschrijft. Dus allereerst wil ik je meegeven om je er bewust van te zijn dat dit een groot deel van zijn gedrag zou kunnen verklaren. Hoe frustrerend is het ook als je heel graag iets wilt zeggen/uitleggen, maar het lukt nog niet (voldoende) en je wordt hierdoor niet of verkeerd begrepen. Het bijten en gooien met dingen zou verklaard kunnen worden door deze opgestapelde frustraties en spanningen. Mogelijk speelt het ook nog mee dat hij talige uitleg ook (nog) niet goed begrijpt. Je geeft aan dat je bij hem probeert aan te sluiten door extra uitleg te geven waarom iets niet kan of mag, het is mogelijk dat hij dit onvoldoende nog ‘vat’.

Zorg ervoor dat hij zijn frustratie op een veilige manier uit, begrens ongewenste manieren op een liefdevolle en duidelijke manier

Wat je verder beschrijft is dat hij niet reageert op aansturing als je bijvoorbeeld zegt dat hij iets niet mag doen. Ook als je dit op andere manieren probeert. Als hij zijn zin niet krijgt gaat hij gooien of bijten, bijvoorbeeld als hij geen snoepje mag of als hij met speelgoed wilt spelen waar zijn zus net mee speelt. Naast zijn taalontwikkeling zou het kunnen zijn dat hij (en dit kan mede door zijn taalontwikkeling komen) met opgestapelde frustraties en spanningen zit. Elke grens kan dan ervoor zorgen dat hij alle spanningen of frustraties van die dag of dagen/weken ervoor ‘lost’. Dit is een gezonde manier voor kinderen (en trouwens ook voor volwassenen) om dit kwijt te komen. Mijn advies zou dan ook zijn om hem dit te laten doen, op een veilige manier natuurlijk. Misschien wilt hij wel hard huilen, razen of tieren. Maar bijten/gooien et cetera begrens je op een liefdevolle en duidelijke manier. Dit zou veel van zijn frustratie kunnen laten wegvloeien.

Creëer alternatieve manieren om zijn frustratie eruit te laten komen

Verder zou je kunnen kijken om op andere momenten van de dag zijn frustratie eruit te laten komen. Door bijvoorbeeld te stoeien samen of te dansen op muziek. Maar misschien doe je dit al. Verder zou machtsomkeerspel iets kunnen betekenen, zeker als er sprake is van gevoelens van onmacht of frustratie kan dit helpend zijn. Machtsomkeerspel betekent dat je speelt dat je kind de ‘sterkere’ is en jij zelf de ‘zwakkere’. Het idee is dat kinderen in dit spel hun gevoelens van onmacht en frustratie, die alle kinderen in bepaalde mate hebben doordat er veel voor hun wordt bepaald op een dag, kwijt kunnen komen. Machtsomkeerspel kun je op veel verschillende manieren doen. Je zou bijvoorbeeld met stoeien kunnen spelen dat je overdreven of met een gek stemmetje roept ‘je krijgt me toch niet omgeduwd!’. En je kind die je vervolgens in spel op bed om wilt duwen lukt dat natuurlijk gelijk, waarna jij je heel theatraal en met veel bombarie op bed laat vallen.

Vaak zie je dat kinderen dan heel hard gaan lachen en dit keer op keer willen doen. Lekker vaak herhalen in dat geval, ook dat is een manier om te ontladen ofwel frustratie te laten wegvloeien én om de verbinding te versterken met je kind. Want om je kind aan te kunnen sturen ofwel om ervoor te zorgen dat je kind meewerkt ofwel luistert, is het belangrijk dat de verbinding stevig is op dat moment.

Ik hoop dat jullie hiermee op weg kunnen!

EEFJE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Voor meer informatie klik HIER om naar Eefje Schoonewille haar instagram account te gaan.

Plaats een reactie