Het onderwijs in Finland verschilt ontzettend met Nederland

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Lees eerst de vorige delen:

Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland

Deel 2: Finland is een veel beter land om te wonen als je kleine kinderen hebt, ik vertel je uit ervaring waarom

Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging

Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten

Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter

Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik

Deel 7: Vijf cultuurshocks als je naar Finland emigreert

Deel 8: Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door”

Deel 9: Het kinderdagverblijf in Finland: “Het verschil met Nederland qua kosten is enorm”

Deel 10: Opvoeden in Finland, dat gaat duidelijk anders

Deel 11: Annelieke: “Voor deze feestdag is in Nederland weinig aandacht, maar in Finland des te meer”

Deel 12: Wonen in Finland; de seizoenen hier zijn zo veel extremer dan in Nederland 

We hebben een hoop uitdagingen tegelijk

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, met dit jaar veel nieuwe uitdagingen voor ons allemaal. In september begin ik aan een nieuwe baan, weliswaar binnen hetzelfde bedrijf, maar in een andere functie en op een andere afdeling. We zijn ook actief op zoek naar een nieuwe woning. We hebben ons appartement laten taxeren en gaan volgende week naar de bank om een lening aan te vragen. Daarna begint de zoektocht naar een nieuw huis, en zullen we ons appartement verkopen. Spannende tijden!

Onze oudste mag naar de Finse kleuterschool

Ook voor de kinderen verandert er veel. De oudste wordt in september zes jaar. In Nederland is dat niet echt een heel bijzondere leeftijd, maar in Finland is het wel een ‘grote Leeftijd’. Voor ons betekent dit namelijk dat hij nu mag starten in eskari, de kleuterschool. Eskari hoort nog bij het kinderdagverblijf en is vijf ochtenden per week. Het is vergelijkbaar met groep 1/2 en een beetje groep 3 in Nederland. Ze leren letters herkennen, hun eigen naam schrijven, meer gestructureerde opdrachten uitvoeren en ze maken uitstapjes. Ook beginnen ze met Engelse les. Het leukste vindt onze half-Fin de ‘preschool vergaderingen’. Elke dinsdag- en donderdagochtend hebben ze een vergadering, waarin ze over een bepaald onderwerp praten en daar opdrachten over doen. De eerste keer vertelden ze bijvoorbeeld over hun vakantie en moesten ze een tekening maken van iets wat ze tijdens de vakantie hebben gedaan. Hij kijkt er elke keer ontzettend naar uit.

Op de Nederlandse school is hij al gestart met lezen en schrijven

Zoals de trouwe lezer (of volger op Instagram) misschien wel weet, gaat de oudste al een paar jaar naar de Nederlandse School in Finland. Dit is ongeveer twee zaterdagochtenden per maand, waarop Nederlandstalige kinderen in Zuid-Finland naar school komen. Het onderwijs volgt in grote lijnen de basisscholen in Nederland, met uitzondering van rekenen en andere vakken; ze krijgen alleen taal- en cultuuronderwijs. Er zijn twee groepen 3, en dat zal ik even uitleggen. De oudste is net begonnen in groep 3A, waar ze leren lezen en schrijven. Het is natuurlijk maar een paar ochtenden per jaar, dus het is niet te verwachten dat ze na een jaar kunnen lezen en schrijven op het niveau van Nederlandse kinderen in groep 4. Aangezien ze nog niet op de Finse basisschool zitten, leren ze daar ook nog niet lezen en schrijven. Daarom volgt na groep 3A groep 3B, waar ze verder gaan met leren lezen. Dan beginnen ze ook op de Finse school, waar ze leren lezen en schrijven. Ze lopen uiteindelijk dus een jaartje achter op hun leeftijdsgenootjes in Nederland.

Met vier jaar gaan kinderen hier nog niet naar school

Onze dochter wordt in september vier. Waar dat in Nederland juist een Grote Leeftijd is, is het in Finland minder belangrijk. Ze gaat nog steeds niet naar school, maar naar de opvang. Er verandert in dat opzicht dus weinig. Voor onze jongste is het echter wel het moment waar ze al op wacht sinds haar broer twee jaar geleden begon op de Nederlandse School: zij mag nu ook naar groep 1. Eindelijk. Ook al moet ze nog vier worden. In Finland begint je schoolcarrière namelijk niet op je zevende verjaardag, maar in augustus van het jaar dat je zeven wordt. De Nederlandse school volgt deze lijn. Dus alle kinderen die in 2020 zijn geboren, mochten nu beginnen in groep 1 van de Nederlandse school, mits ze thuis Nederlands of Vlaams spreken.

Haar start ging boven verwachting goed

De jongste realiseerde zich die ochtend pas dat ik niet mee de klas in mocht, en toen raakte ze wat van haar enthousiasme kwijt. Ze blijft toch een Covid-kindje, dat in het eerste jaar van haar leven vrijwel geen andere mensen heeft gezien. Gelukkig was de meester nog dezelfde als twee jaar geleden bij de oudste, en mocht ze haar “emotional support” pandaknuffel meenemen. Het ging boven verwachting goed. Ik heb van de meester gehoord dat ze zelfs heeft gesproken in de kring. Zelf had ik dat moment pas rond januari verwacht, dus ik was positief verrast.

Voor zwemles is hier een hele lange wachtlijst

Verder hebben we nog zwemles. Beide kinderen zijn doodsbang voor water, vooral de oudste. Tot aan zijn navel is het leuk, maar daarna niet meer. De jongste durft wel iets meer, maar zeker niet onder water. Het leek ons daarom tijd voor zwemles. Hier in de omgeving, net als in Nederland blijkbaar, is er echter een probleem: het aantal kinderen dat zwemles wil is aanzienlijk groter dan het aantal beschikbare plaatsen. We proberen al een paar jaar de kinderen in te schrijven, maar de lessen zitten binnen een minuut vol en er is geen wachtlijst. Dit jaar hebben we echter het hoogst haalbare bereikt: beide kinderen, in dezelfde groep, op de zondagavond, in het zwembad dat praktisch naast ons ligt. Zou dit een teken zijn? Dat de kinderen over een half jaar misschien, heel misschien, niet meer in paniek raken als ze water in hun gezicht krijgen? We gaan het meemaken.

Lees HIER verder.

ANNELIEKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Plaats een reactie