Een baby, eerdere al rondrennende kinderen, hormonen all over the place, nieuwe taken, een berg onzekerheden en vermoeidheid: niet zo heel gek dat veel jonge ouders hun relatie als minder goed ervaren dan in de periode voor ze kinderen kregen. In dit artikel vind je de 5 meest voorkomende relatieproblemen van andere ouders.
We onderschatten de impact van een baby op onze relatie
Als jullie een kindje verwachten, dan gaat alle aandacht naar de komst van de kleine spruit. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op de bevalling? Als je geluk hebt is er aandacht voor de postpartumperiode en wellicht vraagt een betrokken verloskundige naar jullie idee voor de kraamtijd. Maar daarna… We onderschatten de enorme overgang die het krijgen van een kind is. Van een leven met alleen elkaar (bestaande uit verliefd, vriendschappen, werken, sporten en heel veel vrijheid) naar een leven met kind(eren) (bestaande uit alle gezamenlijke zorg voor kinderen en huishouden). De vraag waar jullie zaterdagavond zullen gaan eten wordt vervangen door vragen over poep, luiers en de was. Niet zo gek dus dat jullie tijd nodig hebben om deze verandering door te maken en dat je je soms onzeker voelt en twijfelt over je relatie.
Relatieprobleem 1: de hoeveelheid slaap is oneerlijk verdeeld en te weinig…
Slaapgebrek en vermoeidheid: iedere ouder kan zich deze fase maar al te goed herinneren. Niet omdat het nou zo gezellig was. Jullie lontjes worden een (heel) stuk korter en je kunt een stuk minder hebben. En als je dan ook nog het gevoel hebt, dat de slaap oneerlijk verdeeld is… dan wordt de sfeer er in huis niet beter op.
Wat je kunt doen: kijk samen wat voor jullie de beste oplossing is. Verdelen jullie de nachten? Doen jullie het samen? Geeft de moeder borstvoeding? Dan kan partner ‘s nachts de luierdienst doen. Hoe zit het met middagdutjes? Of vroeg naar bed (want dat is echt het nieuwe uitslapen…). Bedenk samen een regeling die voor jullie werkt en voor allebei eerlijk voelt. En onthoud: het gaat voorbij.
Relatieprobleem 2: alle aandacht voor de baby, maar niet voor elkaar…
Jullie zijn supertrots op de nieuwste aanwinst van jullie gezin. Een prachtige, lieve en hulpbehoevende baby. Deze krijgt kusjes, knuffels en liefde voor 10. Je oxytocineniveau blijft dus dankzij dit nieuwe wezentje wel op peil. Maar als je niet af en toe even bijkletst met je partner en zorgt dat je weet wat er bij de ander speelt en nieuwsgierig bent naar de ander, dan raakt jullie eigen relatie – waar het allemaal mee begon – ondergesneeuwd.
Wat je kunt doen: stel je verwachtingen bij. Het leven met kinderen is niet alleen maar leuk en vraagt een hoop van jullie als ouders. Maar ga hierdoor niet twijfelen aan jullie relatie. Zorg dat je met elkaar blijft praten en niet alleen samen in slaap valt bij een halfboeiende Netflix-serie. Zet de tv uit, regel een spannende date-night thuis of regel oppas en ga er weer samen op uit. Dit doe je voor jezelf en voor jullie kids. Win win dus!
Relatieprobleem 3: seks, daar doen we (zo goed als) niet meer aan
Slaapgebrek, onzekerheid, een berg verantwoordelijkheid, beroerde nachten van je kind: er zijn nogal wat dingen die roet in het seksleven gooien. Over de eerste keer seks na de bevalling hoor je wellicht nog wat, maar daarna… Ook dan kan de hoeveelheid seks minder worden.
Wat je kunt doen: begin met je er niet te druk over maken. Het. Is. Normaal. Stop het niet in het verdomhoekje, maar praat er samen over. Over jullie seksuele verlangens, veranderende lichamen en dingen die je wel en niet wilt. Begin eerst weer. Het hoeft niet gelijk perfect. Gun jullie de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Ben je eenmaal begonnen, dan kun je wellicht iets nieuws toevoegen aan jullie seksleven: bijvoorbeeld andere posities, een erotische massage of kijken welke speeltje bij jullie past.
Relatieprobleem 4: we denken zó anders over dingen
Bij de bevalling heb je het als vrouw toch wel voor het zeggen, want het is jouw lijf. Maar daarna begint het: hoeveel bezoek in de kraamtijd? Wanneer de eerste hapjes? Hoe denken jullie over schermtijd? En is het oké om je baby mee te nemen naar het terras/voetbalveld/vriendenavond of niet? Vanaf wanneer regelen jullie oppas? Baby’s zijn te gek, maar krijgen zelfs de meest doorgewinterde structuurjunkie uit zijn ritme. En dat kan wrijving geven. Als jij tegen schermtijd bent en je partner je kind doodleuk een uur voor de tv zet, dan botst dat.
Wat je kunt doen: communicatie is het toverwoord voor de meeste problemen van jonge ouders. En dat is het eerste wat je niet of minder doet, zodra de automatische piloot inschakelt in deze drukke fase van jullie leven. Maar nog steeds kan er niemand in jouw hoofd kijken. Blijf dus in gesprek. Waarom wil je geen schermtijd? Waarom vind je het geen fijn idee als de baby meegaat naar het terras tijdens een vriendinnenuitje? Het is jullie kind, dus het zijn ook jullie beslissingen. Inzicht in waarom de ander iets vindt of denkt, geeft ruimte voor overleg. Probeer te begrijpen waar standpunten vandaan komen, in plaats van direct op de rem te trappen.
Relatieprobleem 5: alles voor de kinderen
De baby die altijd bij jullie op de kamer is, elk weekend dat quality-time met de kinderen betekent en ouders die zich compleet wegcijferen voor de kinderen. Onze kids zullen we niet zo snel vergeten, maar onszelf…
Wat je kunt doen: stel grenzen op en maak afspraken. Wanneer is er tijd om jullie relatie te versterken? Wat vinden jullie belangrijk om samen te blijven doen? En wat willen jullie graag voor jezelf blijven doen? Het is namelijk ook belangrijk om dingen voor jezelf te blijven doen. Even af te schakelen van het leven als ouder en weer even iets voor jou te doen. Hierdoor doe je je kids echt niet tekort. Zij hebben ook baat bij een gelukkige ouder!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Easytoys.