In Finland vieren we verjaardagen erg anders, en ik weet niet of ik dat wel zo leuk vind

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Lees eerst de vorige delen:

Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland

Deel 2: Finland is een veel beter land om te wonen als je kleine kinderen hebt, ik vertel je uit ervaring waarom

Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging

Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten

Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter

Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik

Deel 7: Vijf cultuurshocks als je naar Finland emigreert

Deel 8: Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door”

Deel 9: Het kinderdagverblijf in Finland: “Het verschil met Nederland qua kosten is enorm”

Deel 10: Opvoeden in Finland, dat gaat duidelijk anders

Deel 11: Annelieke: “Voor deze feestdag is in Nederland weinig aandacht, maar in Finland des te meer”

Deel 12: Wonen in Finland; de seizoenen hier zijn zo veel extremer dan in Nederland 

Deel 13: Het onderwijs in Finland verschilt ontzettend met Nederland

Deel 14: Dit is een hele bijzondere tijd in Finland

Ik herinner mijn eigen verjaardagen nog goed

Ik herinner me nog goed hoe mijn verjaardagen vroeger waren, toen ik klein was. Het was echt de hele dag feest. ’s Ochtends rond tien uur kwamen mijn oma’s al voor de koffie. Ze bleven tussen de middag een boterhammetje mee-eten. Rond twee uur in de middag kwamen de ooms, tantes, neven, nichten, de ooms en tantes die achteraf gezien geen echte ooms en tantes waren, maar gewoon vrienden van mijn ouders, en alle kennissen. Het huis zat stampvol met visite, netjes in een kring natuurlijk. Iedereen die binnenkwam, kreeg koffie en thee nog voor ze goed en wel zaten. Daarna kwamen de borrelhapjes en de alcoholische drankjes. Cadeautjes werden meteen uitgepakt, maar moesten in de verpakking blijven. Iedereen at ’s avonds mee: friet (geen patat!) of broodjes met soep. Het was vaak rond middernacht voordat de laatste tante opstond en zei dat ze ook maar eens moest gaan vertrekken.

Verjaardagen duren veel korter

In Finland vieren we de verjaardagen van de kinderen totaal anders, en ik weet niet zeker of ik die manier wel leuk vind. De verjaardagen duren namelijk veel korter. Maar echt veel korter. Als je op de uitnodiging schrijft dat het feest om twee uur ’s middags begint, dan begint het ook om twee uur. Mensen komen precies om twee uur. Als iemand een kwartiertje eerder komt, zit je een kwartier gelaten naar elkaar te kijken. Pas om twee uur, als iedereen er is (Finnen komen niet te laat, maar ook nooit te vroeg; ze komen precies wanneer ze moeten komen), komt de koffie op tafel en worden de kaarsjes op de taart aangestoken. Iedereen zingt dan voor de jarige, en daarna wordt de taart aangesneden. Aangezien Finnen tussen de middag warm eten, maak je meestal ook een salade of een hartige taart. Verder zijn er de standaard koekjes, snoepjes, kaasjes, chips en groentesticks. Wat je niet op tafel ziet, is drank. Het is in Finland uit den boze om op kinderverjaardagen alcoholische drankjes aan te bieden aan de volwassen gasten.

Cadeau’s worden niet ingepakt

Ook qua cadeautjes is het anders. Finnen pakken cadeautjes niet altijd in zoals we in Nederland doen, maar gebruiken vaak cadeautasjes. Ik vond het in het begin heel bijzonder dat mijn man de kinderen hun nieuwe cadeautjes meteen liet uitpakken om ermee te spelen. Bij ons thuis moesten we altijd wachten tot de gasten weg waren. Inmiddels heb ik dat ook losgelaten. Maar goed, de cadeautjes zijn open, de taart is gegeten en ook de snacks zijn op. Wat er dan gebeurt…

Binnen 2 uur is het helemaal voorbij

Dan is het feestje afgelopen. Er bestaat een vooroordeel dat Duitsers heel efficiënt zijn, maar als het op verjaardagen vieren aankomt, dan spannen Finnen denk ik de kroon. Binnen twee uur is iedereen weer weg. Ik vind dit persoonlijk echt heel ongezellig en zelfs een beetje onbeleefd? Ik bedoel, we staan een hele dag in de keuken te bakken en te koken, het hele huis is versierd, de kinderen stuiteren al drie weken tegen de muren, en na twee uur is het voorbij. Als ik dan terugdenk aan mijn eigen verjaardagen als kind, die van de ochtend tot de nacht duurden, dat ik de hele dag het middelpunt van de aandacht was, de hele dag jarig was, dan voel ik toch wel medelijden met mijn kinderen. Hun speciale dag duurde maar twee uur.

WORDT VERVOLGD

ANNELIEKE

Insta: mamainfinland

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

19 gedachten over “In Finland vieren we verjaardagen erg anders, en ik weet niet of ik dat wel zo leuk vind”

  1. Het lijkt me heerlijk om al het bezoek na 2 uur weer de deur uit hebben, rustig met het eigen gezin af te bouwen en nog een rustige avond voor de boeg te hebben die je zelf kunt invullen met de jarige. Ben totaal zelf geen fan van die ellenlange Nederlandse (kinder-) verjaardagen met een kudde hyperactieve kids die alleen op de cadeaus zitten te kijken en bezoek dat binnendruppelt en gaat wanneer het zin heeft. En dan dat in een kring zitten met hapjes en de verplichte en geforceerde gesprekjes met (schoon-) familie…

    Beantwoorden
    • Ik vind het zelf ook geen probleem, maar ik vind het voor de kinderen een beetje kort 😅 de familie is er net, eet de taart op en gaat weer weg. Liever zouden ze nog wat langer met hun neven spelen, bijvoorbeeld.

      Beantwoorden
  2. Dit is eerder het verschil tussen hoe jouw familie en de familie van je man verjaardagen vieren. Ik herken totaal niet het Nederlandse gebruik om bij elke verjaardag van ’s ochtends tot ’s avonds visite te hebben.

    Beantwoorden
    • dit was idd ook mijn eerste gedachte. Bij ons werd het alleen in de middag gevierd , dit betreft de kinderverjaardag. Alleen voor de oudere kinderen en volwassenen kwam er visite ook in de avond.

      Beantwoorden
  3. De Nederlandse manier om zo groots uit te pakken en het feit dat zelfs volwassenen hun verjaardag uitgebreid vieren, wordt door buitenlanders vaak dan weer als verwend, overdreven prinsessengedrag gezien. Zo kijk je altijd door een gekleurde bril vanuit je eigen tradities naar de verschillen.

    Beantwoorden
  4. Klinkt mij als muziek in de oren. Gasten die zich houden aan de afgesproken tijd en weer op tijd vertrekken. Je weet precies waar je aan toe bent. Hier (bij ons) komt iedereen binnenwaaien wanneer het hen uitkomt en of ze blijven eten wordt op het moment zelf bepaald. Ik kan daar persoonlijk niet heel goed tegen dus die ‘Finse’ manier juich ik alleen maar toe. 🙂

    Beantwoorden
  5. ook hier binnenkort een jarige. ze wordt 4 jaar. verjaardag wordt niet op de dag zelf gevierd omdat dat dit de week is. maar het weekend erna. van 14.00 tot 16.00uur. Oke blijft er iemand hangen die kijken we de deur niet uit. Maar het is een kinder verjaardag dus de taart komt als iedereen er is. hapjes en zo op tafel en gezellig. daarna zijn de kids toch doodop. en we wonen gewoon in Nederland hoor.

    Beantwoorden
  6. Bent u wel echt Nederlandse? 🙂 Nooit van gehoord dat iemand hier een verjaardag viert van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Visite komt meestal voor een paar uurtjes, vaak niet allemaal tegelijk. Lang niet iedereen en altijd blijft warm eten. Meestal wat hapjes, drankjes en weg wezen 🙂 Heeft u familie in Finland? Mijn ervaring is dat kinderfeestjes (met vriendjes en klasgenootjes) inderdaad 2-3 uur duren. In het weekend komen oma’s, opa’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes, soms ook buren op visite. Er wordt gefeest en zeker ook gedronken, ik heb het over volwassenen. Iedereen blijft gezellig mee eten en na het toetje gaan de gasten één voor één weg. Althans dat was mijn ervaring toen ik in Suomi woonde.

    Beantwoorden
    • Ja, ik ben echt Nederlandse (bijzondere vraag). Ik schrijf mijn blogs over mijn leven vanuit mijn ervaring. Nog nooit ben ik in Nederlands op een verjaardag voor het avondeten naar huis gestuurd, noch bij familie noch bij kennissen. Natuurlijk is het overal anders, mensen zijn anders.

      In dit blog heb ik het specifiek over kinderverjaardagen. Mijn man is Fins, en mijn hele schoonfamilie dus ook. Ik woon hier inmiddels tien jaar Ik heb op een KINDERverjaardag nog nooit alcoholische dranken aangeboden gekregen. Ik weet niet wanneer u in Finland woonde? Wellicht zijn de tijden inmiddels veranderd?

      Beantwoorden
  7. Wat zouden mijn kinderen blij zijn geweest met deze manier van vieren. Wij maakten het nooit zo bont als dat jij beschrijft maar hadden wel 2 dagdelen visite. Todat we dat aan banden “moesten” leggen omdat beide kinderen maar vooral de jongste dat echt niet trok. Al die drukte was veel te veel. Met wat aanpassingen het wat teruggebracht maar dat werd noet van harte ontvangen door de overige familieleden.
    Nee hoor, niets mis met de Finse manier

    Beantwoorden

Plaats een reactie