Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen
Ingestuurde vraag van één van onze volgers:
Hoe kan ik mijn baby van 2 weken oud alleen leren slapen? Ze slaapt alleen op mijn arm of aan de borst. Ik kom nergens meer aan toe en vind dit af en toe best frustrerend.
Een pasgeboren baby heeft veel nabijheid nodig
Jouw kindje is nog erg klein. De geboorte heeft haar gewoon aan de andere kant van jouw huid geplaatst, maar ze heeft nog steeds jouw nabijheid heel erg nodig. Voor fysiologische regulatie (hartslag, ademhaling, temperatuur, et cetera) maar ook voor emotionele regulatie. Zo’n kleine baby weet nog niet dat hij of zij een apart mensje is van jou. Zijn of haar overlevingsinstinct is erg duidelijk: als ik mijn zorgfiguur niet zie, hoor, ruik of voel, dan ben ik in gevaar.
Bron: pexels.com
Moeite met slapen geeft aan dat er een behoefte is
Kindjes hoeven trouwens niet te leren slapen, dat doen ze al meer dan 80% van de tijd in jouw buik. Als je kindje het nu moeilijk heeft met slaap, zit er iets achter; een nood. Dat kan de nood zijn aan nabijheid om zich veilig te voelen, of andere noden. En je kindje “leren” slapen, neemt die noden niet weg. Je kindje mag dus gerust op jouw arm of aan jouw borst slapen. Het geeft haar warmte en veiligheid. En het zuigen heeft, naast voeding, ook heel wat voordelen. Je kindje dichtbij houden versterkt ook de hechting.
Schakel hulp in
Is dat moeilijk voor jou? Dan kan ze gerust ook op iemand anders zijn of haar arm slapen. Misschien kan je je partner, ouders, doula of vriendinnen af en toe inschakelen om even voor jezelf te kunnen zorgen. Of gebruik een draagdoek. Zo heb je je handen vrij, en kan je kindje toch dicht bij jou blijven.
ANOUK
Baby-Led slaap & welzijn expert, The Nurturing Kind
Voor meer informatie klik HIER om naar Anouk haar instagram account te gaan.
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen