Rene: “Hoe deze manier van geld verdienen, een nare afloop kreeg” 

| ,

Ik ben René, 36 jaar oud en moeder van twee kinderen, Jamie en Milan

Ons leven was altijd prima: niet luxe, maar comfortabel. Mijn man Soren werkte fulltime. Hij is van Deense afkomst en heeft van het land meegenomen dat werk gezellig en comfortabel moet zijn. Ik vind dat zo mooi. Ik probeerde dat ook met mijn parttime baan als administratief medewerker. We konden rondkomen en hadden wat geld opzij gezet voor noodgevallen en leuke uitjes. Maar zoals zoveel mensen wilde ik meer financiële zekerheid. En toen ik via via over beleggen hoorde, vooral over daytraden, werd ik nieuwsgierig.

Daytraden

De verhalen klonken allemaal zo aantrekkelijk: snel winst maken, wat geld opzij zetten, misschien zelfs stoppen met werken. Je hoort het vast vaker: “Met een beetje kennis en geduld kun je heel veel geld verdienen.” En, naïef als ik was, dacht ik dat ik dat ook wel even zou doen. Ik begon klein, met een paar honderd euro. Tot mijn verbazing maakte ik al snel winst. Nou ja, winst… een paar tientjes. Maar toch, het voelde goed. Elke dag zat ik vol spanning naar mijn telefoon te kijken. Het geld groeide! Van die eerste honderd euro had ik binnen een maand 400 euro gemaakt. Ik dacht dat ik het trucje doorhad.

Natuurlijk was dat niet zo

Maar toen zag ik op Facebook een advertentie voor een beleggingscursus. Iemand die zichzelf een “expert” noemde, beloofde gouden bergen. Ik besloot ervoor te gaan, investeerde een paar honderd euro in de cursus, en nog wat geld in een aantal aandelen. Het was vooral veel jargon en dingen die ik niet snapte, maar ik dacht dat ik slim genoeg was om er doorheen te kijken.

Het begon allemaal goed

Binnen een paar maanden had ik met het daytraden zo’n 4.000 euro winst gemaakt. In mijn hoofd was ik al aan het dromen over wat ik met dat geld zou doen: misschien eindelijk die keuken laten verbouwen of met het gezin op vakantie naar een verre bestemming. Je kent het wel, dat gevoel dat je alles voor elkaar hebt en de wereld aan je voeten ligt. Ik begon nog meer te beleggen en ging elke dag door met traden. Ik las ’s avonds laat blogs, zat in verschillende beleggingsgroepen op Facebook en dacht echt dat ik er verstand van begon te krijgen. Maar ja, achteraf was het meer geluk dan wijsheid.

Daytraden werd een soort obsessie

Het voelde alsof ik eindelijk iets had gevonden waar ik echt goed in was, iets wat me een kick gaf. Elke ochtend ging de beurs open en daar ging ik. Kopen, verkopen, bij elke kleine stijging of daling sprong ik erin of eruit. En ja, het leverde in het begin nog steeds wat op. Soms een paar tientjes, soms een paar honderd euro. Dat gaf een enorme adrenalineshot.

Maar wat ik niet zag, was dat ik steeds roekelozer werd

Het leek wel alsof ik verslaafd raakte aan het gevoel van winnen. Ik legde steeds grotere bedragen in, zonder echt goed onderzoek te doen. Wat ik las op fora of hoorde in de beleggersgroepen, nam ik klakkeloos aan. En toen gebeurde het: de markt zakte in. Ik zat zwaar geïnvesteerd in een paar aandelen die flink omhoog waren gegaan. De experts in de groepen zeiden dat dit de nieuwe trend was en dat het alleen maar omhoog zou gaan. Maar het tegenovergestelde gebeurde. In een paar dagen tijd kelderde de waarde van mijn portefeuille.

In het begin wilde ik het niet geloven

“Het komt wel goed,” dacht ik. “Even uitzitten, de markt herstelt zich wel weer.” Dat was ook wat iedereen tegen mij zei. Maar de cijfers bleven rood. Mijn winst van 4.000 euro was binnen een week bijna helemaal verdampt. Het voelde alsof ik door een achtbaan ging zonder einde. Die onzekerheid, die paniek die elke ochtend opkwam als ik weer keek naar die cijfers op mijn telefoon… Het was verstikkend.

Ik herinner me nog heel goed het moment waarop ik besefte dat ik niet alleen mijn winst, maar ook een flink deel van onze spaargeld was kwijtgeraakt

Ik had de kinderen net van school gehaald. Jamie en Mees waren druk met hun tekeningen aan de eettafel, en ik zat met mijn telefoon op de bank. Ik opende de beleggingsapp, en daar stond het: een verlies van bijna 10.000 euro.

10.000 euro

Dat is een bedrag waar we jaren voor gespaard hadden. Voor noodgevallen, voor dingen die echt belangrijk waren. En ik had het gewoon in rook op laten gaan. Het voelde alsof ik letterlijk geen lucht meer kreeg. Ik kon het niet geloven. Ik bleef maar naar dat scherm staren. ik bleef de app keer op keer openen. Maar het getal veranderde niet. Ik zag hoe mijn droom in één klap veranderde in een nachtmerrie.

Ik wilde het uitschreeuwen

Ik wilde iemand bellen, maar wie? Mijn man? Mijn vriendinnen? Ik schaamde me dood. Ik had altijd gedacht dat ik een slimme, verstandige moeder was. Ik zorgde goed voor mijn gezin, maakte nooit domme beslissingen. En nu had ik dit gedaan. Ik wilde het mijn man Soren vertellen, maar hoe kon ik dit aan hem uitleggen? Hij wist dat ik aan het beleggen was, maar niet dat ik er zo diep in zat. Dat ik ons spaargeld had gebruikt.

De dagen erna leefde ik in een soort waas

Ik deed alles op de automatische piloot. De kinderen naar school brengen, werken, koken, het huishouden. Maar in mijn hoofd ging het alleen maar over dat verlies. Over die stomme fouten die ik had gemaakt. Elke keer als ik mijn telefoon pakte, moest ik mezelf dwingen om niet in de app te kijken. Maar dat deed ik toch. Ik hoopte dat het op magische wijze weer beter zou zijn, dat die 10.000 euro gewoon terug zou komen. Dat gebeurde natuurlijk niet.

De berichten in de beleggersgroepen maakten het alleen maar erger

Sommigen zeiden dat ze nog grotere verliezen hadden geleden, anderen zeiden dat ze juist winst maakten door in te stappen toen de koersen laag waren. Ik voelde me dom, een mislukkeling. Waarom had ik gedacht dat ik hier goed in kon zijn? Waarom had ik het risico genomen?

De week erop zat Soren in de woonkamer een film te kijken

Ik zat ik in de keuken. De stilte drukte op me. Ik staarde naar mijn telefoon, naar die stomme cijfers. En toen brak ik. Ik barstte in tranen uit. Alles kwam eruit: de frustratie, het verdriet, de schuld. Ik was boos op mezelf, op die zogenaamde experts, op iedereen die me had aangemoedigd om dit te doen. Maar het was mijn schuld. Ik had die keuzes gemaakt. Ik was verslaafd geweest. En roekeloos.

De volgende dag nam ik een besluit

Ik stopte met traden. Ik verwijderde alle apps, ging uit alle groepen. Ik wilde niets meer met beleggen te maken hebben. Ik had genoeg gezien. Het gevoel van verlies bleef nog lang hangen. Die 10.000 euro zou nooit meer terugkomen, en dat was mijn fout. Maar ik had tenminste de controle terug. Ik had besloten om eruit te stappen, om niet nog dieper in de problemen te raken.

Het was een harde les

Een les die me niet alleen geld, maar ook een stuk van mijn zelfvertrouwen kostte. Ik wilde altijd het beste voor mijn gezin, en in plaats daarvan had ik ons in de problemen gebracht. Het enige wat ik nu nog kon doen, was doorgaan en proberen het beter te doen. En ervoor zorgen dat ik nooit, maar dan ook nooit, meer in zo’n situatie terecht zou komen. Soren was best kwaad op me. Hij wilde dat ik die bedragen in overleg had belegd. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in.

Daytraden is niet zomaar iets wat je even doet

Het is niet makkelijk geld verdienen, zoals het vaak wordt gepresenteerd. Het is gokken, met het geld van je gezin. Ik hoop dat mijn verhaal anderen waarschuwt. Dat ze zien hoe snel het mis kan gaan, hoe verleidelijk het lijkt, maar hoe groot de val kan zijn. Het is niet de moeite waard. Echt niet. Denk twee keer na voordat je hier instapt.

RENE

25 gedachten over “Rene: “Hoe deze manier van geld verdienen, een nare afloop kreeg” ”

  1. ik vind dit een vaag verhaal…. hele dagen bezig met traden, cursus gedaan, en geen stoploss gebruikt? (in 1 keer 10.000 kwijt?, zat ze met 200.000 te traden dan?) 100x levarage ofzo?… roekeloos!, is gokken)
    (Day traden is in/uit korte termijn , en gebruik je stop loss)
    beleggen is kopen en langer vast houden.
    word ook nog door elkaar gebruikt in dit stuk.
    maar met beleggen ben je niet continu bezig, en verdubbel je je geld niet zo snel (en verlies je het normaliter ook niet zo snel, wel wat huiswerk doen)
    dit is in ieder geval geschreven door iemand “die de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt”

    Beantwoorden
  2. Hier de hele vakantie mee bezig geweest, kon het ook niet missen.
    Dan gooi je die apps er weer af en dan er weer op.
    Had van 2500 ook 7500 gemaakt, maar dan let je even niet op en plots de banenmarkt in Amerika ging slecht en weg geld.
    Maar niet alles. Maar op eind wel verlies, en dat is elke x weer.

    Je denkt elke x ik stop, maar je gaat door. Staat ook bij dat 85% van d beleggers verlies maakt.

    Beantwoorden
  3. beleggen is gevaarlijk als je het met geld doet war je niet kan missen. Als je een save investering wikt doen koop dan iedere week x bedrag aan btc en laat het 20 jaar staan.

    Beantwoorden
    • “Als je een save investering wikt doen koop dan iedere week x bedrag aan btc en laat het 20 jaar staan.”
      U betoogd nu hetzelfde als de websites waarover in het artikel wordt gesproken, en dat is dat u het zeker weet. Maar dat doet niemand, ook u niet.

      Beantwoorden
  4. met oktober voor de deur: PAS OP oktober is de gevaarlijkste maand om te gaan traden!
    De andere maanden zijn: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, november en december.

    Beantwoorden
  5. heb het zelf ook gedaan 5000 euro kwijt geraakt.
    herkende me zelf in je verhaal behalve de cursus dan heb alles op internet en youube gevolgd.
    doe nu alleen aan klein beleggen.
    voel met je mee

    Beantwoorden
  6. Zoals iemand eerder zei; beleggen kan leuk zijn, maar dat doe je alleen met geld dat je niet (meteen) nodig hebt, dus niet het spaargeld van je gezin, maar je eigen spaarpotje.

    Beantwoorden
  7. Iedereen weet het beter, maar ik begrijp jou. Veel te goed helaas. Ik heb me ook laten meeslepen om snel “geld te verdienen”. en nee, ik ben niet dom, werk bij een accountantskantoor en was altijd voorzichtig. maar één keer nieuwsgierig werd winst. Het begon met 100 euro. Eén belletje uit Malta, zo aardig, en je wordt bespeeld.. Zag mijn pensioenpotje al groeien…. ik was in een week 3500 euro van mijn zuurverdiende geld armer. Binnen 5 minuten had ik spijt maar de waarde was al nul…geloof me, je voelt je zo dom!!! En ik was zo ziek er van. Ben nu nog voorzichtiger dan er voor! Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook echt zo!! vertrouw niemand en doe alleen iets als je er verstand van hebt..

    Beantwoorden
    • Maar wat bedoel je precies met “een belletje uit Malta” dan? Ik zou persoonlijk niet een buitenlandse partij betrekken in het beleggen. Ik doe dit zelf, omdat ik altijd eerst m’n eigen onderzoek doe. En ja, ik heb óók een financiële achtergrond. Je kon bijvoorbeeld (kan nog steeds) ook kiezen voor indexbeleggen. Waarom heb je dat niet gedaan? Dat is een veilige manier van geld opbouwen over een langere periode. Met geld wat je niet perse nu nodig hebt. Hierbij leg je maandelijks een makkelijk te missen bedrag in.

      Beantwoorden
  8. Verlies hoort erbij. Je belegt voor de lange termijn, dus als de beurs inzakt laat je het gewoon staan en dan groeit het vanzelf weer. Op zo’n moment uitstappen is niet handig. Op lange termijn heb je altijd winst, meer dan met een spaarrekening in elk geval.

    Beantwoorden
  9. Nooit beleggen als je er geen verstand van hebt, er zijn er maar weinig die er rijk van worden, meestal zijn die zogenaamde mede beleggers ook grote oplichters, om jouw maar te overtuigen dat alles goed gaat komen , zelf ook vaak bij deze oplichters veel geld verloren,, ook zoiets als (DECSIA ) AANTAL JAREN GELEDEN

    Beantwoorden
  10. nNiet zulke aardige reacties. ik denk van mensen die er wel verstand van hebben. maar jij hebt dit geschreven voor mensen die dat niet hebben. Vervelend wat je hebt meegemaakt en bedankt voor het delen!

    Beantwoorden
  11. je bent aan het daytraden en laat je geld een week staan. Je belegt niet je trade, dat is een ander vak.
    Je had echt geen flauw idee wat je doet en beleggen is niet zo gevaarlijk als je schetst, je waarschuwt mensen voor iets terwijl je nog steeds geen benul hebt. De enige fatsoenlijke waarschuwing is doe geen dingen waar je geen zak van begrijpt.
    Je gaat ook niet parachutespringen zonder parachute

    Beantwoorden
  12. de oplossie was geweest iedere maand 1 etf kopen met een wereld index via bv etoro. beweegt mee met de markt en voor minimaal 10 a 15 jaar aanhouden. de winst zit hem in het feit dat je voor de lange termijn belegt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie