Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
Een fout die je nooit wilt maken
Het was een van die weekenden waarop je je constant net iets te druk voelt. Bezoek over de vloer, speelgoed overal, Annabel die rondkruipt en alles probeert te ontdekken, maar ook probeert te lopen – ik had het gevoel dat ik met honderd dingen tegelijk bezig was. Koffie zetten. Hapjes maken. Toch vond ik het ook gezellig. Ik genoot van de gesprekken en het gelach met onze vrienden, Annabel die constant aandacht kreeg.
Maar tegen het einde van de middag voelde ik hoe de vermoeidheid erin hakte
Je kent het wel, dat moment waarop je gewoon op de bank wilt ploffen en niks meer wilt doen. Luuk, mijn man, was al bezig met het opruimen van de lege koffiekopjes, de vaatwasser inruimen en ik zwaaide de laatste gasten uit. Toen de deur dichtviel, zuchtte ik diep. Eindelijk rust. Nou ja, soort van.
Annabel was die dag in topvorm geweest
Ze had iedereen om haar kleine vingertje gewonden met haar ondeugende glimlach. Maar nu begon ze moe te worden, dat was duidelijk. Ze wreef in haar ogen en werd wat jengelig. “Ik breng haar zo naar bed,” zei ik tegen Luuk, terwijl ik alvast haar knuffel pakte. Ik wilde nog snel even een doekje over de tafel halen en wat speelgoed opruimen voordat ik met haar naar boven ging.
En toen ging het mis. Vreselijk mis.
Ik hoorde het voordat ik het zag
Een doffe klap. En toen nog een. En nog een. Het geluid van iets dat hard naar beneden stuiterde. Nee, niet iets. Iemand. Ik bevroor, maar mijn hart sloeg meteen op hol. “ANNABEL!” schreeuwde ik, terwijl ik naar de gang rende. Luuk kwam tegelijk met me aan en we zagen haar liggen. Onderaan de trap.
Ze lag op haar zij, huilend
Nee, krijsend. Een rauw geluid dat ik nog nooit uit haar had gehoord. Het leek alsof alles in slow motion ging terwijl ik me naar haar toe haastte. Ik knielde naast haar en durfde haar bijna niet aan te raken. “Oh mijn god, oh mijn god,” mompelde ik. Mijn handen trilden terwijl ik haar voorzichtig optilde. Ze bewoog nog, maar haar gezichtje was rood en haar ogen nat van de tranen. Op haar voorhoofd begon al een enorme bult te ontstaan.
“Het traphekje…” zei ik, terwijl ik naar Luuk keek. Hij stond ernaast, zijn gezicht spierwit. “We hebben het niet dichtgedaan,” fluisterde hij, meer tegen zichzelf dan tegen mij.
Hij greep meteen zijn telefoon en belde 112
Ik hoorde hem praten, maar de woorden kwamen nauwelijks bij me binnen. Ik was volledig gefocust op Annabel. Ze huilde nog steeds heel hard, wat me ergens geruststelde, want dat betekende dat ze er nog was. Toch kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Hoe konden we zó stom zijn? Hoe hadden we dat hekje niet dichtgedaan?
De minuten tot de ambulance er was, voelden als uren
Luuk probeerde me te kalmeren, maar ik was niet meer bereikbaar. Ik zat op de grond, wiegend met Annabel in mijn armen, terwijl de tranen over mijn wangen stroomden. “Het spijt me zo,” fluisterde ik keer op keer tegen haar. Ze bleef huilen, en dat gebonk in mijn hoofd bleef maar doorgaan. Het geluid van haar val, dat zal ik nooit meer vergeten.
Toen de ambulance eindelijk kwam, namen de broeders haar van me over
Dat moment was hartverscheurend. Ze legden haar op een brancard – veel te groot voor zo’n klein lichaampje – en begonnen haar te controleren. Ik stond ernaast, mijn armen leeg, en voelde me compleet nutteloos. De bult op haar voorhoofd leek alleen maar groter te worden. “Ze huilt goed,” zei een van de broeders. “Dat is een goed teken.” Maar ik kon alleen maar denken aan alles wat er mis kon zijn.
In het ziekenhuis werden we meteen geholpen
Annabel werd grondig gecontroleerd: haar reflexen, haar ogen, haar hoofdje. Ze maakten foto’s om te zien of er iets gebroken was. Luuk en ik zaten erbij, naast dat veel te grote ziekenhuisbed, en keken naar hoe ons kleine meisje lag te snikken. Ik voelde me kleiner dan ooit. Ik had haar moeten beschermen. Ik had dat hekje dicht moeten doen. Hoe had ik dit kunnen laten gebeuren?
“Ze lijkt er goed vanaf te komen,” zei de arts uiteindelijk
“Maar we willen haar voor de zekerheid een nachtje houden. Soms kunnen de symptomen later komen.” Ik knikte alleen maar. Wat kon ik anders doen? Luuk regelde een tas met spullen en ging daarna weer naar huis om te slapen. Iemand moest ten slotte fit zijn voor de volgende dag. Ik bleef bij Annabel. Ik kón haar niet alleen laten.
Die nacht sliep ik nauwelijks
Elke keer als ze bewoog of geluid maakte, schoot ik overeind. Om een aantal uren moest ze gewekt worden. Wellicht had ze een hersenschudding. Dan mag je niet de hele nacht slapen. Ze leek rustiger te worden, maar ik bleef aan alles twijfelen. Ik verweet het mezelf. Ik had beter moeten opletten. Wat als ze iets ernstigs had? Wat als… Ik duwde die gedachten weg, maar ze bleven terugkomen. Ik voelde me een vreselijk slechte moeder.
De volgende ochtend kwam de arts weer langs
“Ze heeft geluk gehad,” zei hij. “Het lijkt allemaal in orde. Houd haar thuis nog een paar dagen goed in de gaten, maar jullie mogen naar huis.” Ik voelde hoe de spanning in mijn lichaam langzaam wegebde. Ze was oké. Onze Annabel was oké. Maar die schuld, die bleef nog wel weken, zo niet maanden, hangen.
MIRANDA
Hier een traphekje maar mijn zoon dacht leuk een aanloop te nemen en zich er tegen aan te gooien met alle gevolgen van dien hele traphekje schoot eruit met kind dat zo van de trap af vloog ik zag het in een oogwenk gebeuren ik was boven en eenmaal beneden bleef het stil hij huilde niet hij keek alleen maar toen direct gebeld 112 en hebben foto’s gemaakt gelukkig was alles goed moesten wel een nachtje blijven en hij had ook schaafwonden van onze muur maar we werden beide tig keer ondervraagd op gegeven moment was ik het zat en zei ik ook denkje nou daadwerkelijk dat ik me kind van de trap heb gegooid. Nee dat was niet het geval toen mochten we naar huis. Een ongeluk zit in een klein hoekje
Die vragen (op verschillende momenten door verschillende personen) is gewoon protocol, hoor. Maak je liever druk over het leipe gedrag van je kind dan over een arts die kindermishandeling probeert uit te sluiten – wees blij dat ze zich druk maken over het welzijn van kinderen die met ongebruikelijke zaken in het ziekenhuis belanden.
nou dat zeg ook niet alles dat standpunt had ik ook maar onze oudste 50jaar geleden was 2 in de broek geplast kon zelf wel een schone broek ophalen maar hij sloeg wel van de trap met alle gevolgen van dien .goed leer voor de volgende keer klink van de deuren naar boven zetten .
Tussen 2006 en nu 6 kids groot gebracht ZONDER traphekjes. Geen lelijke, dure gevaartes in het zicht en geen boorgaten. Leer ze zo snel mogelijk traplopen en totdat ze het zelf kunnnen blijf ik er bij, waarschuw ik ze er voor dat ze niet alleen bovenaan de trap mogen komen en houd ik indien nodig deuren dicht. Ze kunnen het binnen no-time zelf en dat geeft ze veel zelfvertrouwen. Tuurlijk zijn ze allemaal wel eens een paar treden naar beneden gekomen, maar dat lag niet aan het feit dat er geen traphekjes waren. Hier geen volggedrag, wij hebben nooit in traphekjes geloofd. Geldt trouwens voor meer van zulk soort onnodigheden zoals stopcontact- en keukenkastbeveiliging. Leer ze zo vroeg mogelijk dat ze er vanaf moeten blijven omdat het gevaarlijk is! En blijf daarin consequent!
Wat een schrik zeg, maar gelukkig goed afgelopen. Wel of geen hekje, er is geen goede of slechte keuze. Wij hadden vroeger geen hekje, maar wij vielen allemaal als kind meerdere keren naar beneden. Gelukkig was er toen nog vloerbedekking op de trap en grond.
Een baby van 9 maanden luistert niet naar jouw regels…
Toen de oudste 9 maanden was zat bij ons de trap naar beneden (en boven) toen in de woonkamer. Daar zat een deur met haakjes voor ipv een traphekje, maar geen denken aan dat daar niets voor zat. Je kunt je baby van 9 maanden niet iedere seconde in de gaten houden, ze moet ook de wereld kunnen ontdekken.
Een dom advies om geen traphekje te plaatsen. Kinderen van 9 maanden luisteren echt nog niet naar jouw regels. En wanneer een kind van 2 eens een keer niet luistert (onvoorstelbaar toch, een kind van 2 met een eigen wil 🙈) en iets scherps in een stopcontact stopt, is de consequentie voor een tweejarige wel erg heftig, niet?
Tenzij je kind kind alle tijd dat t wakker is, iedere seconde in de gaten houdt, doen kinderen die die je nu iets wilt. Je kind zo scherp in de gaten houden is erg ongezond voor je kind. En daarnaast niet haalbaar, je wilt ten slotte ook een keer naar het toilet of bijvoorbeeld koken.
vroeger waren er geen traphekjes! en nu nog steeds niet voor mijn kleinkinderen. dit is precies waarom!
Zonder hekje kan je ‘m niet vergeten, dat snap ik, maar hoe voorkomt dat ongelukken?
Misschien is Marjorie net extra oplettend en geëngageerd met de kleintjes, wetende dat er geen hulpmiddeltjes zijn (waarvan sommigen echt enkel een vals gevoel van veiligheid bieden).
Zo heb ik al ouders gezien die over straat erg voorzichtig zijn, want auto’s.. Maar zodra ze bij een speeltuin zijn enkel op hun gsm loeren omdat ze vergeten dat een kind zich ook daar kan kwetsen.
Je moet altijd opletten, of je nu wel of niet een traphekje hebt. Ik mis het punt een beetje, denk ik. En tja, een botsing met een auto is doorgaans nét wat heftiger dan van de schommel vallen.
Wat heftig! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig is het goed afgelopen!