Als financieel directeur bij een internationaal bedrijf verdiende ik een behoorlijk salaris
Dat was een bedrag waar ik best trots op was, maar het bracht ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Mijn man Noud was een fantastische huisvader die helemaal opging in zijn rol. Hij zorgde voor onze twee kinderen, Mees (12) en Soof (10), en hield het huishouden draaiende terwijl ik mijn carrière op de rails hield. We hadden een duidelijke strategie voor hoe we ons inkomen beheerden en hoe we onze kinderen financieel opvoedden. Ik wilde absoluut niet dat ze wereldvreemd of verwende kinderen zouden worden.
Noud en ik hadden altijd openhartige gesprekken over onze financiën
Mijn salaris was de enige bron van ons inkomen, dus we moesten dat verstandig beheren. We hadden een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en aparte rekeningen voor sparen en andere uitgaven. Het was essentieel om financieel gezond te blijven, dus elke maand stelden we een budget op. We verdeelden ons inkomen over verschillende categorieën: vaste lasten, sparen, en uitgaven voor de kinderen. We hielden een aanzienlijk deel van ons inkomen apart voor sparen. We hadden een noodfonds van ongeveer 40.000 euro opgebouwd, wat ons een mooie buffer gaf voor onvoorziene en grote uitgaven. Dat zorgde ervoor dat we gerust konden ademhalen als er iets onverwachts gebeurde.
Het was voor ons belangrijk om onze kinderen vanaf jonge leeftijd te leren over geld
Mees en Soof waren pas 12 en 10 jaar oud, maar we vonden het cruciaal dat ze leerden hoe ze met hun eigen geld moesten omgaan. Ze kregen elk week zakgeld: Mees 15 euro en Soof 12,50 euro. Dit was een bewuste keuze om hen te leren over geldbeheer. Elk kind had drie spaarpotten: eentje voor sparen, eentje voor uitgeven en eentje voor goede doelen. Dit hielp hen om te begrijpen waarom het belangrijk was om niet alleen voor zichzelf te sparen, maar ook om iets terug te geven aan anderen.
Elke maand maakten we tijd om met de kinderen naar hun spaarpotten te kijken
We bespraken hoeveel ze hadden gespaard, hoeveel ze hadden uitgegeven en hoeveel ze hadden gedoneerd aan goede doelen. Het was een educatief moment voor hen om te leren hoe ze hun geld konden beheren. Ze leerden het belang van sparen voor grotere aankopen en kregen een gevoel van voldoening door hun geld aan goede doelen te geven. Deze gesprekken maakten deel uit van onze reguliere gezinsroutine en hielpen hen om realistische doelen te stellen voor hun spaargeld.
Een ander belangrijk aspect van onze financiële opvoeding was het bespreekbaar maken van geld binnen het gezin
We praatten regelmatig met Mees en Soof over hoe we als gezin ons geld besteedden en wat onze prioriteiten waren. Dit hielp hen te begrijpen waarom we bepaalde keuzes maakten en waarom een budget belangrijk was. We leerden hen over de waarde van geld en hoe hard werk zich vertaalt in financiële beloningen. Onze gesprekken over geld waren altijd educatief en niet gericht op materieel bezit. We wilden ervoor zorgen dat ze waardeerden wat ze hadden en begrepen dat geld een middel is, geen doel op zich. Het was belangrijk voor ons dat ze leerden financieel verantwoord te zijn en verstandig om te gaan met hun middelen.
We besteedden veel aandacht aan het plannen voor de toekomst
We maakten gebruik van belastingvoordelen en investeerden in pensioenfondsen om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid waren op de toekomst. We begrepen dat een goede financiële planning niet alleen belangrijk was voor nu, maar ook voor later. Dit gaf ons de vrijheid om van het moment te genieten, wetende dat we een goede basis hadden gelegd voor de toekomst.
We wilden ons geld op een evenwichtige manier besteden
Natuurlijk was sparen belangrijk, maar we maakten ook tijd voor quality time met de kinderen en genoten van vakanties en uitjes. Het was een balans die we zorgvuldig in de gaten hielden. We wilden niet alleen financieel verantwoord bezig zijn, maar ook gelukkig zijn. Ik denk dat de kinderen begrepen dat we in een luxe positie zaten, en dat veel mensen het anders hadden.
Noud voelde zich volkomen op zijn gemak in zijn rol als huisvader
Hij vond het belangrijk om bij te dragen aan het gezinsleven, ook al was dat niet financieel. Hij voelde zich absoluut niet minder man door zijn keuze om thuis bij de kinderen te zijn. Zijn rol was cruciaal voor ons gezin en zorgde ervoor dat ik de kansen kon pakken die er waren. Zowel hij als ik genieten van wat we met het geld doen.
We gaven ook veel aandacht aan hoe we met geld omgingen bij speciale gelegenheden
Verjaardagen van de kinderen waren een goed voorbeeld. We wilden ze leren dat feestjes en cadeaus leuk zijn, maar dat ze ook met mate moeten worden gevierd. We hielden de uitgaven voor verjaardagen in de gaten en zorgden ervoor dat de kinderen begrepen dat het niet alleen om de cadeaus ging, maar ook om de gedachten en moeite die we in hun verjaardagen staken. Het ging erom dat we samen waren met familie en vrienden. De viering op zich.
Ik hoop dat als ze 18 jaar zijn goede beslissingen zullen nemen. Het maakt me niet uit hoeveel ze verdienen, als maar met plezier naar hun werk gaan. Dat is de boodschap die ik vooral geef, als ik uit mijn werk kom.
FLORINE
Ik vind het ook een beetje vreemd artikel. ik heb nog wel een eigen versie. verdien 3700 euro en mn vrouw 1000. we komen soms net een beetje maand tekort obv salaris. we hebben een oude caravan en een versleten octavia voor de de deur. onze kids krijgen geen zakgeld, die moeten maar blikjes zoeken op straat.
Goed verhaal. Dit is het andere uiterste.
vreemd artikel, 6ton inkomen per jaar met een buffer van 40k. Er wordt hier dus minder dan 1 maand salaris opgespaard en hier zijn ze trots op. Waar gaat de rest van het inkomen heen? 560k op maken per jaar dan is die buffer van 40k natuurlijk niks. Ook is het uit het verhaal erg onduidelijk, de kinderen zijn zo en zo oud maar er word in verleden tijd over gesproken. Mijn vriendin haar inkomen is 1/3e van wat ik verdien en hierover is regelmatig discussie, een etentje van 250 euro vindt ik dat moet kunnen. Zij vindt dit veel te veel geld, dit begrijp ik maar lijd toch tot discussies. 6ton tegenover 0 euro lijd 9/10 tot discussies en erger.
Met een salaris van 600k kun je per naar niet 560k opmaken. Over het grootste gedeelte van de 6 ton wordt namelijk bijna de helft belasting ingehouden…
Als je 6 ton bruto verdient is dat niet hetzelfde als 6 ton netto natuurlijk.
verwarrend artikel..
is haar man overleden? omdat er verteld wordt dat hij huisvader was…
of zijn ze uit elkaar.. of is hij nu toch gaan werken voor salaris…
weird..
Waarschijnlijk heeft ze het niet langer uitgehouden dan haar proeftijd van 2 maanden, gezien het bedrag wat ze had opgespaard. Alleeen de kanjers blijven op dit soort plekken zitten..
Een beetje vreemd dat “we 40.000 euro hebben gespaard” terwijl je 6 ton per jaar verdient. waar blijft de rest van dat geld dan? volgens mij moet je jaarlijks toch minimaal een ton kunnen sparen, zoniet 2 ton. of je moet wel heel ruim leven.
stel dat dit waar is dan heb ik grote respect over het feit dat de de kinderen willen leren dat andere het minder hebben. je ziet het vaak dat kinderen verwend raken en alles voor lief nemen. dus als het waar is heb ik respect voor de opvoed keuze.
ik verdien ook 6ton, maar ik krijg veeeel minder. Redelijk onduidelijk verhaal
Vreemd verhaal.
6ton salaris en trots zijn dat je 40k opzij hebt gezet.
Je kinderen moeten wel met beide benen op de grond blijven staan dus krijgt de 10jarige 12,50 zakgeld per week. koekoek!
of het is een kul verhaal, of een verhaal waarmee ze zich als gewoon willen voordoen door heel veel gebakken lucht te praten.
Het verhaal is geschreven in de verleden tijd (de kinderen waren 12 en 10) en ze wilden de kinderen wat bijbrengen. Het lijkt alsof ze opbouwen naar een groot ding waardoor ze ineens minder hadden te besteden of iets dergelijks maar dat komt maar niet. slecht geschreven en volstrekt ongeloofwaardig. Met een inkomen van 600.000 zou je wel wat meer dan een potje van 40.000 moeten hebben. Waar gaat al dat geld, op z’n minet 300-350K netto, naartoe? Voor een huis van pakweg 2M heb je een netto maandlast van ongeveer 8.000. Dat zou betekenen dat je per maand toch op z’n minst 20.000 over moet houden. Haal daar verzekeringen, vaste lasten en boodschappen vanaf, dan heb je vast nog ongeveer 15.000 per maand (en dan ben ik pessimistisch). Geef daarvan 5000 uit aan leuke dingen en uitjes per maand, dan zou je met gemak 10.000 kunnen sparen per maand en moet je minimaal een buffer hebben die in de tonnen loopt na een paar jaar. Voor een financieel directeur met zo’n inkomen is 40.000 echt erg slecht. Of afkomstig van een persoon met erg weinig fantasie. Of juist heel veel.
U slaat de spijker op z’n kop.
Met zo een salaris heb je geen spaargeld nodig. waarschijnlijk zit alles in beleggingen omdat haar vriend geen pensioen opbouwt.
Prima, maar geld in beleggingen is natuurlijk ook gewoon spaargeld (en vermogen). Het staat niet vermeld en roept dus vragen op.
De educatie naar de kinderen klinkt goed. De 600 K bruto per jaar roept vragen op t.o.v. het totale spaargeld. (inclusief beleggingen en pensioen potjes)
Als je de regel zou hanteren 50-30-20 %
ofwel vaste lasten – persoonlijke uitgave – spaargeld.
600 K bruto na belasting 300 K netto.
stel voor je verdiend dit salaris 3 jaar dan zou er toch zo’n 180:K in de spaarpot moeten zitten.
Er zal vast meer gebeurt zijn wat wij niet weten. huis verbouwd, 2e huis gekocht etc?
vreemd stuk, er wordt alleen over geld geschreven. natuurlijk belangrijk. Maar ik weet dat kinderen zich meer herinneren van dingen zoals gezellig naar de speeltuin, pannekoeken bakken met elkaar of naar het bos om dennenappels en eikels te zoeken in de herfst. Bij 6 ton per jaar moet je zeker 1,5 ton achter de hand hebben. is ongeloofwaardig verhaal.
onzin verhaal. Een man die niks 0.0 euro verdient en zijn vrouw brengt 6 ton binnen … ik betwijfel welke man dit KAN accepteren voor zichzelf als man zijnde jaaarenlang. …uiteindelijk gaat de relatie mis…de psyche van een man zit nml zo in elkaar dat hij zich mannelijk moet voelen…
Uiteindelijk om zijn mannelijke gevoel te krijgen , gaat hij vreemd…
sowieso wat doet een werkeloze de hele dag als de kinderen op school zijn?
.. Zijn teennagels lakken..de hele dag? ..beetje lullen met chantal op internet, met Shirley in de supermarkt….? werkende moeders hebben ook hun huishouden en de opvoeding…dus wat doet hij eigenlijk hele dag ?? waarschijnlijk in verleden tijd geschreven omdat de relatie niet werkte…hij depressief werd van nutteloos feminine bestaan .en hij vreemd is gegaan met Shirley om zijn mannelijkheid gevoel terug te krijgen.
Ik weet niet zeker of je dit serieus bedoelt of aan het trollen bent. Er zijn wel meer relaties waar de inkomens uit elkaar liggen (al zijn de verschillen doorgaans kleiner). Omdat ik aanneem dat je een troll bent, reageer ik verder niet inhoudelijk op je punten.
Je spreekt zeker uit ervaring,alleen had jij zeker niet de functie omschrijving huisman nodig om vreemd te gaan.
Jeetje zeg, jouw ideeën zijn werkelijk net zo beperkt. Als je niet verder komt dan tenen lakken als dagtaak, dan is het erg gesteld met je hoor. Wie weet doet hij vrijwilligerswerk, is hij mantelzorger of -heel egoïstisch- sportfanaat en vindt zijn vrouw dat alleen maar prima.
Ik kan je eerlijk zeggen dat ’thuiszitten’ heel wat meer omvat dan een 8-urige werkdag. Jarenlang gewerkt met gezin met 3 kids (waarbij wij ouders de taken eerlijk verdeelden), maar heb het nog nooit zó druk gehad sinds ik gestopt ben!
Deze kinderen zijn 10 en 12…..
Ja en dan hebben ze geen enkele aandacht meer nodig, hoeft het huis niet opgeruimd en gestofzuigd te worden, de ramen niet gelapt, het huis en de tuin niet onderhouden, geen boodschappen meer nodig, enz… Alsof er geen huishouden meer te runnen is als de kinderen een zekere leeftijd hebben.
Als man kan ik vertellen dat dit zeer goed vol te houden is. Wat je doet? het volledige huishouden, klussen in en om het huis, zorgen voor het eten, zorgen dat je kinderen op tijd op school zijn en ’s middags worden opgevangen, dagelijks sporten om fit te blijven voor je gezondheid, de administratie etc etc.
Oftewel alles om je vrouw en kinderen te steunen en te verzorgen, zoals het een echte man betaamt.
Zo jij zet iemand wel in een hokje zeg. Wat is het verschil in werkzaamheden met een huisvrouw van vroeger? Je doet nu net alsof deze meneer hele dagen met andere vrouwen bezig is. Waren de huisvrouwen van tig jaar geleden dan ook met andere mannen bezig?
jammer van alle jaloerse aannames. waarom zou een vrouw wel huisvrouw en moeder kunnen zn en een man niet zonder problemen?
wat eem negatieve reacties allemaal. zoals ik het lees, doet het gezin enorm hun best om zo “normaal ” mogelijk door het leven te gaan.
De reacties zijn misschien niet allemaal bejubelend, maar inhoudelijk zijn ze wet spot on.
Raar artikel, in zowel tegenwoordige als verleden tijd geschreven waardoor het onduidelijk wordt. Je krijgt de hele tijd het gevoel alsof haar gezin niet meer bestaat, beetje creapy.
Beetje lullige opmerking misschien, maar wel bijzonder dat iemand die zes ton verdient zo’n schrijfwijze heeft….
6 ton? Dat verdient de minister president nog niet eens. Ongeloofwaardig artikel.
Die is dan ook gebonden aan de Wnt. Er zijn heus mensen die meer dan de Balkenende-norm verdienen, juist in het bedrijfsleven. Desondanks vond ik 6 ton ongeloofwaardig.
er zijn in dit land ook een aantal mensen die meer dan 10 miljoen pjr verdienen.
6 ton is toch een enorm salaris. En waarom heb je dan maar ’40 duizend euro gespaard als he toch zoveel verdiend?
Haha echt hè. Minder dan een maandsalaris aan spaargeld. Karige buffer.
Ja die begreep ik ook niet. Ik zit tussen de €85.000 en €100.000 per jaar en wij hebben een financiële buffer van 1 jaar salaris.
ja vond ik ook,met een salaris van 6 ton zou je dan veel meer op de rekening kunnen hebben.
Een Salaris van 6 ton op jaar basis is een fors bedrag.
misschien dat het bedrag aan beleggingen en afgeloste huis achterwege zijn gelaten.
Inderdaad. Er zijn mensen, die gewend zijn veel geld te verdienen, alleen maar door ‘hard’ te werken. Ik gun ze graag het leven in de zorg, supermarkt, bouwvakker, dat soort beroepen, om er achter te komen dat het niet vanzelfsprekend is om door hard te werken veel geld te verdienen
wat een rare opmerking.
je gunt iemand voldoening of inzicht of iets anders.
niet werk met minder beloning???
waarom is het hele artikel in het verleden geschreven?
Haha, 6 ton per jaar, klinkt als héél veel geld. Maar verdient ze nu 6 ton (titel) of verdiende (verleden tijd) ze “een behoorlijk salaris” zoals in het artikel staat? Als met ‘een behoorlijk salaris’ op diezelfde 6 ton (al dan niet uit het verleden) wordt gedoeld, dan nomineer ik dat voor understatement van het jaar.
Leuk dat jullie kinderen de waarde van geld leren, maar hard werken vertaalt zich in lang niet alle gevallen tot een dergelijke financiële beloning. Sterker nog: bijna nooit.
mee eens! je kunt nog zo veel en hard werken maar als je nooit de kans krijgt voor promotie of niet de gave hebt om goed te kunnen leren hou je aan het eind van de maand maar net genoeg over om van te kunnen leven
dat is de schuld extern leggen van de door jezelf gecreëerde en geaccepteerde situatie
Je gaat er voor het gemak even vanuit dat iedereen dezelfde mogelijkheden heeft. Ik zal je uit de droom helpen: dat is niet zo. Het maakt nogal uit waar je wieg stond.