Julia: “Ik schaam me ontzettend dat mijn zoon dit nodig heeft”

| ,

Ik moet eerlijk bekennen: ik had nooit gedacht dat ik een “tuigjesmoeder” zou worden. Maar hier sta ik dan, met een zoon van anderhalf die sneller is dan het licht en een nieuwsgierigheid heeft waar je U tegen zegt. Mijn Joep, mijn kleine tornado. Hij liep al toen hij elf maanden was, en vanaf dat moment is mijn leven veranderd in een dagelijkse marathon.

Een simpele boodschap bij de supermarkt voelt als een militaire missie

Thuis is het al een uitdaging. Joep klimt op de bank, springt eraf alsof hij een Olympische atleet is, en verdwijnt dan de keuken in om te kijken wat er achter het kastje met de schoonmaakmiddelen zit. En dat terwijl ik net dacht dat ik éven rustig mijn koffie kon drinken. Begrenzen gaat thuis nog net; ik heb ten slotte muren en deuren die ik dicht kan doen. Maar dan komen de momenten dat we naar buiten moeten.

Een simpele boodschap bij de supermarkt voelt alsof ik me voorbereid op een militaire missie. Sleutels? Check. Luiers? Check. Snacks om hem af te leiden? Dubbelcheck. Toch is dat allemaal niet genoeg om hem in bedwang te houden. Zodra we de supermarkt binnenstappen, is Joep weg. Naar het rek met de koekjes. Of de bloemen. Of … ik weet het eigenlijk nooit, want tegen de tijd dat ik hem gevonden heb, is hij alweer drie paden verder.

Binnen een minuut was Joep verdwenen

Het moment waarop ik besloot dat er iets moest veranderen, was toen we een brood gingen halen bij de supermarkt. Een routineklusje, dacht ik nog. Maar binnen een minuut was Joep verdwenen. Paniek. Mijn hart sloeg over. Ik riep zijn naam, rende door de winkel en voelde de ogen van andere klanten in mijn rug branden. Daar stond ik dan, terwijl Joep heel vrolijk een mandarijn aan het pellen was in het groentevak.

Dit kan zo niet langer, tijd voor actie

Die avond, terwijl ik uitgeput op de bank zat, wist ik: dit kan zo niet langer. Er moest een oplossing komen. En toen zag ik het. Tijdens mijn scrollsessie op Instagram verscheen er een advertentie voor… een kindertuigje. Je kent het wel. Zo’n ding waarmee je kind een paar meter kan bewegen, maar nooit ver genoeg kan gaan om jezelf een hartaanval te bezorgen.

Wat zouden anderen hiervan denken?

De volgende dag, na een hoop overredingskracht richting mijn partner (“We gaan Joep echt niet aanlijnen als een hond, Julia!”), stond ik in de winkel. En daar was het: een schattig tuigje in de vorm van een rugzakje met een konijn erop. Het zag er onschuldig genoeg uit, maar ik voelde me toch een beetje schuldig toen ik het afrekende. Wat zouden mensen hiervan denken? Zou ik een slechte moeder zijn?

Het voelde bevrijdend, eindelijk zonder paniek op pad

De eerste keer dat ik het tuigje gebruikte, was tijdens een bezoek aan de kinderboerderij. Joep, helemaal gelukkig, rende alle kanten op, maar ik had hem stevig vast. Het was alsof ik hem zijn vrijheid gaf, maar met een soort onzichtbare muur. Hij mocht alles ontdekken, maar niet verder dan drie meter van mij vandaan. Het voelde… bevrijdend.

“Is dat nou echt nodig, zo’n tuigje?”

En toen kwamen de reacties. “Oh, wat een schattig rugzakje!” zei een andere moeder. “Maar is dat nou echt nodig, zo’n tuigje?” voegde ze er met een glimlach aan toe. Ik wist niet goed wat ik moest zeggen. Was het echt nodig? Ja, honderd procent. Maar dat voelde toch alsof ik mezelf moest verdedigen.

Op een andere dag, in het park, hoorde ik een oudere vrouw fluisteren tegen haar vriendin: “In mijn tijd deden we dat niet hoor. Dan leerde je je kind gewoon luisteren.” Ik wilde haar van alles zeggen.” Maar ik glimlachte alleen maar, terwijl ik Joep bij de vijver vandaan trok.

Sinds het tuigje ben ik Joep nog geen enkele keer kwijtgeraakt

Inmiddels is het tuigje een vast onderdeel van onze uitjes. Naar de speeltuin? Tuigje mee. Naar de stad? Tuigje om. En ja, ik krijg nog steeds blikken. Sommige nieuwsgierig, andere oordelend. Maar weet je wat? Het maakt me niet meer uit. Want sinds ik dit ding gebruik, ben ik Joep nog geen enkele keer kwijtgeraakt.

En eerlijk is eerlijk, het heeft ook zijn grappige kanten. Zoals die ene keer dat Joep probeerde achter een duif aan te rennen in het park. Hij rende zo hard dat hij bijna een salto maakte toen hij aan het einde van de lijn kwam. Hij keek me aan met een gezicht van: “Wat gebeurt hier?!” En ik? Ik moest zo hard lachen dat ik bijna in mijn broek plaste.

Onze kleine vrijheidsstrijder

Het is duidelijk dat Joep niet altijd even blij is met het tuigje. Hij is een kleine vrijheidsstrijder en trekt regelmatig aan de lijn, alsof hij me eraan wil herinneren dat hij niet voor niets “de baas” is. Maar ik zie het ook als een manier om hem veilig te laten ontdekken. Want hoe graag ik hem ook zijn gang laat gaan, ik wil niet het risico lopen dat hij ineens de straat op rent of tussen de rekken van een drukke winkel verdwijnt.

Het tuigje geeft me de ruimte om te ademen

Als ik ‘s avonds in bed lig, na weer een dag vol rennen, lachen en het eeuwige “Joep, nee!”, besef ik dat het tuigje niet alleen voor hem een uitkomst is, maar ook voor mij. Het geeft me de ruimte om te ademen, om niet constant met een bonkend hart achter mijn zoon aan te hoeven rennen. En weet je? Dat is misschien wel het beste cadeau dat ik mezelf als moeder heb kunnen geven.

JULIA

38 gedachten over “Julia: “Ik schaam me ontzettend dat mijn zoon dit nodig heeft””

  1. Ik had voor mijn kleine wegloper ook zo’n tuigje en daardoor had hij met drie meter lijn meer vrijheid dan wanneer hij aan de hand meeliep. Hij kon ondertussen de wereld ontdekken zonder dat ik hem uit het oog verloor. Net als Joep uit het verhaal was ook mijn zoon bliksemsnel en zette het op een lopen zodra hij een mogelijkheid zag. Alleen maar positieve opmerkingen over gekregen. Mijn dochter daarentegen was geen wegloper en bij haar was het tuigje dan ook niet nodig.

    Beantwoorden
  2. mijn kind van 3,5 loopt aan een tuigje. hij is erg impulsief met weg rennen en met 2 andere kinderen erbij vind ik het fijn om te weten dat hij niet weg kan en ik de andere 2 niet mee moet trekken of zonder toezicht achter moet laten.

    Beantwoorden
  3. Het is inmiddels 28 jaar later maar ook mijn zoon had ik met een polsbandje om zijn arm en mijn arm met krulsnoer ertussen “aangelijnd “ hij kon heerlijk ontdekken maar wel onder mijn supervisie en zonder hartinfarct.

    Beantwoorden
  4. ik had 53 jaar geleden ook een kleine ontdekker.
    toen hij een keer een sprintje trok richting de vijver in het park zag een tuinman hem en kon hem net voor de plons in het water opvangen.
    sinds die tijd kreeg hij een tuigje om.
    dus doen wat juist is voor hem en voor jou.

    Beantwoorden
  5. ik vind dit super dat jij dit deelt want menige mensen zouden dit ook als uitkomst kunnen gebruiken en ik heb ook in een tijdperk geleefd en gezien dat dit ook werd gebruikt.
    zeker bij kinderen die heel actief zijn en ook heel snel weg kunnen zijn. en doen waar jij je goed bij voelt. als er iets met jou zoon zou gebeuren krijg je dat over je heen. Dan beter op safe spelen en hij heeft toch nog 3m vrijheid dan in een buggy

    Beantwoorden
  6. Ik ben nu 70 jaar. Toen ik klein was woonden we in het centrum van Rotterdam in een drukke straat waar ook de tram door reed.
    Ik had ook een tuigje om, net als andere kleine kinderen. Heel normaal in die tijd.
    En waarom niet?
    Kinderen worden tegenwoordig behandeld als prinsjes en prinsesjes.

    Beantwoorden
    • toch weer even een sneer naar hoe we nu onze kinderen behandelen
      zitten ze binnen zitten ze teveel opschermen.
      zitten ze buiten zijn ze tot overlast
      we pamperen ze teveel maar laten we ze zelf ergens heen fietsen is het onverantwoord.
      en nu doen we ze een tuigje om leren we ze volgens de ene 65+ er niet luisteren en volgens u behandelen we ze als een prins of prinses als we ze geen tuigje om doen.

      echt bij jullie generatie doen we het noooooit goed

      Beantwoorden
      • Mijn broer is nu 60, hij liep ook altijd in een tuigje, anders was hij constant kwijt. Maar ook in de kinderstoel en wandelwagen zat hij vast om voor de hand liggende redenen.

        Beantwoorden
  7. inderdaad,wat al die betweters ervan vinden, negeren en doen wat jij met gezond verstand nodig vindt
    Ik had 35 jr geleden 3 kinderen in 5 jaar en 1 ervan zat ook aan n tuigje
    In deze tijd zijn veel mensen bezig met ,wat ik maar zal noemen,tere kinderzieltjes, wat via sociale media nog wordt uitvergroot
    Denk nuchter na over wat jij vindt en ben er gelukkig mee

    Beantwoorden
  8. Wat grappig dat er dan weer denigrerend over de buggy wordt gedaan, alsof er nooit wat goed is.
    Als ik lopend boodschappen ga doen, heb ik altijd een buggy mee omdat mijn jongste van bijna 3 niet zo lang wil lopen.. ik ga hem echt niet continu optillen helemaal niet wanneer ik ook nog boodschappen moet tillen. hij zit er dan wel los in, maar toch zie ik ook mensen kijken. Ergens wou ik dat hij ook graag liep, maar dat is niet zo, zo was ik vroeger ook niet dus dit werkt voor mij en vast wel meer ouders dus hou asjeblieft op met oordelen

    Beantwoorden
  9. veiligheid boven alles, heel goed van jou.
    Joep kan alles ontdekken.
    Er komt een moment dat je denkt dat hij het niet meer nodig heeft.
    Maar zolang dit nodig is, die je hier goed aan.

    Beantwoorden
  10. Beste moeder,

    Prima oplossing, zeker nadat je hem even kwijt was. Natuurlijk wil je dat niet nog een keer meemaken. Laat mensen maar oordelen. Veel anderen snoeren een kind vast in een buggy.
    Jouw zoontje heeft zijn bewegingsvrijheid, kan op ontdekking, terwijl je zorgt dat hij veilig is.

    Mijn neefje liep als peuter ook met een tuigje.

    Beantwoorden
  11. Laat de mensen maar praten Beter zo dan dat je hem kwijt bent of erger. Ik heb ook zo ’n zoon die weg was voor je er erg in had . Dus voor ons was dit ook de oplossing

    Beantwoorden
  12. Hier ook een tuigje om gehad en eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad. Mensen vonden het allemaal verstandig en snapte het allemaal. Nu is mijn zoon 1 jaar ouder en is het niet meer nodig, maar hij ligt wel klaar voor eventueel zoon 2

    Beantwoorden
  13. Nee er is niets mis mee om je kind aan een tuigje om te doen. Ik deed het ook hoor ze zijn zo snel en wat anderen ervan zeiden interesseerde me niets. Ik wilde niet dat mijn kind zoek raakte! Ik ging had destijds 3 kinderen, tweeling zoons en een dochter met nog geen 1,5 jaar verschil. Ik zette ze in een Albert Hein kar voor ik naar de Hema durfde. Een hele verademing voor beide kanten 😁

    Beantwoorden
  14. 21 jaar geleden heb ik mijn dochter ook aan een koort gehad. Leek een beetje op een telefoonsnoer van vroeger. Hippe navelstreng met klitteband om onze polsen. Ik gebruikte deze op vakantie in Turkije met allerlei woest aantrekkelijke zwembaden voor een 18 maanden oude jongedame. Heel was opmerkingen gekregen tijdens die vakantie, maar het was mijn keuze als moeder. Ik wilde niet dat zij in het zwembad zou belanden tijdens 1 van haar sprintjes.

    Beantwoorden
    • Het zal aan mij liggen hoor, maar wie geeft zn kind van 18 maanden de vrijheid om los mee de supermarkt in te gaan. Er bestaan buggy’s en in iedere winkelwagen zit een zitje… Een kind van 18 maanden kan al wel lopen maar ziet nog geen gevaar en heeft geen flauw benul van aktie- gevolg. Dus waarom kind als een ongeleid projectiel rond laten wandelen in the first place? Goed dat je dan nu een tuigje gebruikt. Maar je daarvoor schamen slaat nergens op. Oplossing: Buggy… en alleen rond laten rennen op plekken waar je het kunt begrenzen en het overzicht kan houden.

      Beantwoorden
    • Ja die ken ik.Heb ik 33 jaar geleden gekocht nadat zoonlief toen 3 jaar weg was gelopen in diergaarde blijdorp.Ik stond af te rekenen en meneer was in die korte tijd al helemaal naar het apenverblijf gerend..
      Vond dat koord een veilig gevoel als we ergens heen gingen.

      Beantwoorden
  15. Maak er niet zo’n punt van. 50 jaar geleden deed ik dat al. 1 van mij meisjes was een weglopertje. Ideaal zo’n ding. Op t strand touw v 5 meter eraan. En wij waren echt niet de enige

    Beantwoorden
  16. ik vind dat we mensen niet moeten veroordelen. Als een tuigje ervoor zorgt dat jou kind niet wegloopt en daardoor geen ongelukken kan veroorzaken dan gewoon doen. Mijn zoon was ook zo’n wegloper ik heb voor hem toen zo’n armband gehaald waar hij met mij aan verbonden werd. was ideaal ookal vond mijn man het zielig. Doe waar jij je fijn bij voelt en laat de anderen maar in hun sop gaar koken.

    Beantwoorden
  17. ik heb ook een tuigje gebruikt voor mijn jongste. Hij liep altijd weg. Heb een aantal jaren in Groot Brittannië gewoond en daar zag je het veel vaker. Daar kreeg je nooit rare opmerkingen. Hier in Nederland wel. Mensen vonden het zielig of gingen blaffen 😬.. alsof ik een hondje aan de lijn had ipv mijn kind. Een mw die dat hoorde zei tegen mij: ‘ niets van aantrekken hoor’ het is voor de veiligheid van jouw kind, ze weten niet beter’ en zo is het.. Mijn zoontje had overigens geen enkel probleem met.het tuigje.

    Beantwoorden
  18. Ik liep vroeger , jaren 70 ook in een tuigje rond. toen liepen er veel kinderen in een tuigje. Toen mijn zoons klein waren , ging mijn. jongste zoon er vandoor. Zijn 2 jaar oudere broer is achter hem aan gerend en heeft hem voor een auto weg kunnen sleuren. ze waren beiden veel sneller dan ik was. Dat was voor mij de druppel, de jongste ging in een tuigje. Het commentaar ” het is toch geen hond , je moet ze opvoeden ” enz ,heb ik genegeerd. Als er een ongeluk was gebeurd hadden ze ook commentaar gehad. Tuigjes zijn er niet voor niks , sommige kinderen gaan er gewoon vandoor en kinderen zijn zo snel, dat het soms beter voor de. veiligheid is om een tuigje te gebruiken.

    Beantwoorden
  19. niets mis met een tuigje.
    Moet eerlijk zeggen ik keek ook weleens scheef naar een tuigje maar dan altijd met de vraag.. zou het voor mij ook werken. ik heb het echter nooit geprobeerd.
    maar als mensen weer eens veroordelend kijken denk dan maar gewoon..

    het tuigje wordt verkocht en is nog steeds in de handel dus erg geliefd. Het is uitgevonden met een reden.

    Beantwoorden
  20. Het is toch prima als dit voor jullie werkt, mensen hoeven daar niet over te oordelen. En het maakt je zeker geen slechte moeder.
    Zelf doe ik een kind van 1,5 jaar oud met boodschappen doen in de winkelwagen, dan hoef ik mij daar niet druk om te maken. Maar ik heb ook weleens gehoord dat er kinderen zijn die daar proberen uit te klimmen, dus dat werkt misschien niet voor iedereen.
    Mijn zoontje is gelukkig ook geen wegloper, al is dat ook weleens gebeurd, maar echt sporadisch. Meestal vind hij het prima om mijn hand te blijven vasthouden, nu wil dat hij juist zelf graag. Hij luisterd ook heel goed, maar ik weet dat dit kind specifiek is, dat zou bij de tweede zo heel anders kunnen zijn.

    Beantwoorden
  21. een tuigje is geweldig. je kind kan lopen,kan ontdekken. Mijn dochter ging ook altijd aan een tuigje. lekker bewegen. ze vond het heerlijk en speelde soms “hond uitlaten”, maar in haar spel was ik dan de hond en had ze mij aan de lijn. 😁. Tuigje is zoveel beter dan buggy. Al die ouders met commentaar die hun kind in een buggy opsluiten, dat is pas zielig.

    Beantwoorden
  22. Mijn zoon was ook zo een. Om een plons in de vijver te voorkomen kreeg hij ook een tuigje. Voorkomen is beter dan genezen. En dat heeft met opvoeden niets te maken. Ze zijn nog te jong om dat te beseffen.

    Beantwoorden
  23. Nikes mis mee ik was vroeger ook een wegloper en had daarom ook een tuigje om beter een kind in een tuigje dan ern kind kwijt of een kind dat alles om gooit

    Beantwoorden
  24. ik gebruikte ruim 50 jaar geleden al een tuigje. mijn zoon liep ook altijd weg en was dan volkomen in paniek als hij mij niet direct zag. nu had hij genoeg bewegingsruimte en geen paniekaanvallen meer. hij heeft er nooit problemen mee gehad en vond het eerder een geruststelling dat ik altijd in zicht was. dus gewoon gebruiken, het gaat erom dat jij en je kind zich er goed bij voelen

    Beantwoorden
    • Helemaal mee eens! Het is prima dat je een tuigje gebruikt. En mensen hebben altijd een mening. Je moet altijd doen wat jij denkt wat goed is voor je kleintje.

      Beantwoorden

Plaats een reactie