Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!
Deze leerling heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd
Als juf maak je in de loop der jaren veel bijzondere momenten mee, maar sommige blijven je voor altijd bij. Thijmen is zo’n leerling die een speciaal plekje in mijn hart heeft. Ik ken hem al sinds de kleutergroep. Toen al viel hij op, niet door zijn gedrag of prestaties, maar door wie hij was en hoe hij zichzelf liet zien. Hij voelde zich altijd het meest comfortabel bij de meisjes en speelde het liefst in de poppenhoek. Zijn favoriete bezigheid? Zich verkleden als prinses. Met speelgoedmiddag bracht hij steevast zijn poppen mee en zette ze liefdevol op een rijtje in de klas.
Van jongs af aan gedroeg hij zich anders dan andere jongens
Ik herinner me nog een moment in groep 2: we deden een opdracht waarbij de kinderen een lievelingsdier moesten tekenen.. Waar de jongens kozen voor stoere tijgers en haaien, tekende Thijmen een vlinder met prachtig gedetailleerde vleugels in alle kleuren van de regenboog. En in groep 5 hoorde ik van mijn collega dat hij tijdens de kerstviering vroeg hij of hij ook in een glitterjurk mocht komen. Het antwoord was natuurlijk ja. En tijdens de disco met schoolkamp had hij net als de meiden in zijn klas een kort broekje aan met kleurige kniekousen. De kinderen keken er niet eens van op, want Thijmen was gewoon… Thijmen.
Thijmen wordt helemaal opgenomen in de meidengroep
Nu in groep 6 was er weinig veranderd. Thijmen had zijn haar laten groeien en werd helemaal opgenomen in de meidengroep. Hij droeg graag roze shirts, zowel van de jongens als meidenafdeling. Voor mij was hij altijd zichzelf en ik wist dat zijn ouders bezig waren met professionele begeleiding om samen te onderzoeken of een transitie de juiste stap voor hem zou zijn. Er was nog geen definitieve beslissing genomen, maar het proces was in volle gang.
Hij vroeg aan het begin van de dag of ik even tijd had
We liepen inmiddels richting het einde van het schooljaar. Die maandagochtend kwam Thijmen met een vastberaden blik naar mijn bureau gelopen. “Juf, heb je tijd voor mij?” vroeg hij. Ik zag meteen dat het belangrijk was, dus toen iedereen rustig aan het werk ging, nam ik hem mee naar de gang. Hij wachtte niet lang, keek me recht aan en zei: “Het is besloten. Ik word Tess, en na de zomervakantie ga ik verder als een meisje hier op school.”
Tess gaf aan dat ze zich eindelijk gelukkig voelde
Ik voelde mijn hart een sprongetje maken. Niet van schrik of twijfel, maar van trots. Wat een moed had hij, of moet ik zeggen, had zij, om zo’n beslissing te nemen en dit met mij te delen. “Wat ontzettend dapper van je!” zei ik. “Hoe voel je je daarover?” Haar ogen begonnen te glimmen. “Ik voel me blij, juf. Eindelijk echt blij.”
We maakten samen goede afspraken
We spraken verder over wat er zou veranderen, over hoe ik haar kon steunen en hoe ze dit wilde delen met de klas. Ik stelde voor om het samen te doen als zij daar klaar voor was. Ze knikte opgelucht. Uiteraard zou er nog een gesprek met ouders volgen maar het was fijn om haar mening volledig van haarzelf te horen.
Het is een voorrecht om deel uit te mogen maken van zo’n belangrijk moment
De rest van de dag liep ik met een warm gevoel rond. Tess had al een lange weg afgelegd, en hoewel er nog vele stappen te zetten waren, wist ik dat ze er klaar voor was. Het is een voorrecht om deel te mogen zijn van zo’n belangrijk moment in het leven van een leerling. Na de zomervakantie zou deze klas een prachtige meid rijker zijn. En ik, ook al ben ik dan niet meer haar directe juf, blijf er alles aan doen om haar het gevoel te geven dat ze precies goed is zoals ze is.
IRIS
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!
ካብ ከምዚ ዓይነት እግዚአብሔር ይሓልወና .
een jongen die wat meer meisjes dingen doet en graag met de meiden omgaat dat is toch prima. hoeft toch niet meteen van geslacht te veranderen. iedereen mag zijn wie die wil zijn maar ik beslis zelf in hoeverre ik meega met de gendergekte
heb jij kinderen Nick?
want dat gaat t niet om wat jij wilt, maar wat dat kind wil…
En het kan nog alle kanten op…
Jaren geleden waren er 2 lesbische meiden die op mjn kinderboerderij pasten, zodat wij een weekje naar zee konden. Later hoorde ik dat de een in transitie ging omdat die zich meer jongen voelde. het ging best snel nadat die de hormonen kreeg en baardgroei en de baard in de keel, borsten werden verwijderd….de andere meid kwam in de problemen want hield ze nou van n meid of van ’n a.s. man? ook andere dingen speelde, maar ze gingen uit elkaar. Weer jaren later ontmoette ze een man en voelde gevoelens die ze niet had verwacht….ze werden verliefd, kregen n kind, trouwden en leven nu gelukkig samen als echtpaar. de andere meid ging door met zijn leven als man en jammer genoeg weet ik niet of ie gelukkig is, en of hij n partner gevonden heeft. Hij studeerde in n andere stad enz. dus uit t oog verloren. Maar het kan alle kanten op, ook later nog, als mensen gewoon geaccepteerd worden als mens, dat is het belangrijkste!
hier gaat het precies mis… wat het kind wil. 1 op de 4 groep 8 ters is ongelukkig!!! in tegenstelling tot 20 jaar geleden. toen 1 op de 27 !!!! er gaat toch echt echt iets finaal mis in deze generatie! van God los en we volgen onze eigen begeertes en de mensen worden steeds ongelukkiger . lees generatie angststoornis eens van jonathan hyde.
wat ontzettend fijn dat tess haar ouders naar Tess kijken en niet wat ” men” er van vindt.
en wat een voorrecht dat ze jou als juf heeft.
prachtig en waardevol als mensen hun hart durven volgen en niet bang zijn zoals velen hier vol vooroordelen.
Auto rijden en drinken pas vanaf je 18 a 21 ste, maar van jonge naar meisje mqg je lekker beslissen op de basisschool.
Van mij appart verander je van jonge naar lantaarnpaal, maar wel vanaf je 21ste.
wie zegt dat Tess direct operaties krijgt.
wat ontzettend fijn dat ze als meisje verder mag.
hulde aan haar ouders
Nou, als ik lees dat ‘het proces in volle gang is’ en dat ‘het is besloten’, neem ik ook impliciet aan dat dat meer behelst dan alleen de persoonlijk voornaamwoorden. Of dat dan direct is of nog even duurt, soit, maar dat zal dan toch niet tot zijn/haar/hen 21e gerekt worden?
het enige wat ze eerder starten is hormoon remmers, zodat ze geen baardgroei gaat ontwikkelen en geen baard in de keel krijgt. Mocht ze met bijvoorbeeld 16 zeggen dit is niet wat ik wil, ik ben toch meer jongen, dan worden de hormoon remmers gestopt en komt ze in een alsnog puberteit al dan wel wat later. Hormonen van het gewenste gender en operaties komen pas met 18 aan de orde.
U onderschrijft mijn punt: ze zullen met onomkeerbare zaken niet wachten tot 21e.
dus jij laat jou kind dan jarenlang ongelukkig zijn. jou reactie slaat nergens op. ik heb zo’n situatie meegemaakt. een meisje van 11 was doodongelukkig en wilde graag een jongen worden. in die tijd kan dit qua regel niet eerder dan 18 idd. resultaat, die meid heeft zich doodgezopen en de ouders hadden het te druk met hun onderneming. een groot succesvol transportbedrijf. op een dag toen ze thuiskwamen zat hun dochter dood in een stoel. met 3 flessen baccardi naast zich op de grond. ik heb vaak met hun proberen te praten over de situatie omdat die meid me vaak vroeg om haar te ‘helpen’ en met haar ouders kon praten. dat deed ik meermaals, maar ze hadden het te druk.met hun werk/onderneming. ik zou blij geweest zijn met een juf als Tijmen/Tess heeft gehad. waar de meid in kwestie mee had kunnen praten. en om de ouders te bereiken, want ik was maar die stoute buurman die zich met andermans zaken bemoeide. ik maak me nog vaak verwijten dat ik misschien verder had moeten pushen.
jou reactie slaat dus nergens op. of vind je dit verhaal van mij misschien wel normaal? dat een kind niet goed in d’r vel zit/iemand anders van geslacht wil zijn. ik denk dat jij geen kinderen hebt. of tenminste dat hoop ik niet, want dan is een kind met zo een groot probleem een héél erg arm schaap onder jou hoede hoor.
dank voor t delen Ed!
Zo belangrijk, vind ik, dat mensen praten uit ervaring, of uit openheid
#sharingiscaring wanneer t met een liefdevol open hart gebeurt althans
maar was ze nu ongelukkig omdat haar ouders geen aandacht hadden? of omdat ze in het verkeerde lichaam zat? ik zal je ook een verhaal vertellen. jarenlang wilde ik een jongen zijn. Ik kan het nog wel het best beschrijven als een heimwee gevoel.Maar ja toen ik jong was werd daar niet over gepraat. gelukkig is mijn moeder daar heel goed mee om gegaan. ik hoefde geen lang haar, droeg hele dagen broeken en kreeg nooit te horen : doe eens meer meisjes achtig. uiteindelijk is het gevoel gesleten en tegen de tijd dat ik 18 was, was ik blij dat ik een vrouw was. gelukkig maar want wat hadden we toen moeten doen. De andere kant is, is dat als ik nu jong was geweest misschien er hele hoop gesprekken en daarmee mee verwarring was geweest.
Tegenover jouw verhaal staan 10 tallen andere verhalen.het. enige wat we kunnen vaststellen is dat ieder kind gedijt bij aandacht
ze hebben hier duidelijk lang over nagedacht en zijn samen tot een beslissing gekomen. Het is juist belangrijk dat je hier vroeg achter komt, want in de puberteit zijn veel lichamelijke veranderingen, die daarna niet meer om te keren zijn. Als het kind jonger is, is zo’n transitie makkelijker en zullen de operatie en hormonen die hij misschien krijgt meer effectief zijn.
Ik schrik van een aantal reacties hier.
Ten eerste, wat fijn dat een kind in een omgeving (gezin & school) is opgegroeid om dit te kunnen voelen, ontdekken en delen.
Daarnaast, zelf een homo jongen zijnde, heb ik me altijd anders gevoeld dan de andere jongens. Op die leeftijd bestaat er nog geen seksualiteit, het gaat erom hoe je je voelt en waar je je mee identificeert. Omdat ik me wel echt jongen voel, maar wel anders voelde, viel het kwartje pas toen ik wel seksueel actief werd.
Op die leeftijd, wat die jongen heeft doorgemaakt en gedeeld is enorm dapper en een teken dat hij in een veilige en goede omgeving is opgegroeid. Wat dat meisje voor een leven tegemoet gaat hangt af van die zure reageerders hier. Als je het er niet mee eens bent; prima. Maar laat iemand alsjeblieft gewoon zijn wie, en hoe iemand wil zijn.
Je wordt er zelf niet slechter op. De wereld wel leuker.
stop dat, en ga naar een toneelschool. kan je ook zijn wie je wilt.
gedane zaken nemen geen keer.
bezint eer ge begint.
alles is liefde.
zo jong , geen richting duwen, ondezoek en speel.
maar kom terug op aarde met de beide benen.
Echt heel bescheten reactie een wederkeer is wel mogelijk en laat mensen zich zelf zijn.
Anderen moeten ook jou geaardheid, huidskleur, haarkleur, kledingstijl of nationaliteit niet mee bemoeien.
Als een kind zich al van jonge leeftijd voelt in het verkeerde lichaam is dit niet om chic te doen!!
Sorry ma zo ver zijn er niet veel kindjes die al zo hard verder denken.
Dus zelfst een kind zijn/haar geluk niet gunnen vind ik erg.
Je hebt duidelijk géén idee.
er staat heel duidelijk dat Tess (Toen nog Thijmen) Altijd al bezig was met meiden dingen. De ouders hebben het goed besproken met elkaar en uiteindelijk besloten dat er een transitie plaats vind. Dit is veel beter dan ‘Thijmen zijn’ voor altijd. Want dat is ze niet. Jongen of meisje. Blijf altijd respectvol.
Verdrietig, weer zo veel onwetendheid en vooroordelen. 40-60% is biologisch bepaald! Daarnaast is er op die jonge leeftijd geen sprake van hormonen en operaties. Afhankelijk van het kind worden begin puberteit hooguit puberteit remmers gegeven, je kan dan altijd nog terug. Dit geeft echter tijd om na te denken over definitieve keuzes. Het zijn dezelfde hormoonremmers die kinderen krijgen die te vroeg in de pubertijd schieten. Operaties vinden pas plaats op zijn vroegst vanaf je zestiende en alleen dat wat jezelf nodig hebt.
Ik durfde het pas op mijn negenenveertigste onder ogen te zien, ernstig beschadigd door een pestverleden rondom dit thema. Ik mocht niet zijn wie ik altijd ben geweest, hoe het in mijn hersenen is vastgelegd. Nu een enorme verbetering van levenskwaliteit omdat ik uiteindelijk de stap heb durven maken.
Wat ik belangrijk vind is dat Tess op jonge leeftijd kan praten over wat haar gelukkig maakt en een opening geeft om vandaaruit als ouder/omgeving in het proces kunt meegroeien.
Gelukkig zijn geeft jouw omgeving een positieve vibe, laten we daar samen steeds aan blijven werken.
Je bent een topper Tess!! Je bent wie verlangt te zijn!! ❤️
Warme groet,
Sarah J. Struiken.
Hij zegt dat hij na de vakantie als Tess doorgaat, toch niet dat hij begint aan medicijnen of wat dan ook.
Laat hem lekker zijn gang gaan als hij en zijn ouders daar gelukkig mee zijn mooi toch.
daarom is dit land dus na de klote
een jongen wat graag meisjes dingen doet en kleding draag en er word meteen een naamsverandering aan geplakt evt hormonen en later geslachtsverandering
en mischien over 10 jaar spijt en dan is t te laat
Hou toch op man
Mensen zoals jij zijn het probleem…
schaam je
@RB, schaam je
Zeg akelig stuk vreten, denk jij dat dit over een nacht ijs is gegaan? Hier zijn ze al jaren mee bezig. En nu kan ze eindelijk gaan zijn wie ze hoort te zijn. En ondertussen, terwijl zij zich dolgelukkig prijst om wie ze nu mag zijn, moet jij je alsjeblieft in een hoekje diep gaan schamen negatieve Nelis. Dit land is naar de klote door mensen als jij en die slape hap van de politiek. Niet door mensen die een traject van jaren doorlopen, om eindelijk te kunnen zijn wie ze horen te zijn.
Een terugkeer is wel mogelijk maar niet in de mate zoals voor de geslachtsverandering
Binnen tien jaar is het nog altijd terugkeren mogelijk zal alleen niet helemaal zelfde zijn
Hoppa, een door de samenleving betaalde trans en bevalt het niet, dan weer een door de samenleving betaalde detrans.
Als je moet worden wat je denkt te moeten zijn, betaal je er ook maar zelf voor.
door mensen zoals jij,met zulke opvattingen, daar gaat het land pas van naar de klote. iedereen mag zijn wie hij of zij wil. wen er maar aan.
Waarom reageren mensen op dit soort situaties als zij hier nog nooit mee te maken hebben gehad.
Lees je eens in voor de oersoon die in deze situatie zit is deze behandeling geen keuze maar het moet. geboren worden in een verkeerd lijf is vervelend, gelukkig worden zij hier geholpen. ik kan hier heel lang over uitwijden maar degene die dit overkomt en durft te handelen, zijn zeer krachtige persoonlijkheden gewoon omdat zij moeten.
ag mensen laat mekaar in hun waarden deze jonge weet precies wat ie wil en krijgt van iedereen steun en hij is nu blij dat ie meisje word en dat is het belangrijkste dus hou op om kritiek te geven
jaa tuurlijk een kind kan nu al bepalen wat die wil doe toch ff normaal
nou RB dat ben ik niet met je eens ,hij/ zij weet al heel lang dat ze in t verkeerde lichaam zit dit blijkt uit alles als je t verhaal tenminste goed gelezen hebt dus laat haar lekker zijn wie ze wil en ga je eigen leven leven hou je mening voor je want daar wordt niet naar gevraagd
Neem gerust aan dat daar heel veel uren professionele hulp bij is komen kijken.
Laat een kind kind zijn aub. Laat die creatieve jongens toch gewoon jongen zijn die meisjeskleding aan willen, maar aub geen transitie. Eerst erachter komen of het fascinatie /fetish/verkleedpartijtje voor vrouwenkleding is… Ik kende een jongen die lippenstift droeg, nagellak en vaak meisjeskleding…hij is nu een heteroseksuele getrouwde jonge vader die gewoon lekker crea artistiek was als kind. Pas nou op
Precies wat denk. Ik wou dat elk kind werd geboren in een maatschappij waarbij het helemaal prima is zoals je bent en zoals je je voelt en daar ongegeneerd uiting aan kan en mag geven. Transitie is wmb de uiting van een sociaal maatschappelijk cultureel probleem. Je bent perfect zoals je bent geboren, de “wereld” waarin dát is waaraan gesleuteld moet worden.
In Frankrijk mogen jongeren pas op hun 18 de aan de hormonen als het om de transitie gaat. Bron Franse jongeren die graag eerder wil maar dit moet accepteren.
In het begin vond ik het negatief en heel erg sneu, maar nu twijfel ik daarover, vanwege het feit dat er toch jongeren zijn op hun 18 de die niet die transitie in willen gaan.
Als het gaat om Tess, is totaal onduidelijk in dit verhaal of ze al met hormonen begint en de lichamelijke transitie ingaat. Hoe het ook zei, ik hoop dat Tess gelukkig wordt hetzij als vrouw/meisje hetzij anders met of zonder transitie . Zolang het maar iets is dat past bij de persoon/ mens Tess.
Als een biseksuele jongen die veel vrienden, vriendinnen heeft oa ook binnen de “gemeenschap” ben ik toch sterk van mening dat het medische ingrijpen niet zo vroeg moet gebeuren. Als jongere die queer is heb je al een verhoogde kans op mentale problemen. Soms duurt het jaren om te achterhalen wat er nou precies aan de hand is. Het idee dat je in het verkeerde lichaam zit kan dan uitkomst bieden. Maar betekend niet dat dit het daadwerkelijke probleem is.
Eindstand; nu we allemaal in de 20 zijn, hebben de meeste van deze mensen spijt. Ze dachten transgender te zijn, maar er speelde andere diepere problemen. Sommige zijn natuurlijk gewoon transgender maar dat is de minderheid van wie deze ingrepen hebben laten doen.
Iedereen mag zijn wie ze zijn, maar het medische ingrijpen op zo een jonge leeftijd is gewoon niet slim.
welke medische ingrepen bedoel je precies in dit geval? oh ja. geen.
Dat ze niet genoemd zijn, maakt niet dat er niet door en met hen over gesproken is, hè?
Nou Nel,
Waarom meteen zo aanvallend?
Alsof iemand die er een andere mening over heeft meteen zo’n reactie verdiend.
Daarbij is het een behoorlijke ingrijpende beslissing welke regelmatig door mensen tijdens of na transitie is betreurd. De levenslange hormoonkuur en fysiek complicaties die kunnen optreden, zijn niet mals. Laat staan het emotionele stuk. Vergeet ook vooral niet deze kant van de situatie. Voor een kind als Tess die nog een heel leven voor zich heeft, is het belangrijk daar heel voorzichtig mee om te gaan. Natuurlijk is het ultieme streven voor ieder mens om gelukkig en zichzelf te zijn. Ook voor Tess is dat het geval. Echter mijns inziens vind ik dat de beslissing erg vroeg is gemaakt. Hoop dat de keuze voor een transitie heel voorzichtig wordt besproken want eenmaal in transitie is terugdraaien helaas geen optie meer.
Tess is nu eindelijk gelukkig! En dat is het aller belangrijkste!
En wie er moeite mee heeft: Leef je eens in in deze situatie. En ik vind dat het jouw probleem is als jij er mieute mee hebt. Praat erover met iemand, heb geduld en heb respect.
Heb je enig idee wat de transitie voor de rest van iemands leven betekent? Het gaat om levenslang hormonen moeten slikken. Bij een vaginaplastiek betekent het ook een jaar lang iedere dag 2x per dag dilateren. Dat is dus 2x per dag minimaal een half uur. Na het eerste jaar is het per persoon verschillend, maar nog altijd minimaal 3x per week. Als het niet gebeurt, groeit de vagina dicht. En dan misschien nog implantaten voor de borsten, gezichtsfeminisatie en alles wat nog meer nodig is om als vrouw door het leven te kunnen.
Ik heb niets tegen mensen die een geslachtsverandering ondergaan. Persoonlijk ben ik blij dat mijn kinderen die weg niet hoeven te begaan. Het is een moeilijke weg en er zitten levenslange consequenties aan vast. Dus ja, ik snap de reacties om dit niet op een jonge leeftijd in gang te zetten.
exact. het is niet zo simpel als geschetst wordt. en medisch gezien blijf je altijd je geboortegeslacht. het is in je DNA, hoeveel de medische wereld en de linkse kliek ons wil doen laten geloven met hun magisch denken (wil een vrouw zijn, dus ben een vrouw na medisch ingrijpen ipv realiteit dat de man verminkt is geraakt maar wel passend bij de psychiatrische aandoening)
wat is gelukkig??? en voor hoelang? Wil hij een meisje zijn omdat hij als creatieve jongen niet wordt geaccepteerd?? geen idee. het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat een medische transitie voor velen helemaal niet de oplossing is. het zogeheten ‘dutch protocol’ ( Google daar maar eens op) wordt in steeds meer landen losgelaten, niet gevolgd. zelfs in als in progressief bekend staande landen als Zweden.
ik weet niet of deze jongen in medische transitie gaat. ik hoop voor hem voorlopig niet.
en even terug komend op jouw reactie: Tess is nu eindelijk gelukkig! was hij ongelukkig dan? er staat juist dat hij werd geaccepteerd. en nogmaals wat is precies. gelukkig zijn? het eindeloze streven naar geluk en zelfrealisatie maakt velen helemaal niet zo gelukkig . Gij zult gelukkig zijn.. maar er zijn nog nooit zoveel jongeren geweest met psychische problemen.