Reina: “Waarom ik besloot om met mijn hele gezin Nederland echt te verlaten”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Mijn telefoon trilde weer

Een nieuw verkooprapport. Ik klikte snel door de cijfers heen en glimlachte. Het ging goed, heel goed. Mijn kledinglijn groeide sneller dan ik had durven dromen. Wat begon als een bescheiden webshop vanuit de woonkamer, was nu een enorm bedrijf. Chester mijn man zat ondertussen aan de keukentafel met Hugo op zijn schoot, die zijn kleurplaat trots liet zien. “Papa, kijk!” Chester gaf hem een dikke knuffel. “Mooi gedaan, jongen!”

Chester was soepel in zijn nieuwe rol gegleden

Hij had zijn kantoorbaan opgegeven om thuis te blijven bij de jongens. Nolan was 10, Victor was 8 en Hugo was 5 jaar. Ze waren dol op hun vader. Ik ook, trouwens. Hij regelde alles: van schooltassen inpakken tot lunchtrommels klaarmaken. Het gaf mij de ruimte om me volledig op mijn werk te storten. Maar ondanks alles voelde ik de laatste tijd dat iets niet klopte.

Het was zo’n typische druilerige middag in Nederland

Ik zei: “Ches, wat doen we hier eigenlijk nog?” Hij keek op van de boodschappenlijst die hij aan het maken was. “Wat bedoel je?” Ik keek hem aan. “Nou, kijk om je heen,” zei ik, wijzend naar de regen die onophoudelijk tegen het raam tikte. “Het is altijd grauw, altijd nat. En al dat geld dat ik verdien? De helft gaat direct naar de belastingdienst. Het voelt alsof we hier blijven vastzitten.”

Chester legde zijn pen neer en keek me nadenkend aan

“Dus?”, antwoordde hij. “Dus, misschien moeten we ergens anders heen. Een land met beter weer, minder belasting. Een plek waar we echt kunnen genieten van wat we hebben.” Hij bleef stil, maar ik zag aan zijn gezicht dat hij erover nadacht. De dagen daarna kwam het onderwerp steeds vaker ter sprake.

We begonnen ons te verdiepen in andere landen

Spanje, Portugal, Malta – stuk voor stuk zonnige bestemmingen met een aantrekkelijk belastingklimaat. “Het is een win-win,” zei ik enthousiast, terwijl ik Chester een lijst liet zien die ik had gemaakt. “We houden meer geld over, en we kunnen het leven leiden dat we altijd al wilden.” Chester twijfelde, logisch, het is nogal wat. “Maar wat vinden de jongens hiervan?” aarzelde hij. “Die wennen wel,” antwoordde ik snel. Maar diep vanbinnen wist ik dat het niet zo simpel zou zijn.

Op een vrijdagavond, toen de jongens net klaar waren met eten, besloten we het hen toch te vertellen

Chester nam het woord. “Jongens, papa en mama hebben iets belangrijks te vertellen,” begon hij. Nolan en Victor keken nieuwsgierig op van hun tablets, terwijl Hugo met zijn vork in zijn aardappels prikte. “We denken erover om te verhuizen naar een ander land,” zei ik. “Een land waar het altijd lekker weer is, en waar we meer kunnen genieten van het leven.”

“Verhuizen?” vroeg Nolan

“Maar waarom? Hier is toch alles goed?” Hij begreep het niet. “Het weer is hier niet altijd fijn, lieverd. En papa en mama denken dat het goed voor ons allemaal zou zijn,” probeerde Chester uit te leggen. “Maar ik wil helemaal niet weg!” riep Victor boos. “Ik wil bij mijn vrienden blijven.” Hugo begon te huilen en kroop op Chesters schoot. “Ik wil hier blijven!”

Het was precies wat ik had gevreesd

De kinderen waren allesbehalve enthousiast. Ik voelde een steek in mijn lijf, maar bleef volhouden. “We gaan nergens overhaast naartoe,” zei ik. “Maar papa en mama willen deze zomer een land bezoeken dat we misschien fijn vinden. Gewoon om te kijken. Meer niet.”. De rest van de avond hing er een bedompte sfeer in huis. Nolan mopperde dat hij geen zin had om zijn vrienden achter te laten, terwijl Victor kwaad bleef kijken. Hugo viel uiteindelijk snikkend in slaap. Chester en ik zaten in stilte aan de eettafel.

“Zijn we hier wel goed aan het doen?” vroeg Chester zachtjes

Ik wist het niet. Maar ik wist ook dat we dit moesten proberen. Ik wilde later geen spijt hebben over dromen die niet gevolgd zijn. Nooit. De weken daarna klaarde de sfeer in huis. De jongens praatten nauwelijks over de verhuizing, maar ik merkte wel dat het hen dwarszat. Toch zetten we het plan niet zomaar aan de kant. We spendeerden avonden achter de laptop, Chester en ik. Hij zocht naar internationale scholen en ik keek naar huizen. Soms droomden we hardop: “Stel je voor, een terras met uitzicht op de zee terwijl we lunchen.” Maar telkens bleef er dat knagende gevoel: hoe zouden de jongens dit ooit accepteren?

De gesprekken met de kinderen bleven moeilijk

Op een avond, toen Victor zijn tanden stond te poetsen, vroeg hij ineens: “Mam, moet ik straks ook een nieuwe school?” Ik knikte en zei: “Misschien wel, maar dat zien we tegen die tijd. Wie weet is het wel een hele leuke school.” Zijn gezicht betrok. “Maar mijn vrienden dan?” Ik wist even niet wat ik moest zeggen. “Schat, goede vrienden blijven altijd in je hart,” probeerde ik. Maar ik voelde hoe moeilijk het voor hem was om dat te geloven.

Nolan, de oudste, was de meest uitgesprokene

“Het is gewoon stom,” zei hij op een avond. “Hier kennen we alles. Waarom zou je dat weggooien? Alleen omdat jullie meer geld willen hebben?” Zijn woorden deden pijn, maar ik wist dat hij het niet zo bedoelde. Toch probeerde ik het hem uit te leggen. “Het gaat niet alleen om geld, lieverd. Het gaat om een beter leven. Minder stress. Meer geluk. Voor ons allemaal.” Hij haalde zijn schouders op en ging naar boven.

Ondertussen blijft het plan voor de zomer staan

Chester en ik maakten een lijst van landen die we wilden bezoeken. Spanje (Andorra) stond bovenaan, vanwege de combinatie van goed weer en gunstige belastingregels. Portugal volgde. “Misschien moeten we tijdens de zomervakantie ook alvast kijken naar andere mogelijkheden,” opperde Chester. “Gewoon om te vergelijken.” We probeerden de jongens erbij te betrekken. We lieten ze plaatjes zien van stranden, zwembaden en parken in de potentiële nieuwe landen. Hugo leek daar nog het meest door getroost. “Gaan we dan elke dag zwemmen?” vroeg hij hoopvol. “Misschien wel,” zei Chester. “Als jullie dat leuk vinden.” Maar Nolan en Victor bleven terughoudend.

Ondertussen blijf ik mezelf afvragen: doen we hier wel goed aan? Toch zet ik door. Dit voelt als een kans om ons leven te verbeteren. Een nieuw avontuur. Een betere toekomst. Alles eruit halen wat erin zit. We kijken naar aankomende zomer uit.

REINA

10 gedachten over “Reina: “Waarom ik besloot om met mijn hele gezin Nederland echt te verlaten””

  1. zelf geëmigreerd 2022. Daarna weduwe geworden. Ik zou niet meer terug kunnen. De mentaliteit is in 2 jaar zo veranderd.
    De staatsgezondheidszorg hier is niet geweldig misschien. Maar teruggaan naar wat Nederland ooit voor mij was ? Heb mijn echte vrienden leren kennen. Ik zit hier feitelijk volledig alleen zonder ooit bezoek. Dat verandert niet door teruggaan. Ik heb fijne dieren om mij heen, prachtige natuur, lieve mensen die Portugezen. Het was heftig maar het is okay.
    Na emigratie is er vaak geen weg terug.
    Toch zou ik het precies weer zo doen.

    Beantwoorden
  2. emigreren omdat je ergens naar toe wilt waar je minder belasting moet betalen. Bedenk dan ook dat in landen waar je minder belasting hoeft te betalen bijvoorbeeld de gezondheidszorg een stuk slechter is. ik las laatst een artikel waarin stond dat heel veel pensionado’s toch weer naar Nederland terugkeren omdat als je ouder wordt en meer gezondheidszorg nodig hebt de zorg daar ( b.v Portugal) toch minder is dan hier. Als je alleen voor het geld gaat zou ik nog eens goed nadenken. als je meer rust wilt kun je ook kleiner gaan wonen en een minder hectische baan kiezen. Het is prima als je wilt emigreren maar vergis je niet. Ik heb vrienden die in de USA wonen. Hun kinderen wonen in verschillende staten. De jongsten spreken geen Nederlands meer. je bent nergens helemaal thuis. Dat vindt de een een groter probleem dan de ander. Maar daar moet je wel goed over nadenken
    en o ja je neemt altijd jezelf mee

    Beantwoorden
  3. doe vooral wat goed voelt.
    wij gaan ook emigreren. kids zijn 5 en 8.
    mijn geluk is hierin t belangrijkst. ben ontzettend depresief veel traumas meegemaakt en nopot mezelf op de eerste plek gezet.
    samen met de kinderen besloten welk land en de kinderen leren zich sneller aanpassen dan wij als ze maaf een stem eron krijgen.

    ik wil niet wachten tot ik met pensioen ben dit is mijn droom en ik wil de kinderen leren dat ook als je moeder of vader ben je eigen dromen belangrijk zijn.
    je kunt je kinderen niets leren over gelukkig zijn als je je dromen uitstelt voor een ander.
    samen zorgen we dat het werkt moodboard over hun kamer over ons huis en we werken er nu al 2 jaar naartoe.

    ik ben van mening dat kinderen weerbaarder zijn dan de meeste denken. hoe je ze voorbereidt en betrekt in de situatie is key.

    Beantwoorden
  4. Geluk zit in jezelf, niet in een ander land. zolang je dat niet beseft, wordt je nooit gelukkig. Bovendien, jouw dromen opdringen aan je kinderen en op deze manier er door duwen is echt niet ok.

    Beantwoorden
  5. Is het druilerige weer daadwerkelijk stressverhogend, ja? Of is het fiscale regime toch de primaire reden. Meer geld klinkt leuk, maar blijft er werkelijk meer over als je een eerlijke vergelijking maakt?

    Beantwoorden
  6. Herkenbare reactie. Onze kinderen reageerden hetzelfde. Wij zijn wel een half jaar weggeweest. de kinderen genoten ervan, maar gaven ook aan wel weer terug te willen naar NL. Ze wilden best half half wonen, maar niet helemaal vertrekken. Op dit moment de keuze gemaakt om dan maar veel te reizen en ook hier in NL veel vrije tijd te hebben en daar van te genieten. Voor ons telt de stem van de kinderen net zo zwaar, we moeten er allemaal gelukkiger van worden.

    Beantwoorden
  7. kinderen die verhuizen hebben een veel grotere kans op een depressie later (onderzoek kinderen van 10-14 jaar). kun je nagaan als je naar een ander land verhuist

    Beantwoorden
    • Geluk zit in jezelf, niet in een ander land. zolang je dat niet beseft, wordt je nooit gelukkig. Bovendien, jouw dromen opdringen aan je kinderen en op deze manier er door duwen is echt niet ok.

      Beantwoorden
  8. ik ben zelf als kind geëmigreerd. (mijn ouders zijn Nederlands, maar woonden in canada toen ze kinderen kregen) hoewel wij wel heel enthousiast waren heeft het wel zn sporen nagelaten. voor een aantal van ons was het traumatisch. ontheemd gevoel. Als je dit al doet: neem er goed de tijd voor, maak kennis met de cultuur en taal. zou je daar tussen kunnen passen? neem de kinderen er stapsgewijs in mee. En wat zijn de kansen voor de kinderen daar? zijn er opleidingen in de buurt en werkgelegenheid?
    wij hebben zelf nu ook emigratie plannen. Naar het land waar mn man vandaan komt (duitsland) groot verschil is: mijn kinderen kennen de taal en cultuur al, en gaan dichterbij andere familie wonen. we doen het omdat het goed is voor heel het gezin. Meer rust en ruimte. wél plek om te wonen voor de kinderen later. Maar dit idee is niet van de een op andere dag gekomen en we hebben het idee om ‘ op een boerderij te gaan wonen’ wel al eens gedropt voor het echt concreet werd. Maar hoewel de kinderen het leuk vinden, vinden ze het ook spannend en vervelend vrienden achter te laten. daar moet dus ook ruimte voor zijn. Neem je kinderen mee in je dromen. hoe zie je het concreet voor je en wat zouden zij willen als ze mochten kiezen? Mijn zoon wil bijvoorbeeld wel een beetje verharde grond op het terrein zodat hij kan skelteren.

    Beantwoorden
  9. Nolans woorden deden misschien wel pijn omdat dat wel een belangrijke drijfveer is voor jullie. Geld is een belangrijke factor, de focus ligt op meer geld overhouden. Minder stress en meer geluk kan je ook hier krijgen.
    Door je leven anders in te richten is er veel mogelijk. Zeker als je eigen baas bent.

    Ik ben niet tegen emigreren, we fantaseren er zelf ook wel eens over. Maar emigreer wel oprecht. En probeer ook eens om te denken, wat fijn dat je een grote maatschappelijke bijdrage levert voor gezondheid, onderwijs etc. Mag je trots op zijn en je kinderen ook.

    Beantwoorden

Plaats een reactie