Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen
Ik krijg steeds vaker vragen vanuit mijn omgeving
Als moeder van twee jonge kinderen wordt het me vaak gevraagd: “Waarom geef je je kinderen alleen tweedehands speelgoed? Zou je ze niet eens wat nieuws gunnen?” In een wereld waar alles in overvloed lijkt en de norm is dat alles nieuw moet zijn, kan het geven van tweedehands spullen aan je kinderen een beetje tegen de stroom ingaan. Maar laat me je vertellen: ik ben er niet alleen tevreden mee, ik ben er trots op.
Het begon allemaal uit praktische overwegingen
Toen mijn oudste kind zijn eerste verjaardag naderde, realiseerde ik me hoe snel kinderen uit speelgoed groeien. Ik liep door de speelgoedwinkel en zag prijskaartjes waar mijn mond van openviel. Een stuk plastic dat over een paar maanden vergeten in een hoek zou belanden? Het voelde gewoon niet goed. Dus besloot ik het anders aan te pakken. Ik ging op zoek naar alternatieven: de kringloopwinkel, Marktplaats en later ook Vinted.
Er ging een wereld voor mij open
Ik vond prachtige houten puzzels, boeken die er nog als nieuw uitzagen, en bouwblokken waar nauwelijks een krasje op zat. Zelfs een bijna ongebruikte loopfiets voor een fractie van de nieuwprijs. Het mooiste? Mijn kinderen wisten niet beter. Voor hen was alles wat ze kregen nieuw en spannend, of het nu rechtstreeks uit de fabriek kwam of een tweede leven kreeg.
Het duurzaamheidsaspect vind ik belangrijk
Er zijn zoveel redenen waarom ik tweedehands speelgoed blijf kopen, en het gaat verder dan alleen het besparen van geld. Ten eerste is er het duurzaamheidsaspect. In een tijd waarin we allemaal bewuster moeten omgaan met onze planeet, voelt het goed om bij te dragen aan minder verspilling. Het is simpel: waarom zou ik een nieuwe poppenwagen kopen als er al een prachtige staat te wachten om mee gespeeld te worden?
Ik vind het van belang om deze waardes over te geven aan mijn kind
Daarnaast vind ik het een geweldige manier om mijn kinderen iets bij te brengen over waarde. Ze leren dat niet alles altijd maar nieuw hoeft te zijn om goed te zijn. En eerlijk gezegd merk ik dat ze even blij zijn met een tweedehands garage voor hun autootjes als met iets dat rechtstreeks uit de winkel komt. De vreugde zit in het spelen, niet in het prijskaartje.
Het is als een schattenjacht
Nog een onverwacht voordeel: het zoeken naar tweedehands speelgoed is een avontuur op zich. Samen met mijn kinderen een kringloopwinkel bezoeken en tussen de planken neuzen, voelt soms als een kleine schattenjacht. Ze vinden het fantastisch om te ontdekken wat er allemaal ligt. Het maakt het moment van “kopen” veel specialer dan wanneer ik gewoon iets in een winkelmandje gooi.
Maar wat als ze ouder zijn?
Maar ik vraag me wel eens af: hoe lang kan ik dit nog volhouden? Voorlopig, nu ze nog klein zijn, vinden mijn kinderen alles geweldig. Ze stellen geen vragen over waar het speelgoed vandaan komt of waarom het er soms al wat gebruikt uitziet. Maar ik weet dat er een moment komt waarop de invloed van leeftijdsgenootjes en sociale verwachtingen groter wordt. “Waarom krijgen wij geen nieuwe spullen zoals mijn vriendjes?” Die vraag zal vroeg of laat komen.
Ik hoop dat het hun kijk op spullen beïnvloedt
Ik weet nog niet precies hoe ik daar dan mee omga. Misschien wordt het een kwestie van balans: af en toe iets nieuws, maar nog steeds vasthouden aan tweedehands waar het kan. Ik hoop dat tegen die tijd de lessen die we hen nu meegeven, over duurzaamheid, waardering en creativiteit, hun kijk op spullen zullen blijven beïnvloeden. Misschien gaan ze op een dag zelfs zelf tweedehands schatten zoeken.
Het is soms lastig om tegen de norm in te gaan
In onze maatschappij wordt nieuw vaak gelijkgesteld aan beter. Maar ik geloof oprecht dat het anders kan. Door mijn kinderen tweedehands speelgoed te geven, laat ik ze zien dat waarde niet bepaald wordt door wat iets kost of hoe glimmend het eruitziet. En ik laat ze zien dat ze met bewuste keuzes een positieve impact kunnen hebben, hoe klein ook.
Ik denk dat ik ze met mijn manier een belangrijke les leer
Dus ja, mijn kinderen krijgen tweedehands speelgoed. Niet omdat ik niets anders zou kunnen, maar omdat ik geloof in de schoonheid van hergebruik, de waarde van duurzaamheid en de lessen die daarin verscholen zitten. En eerlijk? Ik denk dat ik ze daarmee misschien wel het mooiste cadeau geef dat er is.
CHANNA
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen
Goed te lezen. Apart dat het vermeldenswaardig is; voor mij is het de gewoonste zaak van de wereld – niet alleen met sinterklaas.
Ik vind dit niet meer dan normaal. Ze krijgen ook wel eens iets nieuws, maar er is een hoop zgan te koop of te krijgen zelfs. Waarom de fabriek een signaal geven dat er nog meer geproduceerd moet worden terwijl alle zolders al vol liggen? Voor cadeautjes stel ik wel hogere eisen aan wat 2ehands is dan anders. Een keukentje vol met krassen en lelijk geworden stickers is nu eenmaal niet echt een leuk cadeautje. Tijd om alles op te knappen heb ik ook niet. Buiten dat het niet uit ze orog6 doos komt kun je niet zien dat iets 2e hands is als het op cadeautjes aan komt. Soms klaagt de 11 jarige als hij een leeg broodzak krijgt ipv een nieuw boterham zakje met opmerkingen als ‘ dat is voor zwervers’ Ik zeg dan dat we niet arm zijn, maar ook niet dom. waarom het ene zakje weggooien en een andere kopen? Waarom 35,- voor een nieuw keukentje betalen als we er 1 gratis af kunnen halen? een wekker die ze in de sinterklaas gids zagen staan op marktplaats invl verzenden nog geen 14 euro terwijl het nieuw bijna 40 euro kost. Ja dan is het : of geen wekker. of de 2ehandse. of 1 cadeau of een paar cadeautjes. Sommige dingen kunnen niet 2e hands (speciale modelbouw pakketten) of zijn niet 2e hands te vinden. Dan kun je ze altijd nog nieuw kopen. Mn kinderen zijn overigens ook dolblij met de ‘ playmobil winkel’ bij ons in de stad. Dat is een winkel gespecialiseerd in 2ehands playmobil en lego en schleich. Ze hebben al door dat ze daar veel meer waar voor hun zakgeld krijgen dan elders.
Ik kocht voor mijn dochter ook regelmatig tweedehands speelgoed. Ik heb haar geleerd dat ze een nieuwe pop kon krijgen zonder accessoires óf een nette tweedehands met een hele uitzet voor dezelfde prijs.
ik kocht ook alles via marktplaats, al maanden vantevoren vanwege geldgebrek.
maar laten we eerlijk wezen, als je een beetje slim bent en kijkt naar mooie dingen zie je het verschil niet tussen nieuw en tweedehands.
ik kocht toen ze klein waren een hele grote plastic bak vol duplo, even wassen en klaar, als nieuw! toen ze groter waren playmobiel, ziet er ook als nieuw uit en skeelers, ja beetje beschadigd maar dat zagen ze niet eens en als ze het wel zagen had ik gezegd pietjes moeten ook leren skeeleren..
overal is een oplossing voor!
samen kregen ze een hoofdkado, een wii, oh wat waren ze blij, ook tweedehands gescoord! en als je ruim voor sinterklaas al kijkt is het goedkoper.
ook kleding kocht ik via marktplaats, wel merken want die bleven mooi dus het zag er als nieuw uit! mijn Kids zagen er altijd leuk uit en kwamen niets tekort en dat met een bijstandje!
Hier gaat Sinterklaas ook naar Marktplaats. Ook omdat we een kind met een beperking hebben, die heel erg gehecht is aan de figuurtjes van 1 soort tekenfilm die in de winkels al bijna niet meer te krijgen zijn. Maar het duurzaamheidsaspect spreekt ons ook aan. En de verkopers vinden het altijd fijn om te horen dat er een ander kindje dolgelukkig geworden is met hun “oude” speelgoed. Niks mis mee toch?
Ik ben het helemaal met je eens. Ik koop bijna alles via marktplaats voor mijn zoontje, dat scheelt t.o.v de winkel vaak 90% met de prijs. Niks mis mee, hij is er heel blij mee