Ik stond met een gigantische vuilniszak vol luiers voor de container en voelde me ineens een wandelend milieudelict. Dit kon toch niet meer? Wekelijks sjouwde ik zo’n zak naar buiten, en bij iedere klik van de containerdeksel werd mijn schuldgevoel groter. Dat moest anders. Mijn man, Bas, was het gelukkig met me eens. Zo begon onze reis naar een milieubewuster huishouden.
Geen stinkende luierzakken meer
Het begon met wasbare luiers. Ik geef toe, in het begin vond ik het een beetje een gedoe. Maar na een paar weken waren we om. Geen stinkende luierzakken meer, geen gezeul naar de container en vooral: een flinke besparing. Joep en Stijn hebben er beiden in gezeten en zelfs bij Loes gebruikten we ze nog trouw. Een routine was het geworden: luier af, in de luieremmer, wassen, drogen en hergebruiken. Ik vond het geweldig.
Wekelijks gingen er pakken vol toiletpapier doorheen
Maar toen kwam het volgende dilemma: toiletpapier. Met drie kinderen en twee volwassenen gingen er pakken vol doorheen. Elke week stond ik in de supermarkt met een gigantische stapel wc-papier in mijn karretje. Wasbare luiers konden, maar waarom was er dan geen alternatief voor wc-papier?
Een TikTok-openbaring
Op een avond scrolde ik gedachteloos door TikTok toen ik een Amerikaans gezin zag dat ‘wash cloths’ gebruikte in plaats van toiletpapier. Kleine, dunne doekjes, die je na gebruik in een wasmand deed en vervolgens waste. Bas zat naast me op de bank. “Moet je kijken,” zei ik en hield mijn telefoon voor zijn neus. “Dit is toch briljant?”
Mijn man reageerde: “Ehh.. serieus?”
Hij trok zijn wenkbrauwen op. “Ehh… serieus?” Ik knikte. “Waarom niet? We wassen toch ook wasbare luiers? Dit scheelt zoveel papier.” Bas zuchtte, maar ik zag dat hij al half om was. “En de kinderen dan?” “Die wennen er vanzelf aan,” zei ik stellig. En zo geschiedde. Binnen een week had ik een stapel flanellen doekjes besteld, een apart wasnet opgehangen en een systeem bedacht. De toiletrol verdween. Nou ja, bijna.
Joep keek me aan alsof ik had voorgesteld om in het bos te gaan poepen
De kinderen waren minder enthousiast. Joep keek me aan alsof ik had voorgesteld om in het bos te gaan poepen. “Mama, dat is raar, dit is toch vies” “Stel je niet aan,” zei ik. “We wassen het gewoon.” Stijn vond het wel grappig. “Mag ik mijn eigen kleur?” vroeg hij. Dus ja, ze kregen allemaal hun eigen kleur doekjes. Joep blauw, Stijn groen en Loes roze. Dat hielp.
“Het voelt anders,” mompelde Bas
De eerste dagen was het even wennen. Stijn vond het geen probleem, maar Joep en Loes mopperden. “Ik wil gewoon wc-papier,” riep Joep boos. Maar na een week hoorden we ze er niet meer over. Bas moest er ook even aan wennen. “Het voelt anders,” mompelde hij op dag drie, maar hij gaf toe dat het best te doen was.
Ik voelde me een eco-queen
Na een maand konden we ons niet meer voorstellen dat we ooit zoveel wc-papier hadden gebruikt. Ik had een apart mandje met schone doekjes naast de wc, en een wasnetje in de badkamer waar de gebruikte in gingen. Twee keer per week draaide ik een extra wasje. Geen rondslingerende lege rollen meer. Geen stapels wc-papier meer sjouwen. Ik voelde me een eco-queen.
Bezoek en de ‘nood-toiletrol’
Totdat het eerste bezoek kwam. Mijn moeder was de eerste die verbaasd de wc uitkwam. “Josefien,” begon ze, met een voorzichtig stemmetje. “Ik kan het wc-papier niet vinden.” “Oh, we gebruiken wasbare doekjes,” zei ik vrolijk. Ze keek me aan alsof ik zojuist had gezegd dat we voortaan in de achtertuin zouden leven zonder elektriciteit. “Maar… hoe dan?” Ik wees naar het mandje. “Daar liggen ze. En daar is een wasnet voor de gebruikte.”
“Ik ga hier niet aan beginnen”
Mijn moeder was even stil. Toen schudde ze haar hoofd. “Lieverd, ik hou van je, maar ik ga hier niet aan beginnen.” Sindsdien heb ik een ‘nood-toiletrol’ in huis. Voor bezoekers. De eerste keer dat een vriendin gebruik wilde maken van de wc, had ik niets klaarliggen. Ze kwam met een paniekerig gezicht de gang in. “Josefien… ik denk dat het toiletpapier op is.”
“Ik ga het thuis ook proberen”
Nu ben ik voorbereid. Ik heb één wc-rol, verstopt in de kast, speciaal voor bezoek. En toch… sommige vrienden vinden het maar al te interessant. “Best slim eigenlijk,” mompelde een vriendin terwijl ze de doekjes bekeek. “Ik ga het thuis ook proberen.” Natuurlijk zijn er momenten waarop ik mezelf vervloek. Zoals die keer dat het wasnetje vol zat en ik was vergeten een nieuwe lading te wassen. Of wanneer Loes er eentje in de wc had gegooid, per ongeluk, en Bas met een handschoen stond te vissen.
Niet iedereen is klaar voor ons duurzame toiletavontuur
Maar over het algemeen? Het werkt. Geen bergen toiletpapier meer, minder afval, en de kinderen weten niet beter. Voorlopig blijf ik die ‘nood-toiletrol’ maar in de kast bewaren. Want hoewel wij eraan gewend zijn, is niet iedereen al klaar voor ons duurzame toiletavontuur.
JOSEFIEN
Luiers kan je niet vergelijken met wc-papier!
In luiers veel plastic, chemisch korreltjes, etcc. en wc-papier ‘verdwijnt’ in het water.
Voor milieu maakt niet zoveel uit in vergelijking met veel stroom-, watergebruik en zeep in het water.
Dit is echt heel smerig… Al die stront in je wasmachine. En die lappen moeten op de kookwas. Als je dat niet doet en je gaat nadien je theedoeken wassen, smeer je je hele vaat vol met entero’s. Dus je hebt 2 x een kookwas en dat zijn geen volle wasmachines, tenzij je lekker milieubewust al je andere was er ook bij in doet en lekker milieubewust op lage temperatuur wast… 🤢🤢🤢🤢
Wat dacht je van een bidetdouche? Gewoon een kleine douche naast het toilet. Hygiënisch en milieuvriendelijker.
Ik heb dat al jaren. in veel.landen is dat heel gewoon.
Wasbare doekjes klinkt erg onhygiënisch.
lijkt me beter om een toilet aan te schaffen met zo”n waterstraaltje. werkt prima. de boel wordt schoon gespoeld en gedroogd met warme lucht. Is een stuk hygienischer en veel milieuvriendelijker dan die kookwassen. Katoenem luiers zijn ook helemaal niet milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. vanwege het vele wassen op hoge temperaturen. Misschien minder tiktok kijken en degelijk onderzoek doen voordat je verkeerde conclusies trekt.
Beweer je jou dat niet alles wat op TikTok staat waar is?
ik vind het maar smerig. je zult maar last van plakpoep hebben en dan liggen die doekjes dagenlang in de wasmand weg te rotten. vochtig toiletpapier wikkel je in een wc papiertje en gooi je in een zakje in het prullenbakje dat in het toilet staat. en daarna bij het restafval. scheelt weer een paar wassen wat ook niet goed voor het milieu is.
en de wasmachine maar draaien. is dat milieuvriendelijk,?
Goede vraag. Er zijn als het goed is berekeningen vindbaar over wat onder welke voorwaarden duurzamer is. voor wasbare luiers is de milieu winst in ieder geval zeer duidelijk bleek uit de cijfers die ik destijds gezien heb.
Denk aan al dat plastic, verwerking van dat afval, productie en vervoer van constante stroom nieuwe producten. wasbare luiers moeten ook geproduceerd worden natuurlijk en daar is dus ook naar gekeken bij die berekeningen.
Een wasmachine heeft water nodig, maar electriciteit kun je ook duurzaam opwekken.
de vraag is wel of je nu echt extra was moet draaien voor een paar wc doekjes die je bij de luier was doet. hoewel bij dit gezin is het schijnbaar erg veel. wij doen minstens een maand met 6 rollen. gezin van 4. bovendien snap ik niet goed hoe het werkt met afvegen na ontlasting.. want ook bij wasbare luiers gooi je dat juist weg ipv in de wasmachine. een bidet is dan misschien een schonere oplossing.
Een maand met 6 rollen met vier personen? Dat is precies twee velletjes per toiletbezoek. Lijkt me aardig karig.
Dat is verre van milieuvriendelijk. ik heb een baby in de luiers en als alleenstaande werkende moeder kan ik niet opbrengen om de wasbare luiers te doen. maar elke pak babydoekjes heeft een afbeelding met kruis door de wc en dode schildpad erop. hoeveel dode schildpadden heb jij op je geweten ondertussen?
Wie ben ik om hierover te oordelen.
Wat wellicht een nog milieubewustere optie is: installeer een kraantje aan de rechterkant waaraan je een slang monteert met een speciaal opzetstuk (zeg maar soort van tuinsproeier). Je wast dan met links (eventueel met een (eco)sopje je achterste schoon. (Net zoals in India bv). Hang een doekje om de boel na te drogen.
Scheelt in ieder geval die vieze doeken uit te wassen.
Een doekje per persoon, hoop ik…
vind het niet hygiënisch en je moet meer wasmachines draaien.
en op kookwas. .
das wel een goeie, je eigen afval gewoon mee naar je eigen huis…..
ik snap je standpunt maar is het misschien niet iets een bedet (weet niet of ik het goed schrijf) als toilet te doen? dat hebben ze allemaal in het buitenland. ik ben geen fan van een waterstraal op mijn anus maar toch lijken me die doekjes niet echt fris
vies
Ik vind het smerig en onhygiënisch.
En dat gestink in de wasmachine wil ik al helemaal niet.
Je kunt ook overdrijven.
En wat bespaar je nu helemaal.
Want uit hygiënische oogpunt moet je wel een kookprogramma gebruiken om het goed schoon te krijgen.
Want je wast maar 2 keer per week en die poep trekt lekker in die doekjes.
Brrr goor.
Geen wc papier masr wel veel meer de wasmachine aan. Niet echt milieu bewust hoor.
en de rest van je was was je ook in die machine? brrrrr. Bedenk eens waarom het in verpleeghuizen vaak niet zo lekker ruikt.
dat is omdat personeel niet goed de kont van oma schoonmaakt. Ook de luier niet vaak genoeg verschoont. Soms lopen/zitten ze er een hele dag in. En ze noemen het? Personerlstekort. al jaaaaaaren…..Daarom stinkt het in verpleeghuizen!
er zijn toch tegenwoordig toiletten die spoelen de bibs e.d schoon ja kost een paar centen maar dan heb je ook wat het word ook nog gefohnd nou das toch een uitvinding en stukken hygiënischer
Ik zou niet graag bij jou in de wc komen. Wat zal het daar stinken. Wat onhygiënisch. Maar 2x per week wassen.
Je kan milieubewustzijn ook te ver doortrekken.
in het buitenland, te beginnen in Belgie, is het heel normaal om het vuile toiletpapier niet in het toilet te gooien. dat heeft dan weer te maken met de afvoer die ws niet breed genoeg is. Maar stinken doet het (gek genoeg) toch meestal niet
Goh, voor een kleine boodschap kan ik me het idee nog wel voorstellen maar om nou dit te gebruiken voor de grote boodschap, nee bah. Poepbacterieen zijn ontzettend gevaarlijk. En net zoals Joris schrijft, dat kan toch niet fris ruiken?
Overigens ben ik zelf ook geen fan van enkel wcpapier. Ik gebruik meer babydoekjes. Vind dat een stuk frisser.. in andere landen snappen ze dat ook echt niet met van dat droge papier.
Hoppelijk gooi je de baby doekjes niet i. De wc ook al staat erop dat dat kan .hele systemen gaan ervan verstoppen .
babydoekjes zijn pas levensgevaarlijk. daar zit plastic in en de riolen verstoppen erdoor.
Maar het is even omdenken, dat wel
Je moet ze ook niet in de WC gooien, bijdehand.
vind t maar een vies idee
en wat bespaar je dan..
weinig denk ik denk aan water..gebruik wasmachine
flauwekul hoor…
echt niet mijn ding
Je wast twee keer per week de met urine en kak besmeurde doekjes. Stinken die ‘wasnetten’ naast de toiletten niet? Met 5 mensen in huis die twee keer per dag toiletteren zit je op tientallen doekjes per wasbeurt… Die spoel je voor? Die was je (hopelijk) op hoge temperatuur. Zoals je wellicht wel merkt: ik ben niet zomaar overtuigd dat dit een prettig idee is… Is een toilet met douchefunctie niet veel comfortabeler?
Er zal ook wel elders getoiletteerd worden (school, werk, horeca, vrienden en familie). Neem je dan ook je eigen doekje mee heen en terug? Of gebruik je daar wel ‘gewoon’ toiletpapier en zo ja, waarom?