Imke had last van hypertensie: ‘Moest elke week naar het ziekenhuis’

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Na een turbulent jaar, waarin ik mijn moeder verloor, werd ik zwanger van ons eerste kindje

Hoewel ik ontzettend blij was dat ik eindelijk mama mocht worden, verliep de zwangerschap niet zonder zorgen. Ik had last van hypertensie, oftewel hoge bloeddroek. Hierdoor moest ik vooral in het begin van de zwangerschap elke week naar het ziekenhuis voor controles van zowel de baby als mijn bloeddruk.

Placenta niet goed aangelegd

Ondanks de wekelijkse ziekenhuisbezoeken voelde ik me verder goed. Met 13 weken kregen we het bijzondere nieuws: we verwachtten een jongetje! Toch bleef de zorg om mijn gezondheid aanwezig en ook in de rest van de zwangerschap moest ik wekelijks naar het ziekenhuis. Met 34 weken bleek dat de baby niet goed meer groeide in mijn buik. ‘Waarschijnlijk is de placenta niet goed aangelegd door je hoge bloeddruk’, zeiden de artsen. Ze besloten dat ik met 38 weken zou worden ingeleid.

Start van de bevalling

Die avond moest ik me om 19:00 uur melden in het ziekenhuis. Ik kreeg een ballonkatheter om de bevalling op gang te brengen, gevolgd door twee tabletten de volgende ochtend. Rond 11:30 uur was er genoeg ontsluiting om mijn vliezen te breken. Het vruchtwater bleek groen: de baby had in het vruchtwater gepoept. Vanaf dat moment raakte ik in een weeënstorm met buik-, rug- en beenweeën. De weeën volgden elkaar zo snel op dat ik ze niet meer goed kon opvangen en in paniek raakte. Tot overmaat van ramp daalde bij elke wee de hartslag van de baby.

Ruggenprik en complicaties

Rond 17:00 uur kreeg ik een ruggenprik, maar tijdens het zetten daarvan steeg mijn bloeddruk tot boven de 200. Hierdoor moest ik lange tijd op de operatiekamer blijven. Ook daar bleef de hartslag van de baby dalen, waardoor ik op mijn linkerzij moest blijven liggen.

Een zware laatste fase

Toen ik terug was op de afdeling, kreeg ik weeënopwekkers. Deze moesten continu aangepast worden, omdat de baby ze niet goed aankon. Om 22:00 uur had ik volledige ontsluiting en mocht ik alvast op mijn zij meepersen. Omdat mijn kind zo klein was, lag hij niet goed vast in mijn bekken. Op het laatste moment draaide hij, waardoor hij een sterrenkijker werd. De verloskundige nam een paar keer bloed af via een krasje op zijn hoofdje. Na 1,5 uur bleek dat de bloedwaarde van de baby (PH) te laag was. Hij verkeerde in ‘foetale nood’.

Paniek na de geboorte

Vanaf dat moment ging alles razendsnel. De gynaecoloog kwam erbij. Er werd een knip gezet en met behulp van een vacuümpomp werd onze Joah om 23:30 uur geboren. Hij woog slechts 2500 gram.

Joah werd meteen op mijn borst gelegd, maar ik voelde direct dat er iets niet goed was. Hij huilde niet en maakte alleen een kreunend geluid. Binnen enkele seconden werd hij door de verpleegkundige meegenomen. Er ontstond paniek in de kamer. Omdat hij in het vruchtwater had gepoept en de bevalling zwaar was geweest, kon hij niet goed ademen. Hij werd aan de beademing gelegd en naar de NICU gebracht, een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar pasgeboren baby’s intensieve zorg krijgen. Hier kreeg hij antibiotica, omdat er ook een risico op infecties was.

Finger feeding

Pas om 03:00 uur ’s nachts mochten wij Joah voor het eerst zien. Gelukkig stabiliseerde hij snel en mocht hij de volgende dag al naar de medium care. Hier kreeg hij minder zware beademing met behulp van OptiFlow. Dat is een apparaat die via een klein slangetje bij de neus verwarmde en bevochtigde zuurstof geeft, zodat hij makkelijker kon ademen.

Joah had zelf de sondevoeding al uitgetrokken, maar omdat hij nog niet de kracht had om aan de borst te drinken, moesten wij hem voeden met finger feeding: terwijl hij dan op onze vinger zoog, kreeg hij voeding via een sondeslangetje. Na drie dagen mocht hij eindelijk mee naar huis.

EMDR voor bevallingstrauma

De eerste zes weken waren zwaar. Joah huilde veel door krampjes en was snel overprikkeld. Inmiddels is hij twee jaar en doet hij het geweldig! Zelf heb ik lang last gehad van de bevalling. Ik heb voor mijn bevallingstrauma EMDR-therapie gevolgd en nu gaat het gelukkig weer helemaal goed met mij.

IMKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie