Ik krijg een raar gevoel bij de opvang van mijn zoontje (9 maanden)

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Ik maak me zorgen over Tod

Het moederschap heeft me zoveel moois gebracht, maar ook een heel nieuw soort zorgen. Mijn zoon Tod is nu net negen maanden, we genieten enorm van hem. Toch merk ik dat ik de laatste tijd met een onrustig gevoel rondloop, vooral als het gaat om zijn tijd op het kinderdagverblijf. 

We hebben weloverwogen de opvangplek uitgezocht

Drie dagen per week is hij daar, vanaf zijn vierde maand. Niet omdat ik dat graag wilde, eigenlijk helemaal niet zelfs, maar omdat het gewoon niet anders kon. We hebben geen opa’s en oma’s in de buurt die regelmatig kunnen oppassen, en beide meer dan 1 dag per week inleveren was ook geen optie bij onze werkgevers. Het voelde alsof er geen andere keuze was, en dus hebben we heel bewust en goed afgewogen een opvangplek uitgekozen waar we ons beide goed bij voelden.

We hadden er alle vertrouwen in

De leidsters leken ons heel vriendelijk, geduldig en professioneel. De ruimtes zijn licht en gezellig ingericht, en ik kreeg het gevoel dat er een prettige sfeer hing. Het dagritme dat ze hanteren is overzichtelijk, met vaste momenten voor slapen, spelen en eten. Alles leek op papier goed geregeld, en tijdens de rondleiding kregen we de indruk dat Tod daar in veilige en liefdevolle handen zou zijn. Maar naarmate de tijd verstrijkt, blijven er knagende twijfels in mijn achterhoofd. Het voelt niet helemaal goed. 

Bij het ophalen reageert hij opvallend

Als ik hem aan het eind van de dag kom ophalen, gedraagt hij zich op een manier die ik moeilijk kan plaatsen. Misschien maak ik me zorgen om niets. Maar toch vraag ik mij af: is dit de juiste plek voor hem? Het begon mij op te vallen dat hij, telkens als ik hem kom ophalen, een vreemde blik in zijn ogen heeft. Hij kijkt dan naar me alsof hij even moet verwerken wie ik ben, of hij lijkt van me weg te kijken. Eerst dacht ik dat hij misschien moe was of net wakker, en dat dit gewoon zijn manier was om weer een beetje bij te komen. Maar het gebeurde steeds opnieuw, en inmiddels voelt het ongemakkelijk. Ik ben z’n moeder, de persoon waar hij zich veilig bij hoort te voelen. Waarom kijkt hij dan zo afstandelijk naar me?

Het voelt voor mij alsof hij zichzelf niet is

Een van de momenten die me het meeste raakte, was toen ik hem op een middag ophaalde en hij in een hoekje aan het spelen was, helemaal op zichzelf. Hij lag heel stil, wat voor hem ongebruikelijk is. Tod is juist een actief mannetje, nieuwsgierig en energiek. De leidster vertelde dat hij het goed had gedaan die dag en rustig gespeeld had, maar voor mij voelde het alsof hij zichzelf niet was. Toen ik hem oppakte, klampte hij zich vast alsof hij bang was dat ik weer weg zou gaan. Ik merkte dat hij de hele weg naar huis heel stil was, geen geluidjes maakte zoals hij normaal doet als ik tegen hem praat. Die stilte bleef de hele avond hangen en ik kon er niet omheen dat het me echt zorgen baarde.

Ik heb het idee dat hij niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft

Een andere keer liep ik de opvang binnen en zag dat een van de leidsters hem eten gaf. Ze leek haastig, alsof ze er snel vanaf wilde zijn. Toen ze me zag, lachte ze vriendelijk en zei dat hij goed gegeten had. Maar ik had het ongemakkelijke gevoel dat hij niet de aandacht kreeg die hij nodig had. Tod’s blik leek leeg terwijl hij daar in het kinderstoeltje zat, zonder de opwinding die hij normaal heeft als hij eet. Dit beeld blijft door mijn hoofd spoken: mijn zoon, in een omgeving waar ik dacht dat hij veilig zou zijn, maar die misschien niet aan zijn behoeften voldoet zoals ik hoopte.

Zijn gedrag lijkt mij te vertellen dat hij zich niet ok voelt

Inmiddels vraag ik mezelf af of deze opvang wel de juiste plek is voor hem. Het voelt alsof ik op een punt ben gekomen waarop ik deze twijfels niet langer kan negeren. Natuurlijk, hij is nog jong en kan niet vertellen hoe hij zich voelt. Hij kan geen woorden gebruiken om me te vertellen of hij het daar wel of niet fijn vindt, of dat er iets is dat hem dwarszit. Maar zijn gedrag lijkt mij iets anders te vertellen. Deze vreemde afstandelijkheid na een dag op de opvang voelt niet goed, en het maakt me bang dat ik signalen over het hoofd zie.

Moeten we iets gaan veranderen?

Moet ik naar een andere opvang kijken? Ik weet dat er waarschijnlijk geen perfecte plek bestaat, maar ik wil een plek waar Tod zich niet alleen fysiek veilig voelt, maar ook emotioneel gesteund en gezien. Kinderen voelen zoveel, ook al kunnen ze dat nog niet met woorden uitdrukken. En als moeder wil ik op mijn gevoel vertrouwen, ook al betekent dat dat ik misschien iets moet veranderen.

Ik kan het niet los laten

Misschien ben ik overbezorgd en zal deze onrust vanzelf verdwijnen, maar de gedachte dat ik zijn welzijn op het spel zou zetten door niets te doen, maakt dat ik het niet los kan laten. Ik wil met de leidsters in gesprek gaan over hoe hij zich gedraagt, maar ik vraag me sterk af of dat wat gaat opleveren. Misschien moet ik sowieso onderzoeken of er alternatieven zijn die beter passen bij wat Tod nodig heeft. Ik voel me verplicht om naar zijn stille signalen te luisteren, voor zowel Tod als voor mijn eigen gemoedsrust.

FAYAH

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

89 gedachten over “Ik krijg een raar gevoel bij de opvang van mijn zoontje (9 maanden)”

  1. Vertrouw op je gevoel, lieve mama! Als iets niet goed voelt, niet doen!
    Per direct stoppen, en eerst weten wat er met hem is…
    Jij voelt wat je kindje voelt….jij kent hem door en door. Misschien is er een andere oorzaak, maar neem het zekere voor het onzekere…
    Blijf zelf een tijdje met hem thuis en kijk en vooral voel hoe hij zich dan gedraagt…
    Ik ken jou niet, jouw mannetje niet, het kinderdagverblijf niet….maar alles in mij zegt….stoppen! Ik voel me ook naar, net zoals Nancy….

    Beantwoorden
  2. jeetje. het raakt me echt, volg je moederinstinct, dit is altijd juist want alleen jij kent jouw kind het beste. Neem ouderschapsverlof op, ga naar een gastouder waar je een goed gevoel bij hebt, heb ik ook gedaan en dat was zoveel beter, mijn dochter bloeide helemaal op. Hoop dat je snel wat kan regelen , je zal je dan zelf ook een stuk beter en opgelucht gaan voelen.Sterkte!

    Beantwoorden
  3. ik kom regelmatig voor werkzaamheden in KDVs en ik merk ook dat er op de ene plek beter met kinderen word omgegaan dan op de andere. Dit valt mij op als man zijnde, dus de reacties hier van overbezorgde moeders zijn niet op iedereen van toepassing.

    kinderen laten huilen en niet troosten, boos worden op kinderen die duidelijk overstuur zijn en even opgepakt zouden moeten worden, kinderen te dicht bij mij en mijn gereedschap laten komen, in bed laten liggen terwijl ze al zeker een kwartier wakker zijn, en gewoon vervelend reageren en dan zeggen “ja hij huilt toch al de hele dag”. kinderen zijn vermoeiend, ook voor leidsters. niet iedereen heeft engelen geduld natuurlijk. maar je werkt met (andermans) kinderen. mijn kids zijn naar een vrije school kdv en bso gegaan. ik zou een keer naar deze opties kijken. vaak is het hier rustiger en is er meer aandacht voor het kind. blijf weg van ketens. ketens zijn nooit goed. zoek een alleenstaande kdv met een eigen werkwijze en zoek vooral iets wat goed voelt.

    Beantwoorden
    • klopt. Heb zelf in zo een keten gewerkt. Hangt ook helemaal van de leidster af, de een is wat alerter met de behoeften bevredigen van de kids. De werkdruk is ook onnodig hoog door vele administratie en uitbreidingen v takenpakket v leidsters

      Beantwoorden
  4. Hoi.

    Je verhaal raakt me enorm. Ik werk zelf in een kdv met enorm veel plezier en zie ook in mijn omgeving leidsters die met haast werken of geen liefde geven aan kinderen. Dat breekt echt me hart. Ik ben ook moeder en weet wel dat als mama je de enige bent die goed ziet hoe je kind zich voelt. Zelf heb ik me eigen kind weg gehaald bij collega’s. Twijfel niet maar ga zoeken naar wat wel past bij Tod. niet alleen voor hem maar ook zeker voor jezelf. Je word er ook een fijnere moeder van. Ook naar de leidsters die op je kind letten want samen werken met een leidster is nodig voor de dagen dat Tod daar is. Succes met het maken van keuzes.

    Beantwoorden
  5. Wat een heftige reacties om te lezen. it takes a village to raise a child, dus ook een KDV. Ik denk dat veel kinderen beter af zijn in een professionele omgeving. dan bij een moeder die elk wiel voor het eerst moet uitvinden. Het engst zijn de moeders die vinden dat je je kind niet moet ‘dumpen’ op een KDV en er zelf voor je kind moet zijn. een grove overschatting van je eigen kunnen en zegt vooral veel over jezelf en het vertrouwen dat je je kind mee wil geven over de wereld.
    Ouders kunnen niet objectief naar hun eigen kind kijken en zitten er veel te veel bovenop. Het blijkt wel uit deze reacties hoe weinig moeite ze hebben anderen op hun erkeerde opvoedkeuzes te wijzen.
    Zolang je je kind liefde geeft loopt alles wel los. Trauma’s lopen ze toch wel op, kan net zo goed thuis bij een overbeschermende ouder. Probeer zelf relaxt te zijn en praat met de pedagogisch medewerkers over wat je denkt te zien. er zijn kinderen die in slechtere omstandigheden moeten opgroeien.

    Beantwoorden
  6. ik ben een keer bij een kdv geweest, en ik kreeg er een heel naar gevoel bij (zegt niks over andere vestigingen uiteraard want dit was mijn enige ervaring). haha vast nog wat hormonaal toen ook maar ik wilde het liefst al die kindjes mee naar huis nemen.
    vanaf 5 maanden is mijn kleine naar de gastouder gegaan, en dat is super fijn ! ze komt daar heel graag.

    Beantwoorden
  7. Het lijkt me het allerbelangrijkst om eerst het gesprek met de kinderopvang aan te gaan. Uit je zorgen en voel gped wat hun reacties bij je oproepen. Voelt het oprecht? Er kunnen veel oorzaken zijn waarom je kindje reageert zoals hij reageert. Als het niet goed voelt, het vertrouwen weg is dan zou ik naar andere opties gaan kijken. Jouw kindje voelt namelijk heel goed aan of hij van jou daar mag zijn.
    Succes,

    Beantwoorden
  8. Als je ergens geen goed gevoel over hebt, en je kan het verder niet sterk onderbouwen blijft het een slecht gevoel. Jij moet gebruik maken van de opvang. Daar is opzich niets mis mee, mits je het gevoel hebt dat je kind daar gelukkig is. Je bent niet verplicht om te blijven waar je zit. Zoek een plek die wel goed voelt.
    Ikzelf ben ook gewisseld van opvang. Wel 3 of 4 keer van naschoolse opvang ( een kind in groep 1 is anders dan in groep 5 en vind dan andere dingen leuk die de opvang niet aanbood) en 1 keer van basisschool. Ook daar kan je de plank misslaan bij je begin keuze die toen goed voelde.
    Volg je gevoel en er is helemaal niets mis als je mening veranderd waardoor je iets anders wilt. Gelukkig is er aanbog en zijn er keuze smaken genoeg.

    Beantwoorden
  9. Beste Faya,
    Als jouw moeder gevoel aan geeft dat je kind niet gelukkig is haal hem daar weg.
    Mijn zoon zit twee dagen op een kdv bij ons om de hoek, en is blij als hij mag gaan, maar is ook blij als wij hem weer halen. Soms wil hij niet mee omdat hij dan nog heerlijk aan het spelen is, maar dan neem ik de dag nog even door met de leidster.
    Als jouw werk niet toestaat minder te gaan werken dan zou ik eieren voor mijn geld kiezen door een andere baan te zoeken. Hetzelfde geldt voor je man. Een werkgever mag NOOIT voor jou bepalen hoeveel dagen je gaat werken.
    Kijk rond en bel rond of er nog een plekje voor jouw zoon is. Plekken op kdv’s zijn wel schaars moet ik je zeggen. Geef aan dat je kind er niet gelukkig is. probeer het desnoods bij een andere organisatie of bij een gastouder. Daar hebben ze het huiselijke en knusse. Misschien past dat beter bij jouw kindje.
    Handel wel snel.
    Succes!
    Liefs een werkende mama

    Beantwoorden
  10. Zo snel mogelijk een andere opvang zoeken. Wij hebben dit ook gehad met ons dochtertje. Ze weende altijd als we haar gingen galen en was telkens net wakker volgens hun. Uiteindelijk zijn we veranderd van opvang en daar bloeide ze helemaal open. Geen geween meer en ze wou er zelfs alle dagen gaan als het aan haar lag. Weer een vrolijk kind. Volg je fevoel.

    Beantwoorden
  11. ik wil niet negatieve zijn je kan ook kleiner gaan wonen goedkopere auto aanschaffen, huismerk producten gaan eten. ik heb wel me baan opgezegd en ben parttime gaan werken

    Groetjes Thomas

    Beantwoorden
  12. Wat een vreemde reacties van mensen die vinden dat de moeder thuis moet blijven. We leven niet meer in de jaren 50. De arbeidsmarkt heeft ons allemaal nodig en vrouwen hebben net zoveel recht op financiële onafhankelijkheid en zelfontplooiing als mannen.

    Beantwoorden
    • maar dan zal je goed overleggen of kinder bij zo een leven passen want als een vrouw dat alles wil, kan dat natuurlijk maar mag het nooit op kost van een klein onschulig baby gebeuren. en baby heeft recht op veilig (ook emotionell) opgroien en deze kind heeft al met 9 maanden duidelijk en trauma want jij rond 8 maanden met verlatingsangst beginnt en hij in deze sensitiefe fase hoeft helemaal bij zijn vaste zorgperson te zijn, meestal de moeder. het system wil werkende vrouwen en heeft ze nodig, maar dat kan mog gped wel als het kind 2 of 3 is. davoor beter gastouders of nog beter vaste opass of aupairs als het echt niet anders kan dat iemand thuis blijvt

      Beantwoorden
      • Hoi Bianca,
        Kun jij ook Nederlands schrijven?
        Geen enkele zin is goed geschreven.

        Mijn reactie op het verhaal, Tod is duidelijk niet blij daar, haal hem daar weg, meteen!
        Je weet niet wat daar op de opvang gebeurd. Je moet op zoek naar een ander kinderdagverblijf.
        Succes!

        Beantwoorden
      • beetje jammer jou reactie. er zijn vast ouders die het niet eens zijn met jou opvoed stijl. als jij dan een hulpvraag hebt dan wil je daar antwoord op in plaats van kritiek op je portemonnee.

        Beantwoorden
    • De vraag is: heeft de arbeidsmarkt ons nodig of heeft ons kind ons nodig? Heeft een kind geen recht op onvoorwaardelijke liefde van eigen ouders of moeten de rechten die een moeder zou hebben boven die van het kind staan? Natuurlijk moet tegenwoordig bijna iedereen werken omdat het anders niet te doen is maar een kind de hele week weg brengen omdat moeders zich zo nodig moeten ontplooien is mijns inziens ronduit egoïstisch.

      Beantwoorden
      • Maar waarom worden altijd de rechten van de moeder tegenover de rechten van het kind/baby gezet? Waarom wordt nooit in twijfel getrokken of de rechten van de vader wel belangrijker zijn dan die van de baby? Je kunt het ook eerlijk verdelen en beide 20 uur gaan werken bijvoorbeeld of opa/oma vragen.

        Beantwoorden
      • Vrouwen moeten ook financieel onafhankelijk zijn. En beide ouders zijn verantwoordelijk voor het zoeken naar een goede oplossing voor de opvang van hun kinderen.

        Beantwoorden
    • De arbeidsmarkt heeft u minder nodig dan uw bloedeigen kind.

      Full time ouder zijn voor 3 a 4 volle jaren is een enorme ontwikkeling voor een man of vrouw. Echt volledig full time verantwoordelijk. Werken is dan eigenlijk gewoon vakantie vieren.

      Het mag niet van mn werkgever… kom zeg je bent geen slaaf.

      Beantwoorden
    • en kinderen hebben recht op hun ouders die er voor ze zijn ! werk en geld is NIET belangrijker dan een mensenkinder leven die er door wordt gevormd
      begin dan niet aan een kinderlwven het is geen bezit ..als in auto huis statussymbool
      het is een kind maar wel een MENS dat naar volwassene groeit en daar houvast en balans stuctuur bij nodig heeft en daarvoor heeft een kind recht op ouders

      Beantwoorden
  13. lieve mama
    als je gevoel zegt dat er iets niet klopt dan klopt er iets ook niet.
    misschien moet je op zoek naar een gastouder waar je je kindje brengt.
    de groepen zijn klein en veel aandacht.
    of kijk of het financieel mogelijk is om een gastouder bij jullie thuis te laten komen.

    liefs een gastouder die bij de kinderen thuis oppast

    Beantwoorden
  14. Dumpen? Niet waard om moeder te zijn? De kortzichtige mensen die menen dit te kunnen spuien, kunnen beter hun ongepaste en ongenuanceerde mening voor zich houden. Schandalig om dit soort bagger te storten.

    Aan de moeder in dit verhaal: ook al is het misschien lastig om te realiseren, haal je zoontje daar weg. Je gevoel hierbij is al genoeg reden. Al zou je mis zitten, je zult hem niet meer onbevangen naar deze opvang kunnen brengen zonder de hele dag met een steen in je maag te zitten. Succes met het eventueel realiseren hiervan.

    Beantwoorden
  15. lieve mama, laat alle negatieve reacties vallen, er zitten een paar goede tussen. luister naar je gevoel, ga naar de ggd, met je verhaal, en kom je kindje eens op ander tijdstip halen, en laat je man hem eens ophalen. ik wens je veel sterkte en wijsheid in je besluit.

    Beantwoorden
  16. Vooropgesteld, de kinderopvang is over het algemeen een goede plek om je kind kwijt te kunnen als je moet werken. Mensen die het hebben over ‘dumpen’ geven meteen een waardeoordeel, alsof de ouders geen liefde hebben voor hun kind. Doe even normaal. Van jongs af aan met andere kinderen omgaan, leert kinderen een beter wereldbeeld vormen. Dat het om iedereen draait en niet alleen om ik ik ik.

    Dat gezegd hebbende is 3 dagen op die leeftijd wel erg veel. Je kunt je afvragen of je, voordat jullie aan kinderen begonnen, wel goed hierover na hebben gedacht. Daarnaast is in veel CAO’s tegenwoordig ook ouderschapsverlof (vaak ook nog deels betaald) opgenomen, dus vanuit de werkgever is er vaak echt wel wat mogelijk. Afhankelijk van je baan kun je misschien ook plaats- en tijd onafhankelijk werken, wat ook ruimte biedt.

    Vanuit mijn vrouw haar werk hoorde ik soms verhalen over kinderen die zelfs als de ouders verlof of vakantie hadden nog hun kind brachten. Je kind is geen trofee om mee te pochen.

    ik denk NIET dat dit hier het geval is. Soms lijkt het gewoon overmacht. Maar ga het gesprek aan met je leidinggevende over flexibiliteit. En ga met de opvang in gesprek om je zorgen uit te spreken. Zeker bij mensen die net voor het eerst ouder zijn geworden, hebben ze daar over het algemeen begrip voor.

    Succes!

    Beantwoorden
  17. Zo jong een kind in de opvang plaatsen dumpen is niet goed. Alle opvangen hebben het druk en weinig tijd voor individuele aandacht voor het kind. Kind hoort thuis bij de moeder (hechting proces) en kan heus als het 2 jaar is wel eens af en toe naar de PSZ een paar uurtjes maar kom op je kind is nog geen eens 1 jaar. Kan het echt niet anders zoek dan 1 verzorger (oudere vrouw in de buurt, oma, moeder van een vriendin) zodat hij zich daar aan kan hechten want de hechtingsperiode is zo belangrijk.

    Beantwoorden
    • je hebt 100% gelijk. verschrikkelij hoeveel foute ” weten” er bestaat over hechting en ontwikkeling van kinderen en dat ze andere kinderen niet voor 2,5 nodig hebben want ze pas dan met sociaal spelen beginken en dat ze tot 2,5/3 hechtingsschema ontwikkelen die het hele leven en alle relaties die ze later zullen hebben beinvloet. later kome pas problemen zoals depressie, sociale angst, afhangelijkheid van “foute” partner of vrieden, als ze niet veilig gegecht zijn in de eersten 2 tot 3 jaar. kdv is gevaarlijk voor de phsychische en emotionelle ontwikkeling, zeg maar 2 halve dagen beetje spelen vanaf 1,5 zal geen trauma veroorzaken, maar tot rond 15 maanden horen ze gewoon best bij mama of opassen thuis in een rustig omgeving. stress die ze of de kdv beleven is pok niet goed voor de hersenontwikkeling en en kdv is puure stress met veel kinderen, veel geluiden, weinig persoonlijke aandacht.

      Beantwoorden
    • Beste Loes,
      Wat je zegt is deels waar.
      Kinderen moeten nog hechten, maar een kdv is niet slecht voor een kind.
      Het leert er spelen, zijn fijne en grove motoriek wordt getest en aangeleerd.
      Als het nou zo was dat we allemaal het financieel goed zouden hebben dat moeders niet hoefde te werken dan was dit niet nodig geweest.
      Als moeder zijnde is het ook fijn om je nuttig te maken en je eigen geld te verdienen.
      Mijn kind heeft het goed op de kdv (2 dagen ) en ook goed bij de oppas (1 dag)

      Beantwoorden
      • sorry maar een kind leert niet spelen en sociaal zijn met 9 maanden. ik werk in de kinderopvang..ik zie 16 babies op een groep…2 huilen er 1 heeft gepoept en 1 wordt gebeten..hoe ga je dit oplossen…als leidster? ik was ook altijd van mening kinderdagverblijven is goed voor de sociale vaardigheden etc. ik denk dat je dat tegen jezelf zegt om het te vergoedelijken dat je je pasgeboren baby 3 of soms 4 dagen brengt. onze dochter gaat niet naar een kdv. sta ik niet achter…straks als ze 3 is en ze vind het leuk, dan mag ze 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal. vind ze het niet leuk ? of merk ik iets aan haar gedrag haal ik haar met een noodgang eraf. we hebben niet “gekozen” voor onze dochter om haar 3 dagen naar de opvang te brengen. ik ga switchen van baan na 25 jaar omdat dat beter aansluit qua werktijden voor onze dochter, vind ik dat jammer…ja zeker….heb ik dat ervoor over?? 100%

        Beantwoorden
        • Geen idee op welke kinderopvang je werkt of hebt gewerkt, maar ik zou je de werkplekken gunnen waar ik heb gewerkt. Hard werken, maar alles voor de kindjes. Een liefdevolle en warme plek waar 99% van de kinderen zich veilig vrolijk en blij voelt.

          En kindjes leren vanaf 3/4 maanden al samen spelen en sociaal zijn op hun eigen manier…. vanaf 6 maanden zie je steeds meer interactie en vanaf 9 maanden zie je al sociaal gedrag en samenspel op hun eigen manier.
          Zeker weten!!
          liefs van een oude rot in het vak met nog steeds 100% liefde voor mn werk.

          Beantwoorden
  18. Het is belangrijk dat jij je goed voelt als je je kind achter laat op de opvang, dan zit je ook rustiger. op je werk. Wij hadden indertijd weinig keuze door de wachtlijsten van de kdv’s Waren blij dar mijn dochter na 6 maanden naar een andere opvang kon. Mijn kinderen hebben op die opvang een leuke tijd gehad, spelen mer andere kinderen. Trek je niets aan van de nare reacties!

    Beantwoorden
  19. deel je zorgen ajb met de lokale GGD. ik ben zelf werkzaam als toezichthouder kinderopvang en dergelijke signalen nemen we heel serieus. we kunnen hier tijdens inspecties extra aandacht aan schenken. Een melding met zorgen kun je anoniem doen als ouder.

    Beantwoorden
  20. Ik snap moeders sowieso niet om hun baby / kind bij een opvang te dumpen….
    Ik heb bewust ervoor gekozen om bij mijn kind te zijn de eerste 4 jaar.
    Toen mijn dochter 2 jaar was ben ik 1 x per week gaan werken op de maandag morgen en oma paste op.
    Ik ben 3 baby’s verloren en misschien telt dat mee maar vond het al moeilijk om mijn dochter eens in de week een ochtend aan oma toe te vertrouwen.
    Komt bij ,je mist heel veel als je er niet voor je kind kan zijn…..
    Berouw komt na de zonde 😇

    Beantwoorden
    • hoi.
      ik reageer normaal nooit naar wou het wel even doen.
      het dumpen bij een opvang zint mij niet de manier hoe u dit zegt.
      mijn dochter van nu inmiddels bijna 3 die gaat ook vanaf 7 maand naar de opvang.
      zoals hier al word uitgelegd geen omgeving waar op terug kan worden gevallen.
      iedereen kan een verschillende reden hebben he dat kindje naar de opvang gaat.
      mijn reden dat ik haar ‘dumpte’ was met reden dat ik geestelijk niet lekker zat en ook omdat kinderen onderling veel van elkaar leren maar jij als ouder zelf ook.
      je leert onder andere loslaten maar ook je eigen grenze herkennen.
      vind het zelfs ongepast hoe het beschreven word met de kinderen dumpen.
      wou dit enkel alleen even kwijt.

      groetjes

      Beantwoorden
      • Wat ben ik blij met deze reactie. Onze zoon gaat 2 dagen per week naar de opvang, dit was in eerste instantie omdat wij gewoon moeten werken maar ook nu ik thuis zit met psychische klachten gaat hij nog steeds.
        Ik heb dat nodig om een goede moeder voor hem te kunnen zijn. De dagen dat ik de hele dag met hem ben zijn gewoon echt heel intensief, zelfs met zo’n -over het algemeen- makkelijk, gezellig kind als onze zoon is. Het wordt al zo veroordeeld dat je je kind naar de opvang brengt omdat er nu eenmaal geld verdiend moet worden maar het oordelen wordt nog erger wanneer je ze weg brengt terwijl je zelf thuis bent.

        Beantwoorden
        • ik vindt dit zo ongelooflijk knap dat u dit zo ziet. Ben zelf pedagogisch medewerkster en zie dit ook dat mensen er een oordeel over hebben. Als ik merk dat een ouder hier moeite mee heeft leg ik ze dit ook altijd uit. een moeder die ook voor zichzelf zorgt is in mijn ogen een top moeder.
          heb zelfs een moeder een keer “verplicht” om lekker een dagje te gaan shoppen. met de belofte dat als we het idee hadden dat haar kindje niet blij was bij ons, dat we haar zouden bellen.
          moeder en kind hebben beiden een top dag gehad en zijn heerlijk het weekend in gegaan. moeder is hier later op terug gekomen dat het haar zo geholpen heeft

          Beantwoorden
    • Sorry hoor. Ik ben persoonlijk erg voorstander van moeders die thuis zijn bij de kinderen. Maar ze schrijft dat het niet anders kan. En ja, sommigen kunnen dan wel 3x per jaar op vakantie en niet stoppen met werken. Maar je kent de situatie niet. Deze moeder probeert toch het beste te zoeken voor haar kind?!

      Probeer alsjeblieft iets invoelender te zijn, of reageer gewoon niet.

      Beantwoorden
      • nou dat is maar ook geen aardige omgang tegenover kinderen en beter in spiegel kijkem en zelf mond dicht als iemand niet kan kritik aannemen en toegeven als iemand zoals jannie misschien beetje meer aandacht geeft aan haar kinderen en dat verdienen ze om veilig en gezond optegroien. er zijn altijd betere opties voor opassen als iemand moet werken dan een KDV.

        Beantwoorden
    • en “u zult niet oordelen” ken je die ook? Het is altijd makkelijk om van de zijlijn iets te roepen over een ander waar je niets van af weet. Je hebt geen idee waarom die ouders misschien wel moeten werken, daar kan een heel (verdrietig) verhaal achter zitten. Dus zint eer ge begint zou ik zeggen.

      Beantwoorden
      • Allereerst op je moedergevoel vertrouwen, want heel vaak klopt dat gevoel…
        Maar ga wel het gesprek aan met de pedagogisch medewerkers. Vertel hoe je zoontje thuis is en laat hen vertellen hoe hij daar is. evt ook doormiddel van foto’s en filmpjes door de dag heen. Ga samen kijken of kinderopvang wel past bij je zoontje. Krijgt hij te veel prikkels. Hebben de pedagogisch medewerkers het te druk. Ze zullen daar wellicht open en eerlijk in zijn. Die mensen zijn (meestal) gemaakt voor dit beroep en willen niets liever dan elk kind een heerlijke dag geven en ouders onbezorgd laten werken.
        Heel veel wijsheid en succes gewenst.
        liefs een pedagogisch medewerker met liefde voor haar vak. ♡

        Beantwoorden
  21. Het wordt maar eens duidelijk hier dat je het van andere moeders niet moet hebben, wat een nare reacties zitten er tussen. Allemaal hebben we onze eigen dingetjes in het moederschap en toch maar zeiken op elkaar.
    Luister er maar niet naar, want je doet het toch nooit goed.

    Zit je kind toevallig op een verticale groep? dus oudere kindjes met jongere kindjes bij elkaar? mijn ervaring is dat de jongere kindjes soms niet genoeg aandacht krijgen omdat ze de ouderen nou eenmaal makkelijker die aandacht opeisen. Een horizontale groep waar kindjes allemaal even oud zijn vond ik zelf fijner.
    Hoe dan ook, ik zou even verder kijken naar een andere opvang waar je je wel goed over voelt. Ik zou de beslissing niet te lang laten sudderen want jij blijft je rot voelen en dat is niet fijn en voor je kind is het fijn een passendere plek te hebben waar hij zich goed kan ontwikkelen. succes!

    Beantwoorden
  22. Als zeer ervaren pedagogisch medewerker werkende op een babygroep wil ik zeker meegeven dat er echt veel verschil kan zitten per kinderopvang/organisatie. Bij de een staat het kind echt op nummer 1 en bij de ander helaas niet. Dit hangt ook echt af van de pedagogisch medewerkers die op de groep werken. Als het een goede kinderopvang/ goede pedagogisch medewerkers zijn, staan zij zeker open voor een goed gesprek en zullen zij dan ook eerlijk antwoord geven op jouw vragen. Aangezien zij het ook belangrijk vinden dat elk kind zich fijn voelt en het naar zijn zin heeft.
    Wel ben ik van mening en is mijn ervaring dat een kind op de opvang toch anders is dan thuis. Op het kinderdagverblijf zijn veel meer prikkels te verwerken en krijgt hij/zij niet de hoeveelheid individuele aandacht die ze thuis wel krijgen. Dit is logisch en ook normaal dat een kindje dan anders reageert dan thuis.
    Dus mijn advies: ga alsjeblieft in gesprek op de opvang. Ook door hoe ze hier op reageren en wat ze eventueel willen doen, geeft jou een beter beeld of jij/jullie hier op je plek zitten of dat je beter naar een andere oplossing kunt gaan zoeken. 9 maanden is wel een lastige leeftijd voor een baby om te veranderen en te wennen aan een nieuwe situatie.
    Luister vooral naar je gevoel. Succes!

    Beantwoorden
  23. of de opvang nu wel of niet goed is maakt eigenlijk niets meer uit. bij jou zijn er twijfels gekomen en je voelt je er niet goed meer bij. de opvang is nu dus niet meer passend voor je. Ga rustig rond kijken hoe je dit anders kan oplossen. andere opvang , gastouder of welke andere mogelijkheden er nog meer zijn. het is je kind die je daar achter laat, dat moet je wel met een goed gevoel kunnen doen.

    Beantwoorden
  24. Ten 1e vind ik het niet gek dat je zoontje van 9 maanden zo reageerd! Hij krijgt natuurlijk nooooit de hoeveelheid aandacht zoals een moeder of ouder kan geven, 24/7.
    En persoonlijk denk ik niet dat het aan de opvang ligt of aan de medewerkers maar hij zal de aandacht moeten delen en daar is hij erg jong voor! Ten 2e is een opvang natuurlijk nooit echt ‘huiselijk’ want alles is erop gericht het zo hygiënisch mogelijk te houden/krijgen.
    Ik denk dat je verwachtingen moet bijstellen dat je zoontje niet een persoonlijke 1 op 1 verzorger heeft en soms alleen moet spelen.
    Zelf zou ik er niet aan moeten denken om mijn kinderen 3 dagen naar de opvang te brengen op deze jonge leeftijd! En daarin kun jij alleen keuzes maken, want is het geld echt nodig of is vakantie en allerlei activiteiten ondernemen ook echt nodig! Ik kies voor het belang van mijn kinderen en dan maar geen vakantie!!
    Alles gaf je een goed gevoel bij de kennismaking maar het is logisch dat een kindje van 9 maanden zich verloren voelt… hele dagen zonder papa of mama, gigantisch veel prikkels in een niet huiselijke omgeving waarin leidsters hun best doen maar nooit moederliefde kunnen vervangen!

    Beantwoorden
    • Ga het gesprek aan met de medewerk(st)ers. Als je niet communiceert over het gevoel zal het een negatieve invloed op je kind blijven hebben door de spanning die er is. Ik wens je veel succes en sterkte

      Beantwoorden
  25. Heb je wel aangegeven bij de leidsters dat hij thuis veel energieker lijkt? Alle kindjes zijn anders en veel raken juist overprikkeld op de opvang. Als zij altijd een rustig kindje zien denken ze het misschien goed te doen. Als er een leidster is waar je meer klik bij voelt zou ik het bij haar gewoon eens aangeven dat hij thuis een ander kind lijkt en misschien meer prikkels nodig heeft. Als daar dan niet op wordt gereageerd zoals je verwacht dan toch maar op zoek naar iets anders.. Ik kreeg ook vrijwel iedere dag leuke fotos van de opvang waar mijn baby vaak lachte, dat zorgde bij mij voor veel rust. Dan nog hebben we periodes gehad dat hij er niet heen wilde maar ook dat hij niet mee naar huis wou. Leidsters wisselen ook vaak en de een is beter dan de ander. Zo zou het over een half jaar hier, of bij een andere opvang, weer heel anders kunnen zijn op een groep.

    Beantwoorden
  26. Je kind heeft zijn moeder nodig. Het is bizar hoe je als moeder je kind zo kan achterlaten. Je bent dan het moederschap niet waard. Zeg je baan op, ga bij je kind zijn en zoek desnoods in de avonduren naar werk. Wees een moeder

    Beantwoorden
    • Oordeel maar. zijn zat moeders en vaders die werken die een veel betere ouder zijn dan die niet werken. Constant bij je kind zijn wil nog niet zeggen dat je er bent. Het gaat om er te zijn en net om aanwezig te zijn. Denk daar maar eens over na.

      Beantwoorden
    • Vivi, welkom in 2024. Zeg je dit ook tegen vaders die ook 4 dagen werken ? waarom richt je je venijn alleen op de moeder? ik vind dat discriminatie op basis van geslacht.

      Beantwoorden
      • Jajaja daar zijn we weer. Weer zo’n heerlijke “feminist” die zo prat gaat op gelijkheid. Maar alleen gelijkheid zoals het voor jullie het beste uitpakt natuurlijk. Want het is not done om een moeder in een traditionele rolverdeling te willen zien. Maar vaders in hun traditionele rol drukken is natuurlijk geen probleem. Want leg mij eens uit waarom die gelijkheid voor vrouwen in werk zich alleen beperkt tot de hoogbetaalde leiderschap posities. Niet tot de gevaarlijke, zware banen die voor 99% door mannen gedaan worden. Heel typisch.

        Nog een voorbeeld. Er overlijden per jaar gemiddeld 11 vrouwen door zwangerschap. Iets waar we blijkbaar veel respect voor moeten hebben tegenwoordig want vrouwen riskeren hun leven om onze kinderen te krijgen in die 9 maanden. Maar ondertussen overlijden er gemiddeld 60 mannen per jaar aan een werk gerelateerd ongeluk. Dus waar vrouwen een paar keer 9 maanden in hun leven brengen en het dan klaar is mogen mannen hun leven élke dag in de waagschaal stellen. Maar daar hebben we het verder niet over. Welkom in 2024 idd.

        Beantwoorden
    • Dit antwoord slaat nergens op.
      ik ben ook moeder en kan ook niet fulltime thuis blijven, en dat wil ik ook niet.
      Onze zoon komt niets te kort bij de oppas en op kdv.

      Beantwoorden
  27. als het niet bevalt dan haal je je kind daar weg. Dan stop je maar tot je wat anders wat je beter lijkt hebt gevonden met werken. simpel. Wat is belangrijker, je kind of je werk? Ik denk trouwens dat die bewuste kinderovang waar hii is, helemaal niks fout doet,maar het kind zich gewoon niet prettig voelt een dag zonder zijn eigen mama en papa.Dus keuzes maak je als ouders zelf daarin.

    Beantwoorden
  28. Ik heb dit ook gehad, toen opzoek gegaan naar een andere opvang en dat was een wereld van verschil! zoveel liefde en warmte die de leidsters gaven aan mijn zoontje. hij gaat nu naar d e basisschool en gaat nog steeds af en toe langs om hallo te zeggen. Ik zou zeggen volg je intuïtie en zoek wat anders, want ik heb zelf meegemaakt dat een kind ook heel blij kan zijn op de opvang. succes!

    Beantwoorden
  29. Je hebt er zelf voor gekozen om een kund de wereld in te schoppen, maar stoppen met werken of ander werk zoeken, waarbij je minder kan werken wil je niet. Dus dump je hem bij de dagopvang. Ik weet niet of je weet hoe het is om te werken op een dag verblijf. De hele dag door krijsende baby’s, poepluiers, kwijlbekkies en snotneuzen. Maar jouw kleine prinsje krijgt niet de aandacht die hij nodig heeft en daarom reageert hij wat anders als hij uren lang onder andermans vleugels is geweest. Dit is weer typisch zo’n verhaal van een paniekmoeder die een rubbertegelgeneratie kind opvoed. Ik heb met hem te doen

    Beantwoorden
    • Je vergeet er bij te vertellen dat alle ouders dan ook nog het liefst zien dat hun kind het liefst met zoveel aandacht zouden krijgen als dat ze thuis. Liefst meer. liefst meer aandacht dan hoeven ouders zelf niks meer te doen . Drammen , janken en slachtoffer uithangen .. zo vermoeiend die ouders .. Ouders hebben geen reeele verwachtingen . Ik zou zeggen tegen die ouders .. DOE HET LEKKER ZELF .. echt joh ..

      Beantwoorden
    • Deze reactie heeft totaal geen toegevoegde waarde. Het geeft meer aan dat jij weinig empathisch vermogen hebt en graag je mening schreeuwt zonder na te denken..

      Beantwoorden
    • Ik heb met jou te doen. Wat heftig dat je zo snel oordelend bent over anderen. Dat doet vast veel met je. Je bent waarschijnlijk niet gelukkig. Sterkte ermee en ik hoop op beterschap voor je.

      Beantwoorden
    • Waar kom je vandaan , je leeft nog in de oertijd , blijf jij thuis als opvang voor je kind ??of moet je vrouw onderdanig zijn en mag ze geen carrière maken , omdat jij zo nodig de macho wil zijn .

      Beantwoorden
  30. Hier een anonieme reactie van een pedagogisch medewerker. Allereerst volg altijd jou moedergevoel, dat staat boven alles. Op het kinderdagverblijf, zorgen wij met liefde voor alle kinderen. Maar helaas zijn dat veel kinderen per leidster, is mijn professionele mening. Op een babygroep mag je voor 3 baby’s zorgen. Op een dreumes groep voor 5 kindjes (1 jaar oud). Als ze 2 jaar zijn mogen wij zelfs 8 kindjes alleen.
    Sommige baby’s vinden het eenmaal fijn om meer aandacht te krijgen, maar is helaas niet altijd mogelijk om de leidster ook voor twee andere baby’s zorgt.
    Sommige kinderen vinden het fijner, om in een huiselijkere sfeer te zijn, een gastouderopvang. Dit zou je altijd nog kunnen proberen en overwegen.
    Een ander kinderdagverblijf kan je ook proberen, wat voor jullie gevoel fijn is. Houd in deze tijd wel rekening met grote wachtlijsten. Alvast inschrijven kan zeker geen kwijt. Klinkt misschien gek wat ik nu zeg maar; volwassenen wisselen ook wel eens van werkgever in dezelfde branche en voelen zich dan net fijner op hun plek. Voor baby’s geld dat ook zo, het ene kdv is de andere niet. Maar voor sommige kinderen, kan het nu eenmaal ook teveel zijn, (teveel kindjes per leidster). Zo kan een gastouder een fijne oplossing zijn. Volg je moeder gevoel en heelveel succes. Liefs een anonieme pm’er.

    Beantwoorden
  31. Hoi mama,
    ik wil eigenlijk maar 1 ding zeggen, mijn dochter is inmiddels 18.
    luister in godsnaam altijd naar jou moedergevoel dat is bijna altijd goed.
    ook bij ziekte ed ga hiervan altijd uit want in 99% van de gevallen zit je altijd goed.
    het is jouw kindje die je 9 maanden hebt voelen groeien in jouw buik. onder jouw hart,

    heel veel wijsheid toegewenst. en heel veel liefde en geluk voor jullie

    Beantwoorden
      • nee, geen gastouder! Veel.minder opgeleid, veel minder controle en wat als de gastouder ziek is? Op een kdv looen collega s nog bin elkaar binnen, kunnen ze elkaar steunen, bij een gastouder niet. Ik heb op KDV s gewerkt en heb gastouders gezien….
        Als moeder (is er ook een vader? wat zijn de ervaringen van de vader?) moet je wennen aan dat je kind een onderdeel van een groep is. Het krijgt meer en andere prikkels. Later als je je kind van school haalt, zal ie ook weleens moeilijk en afwezig kijken…..Het loslaten is begonnen! succes ermee….

        Beantwoorden
  32. Ik weet niet of er meteen wat aan de hand hoeft te zijn, maar hoe jij het verhaal hebt opgesteld en erover vertelt denk ik dat je deze gevoelens niet moet negeren.
    Het gesprek aangaan kan altijd, maar ja ze gaan niet zeggen dat ze het inderdaad verkeerd doen.
    Als je makkelijk van kinderopvang kan wisselen, zou ik dat zeker overwegen.
    Het kan dat hij daar gewoon rustiger is, meestal gaan kinderen mee in de groep en luisteren ze bijv. ook beter daar dan thuis. Hoewel 9 maanden wel nog erg jong is om te weten of het dat is.
    Het komt erop neer dat je naar je intuïtie moet luisteren, als jij het echt niet vertrouwt (en niet gewoon denkt dat hij te vaak weg is van huis en je je schuldig voelt en al die oudergevoelens die erbij komen kijken) dan moet je daar wat zeker mee doen niet afwachten.
    Je moet gewoon eerlijk zijn tegen jezelf, waarom voel ik dit zo, is er een onderliggende oorzaak of voel ik me echt niet prettig hierbij, dat weet je zelf het beste en dan daarna handelen.
    Je intuïtie liegt meestal niet.

    Beantwoorden
  33. Misschien werkt een vaste oppas aan huis beter? En dan misschien 1 dagdeel voor het wennen aan andere kindjes overlopende in pruterschooltje?
    Wij hadden een fantastische oppas die vanaf de 3de masnd van Floor t/m groep 8 bij ons was en af en toe ook nog een avond daarna als we niet thuis waren en geen buurmeisje kon oppassen.
    Het gaf veel rust en speelafspraken, kinderfeestjes enz konden gewoon doorgaan door onze fantastische oppas die met haar gezin ook bevriend raakte met ons. Helaas is se ah eind vd coronatijd overleden, we missen haar..

    Beantwoorden
    • Ik heb zelf ook de kinderopvang gewerkt. Kindjes moeten zich fijn en veilig voelen. Is het mogelijk dat iemand anders jouw zoontje een paar keer ophaalt, iemand die hem ook heel goed kent en begrijpt wat jij zegt?
      Op een dag kdv krijgt een kindje enorm veel prikkels. Prikkels waarvan hij leert, die hij minder fijn vindt en waar hij door gestimuleerd wordt. Die moet hij verwerken, soms worden kinderen stil, of juist heel hyper of onaardig als ouders komen. Of ze moeten opeens heel erg huilen. Ontladen.

      En wat ik ook zou adviseren is, ga nog een (paar) keer onverwacht langs om hem eerder op te halen op een tijdstip dat hij zeker niet in bed ligt. Vinden ze vast niet fijn bij de kinderopvang, maar zo kun je wel zien hoe het gaat als ze je niet verwachten.
      Is hij dan ook anders dan je normaal van hem ziet?
      Kan het misschien zijn dat het jouw eigen gevoel is, jouw ongemak en het eigenlijk niet weg willen brengen van hem naar een kinderopvang. Durf eerlijk te kijken.
      Wellicht doe je dit al, want zelfreflectie is enorm belangrijk als je kindjes hebt en kan heel helpend zijn,
      Maar lieve mama, boven alles zou ik je wel willen meegeven, volg jouw intuïtie!! Altijd want dat klopt.

      Beantwoorden
    • Je kindje is licht aparhisch. Hij lijkt te weinig prikkels te krijgen. Ik zou zeker de mogelijkheden onderzoeken voor een andere opvang in welke vorm dan ook. Probleem is wel dat de leeftijd van negen maanden een ingewikkelde is. Kinderen hechten zich op die leeftijd aan een heel beperkte groep verzorgers. Tel in je omgeving op wie je kind reageert, stel open vragen aan de leidsters van het kinderdagverblijf. Daar zou er een moeten zijn die zich bij voorkeur met joyw kindje bezig houdt. Kan dat niet, dan ligt t probleem misschien daar. In de volksmond heet dan eenkennig gedrag. Je kunt dit altijd bespreken op t consultatiebureau, die horen veel van deze verhalen.
      Met begen maanden moet een kind een vaste basis hebben van maximaal drie verzorgers op dagelijkse basis. De rest van de mensen om hen heen daar reageren ze een tijd lang minder op of juist met afkeer of angst. Dat gaat ook weer over.
      Is t echt een probleem, dan kun je ook nog overwegen deels zorgverlof op te nemen voor een half jaar, en je man ook zo’n zelfde periode daarop volgend.

      Beantwoorden

Plaats een reactie