Ik kreeg de rekening van ons diner, maar ik had dit bedrag niet verwacht…

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Toen Fabian en ik naar Dubai op vakantie gingen, wisten we dat het leven daar duur zou zijn

Alles had hier een prijskaartje, en vaak een flink prijzig kaartje ook. Maar we waren vastbesloten om van het goede leven te genieten. Dus toen Fabian me verraste met een etentje in een sterrenrestaurant, besloot ik me geen zorgen te maken over de kosten. Dit zou een avond zijn om nooit te vergeten, en daar mocht best iets tegenover staan.

Het restaurant was alles wat je je voorstelt bij Dubai: luxe, stijlvol en tot in de puntjes verzorgd

De tafels waren prachtig gedekt met strak wit linnen, er brandden kaarsen, en het uitzicht was adembenemend – we keken uit over de skyline van de stad, met de iconische Burj Khalifa die hoog boven alles uitstak. Zodra we binnenkwamen, werden we op een vriendelijke maar uiterst formele manier naar onze tafel begeleid door een keurige ober. Deze ober was onze persoonlijke ober voor de hele avond. Alles aan dit restaurant ademde klasse en exclusiviteit. Fabian en ik keken elkaar glimlachend aan, blij dat we onszelf dit moment gunden.

De avond begon heerlijk

We hadden gekozen voor het vaste menu – een aantal gangen waar je u tegen zegt, met de mooiste gerechten die je kunt bedenken. Elk bord dat werd neergezet was een kunstwerk op zich. We begonnen met kleine amuses: delicate hapjes die smolten op de tong. Er waren oesters met een schuimige citroensaus en iets wat leek op een piepklein bloemblaadje, eetbaar en elegant. Daarna volgden gerechten met ingrediënten die ik alleen kende uit kookprogramma’s: truffel, wagyu-biefstuk, kreeft, en kaviaar. Het waren smaken die ik niet snel zou vergeten.

Om de avond extra bijzonder te maken, bestelde ik een glas wijn

De wijnkaart was behoorlijk uitgebreid, en hoewel de prijzen niet specifiek werden genoemd, dacht ik: “Ach, één glas moet kunnen.” De ober raadde een bepaalde witte wijn aan die, volgens hem, perfect bij mijn gerecht zou passen. Ik ging akkoord, en Fabian koos hetzelfde glas voor zichzelf. Ik weet nog dat ik naar de smaak van de wijn vroeg en dat de ober, met een lichte glimlach, zei dat deze wijn “veel karakter” had. We proostten en genoten van het moment. De wijn smaakte uitstekend, dat moet ik toegeven. Hij was fris, licht, en had een diepte die ik nog nooit eerder had ervaren.

De gangen bleven maar komen

Na de oesters en de truffel volgden weelderige gerechten met verfijnde smaken. We lachten, praatten over van alles en voelden ons even helemaal weg van de dagelijkse drukte. Alles voelde bijna sprookjesachtig. Het restaurant was gevuld met het zachte geluid van muziek en het gelach van andere gasten, iedereen genoot zichtbaar van hun eigen unieke avond.

Toen het dessert werd geserveerd – een luchtige crémeux met gouden blaadjes erbovenop – zat ik al behoorlijk vol, maar ik kon het niet laten om nog een hapje te nemen

“Dit moet de duurste maaltijd zijn die we ooit gegeten hebben,” fluisterde ik met een glimlach naar Fabian. Hij knikte en zei dat het het dubbel en dwars waard was. En dat vond ik op dat moment ook. De avond vloog voorbij, en uiteindelijk vroeg Fabian om de rekening. We waren er allebei op voorbereid dat dit geen goedkope avond zou zijn. Ik had al zo’n idee dat de prijs behoorlijk zou oplopen, maar toen de rekening voor ons neer werd gelegd, kreeg ik toch even een lichte schok. Het bedrag was inderdaad hoog, zoals verwacht, maar toen mijn ogen naar de kosten van de wijn gingen, voelde ik mijn maag samenkrimpen. Daar stond het, in zwarte cijfers gedrukt: 49 euro. Niet voor de hele fles, nee, 49 euro per glas.

Ik wist niet wat ik zag

Ik had mezelf er mentaal op voorbereid dat alles duur zou zijn, maar dit was gewoon belachelijk. Bijna vijftig euro per glas! Hoe kon één glas wijn zó duur zijn? En het erge was: we hadden er allebei een besteld, wat betekende dat alleen de wijn ons al bijna honderd euro had gekost. Mijn gedachten raasden. Had ik per ongeluk iets uitzonderlijks besteld? Was dit een speciale vintage wijn? Of was dit gewoon de standaardprijs in een sterrenrestaurant in Dubai?

Fabian zag mijn geschrokken gezicht en lachte erom

Ik wees naar het bedrag op de rekening, en hij schudde zijn hoofd. “Bijna honderd euro voor twee glazen wijn?”, fluisterde hij. Het leek bijna komisch, maar op dat moment kon ik er totaal niet om lachen. Ik voelde me misselijk. Was het genieten waard geweest? Ja, tot op het moment dat ik het bedrag zag. Het idee dat één glas wijn meer kostte dan sommige hele maaltijden die we ooit hadden gegeten, voelde ineens pijnlijk overdreven.

We betaalden de rekening en verlieten het restaurant met een dubbel gevoel

Het eten was fantastisch geweest, daar niet van, maar de prijs van die wijn bleef door mijn hoofd spoken. Mijn buik zal vol eten, maar tegelijkertijd ook met schuldgevoel. De schrik van het prijskaartje kon ik niet echt los te laten.

Later op de avond, toen we thuiskwamen, legde ik de bon op tafel en staarde er nog een paar minuten naar. Vijftig euro voor één glas wijn. En een totaalbedrag van een kleine 1000 euro. Dit doen we nooit meer….

LAURA

32 gedachten over “Ik kreeg de rekening van ons diner, maar ik had dit bedrag niet verwacht…”

  1. Het is een islamitisch land en de alcohol is dus duur. Maar “in je laatste hemd zitten geen zakken” zei mijn moeder altijd: je kunt je geld niet meenemen als je deze wereld verlaat. Wees integendeel blij dat je, al is het maar één keer in je leven, zo iets unieks als dit hebt mogen ervaren.

    Beantwoorden
  2. Als je in Nederland naar het beste restaurant gaat ben je ook rond de 700 euro kwijt, wat heel erg jammer is dat het verhaal geen informatie verder bevat. Geen naam restaurant en geen naam van de wijn. Stel de inkoopprijs is 100 euro voor de fles wijn, dan moet je wel 49 Euro per glas vragen.

    Mijn beste ervaringen waren goedkoper, rond de 150 Euro met zijn 2en.

    Beantwoorden
  3. Een ervaring armer dus haha. Zou mij nooit trekken Dubai. Meer Toscane met kronkelende wegen, omgeven door cipressen en pijnbomen. Heerlijke wijnen, olijfolie truffels en de tortelli van de Mugello.,

    Beantwoorden
  4. Als oud chefkok kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat de prijs me meevalt. Alleen al echte Wagyu kost in japan al zo’n 300 dollar voor een steak. Deze mensen zaten in Dubai met uitzicht op de skyline met een heleboel gangen. Ik had 3500 euro gedacht. Serieus.

    Beantwoorden
  5. Ik snap je punt helemaal van de dure wijn.

    Maar voor alle gerechten die je hebt gekregen, vind ik de prijs voor het eten best meevallen.

    En voor de mensen die zeggen dat €50 per glas mee valt in Dubai, zijn er denk niet geweest.
    Voor rond de €7,50 kan je daar al een prima wijntje drinken.

    Ik hoop dat je alsnog een mooie herinnering hebt!

    Beantwoorden
    • Dat geloof ik meteen, maar dan zat je vermoedelijk in een ander etablissement dan de geïnterviewde én heb je het over de huiswijn. De geïnterviewde heeft een wijn van de wijnkaart gekozen in een sterrenrestaurant…

      Beantwoorden
  6. Een normaal wijntje kost zeg 5 euro op een maaltijd van 50 euro. Dus zo’n 10% van het eten. Bij jullie kost het wijntje ook zo’n 10% van de kosten van de maaltijd. Is dus wel in verhouding. Maar ikzelf had van tevoren wel even de prijzen gecheckt van het eten en de wijn voordat ik daar zou gaan eten. Het geld dat je uitgegeven hebt aan zo’n ervaring moet je dan maar zien als leergeld. En gebeurd is gebeurd. je hebt er in elk geval van genoten. Deze ervaring vergeet je je hele leven niet meer en is een goed verhaal op feestjes.

    Beantwoorden
  7. niemand die schrikt van een rekening van 1000 euro voor een beetje eten?
    ik wist dat het daar duur was, maar niet zó duur!
    en ik zou zelf eerst gekeken hebben voordat ik bestelde. maar goed. het is gebeurd, je hebt betaald. lekker vergeten 😉

    Beantwoorden
    • De geïnterviewde heeft het niet niet over “een beetje eten” uit de frituur van Marie bij de snackcorner, maar over een menu bestaande uit meerdere gangen bij een sterrenrestaurant. Als je in Nederland gaat voor “een aantal gangen waar je u tegen zegt” in een sterrenrestaurant, ben je ook honderden euro’s per couvert kwijt. Dat is daar heus niet anders.

      Beantwoorden
    • Je weet helemaal niks. Dit is een sterrenrestaurant, daar worden soms van dit soort bedragen gevraagd ja. Niks geks aan, als je verbaasd ben zoals de topicstarter ben je op zn minst een beetje naief.

      Beantwoorden
  8. nou ik vind het schandalig om mensen zo af te zetten….ik zou denken dat elke druif een kwartier een massage heeft gehad met Dubaise voeten. ik zou me ook rot geschrokken zijn hoor.
    Ervaring rijker en een anekdote voor veel feestjes

    op naar een goedkoop restaurant om het goed te maken.

    Beantwoorden
    • Hoezo afzetten? De geïnterviewde had gewoon vooraf naar de prijs kunnen informeren. Maar vaak geldt: If you have to ask how much it costs, you can’t afford it.

      Beantwoorden
  9. wat een gezeik! blijf lekker thuis joh!!! aan de ene kant heel duur uit eten en dan vallen over de prijs van de wijk???? ongelooflijk verhaal nu weer…

    Beantwoorden
    • @claudia
      en wat denk je dat elektriciteit kost om jouw telefoon op te laden, jouw wasmachine te laten draaien en jouw huis te verwarmen? als je echt zo begaan bent met de natuur dan koop je een hutje op de heide en doe je alles zonder stroom en gas.

      Beantwoorden
        • De reactie over de uitstoot is ook totaal irrelevant. Mensen gaan op vakantie en niet iedereen heeft last van vliegschaamte. Ik neem aan dat ze niet speciaal voor dit etentje die kant op gevlogen zijn.

          Beantwoorden
      • Balen dat de rekening van de wijn en het diner zo tegen viel en onverwacht was.

        Wel een hele gave ervaring met super lekkere gerechten in een top sterrenrestaurant. De sfeer, de service, mooi opgemaakte borden.

        Fijn dat alles wat je beschrijft leuk, goed, fijn en lekker was. Oesters, kreeft, kaviaar, biefstuk… Dat maakt denk ik een hoop goed.

        Mooie herinnering voor later!! Gaaf restaurant met superlekker eten!! Leuk om dat ook een keer gedaan te hebben.

        En een pijnlijke leerervaring dat zulke restaurants zo duur zijn.

        Beantwoorden
  10. Je weet dat de wijn duur is , je bent niet in Italië of Frankrijk , waar de wijn normaliter dagelijks gedronken en geproduceerd wordt . Dubai is een Islamitische staat , waar alcohol in wezen niet wordt toegestaan .
    Slecht geïnformeerd , dus niet zeuren ,.en jammer dat het genot van de heerlijke avond verdwenen is door een glas wijn .

    Beantwoorden
  11. nou kan je eerlijk zeggen dat ik het vondt mee vallen na alles wat ik las wat.je allemaal naar binnen hebt gewerkt en dan schrikken van de wijn zou bijna vragen onder welke steen hebben jullie gelegen dacht dat het minimaal 1500.00 euro zou zijn. je weet waar je bent Dubai dat is geen Zaltbommel ofzo hoor en ook geen Chinees dus zou er maar niet meer over zeiken geniet van het moment

    Beantwoorden
    • Zaltbommel hahaha
      Maar je hebt groot gelijk ik begrijp dit gejammer ook niet. Ja 1100,- is geen kattenpis voor een etentje maar we praten over Dubai dat is gewoon niet goedkoop. en aan je verhaal te merken heb je flink genoten dus waar hebben we het hier nog over.

      Beantwoorden
  12. Zeuren dat de wijn 50 per glas kostte, maar niet vallen over het eten á €400 per persoon? Selectieve verontwaardiging. Natuurlijk is de wijn navenant duurder in een dergelijk etablissement. Je bent in een sterrenrestaurant. In Dubai. Wake up. Ze hebben er ook pizzeria’s. Die zijn óók duur, maar niet zó duur. Doe er je voordeel mee.

    Beantwoorden
    • Ik ad gedacht dat de hele avond zo’n 5000,- zou kosten ipv 1000. Dit is een koopje geweest in Dubai. 50,- per glas wijn vind ik daar niet duur klinken.
      Geniet van de herinnering, dit lijken me avonden die niet vaak zullen voorkomen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie