Ons volledige gezin eet wekelijks 2 keer bij anderen, dat bespaart erg veel geld

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Elke zondagavond is het vaste prik: ik ga aan tafel zitten met een kop thee en een stapel folders voor me

Terwijl anderen hun weekend afsluiten met een film of serie, maak ik mijn voorbereidingen voor de week. Love it. Geen enkele aanbieding gaat aan mijn neus voorbij. Met een notitieboekje en een pen leg ik de folders naast elkaar en begin ik te streepjes zetten, pijltjes te tekenen en bedragen uit te rekenen. “Deze week is het misschien weer eens tijd voor een flinke pan erwtensoep”, denk ik bij mezelf, als ik zie dat de spliterwten bij de Lidl in de aanbieding zijn.

Ik heb het systeem van boodschappen doen en kosten besparen zo’n beetje geperfectioneerd

Iedere week werk ik met een vast weekmenu, waarin ik elke dag een maaltijd plan, en waarin ik ook rekening houd met de avonden dat we ergens anders eten. Zo eten we iedere woensdag bij mijn schoonmoeder en meestal op zaterdag bij vrienden. Die twee avonden schelen enorm in mijn boodschappenlijst en zijn eigenlijk mijn geheime besparingstruc. En daarbij, gezellig is het ook. We hebben een hechte band met mijn schoonmoeder en onze vrienden, en iedere week samen eten voelt bijna als een traditie.

Op maandag ga ik met mijn lijstje op pad

Eerst naar de Aldi voor wat basisproducten, dan door naar de Lidl voor de groenten en de kipfilet, en tenslotte naar de Jumbo voor het gehakt en andere dingen die ik in de eerste winkels niet heb kunnen vinden. Ik ga ook nog langs bij de Albert Heijn. Voor mij is het ritueel; het geeft me rust en een gevoel van controle. Alles in één keer halen, dat is het plan, zodat ik de rest van de week niet meer in de verleiding kom om extra dingen mee te nemen. En geloof me, dat werkt – elke keer als ik “even snel” een winkel in moet, kom ik naar buiten met dingen die ik helemaal niet van plan was om te kopen.

Deze week staat er van alles op het menu, van erwtensoep tot een simpele pasta en een ovenschotel

Met een paar aanbiedingen en wat voorraad kan ik alles precies zo in elkaar puzzelen dat we lekker en voedzaam eten, zonder dat ik onnodig geld uitgeef. Ik heb geleerd dat een beetje vooruitdenken echt een verschil maakt. Laatst nog hadden ze kipfilet in de aanbieding, en ik heb gelijk wat extra gehaald en ingevroren. Het voelt bijna als een kleine overwinning, al die besparingen die ik zo bij elkaar sprokkel.

Weekmenu voor deze week:

  • Maandag: Spaghetti bolognese – ik heb gehakt kunnen scoren bij de Jumbo, 500 gram voor de prijs van 300 gram, en ik heb een paar blikken tomaten in de aanbieding meegepakt. Spaghetti is makkelijk, vult goed, en de kinderen vinden het heerlijk. Ik snijd wat extra groenten en verstop die in de saus, zodat ze ongemerkt wat extra vitaminen binnenkrijgen.
  • Dinsdag: Erwtensoep – ik maak een grote pan erwtensoep met extra soepgroenten, aardappels en een rookworst die ik vorige week in de aanbieding heb gekocht. Het mooie van erwtensoep is dat het eigenlijk steeds lekkerder wordt naarmate het een dagje in de koelkast staat. Ik maak daarom een flinke hoeveelheid en vries wat porties in. Voor de lunch de volgende dag heb ik een extra bakje klaarstaan, en ook voor de vriezer. Een win-win.
  • Woensdag: Eten bij mijn schoonmoeder – mijn schoonmoeder kookt zoals alleen zij dat kan. Ze maakt altijd iets uitgebreiders, vaak met meerdere gangen. Ze houdt ervan om iedereen aan tafel te hebben en maakt het liefst een gerecht dat de hele familie samenbrengt. Soms een stoofpotje dat uren heeft staan pruttelen of een ovenschotel met verse groenten en kruiden. En als we naar huis gaan, duwt ze me steevast een bakje restjes in de handen. Zo lief, en ik ben er dankbaar voor – weer een dag bespaard.
  • Donderdag: Ovenschotel met broccoli, aardappelen en kipfilet – bij de Aldi zag ik dat broccoli in de aanbieding was. Ik maak een ovenschotel met voorgekookte aardappelschijfjes, kipfilet (ook in de aanbieding), en wat broccoli. Ik gratineer het met een beetje kaas die ik vorige maand op de kop tikte voor een goede prijs. De kinderen vinden dit heerlijk en het is bovendien voedzaam en simpel te maken.
  • Vrijdag: Bami met spekjes en groenten – spekreepjes waren deze week in de aanbieding, dus ik heb meteen een paar pakjes meegenomen. Een zak wokgroenten erbij en bami die ik nog in de voorraadkast heb staan. Het is een snelle maaltijd en de kinderen smullen ervan. Een beetje ketjap en een druppeltje sambal voor de liefhebbers maakt het helemaal af.
  • Zaterdag: Eten bij vrienden – dit is inmiddels een traditie geworden. Iedere week schuiven we bij vrienden aan. Soms koken zij iets uitgebreid, soms bestellen we wat, en zo nu en dan nemen wij iets mee. Het is een gezellige avond en voelt bijna als een uitje in eigen stad. Voor ons betekent het niet alleen gezelligheid, maar ook een dag minder boodschappen, en die combinatie vind ik perfect.
  • Zondag: Risotto met paddenstoelen en Parmezaanse kaas – champignons waren deze week afgeprijsd, en ik gebruik een restantje Parmezaanse kaas van de aanbieding vorige maand. Risotto is simpel te maken en altijd een succes hier in huis. Ik roer wat paddenstoelen door de risotto en maak het af met een flinke lepel Parmezaanse kaas. Het is een waardige afsluiting van de week.

Naast het weekmenu koop ik altijd nog de basisdingen zoals melk, brood, eieren en fruit

Daarbij haal ik ook chips, koek, sap en toiletpapier. Ik probeer alles zoveel mogelijk in één keer te kopen, en als er iets in de aanbieding is wat ik vaak gebruik, neem ik het meteen wat extra mee voor de voorraadkast. Hoe vaker je de supermarkt inloopt, hoe meer je onnodige dingen meeneemt – dat is een les die ik door schade en schande heb geleerd. Ik probeer dus de bezoekjes te beperken.

Soms vraagt iemand wel eens of dit alles me niet teveel tijd kost

Nou, dat valt eigenlijk wel mee. Voor mij voelt het gewoon goed om een plan te hebben en niet meer uit te geven dan nodig. Het is bijna een sport geworden, een spel om te zien hoeveel ik kan besparen zonder dat we iets tekortkomen. Het geeft me rust, wetende dat ik alles onder controle heb en dat ik geld bespaar waar het kan. Hoe goedkoper, des te groter de kick.

Mijn vrienden lachen wel eens als ik mijn “jacht” op aanbiedingen vertel, maar ik ben er trots op

We leven in een tijd waarin alles duurder lijkt te worden, en voor mij is het belangrijk om goed op onze uitgaven te letten. Het voelt goed om te weten dat ik met een beetje creativiteit en voorbereiding elke week weer voor een mooie maaltijd op tafel kan zorgen onder dat we ons zorgen hoeven te maken over het budget. Ik ben trots op mijn systeem dat ons een hoop geld bespaart.

VERONIEK

46 gedachten over “Ons volledige gezin eet wekelijks 2 keer bij anderen, dat bespaart erg veel geld”

  1. Alsof ik mijn familie hoor, die waren ook zo uitgekookt. ‘Oma, je vraagt ons nooit meer te eten’. Nee, gek he? Oma heeft in al die jaren nog nooit bij jullie gegeten 🤮

    Beantwoorden
  2. Mijn schoonmoeder kwam elke vrijdag eten. Had ik bv bloemkool gekookt. Zei ze, dat heb ik gisteren ook al gegeten, bij haar dochter dus. Die had haar elke donderdag. Vermoedelijk had haar andere dochter ook een vaste dag. Afschuwelijk vond ik dit. Vooral omdat er niks spontaan was.

    Beantwoorden
  3. Volgens mij schrijft ze duidelijk dat de vrienden eten maken of dat ze wat bestellen of zelf af en toe wat meenemen. Schoonmoeder kookt graag voor iedereen . (Misschien normaal in die familie) Voor de rest is het een sport goedkoop te eten. Snap niet helemaal wat een ander daar op tegen heeft. Ik ben ong. €45,- per dag kwijt met 6 personen, kan vast ook met minder.

    Beantwoorden
  4. Wow, ik ben zelf een enorme bespaarder op boodschappen (wij betalen gemiddeld voor alles wat in huis komt slechts 35-40% van de originele winkelwaarde. We geven voor 4 grote eters max 400 per maand uit en hebben dan tegen originele waarde voor 800-1000 aan boodschappen), maar dan wel ethisch verantwoord. En dus niet op kosten van een ander.

    Op zijn minst hoor bij je vrienden de keren dat er besteld wordt te betalen.

    Het artikel spreekt niet over geldproblemen, dan ligt de situatie misschien anders, maar zoals er nu over gesproken wordt, vind ik niet ok. Dat is geen wederzijdse vriendschap.

    Beantwoorden
  5. ik lees neegens dat ze t niet kan betalen of dat ze t slecht heeft. Het is een sport voor haar. Helemaal niets mis mee maar het zou haar sieren om dan ook eens de schoonmoeder en vrienden bij haar thuis uit te nodigen voor een lekkere maaltijd. Die kan ze zo te lezen heel goed maken met al die aanbiedingen.

    Beantwoorden
  6. ik ben geschokt
    2x eten bij een ander om kosten te besparen.
    als je problemen hebt ga eerst zorgen dat je minder vlees of producten koopt die niet nidig zijn
    leer eerst de leş armoede en ga daar mee aan deslag.
    ik woon en leef met mensen die diep in armoede zitten.
    zo wat ik leş spaar je 2 dagen
    maar de andere zijn rijk ?????
    als je in problemen zit hoor je dit niet zo tedoen.
    soms heb ik ook problemen en geven buren mij eten maar dan doe je iets terug.
    het heeft 2 kanten geen 1.
    leef eerst onder armen en kijk en voel wat dat betekend.
    spaar niet op de kosten van een ander.
    wordt hier koud van

    Beantwoorden
  7. Heb nog nooit geen weekmenu gepland. Dat komt omdat wij s’ avonds vaak een broodje eten of tosti .
    Dat komt wij wonen in Italië, op de kleuterschool eten de kinderen tussen de middag warm. Hebben een eigen keuken met kok en wordt vers gekookt iedere dag. Op de lagere school, wordt er met de hele klas in een restaurant gegeten, dat is een wisselend menu iedere dag. Wordt betaald door de gemeente, ik zelf kan op mijn werk eten.
    Nu mijn zoon inmiddels van school is en werkt, maar nog wel thuis woont. Wordt er ook s’ middags in een restaurant gegeten, wat door de baas wordt betaald. Dus blijft alleen het weekend over waarin we zelf koken.

    Beantwoorden
  8. Mijn familie en vrienden zijn van harte welkom. Heerlijk gezellig. En als je het kunt missen … why not? en beter lezen he, soms bestellen ze of nemen ze iets mee. Zolang de vrienden er geen moeite mee hebben.

    Beantwoorden
    • Ja, soms koken de vrienden uitgebreid, soms bestellen ze wat en soms neemt de geïnterviewde iets mee. Het beteken “niet alleen gezelligheid, maar ook een dag minder boodschappen”. Kortom: mijn conclusie is dat het per saldo als besparing wordt gezien. Prima natuurlijk, helemaal als de vrienden het goed vinden, maar ik vind het nog altijd wel gierig.

      Beantwoorden
  9. Al die haatdragende reacties over kostenbesparing door weten eten bij vrienden vindt ik zo niet empathisch!
    Ik vind het erg supergoed idee een als we dit allemaal zouden duren besparen we allemaal geld op de boodschappen en is het goed voor de vrienden contacten…

    Beantwoorden
  10. je schoonmoeder begrijpt de situatie bij jullie en dat is te weinig geld hebben. Heel lief dat ze ook nog eens extra kookt.
    Waarschijnlijk begrijpen je vrienden het ook. Prima dat jullie zo geholpen worden. Wij deden dat vroeger ook in de vrienden kring en dat is een onuitgesproken manier van nivelleren. Doen jullie goed.

    Beantwoorden
  11. Heb je een lokale groenteboer in je buurt? Dat scheelt ook veel geld en is vaak smaakvoller. En je kunt afgepaste hoeveelheden nemen. Ook de kaasboer bleek juist niet duur met een budget lijn die smaakvoller en aanzienlijk goedkoper is als de supermarkt en de gewone kazen zijn nog lekkerder als de supermarkt en voor vergelijkbare prijs.

    Ikzelf let zoveel mogelijk op de duurzaam geproduceerd (ivm uitputting van grond en dierenwelzijn), aanbiedingen zijn we volledig mee gestopt. In plaats van tijd steken in aanbiedingen uitpluizen ben ik tijd gaan steken in leren koken zonder pakjes en zakjes en gaan ontdekken wat lokaal te krijgen is.
    Inmiddels lukt het voor zo’n 600 euro per maand te koken voor mijn gezin met 2 jonge kinderen.

    Beantwoorden
  12. Bah ik word misselijk van de zin wat betreft het eten bij familie en vrienden, ‘Die twee avonden schelen enorm in mijn boodschappenlijst en zijn eigenlijk mijn geheime besparingstruc’
    Waar je maar trots op bent.
    Bij mij zou je niet meer welkom zijn als ik dit zou lezen.
    En er nog trots op zijn ook.
    Dit getuigd van geen enkel zelfrespect hebben, goede opvoeding ook.

    Beantwoorden
    • Ga je idealen lekker ergens anders duidelijk maken. En stop met het door de strot duwen van jouw gras dieet. Meeste mensen willen gezond eten en daar hoort een stuk vlees bij. Goedenavond.

      Beantwoorden
      • De gezonde hoeveelheid vlees ligt een stuk hoger als dat gemiddeld geconsumeerd wordt. Wij kiezen bewust voor minder vlees en dan biologisch. Als je de goede kruiden gebruikt mis je vlees ook totaal niet in sommige maaltijden. Onder aan de streep betalen we nog steeds evenveel voor vlees als vroeger. Alleen nu zijn we liever voor de dieren en ons eigen lijf (want we hebben deze aanpassing in ons menu ook lichamelijk gevoelt, minder onrust in het verteringsstelsel, stabieler in energie)

        Beantwoorden
      • Hahaha sinds wanneer zijn spekjes en gehakt gezond? Volgens de WHO zelfs even kankerverwekkend (want extreem hevig verwerkt) als sigaretten. En dan ook nog eens iedere dag vlees: heel ongezond en duur.

        Beantwoorden
  13. Pfff, elke week eten op iemand anders z’n centen.
    Vind ik niet netjes.
    Op aanbiedingen letten oké, maar om elke keer te eten bij een ander om kosten te besparen???
    Zou eerder eerlijk zijn om het om en om te doen. Of kosten delen door de helft.
    Profiteerders….

    Beantwoorden
  14. Wij speuren ook alles af. De Albert Heijn laat ik voor een maand aan basis artikelen bezorgen; ik weet daarvan ok precies wat goed en voordelig is ten opzichte van andere supermarkten. Zalm kopen we bij de Lidl en groente en fruit op de markt. en dan nog, is het geld altijd wel weer op als jong gezin. Verder nodigen wij juist altijd mensen uit om te komen eten. Als er ergens een mega-goedkope aanbieding is, dan appt oma mij dat door. Ook ik heb er een sport van gemaakt, want zo maak je van iets noodzakelijks zoals besparen, ook iets leuks.

    Beantwoorden
  15. zoveel tijd voor boodschappen te doen. misschien gaan werken brengt meer pp dan de aanbiedingen…
    en altijd op een ander eten is gewoon gierig wat doe jij voor hen terug

    Beantwoorden
  16. “Ons hele gezin eet 2 keer per week bij anderen, dat bespaart veel geld”. Het bespaart jullie veel geld. Uiteindelijk kost het net zoveel (of zelfs meer, omdat de gastheer/-vrouw niet naar 4 winkels rijdt om overal de aanbiedinkjes te kopen). Verder is het natuurlijk uitermate gierig om elders te eten met als doel kosten besparen.

    Beantwoorden
  17. ook wij hebben elke week een menu, we zijn maar met zn tweetjes maar het scheelt veel gedoe en vaak boodschappen halen. nu zijn we in 1 keer klaar. we hebben een planbord in de keuken en daar schrijven we al vast op wat bijna op is. verder heb je natuurlijk de vaste dingen zoals brood en koffie en andere benodigdheden. voor de dure producten zoals wasmiddel speur ik op het internet waar een aanbieding is en koop dan gelijk voor een heel jaar. nu alles zo duur is moet je echt verantwoordt boodschappen halen anders red je het gewoon niet.

    Beantwoorden
  18. Goed bezig, boodschappen zijn echt duur en mn budget is vaak eerder op dan ik wil. Niet besparen op groente en fruit, dat is echt belangrijk. Een tip: nodig andersom schoonmoeder of je vrienden af en toe eens bij jullie uit.

    Beantwoorden

Plaats een reactie