Het telefoonscherm van mijn dochter lichtte op, wat ik toen zag verbaasde mij compleet

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Sophie had een onverwachte vraag

Het was woensdag, de derde schooldag van dit schooljaar en Sophie kwam uitgelaten thuis. Na de zes weken zomervakantie was de school duidelijk weer begonnen. De afgelopen dagen waren goed bevallen, een pak van mijn hart. Terwijl ze haar avondeten opschepte, vroeg ze op een luchtige toon: “Mama, mag ik Snapchat?” Meteen voelde ik een lichte spanning in mijn buik. Ik wist dat deze vraag ooit zou komen, maar toch overviel het moment me. Deze vraag nu al in groep 7…

Ze zat nu enkele dagen in een nieuwe klas

Sophie zit op een school waar de klassensamenstelling nogal eens kan veranderen door de sterk groeiende wijk. Zo werd zij dit schooljaar samen met haar beste vriendin, in een nieuwe groep 7 geplaatst. Een spannende start, voor ons allebei. Zou ze goed in de groep worden opgenomen? 

Ik zag hoop in haar ogen

Ik keek naar Sophie, die inmiddels druk in haar groente prikte. Ze wist dat dit een gevoelig onderwerp was. Ik antwoordde bedachtzaam: “Ik ga hier eerst samen met papa over nadenken. Dit is een belangrijke beslissing.” Ze knikte begrijpend, en ik zag de hoop in haar ogen. 

We twijfelden of het slim zou zijn

Die avond besprak ik het met Thomas, mijn man. We besloten er nog een nachtje over te slapen voordat we een definitief antwoord zouden geven. We twijfelden enorm. Snapchat geeft blootstelling aan zoveel nieuwe invloeden en de berichtjes verdwijnen, dus haar activiteit is niet meer na te gaan. 

Ik was compleet verrast door wat ik zag

De volgende ochtend, nadat Sophie naar school was vertrokken, bleef ik thuis om mijn gebruikelijke routine af te werken. Terwijl ik de woonkamer opruimde, zag ik dat ze haar telefoon op de bank had laten liggen. Er bleven maar meldingen binnen komen, waardoor het toch mijn aandacht trok. Het scherm was vergrendeld, maar ik kon de meldingen zien die binnenkwamen. Tot mijn grote verbazing waren het allemaal meldingen van dezelfde app: Snapchat.

Ik zat vol vragen

Een knoop vormde zich in mijn maag toen ik besefte wat dit betekende. Sophie had Snapchat gewoon al gedownload, zelfs voordat ze het gevraagd had. Ik voelde teleurstelling en ook verwarring. Had ze me al die tijd al voorgelogen? Hoe lang had ze deze app al? Hoewel de neiging groot was om haar telefoon op te pakken en verder te kijken, besloot ik het toch te laten liggen. Het zou haar vertrouwen in mij misschien kunnen beschadigen. 

Sophie schrok zichtbaar toen ik haar confronteerde

Die avond, tijdens het avondeten, voelde ik dat ik het ter sprake moest brengen. “Sophie, ik wil het even met je hebben over je telefoon”, begon ik voorzichtig. Ik zag dat ze schrok en ze liep direct rood aan. “Ik zag vanmorgen dat je Snapchat gewoon al hebt geïnstalleerd. Ik probeerde rustig te blijvenen haar ruimte te geven om haar keuze uit te leggen.

Ze gaf haar uitleg en toonde spijt

Sophie haar ogen vulden zich met tranen. Ze vertelde dat ze niet achter wilde blijven. Zeker in een nieuwe klas. Volgens haar zou ‘iedereen’ deze app gebruiken. Ook gaf ze aan dat ze spijt had, tussen het snikken door. Mijn hart brak toen ik haar verdriet zag. Ik legde haar uit dat het niet alleen om de app ging, maar ook om het vertrouwen.” Als je dingen stiekem doet, maak je het voor ons moeilijker om je te vertrouwen.”

De situatie deed veel met me

De dagen daarna waren moeilijk. Ik voelde me onzeker en ook gekwetst. Steeds weer vroeg ik me af: wat zou Sophie nog meer stiekem doen? Als ze al Snapchat had geïnstalleerd zonder onze toestemming, wat zou de volgende stap zijn? Kan ik mijn dochter nog wel helemaal vertrouwen?

Ik realiseerde we dat ik niet anders kon dan toestaan

Na het een paar dagen te laten bezinken en overleg met mijn man en vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijd, realiseerde ik me dat volledige controle niet de oplossing is. Vertrouwen hebben in je kind is belangrijk, vertrouwen dat ze de juiste keuzes maken met behulp van onze begeleiding als ouders. Ik wil juist werken aan een sterkte band. Als ik dit al ga verbieden, waar eindigt het dan? We leven nou eenmaal in een wereld waarin social media de dagelijkse praktijk is…

MARIJE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

32 gedachten over “Het telefoonscherm van mijn dochter lichtte op, wat ik toen zag verbaasde mij compleet”

  1. Waarom zou je bezwijken aan de groepsdruk het is aantoonbaar slecht voor kinderen om zelf een mobiele telefoon te hebben. gaat ten koste van aandacht, met depressies, inderdaad geen controle dus vaak ook in aanraking met sexting. het is gewoon gevaarlijk. als alle kinderen van de klas van de brug mogen springen keur je het toch ook niet goed voor jou kind?
    Lees het boek ‘generatie angststoornis’

    Beantwoorden
  2. Grappig hoe ouders de verantwoording g. An een mobiel bij een kind van 10 in groep 7 neerlegt en verwacht dat ze hier volwassen mee om kunnen gaan, en dan krijgt het kind ook nog op haar ‘kop’ omdat ze erachter zijn gekomen… het zijn kinderen 😂

    Beantwoorden
    • de tijden zijn nu eenmaal veranderd, ik ben er ook niet blij mee maar ook ik heb kinderen onder de 12 jaar die een telefoon hebben!
      de reden waarom mijn kinderen een telefoon hebben gekregen is vanwege gps tracking, zodat ik weet en kan zien waar ze uithangen.
      toen ik 10 was bestond de mobiele telefoon nog niet zover ik me herinner, maar dat neemt niet weg dat wij als ouders en de kinderen zelf wel een gevoel van veiligheid hebben doordat ze weten dat ze kunnen bellen als er iets is, tegenwoordig is er ook veel meer verkeer dan toen ik die leeftijd had en lang niet iedere automobilist zou in het bezit mogen zijn van een geldig rijbewijs! vele kennen de voorrangsregels niet eens en stoppen nog niet meer bij een zebrapad!

      Beantwoorden
  3. wat is er mis met Snapchat toch leuk al die filters en foto’s die je ermee kunt maken. dochter 9 heeft ook Snap en maakt de leukste of gekste foto’s. Ik had zelf snap op mijn telefoon en heb snaps van haar bewaard vanaf kleins af aan.

    Wat betreft telefoon bezit ook dit is nu anders. Ook niet gek als je kijkt naar onze jeugd. Was dat niet ook met een mobiel of sommige liepen met een pieper..
    mijn dochter heeft al jaren een telefoon. Ze heeft haar ING app erop staan waar ze zelf in de gaten kan houden wat en hoeveel ze uitgeeft. AH app met spaarzegels als ze boodschappen doet.
    Tijden veranderen maar sommige mensen blijven helaas hangen in de jaren 80/90.

    Beantwoorden
  4. Ik vind het heel erg naïef dat er in deze tijd nog ouders zijn die denken dat ze snapshot, discord, tiktok en al die andere dingen op het internet kunnen tegenhouden of zelfs verbieden.

    De kinderen zijn vaak zo veel handiger op social media dan wij ouders. Ze doen het allemaal, desnoods stiekem. Heb dus niet de illusie dat jouw kind je niet doet.

    Veel slimmer is regelmatig in open gesprek te gaan met je kind en je kind te leren hoe hij of zij deze social media op een veilige manier kan omgaan. Mijn dochter laat zien als er dingen online gebeuren die niet door de beugel kunnen, omdat wij hierover openlijk met elkaar praten. Dat is naar mijn mening de enige manier om je kind veilig een telefoon te laten hebben.

    Beantwoorden
    • Helemaal mee eens. Verbieden heeft idd geen zin maar leren hoe je ermee op een veilige manier om kunt gaan wel. Je had het niet beter kunnen verwoorden.

      Beantwoorden
    • Wat een onzin. Dat is zeker niet de enige manier, best wel naïef om dat te denken. Ik ben het wel met je eens dat ruimte voor open gesprekken belangrijk is, maar dat is niet de enige manier. Onze kinderen hebben een telefoon, met snapchat. Maar ook family link. Een mooie tool van Google die gekoppeld is aan het Google account, waardoor wij alles in de gaten kunnen houden, beperken en zelfs verwijderen mocht dat nodig zijn.

      Want voor elk online item dat jouw dochter je laat zien, kun je er vanuit gaan dat ze er 10 niet laat zien. Kom op, ben je echt zo naïef of gewoon vergeten hoe het is om kind te zijn?

      Beantwoorden
    • ik ben het absoluut met je eens dat kinderen van tegenwoordig veel wijzer en handiger zijn dan vele denken, ik zal mijn kinderen dan ook niet verbieden om social media te hebben of gebruiken echter ga ik het ook niet aanmoedigen en probeer ik ze zo lang mogelijk van all die internet invloeden weg te houden door openlijk het gesprek met ze aan te gaan waarom ik nog niet wil dat ze met 10 jaar al social media gebruiken en wat voor gevaar er ook op de loer kan liggen door het wel te doen! zodra ze zonder hun geboorte jaar aan te passen zelf een account kunnen aanmaken vind ik het helemaal prima dat ze dit ook doen maar tot die tijd bepalen wij als ouders voor hun veiligheid wat wel of niet door de beugel kan als het aankomt op social media

      Beantwoorden
  5. Kunnen we niet gewoon met alle ouders in Nederland afspreken dat we tot 16 jaar niet aan social media doen? En als dat moeilijk blijkt in praktijk gewoon een Nokia 3310 geven? Alle ouders krijgen er buikpijn van, en terecht, en toch zwicht iedereen voor de groepsdruk en angst dat je kind buiten de boot valt. Is toch van de zotte, kunnen we als ouders niet de controle gezamenlijk terugnemen?

    Beantwoorden
    • Mijn jongste zoon is 11, heeft een mobiel en zijn klas beschikt over een groep 8 WhatsApp. Het blijkt dat sommige kinderen daar enthousiast stickers en andere ongein op delen, wel 400 per dag. Mijn zoon is oud en wijs genoeg om zelf te bedenken dat als hij zich er aan stoort, hij zelf ook weer de groep uit kan. Andere social media daar taalt hij (nog) niet naar.

      Beantwoorden
    • geniaal voorbeeld de Nokia 3310 🤣.
      ben het absoluut met je eens dat social media buikpijn veroorzaakt bij vrijwel alle ouders!
      ik moet er nog niet aan denken dat mijn meiden al die invloeden en rommel over zich heen krijgen!
      family link is dan weer een uitkomst wat betreft installeren van apps en controle door de ouders.
      hier moeten mijn kinderen toestemming vragen om een app te installeren en zolang ik die niet geef kunnen ze willen wat ze willen maar kunnen ze de apps niet instaleren. ook de schermtijd is via family link heel goed te controleren en in te stellen

      Beantwoorden
  6. zo lang onze kinderen nog jong waren (tot en met middelbare school) waren ze verplicht om ons in hun telefoon toe te laten om deze door te kunnen kijken. ook onze telefoons waren niet afgeschermd, zodat ook de kinderen daar vrij in konden.
    puur uit bescherming van hen vonden wij het belangrijk dat wij hen ook hierin konden controleren en helpen. en dat was geregeld nodig.
    het spijt me, maar een kind van 11 kan echt nog niet zonder controle en heeft echt nog niet zoveel privacy nodig dat ze hun telefoon afgeschermd moeten hebben.

    Beantwoorden
  7. De minimum leeftijd voor Snapchat is 13 jaar, groep 7 zijn kinderen van 10-11 jaar: de dochter heeft ook online gelogen over haar leeftijd. Zeker opletten daarmee want voor je het weet liegt ze als 17 jarige dat ze 13 is om het vertrouwen van andere 13 jarigen te winnen en… Mijn dochter van dezelfde leeftijd had al een smartphone toen ze 3 jaar was, uiteraard met ‘live’ in de gaten houden of ze zich ergens niet goed bij voelde en wanneer dat zo was: meteen bespreken plus wanneer nodig iets blokkeren. Dat blokkeren is in al die tijd één keer gebeurd met een familie YouTuber waarin meisjes de buik van de papa als trampoline gebruikten en absurd veel duur speelgoed kregen.

    Beantwoorden
    • Je gaf je kind van 3 een smartphone??? Kinderen hun ogen maak je daar mee kapot omdat de afstand tot het scherm steeds hetzelfde is, daar zijn ze.in de natuur niet voor gemaakt. Je verhaal is verder warrig. Zou jij niet eens met je huisarts gaan praten?

      Beantwoorden
  8. Gewoon family link van Google gebruiken, dan kunnen ze ’t niet eens downloaden zonder toestemming. En kinderen van 4/5 jaar op een telefoon kan niet? Op een tablet wel?

    Beantwoorden
  9. het is geen leuke tijd om een prepuber de wereld in te slingeren. aan telefoons, game apparaten, tv’s met YouTube is er geen ontkomen meer aan. verbazingwekkend hoe een kind een half uur kan kijken naar een kind dat met iets speelt!! ja echt!! maar goed, je ontkomt er niet aan. beter werk je hard aan vertrouwen tussen jou en je kind. lach samen om domme filmpjes, leg goed uit wat en waar het mis kan gaan. verzin een mooie schuilnaam. toon interesse in de dingen/personen die ze volgt. bij mijn kleindochter begon het ook met snapchat. toen dat goed ging kwam tiktok erbij: oma en opa, willen jullie mij dan volgen? kijk, het is te volgen, te controleren en we houden de dingen met z’n allen bespreekbaar. maar vooral: heb vertrouwen in je kind en de waardes die jullie hebben meegegeven. hou je kind aan een kort lijntje en het gaat trekken en worstelen. geef het ruimte, vertrouwen en vang fouten met liefde en begrip op. en duidelijk: nooit nooit ware namen, gegevens en foto’s!!!! dat is een keiharde afspraak! helaas nodig door slechtwillende lui op deze platforms. succes en sterkte.

    Beantwoorden
  10. ik vind het zelf ook erg moeilijk. ik zou het denk ik ook toch maar toestaan, omdat ze anders compleet genegeerd wordt door haar nieuwe klas.
    maar de enige die dit kunnen veranderen zijn de ouders. als alle ouders pas een telefoon geven wanneer de kinderen in groep 8 zitten dan is er niks aan de hand.
    maar ja als ze op die telefoon zitten dan heb je geen “last” van je eigen kind. het is maar waar je voor kiest…

    Beantwoorden
  11. Groep 7, dan zijn ze 10, 11 jaar? Het verbaast mij dat het blijkbaar normaal is om dan al een mobiele telefoon te hebben. Ik begrijp dat je niet wil dat jouw kind de enige is zonder zo’n ding, maar jemig hé…
    Ik ben blij dat ik niet in jullie schoenen sta. Ik zal het straks wel zien bij mijn kleinkinderen, de oudste is bijna 8. Die heeft nog geen eigen telefoon, maar ze weet heel goed met die van papa of mama om te gaan. Nog even en mijn kinderen moeten dit soort beslissingen nemen. Sterkte voor de ouders van nu.

    Beantwoorden
    • Ze hebben er geen, maar kunnen er wel een gebruiken. Niet als oppas of voor social media, maar wel ok Spotify op af te spelen of af en toe YouTube. Die telefoons kunnen ze met 4, 5 jaar al bedienen, hoor, zo intuïtief. Soms stonden ze op andere momenten te swipen op de televisie… Dat werkt dan weer net anders.

      Beantwoorden
  12. Hoe weet je dat ze de app al gedownload had vóór ze het je vroeg? Misschien had ze het erna gedaan (maar voor jullie beslissing). Dat is uit notificaties toch niet af te leiden?

    Beantwoorden

Plaats een reactie