Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
De eeuwige strijd tegen de rommel
Iedere dag is het hetzelfde liedje. Waar ik ook kijk in huis, overal ligt wel iets wat niet hoort. Blokjes onder de bank, een pop zonder hoofd op de trap, en waarom ligt er überhaupt een sok in de fruitmand? Het opruimen door de kinderen voelt als een onmogelijke uitdaging, als je het mij vraagt. Ik heb van alles geprobeerd, echt waar, maar niets lijkt te werken. En eerlijk? Ik ben er helemaal klaar mee.
Ik verschillende manieren ingezet om het gezellig op te lossen
Het begon allemaal vrij onschuldig. Toen de kinderen kleiner waren, maakte ik er een spelletje van. “Wie kan er het snelst vijf dingen opruimen?” riep ik enthousiast. Dat werkte… een week. Daarna kwam de stickerkaart. Voor iedere opgeruimde taak mochten ze een sticker plakken, en bij tien stickers was er een kleine beloning. Je zou denken dat het motivatie genoeg was, maar ook dat hield niet lang stand. Toen kwam de tactiek van praten en uitleggen. “Als je je speelgoed niet opruimt, kunnen anderen erop stappen en breken je mooie dingen.” Ik ben een expert geworden in vreedzame onderhandelingen, maar mijn kinderen hoorden me aan met grote ogen en gingen vervolgens gewoon door met spelen alsof ik lucht was.
Ik heb ook geprobeerd er humor in te gooien. “Oh nee, de opruimrobot komt eraan! Opruimen, anders stopt hij alles in de vuilnisbak!” Ze lachten hard, maar geen van hen voelde zich aangespoord om daadwerkelijk iets op te ruimen.
Ik ben er zo klaar mee
Na al die mislukte pogingen ben ik eerlijk gezegd uitgeblust. Het opruimen kost me niet alleen fysiek energie, maar ook mentaal. Iedere keer dat ik weer speelgoed van de vloer raap, voel ik de irritatie opborrelen. Waarom moet ík dit doen? Het voelt soms alsof ik hun persoonlijke huishoudelijke hulp ben, en dat is precies wat ik níet wil zijn. Maar het allerergste is dat ik die irritatie steeds moeilijker kan verbergen. Ik hoor het in mijn stem als ik hen weer eens aanspreek. Ik zie het in hun gezichten, hoe ze schrikken van mijn toon. En dat breekt mijn hart. Want dit verdienen ze niet.
Ik bedacht een totaal nieuwe methode
Op een avond, na een lange dag waarin het huis opnieuw was omgetoverd tot een slagveld, brak er iets in me. Ik stond daar met mijn handen vol rondslingerend speelgoed en dacht: Dit is klaar. Genoeg is genoeg. Toen kwam ik op een idee. Ik pakte een grote vuilniszak en kondigde aan: “Alles wat vanavond nog in de kamer stond ligt, gaat in deze zak. En het blijft daar voorlopig ook.” De kinderen keken me aan alsof ik een grap maakte. Maar ik deed het. Auto’s, poppen, piratenschepen – alles wat ze niet hadden opgeruimd, verdween in de zak.
Ik merkte meteen effect
De volgende ochtend merkte ik meteen de effecten. Mees, mijn oudste, vroeg naar zijn piratenzwaard. “Mam, waar is mijn zwaard?” Ik antwoordde rustig: “In de vuilniszak. Het lag op de vloer, en dat is de nieuwe regel. Als je iets niet opruimt, ben je het voorlopig kwijt.” Hij keek me ongelovig aan. “Maar ik wil hem nú!” Ik bleef kalm: “Dat gaat niet. Misschien volgende week.”
Het missen van spullen maakt de kinderen emotioneel
In het begin waren ze boos en verdrietig. Mees heeft letterlijk bij de vuilniszak gestaan en gesmeekt of hij zijn zwaard terug mocht. Maar ik bleef bij mijn standpunt. Wat ik al snel merkte, is dat het gemis ze bewuster maakte. De volgende avond was de woonkamer ineens een stuk leger. De kinderen liepen rond, druk bezig met het terugbrengen van speelgoed naar de kast. Natuurlijk was het niet perfect (ik vond nog steeds wat Lego onder de tafel), maar het verschil was groot.
Iedereen schiet in actie zodra ze de vuilniszak zien
Nu, een paar weken later, zie ik de vruchten van mijn aanpak. De vuilniszak heeft inmiddels een bijna mythische status gekregen. Als ik hem erbij pak, schiet iedereen direct in actie. Mees weet dat hij zonder zijn piratenzwaard geen stoere avonturen kan beleven. En mijn dochter? Die bewaakt haar knutselspullen alsof haar leven ervan afhangt.
Ik heb een grens gesteld die ik ook handhaaf
Ik weet dat deze methode niet voor iedereen werkt, maar voor mij is het een opluchting. Het is niet alleen een praktische oplossing voor de chaos, maar het heeft ook iets in mij veranderd. Ik voel me minder gefrustreerd, omdat ik eindelijk een grens heb gesteld en die ook handhaaf. De kinderen weten nu dat er consequenties zijn als ze hun spullen niet opruimen, en dat geeft mij weer ademruimte. Het huis is nog steeds geen showroom, en dat hoeft ook niet. Maar de vuilniszak heeft ons allemaal iets geleerd: een beetje verantwoordelijkheid kan wonderen doen. En eerlijk? Ik ben een veel relaxtere moeder geworden.
TERRI
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
voor het ene kind is het geen probleem om op te ruimen, voor een ander wel. Eigenlijk geldt voor veel zaken dat je het belang voor het kind groter moet maken en daarin de rust moest bewaren.
Probeer altijd de rust daarin te bewaren omdat dat de norm moet zijn in huis. Ga zeker niet schreeuwen of tikken uitdelen want je wilt toch zeker niet dat dat de nieuwe norm wordt in huis.
Wat een verschil dan met de Filipijnen. Daar is het voor elk kind normaal om op te ruimen en mee te doen in het huishouden. Ze hebben vaak kleine huisjes dus het moet goed georganiseerd zijn. De dochter van mijn partner 11 jaar is echt gedisciplineerd en haar kamer is tip top. En ze is geen uitzondering daar, want ik zie het daar overal. Zelfs met snoep ed. Niks alles. Ze kan weken doen met een reep chocola.
idd bij gebrek aan beter hebben ze zich aangepast naar de mogelijkheden helaas zie je dat het buitenland op straat wat minder geordend en opgeruimd is.
Bij mij thuis heb ik een grote speelgoedbak waar me kleine 3 speelgoedjes per dag uit mag pakken en mee mag spelen, de bak blijft dicht. De volgende dag weer ander speelgoed etc om het af te wisselen. Ik begon hiermee omdat anders me woonkamer veranderde in intertoys. Ik merk dat dit wel werkt voor de rotzooi thuis maar ook dat er elke dag weer leuk anderspeelgoed is. Hopelijk heb je wat aan deze tip!
ik zou t alleen hebben weggegooid. een oh wee als je t uit de vuilnisbak durft te halen. Bij mij was t daarna meteen afgelopen.
tja zo kan het ook ik gooi het gewoon direct op de brand stapel
Precies, dat doe ik ook bij mijn zoon van 6, niet opruimen? prima maar dan ben je het kwijt, verdwijnt het in de prullenbak. Zo makkelijk is dat.
ja zo doen we dat hier thuis ook!
Alles wat er nog ligt ruimen wij op. Gaat in de kast waar ze niet bij kunnen. Hebben ze er na 2 weken niet om gevraagd gaat het de prullenbak in. Helpt vooral heel goed bij mijn dochter. Die is een knutselfanaat en knutselt de hele dag door maar ik word helemaal gek van de prullaria die ze maakt. Vaak ligt juist dat er nog. Maar is ze de volgende dag alweer vergeten dat ze het heeft gemaakt. Hup de prullenbak in. Opgeruimd staat netjes.
zodra ze konden lopen moesten ze zelf hun drinkbeker terug brengen naar de keuken naar het drinken. begon er direct mee en ook alle oppas kinderen deden dit keurig en de mama’s waren hier heel blij mee! ook alle ouders waar mijn kinderen gingen spelen gaven mij complimenten dat mijn Kids alles keurig terug brachten naar de keuken.
ja sorry ben geen slootje!
en opruimen van speelgoed net zo, van kleins af aan leren, gespeeld met duplo? even samen opruimen. toen ze ouder werden was het normaal! zelf kamer bijhouden, takjes in huis ook zoals vaatwasser inruimen of uitruimen. verantwoordelijkheden geven vind ik ook bij de opvoeding horen!
goed bezig Joris!
daar zouden veel mannen een voorbeeld aan kunnen nemen.
dit is een moeder die het snapt, er genoeg van heeft én er iets aan doet!
eindelijk gewoon een fijne ouderwetse oplossing in plaats van gentle parenting.
hier moet er gewoon worden opgeruimd als ze iets nieuws wil pakken. en dat hoeft echt niet bij ieder dingetje, maar wel bijv na het kleien of wanneer ik er genoeg van heb om te slalommen over het speelgoed.
mijn man ging voor haar opruimen, die heb ik gelijk uitgelegd dat dat niet de bedoeling is. ze moet het zelf leren om op te ruimen. zonder beloning.
mijn kindje is bijna 3 en ruimt zonder mopperen op 🙏
Ja, dit heb ik toegepast bij mijn puberdochter.
Ik was zó klaar met de puinhoop in haar kamer.
Ik had de zak in de kofferbak van de auto gelegd, maar toen ik de volgende ochtend in het milieupark aankwam was de zak weg:
papa had hem teruggegeven.
En zo ging het meestal, waardoor ik het sloofje van het gezin bleef.
Hij is nu mij ex.
ja.. dat doen veel mannen al snel. “ja ik help wel”. maar het omgekeerde gebeurd; mama moet alles opruimen en achter iedereen aan gaan. Nope. gaan we niet doen.
Corry ik heb ook zo’n ex😅
Zooo herkenbaar, dit verhaal. Het gevoel een sloof te zijn en steeds bezig rommel op te ruimen. Hopelijk heeft het als resultaat dat ze uiteindelijk uit zichzelf gaan opruimen. Maar dit is voorlopig een prima oplossing : wie niet horen wil moet maar voelen. Succes!
Herkenbaar. Hier liep het toen ze jonger waren ook regelmatig uit de hand. Sindsdien moet opgeruimd worden waarmee gespeeld is vóór er ergens anders mee gespeeld is. Dus eerste de puzzel in de doos en dán pas de klei. Zo blijft het opruimen behapbaar, want steeds een klein beetje. Toen dat eens misging, verdwenen spullen weleens tijdelijk op de kast (buiten handbereik). Toen dat regelmatig niet bleek te helpen, is er één keer een deel in de kliko beland (zeg maar de permanente versie van de vuilniszak) en sindsdien wordt er structureel opgeruimd. Ze hebben grenzen nodig en consequentheid. Iedereen weet wat er gebeurd als het een teringbende wordt. Gedrag en keuzes hebben consequenties. Niet opruimen? Prima, dan doe ik het.
goed bezig Joris!
daar zouden meer mannen een voorbeeld aan kunnen nemen.