Het Gezinsbudget: Wij verdienen samen tussen de 3000 en 4000 netto

|

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn man is 34 jaar en ik ben 32 jaar oud. We hebben vakantiekindjes, ze zijn elke vakantie bij ons. 

Welk werk doe jij?

Mijn partner is ZZP’er. Hij is kalkzandsteenlijmer. Ik werk 16 uur in de zorg en doe vrijwilligerswerk in de kringloopwinkel.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn netto inkomen is €1100 (dit kan nog wel verschillen door de onregelmatigheidstoeslag) en het inkomen van mijn man verschilt heel erg. Ik schat gezamenlijk tussen de €3000 en €4000.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op onze spaarrekening staat niet zo veel, maar wel genoeg voor bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser, mocht deze kapot gaan.

Hebben jullie schulden?

Nee, alleen de hypotheek en mijn man heeft een leasebus.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in een hoekwoning-rijtjeshuis en gaan nu verbouwen. Onze hypotheek gaat daardoor de lucht in naar ongeveer €700 per maand.

Gas/wa­ter/elektriciteit: €180 per maand. Het wordt straks minder door de aanpassingen van de verbouwing.

Boodschappen: Ik gok per week tussen de €90 en €120. Ik kijk eerlijk gezegd niet heel erg naar de prijzen. Ik werk veel in de avonden, dus ik ben weinig thuis, daardoor vallen de kosten wel mee. Als de kindjes er zijn, zijn de boodschappen wat duurder, maar dat komt natuurlijk ook door de luiers.  We bestellen de boodschappen één keer per week. Voor de hond zijn we €45 per drie maanden kwijt. 

Verzekeringen: Alles bij elkaar opgeteld denk ik zo’n €500. 

Auto: De auto’s kosten best wel wat per maand aan wegenbelasting en benzine  (mijn man rijd diesel). Het precieze bedrag weet ik niet. Ik tank één of twee keer per maand en mijn man twee keer per week. 

Internet/tv/telefoon: €120, we hebben twee abonnementen. 

Abonnementen: Netflix, Videoland, New Faith Network kost ons €30 per maand. De lidmaatschap Freya bedraagt €39 per jaar.

Sport: Mijn man is lid van de dartvereniging voor €10 per maand.

Uitjes: Als de kinderen er in de vakanties zijn gaan we regelmatig weg. Ik heb een jaarabonnement op een park hier in de buurt, dat heeft ons €70 gekost en dan kunnen we daar het hele jaar heen. We gaan ook soms naar de dierentuin (wel met korting via de supermarkt) en naar de ballenbak. Dat kost ongeveer €10. In de zomer pakken we wel eens een terrasje. Dat kost ongeveer €40 per keer, inclusief lunch.

Vakantie: Als de kinderen er zijn, gaan we een week naar de camping in Hardenberg. Dit kost ongeveer €700 en dan hebben we ongeveer €200 vakantiegeld voor extra uitjes. In totaal dus €900.

Spaargeld: We sparen niet veel. De ene maand €100 en de andere maand niets.

Goede doelen: Wij hebben een sponsorkindje in Burkina Faso, dat kost €30 per maand. Ook steun ik een project van Home Sweet Home in Afrika voor €25 per maand. In totaal dus €55.

Overig: Als de kinderen komen, betalen we de busreis. Dit kost ons elke schoolvakantie €90. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Wij vinden het niet belangrijk om dure kleding aan te geven. Ik draag wat ik mooi vind en haal het liefst tien broeken van €30, dan één broek van €300. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Redelijk, wij hebben ook mindere tijden gehad en toen was het bedrag een stuk lager wat we te besteden hadden. Nu het duurder kan, genieten we daar zeker van. “Morgen is je niet beloofd”, zeg ik vaak. 

Waarop kan je bezuinigen?

Op onze uitjes.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Na onze verbouwing willen we meer op onze uitgaven gaan letten en meer sparen.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ons huis.

Heb je een geldtip?

Spaar elke maand iets als het kan, helemaal met de prijzen van nu. Spullen hoeven niet duur te zijn. Als je over iets twijfelt, haal het dan niet. Ik ging bijvoorbeeld voorheen vaak naar de Action en haalde zo maar van alles. Nu houd ik het in mijn handen en vraag mezelf af: “Heb ik het echt nodig?”.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Het maakt me niet gelukkig, maar ik ben blij dat er elke maand weer geld op de rekening staat en we toch alle rekeningen kunnen betalen en er iets overblijft om iets leuks te doen met de kinderen

Lees HIER en HIER over een ander Gezinsbudget.

NORAH

1 gedachte over “Het Gezinsbudget: Wij verdienen samen tussen de 3000 en 4000 netto”

Plaats een reactie