Het Gezinsbudget van Rachel: “Wij zitten met het inkomen boven de Balkenende-norm”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Wij hebben één dochter, Livia van 7 jaar oud. Mijn man Peet is 50 en ik ben 40. Verder hebben we een hele lieve hond: Rexa. Vooral Livia is dol op hem. Zo heeft ze toch een maatje in het gezin.

Welk werk doe jij?

Mijn man heeft een IT-bedrijf opgezet. Hij ontwikkelt software en zorgt voor beveiliging van systemen. Het bedrijf heeft geen werknemers. Zo trots dat hij dit heeft neergezet. Het is binnen een jaar erg snel gegroeid. Hij moet nu van een eenmanszaak, naar BV gaan. Zeker omdat ik nu (sinds kort) in het bedrijf werk, bovendien willen we mensen erbij betrekken. Hiervoor zat ik ook in de IT, maar dan in loondienst.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ik denk dat we ongeveer 40.000 euro per maand overhouden. Dus 20.000 euro per persoon, als netto maandinkomen. Ik besef mij goed dat dat ontzettend veel geld is.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

Ik heb net gekeken: 330.217 euro.

Hebben jullie schulden?

Wordt hypotheek gezien als schuld? Dan, ja. Maar we gaan binnenkort stukken hypotheek aflossen.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een koopwoning. Voordat we zelfstandig werkten, zaten we beide in loondienst binnen de IT. We hadden toen al relatief goede inkomens en kregen een riante hypotheek. We hebben een mooie woning in hartje Den Haag. Iedereen heeft een eigen kamer en we hebben een extra logeerkamer.

Gas/water/elektriciteit: Ik denk dat we hier zo’n 300-350- euro aan kwijt zijn.

Boodschappen: We letten niet echt op prijzen. De grote weekboodschappen laten we bezorgen. Daarnaast kopen we bijna iedere dag lekkere hapjes. We drinken ook mooie wijnen. Dat is onze gezamenlijke hobby. Ik gok dat we hier zeker 1000 euro aan besteden per maand.

Verzekeringen: De zorgverzekeringen kosten 300 euro per maand en 100 euro aan andere verzekeringen.

Auto: We hebben geen auto. Die hebben we niet nodig in het centrum. We doen alles fietsend. En als we ergens naartoe gaan, huren we een leen-auto.

Internet/tv/telefoon: Ons abonnement is zo’n 45 euro. We kiezen beide elk 2 jaar een nieuwe telefoon uit, met een abonnement. Dit kost ons p.p 46 euro.

Abonnementen: Netflix is 16 euro. Ook hebben we Prime Video (voor 5 euro) en Disney (voor 10 euro). Totale kosten 31 euro.

Sport: Ik heb personal training, voor 80 euro per keer. Dit doe ik iedere week. Het is best veel geld, maar dan sport ik tenminste. Ik heb echt de motivatie van een ander nodig: 1 om te gaan en 2 om alles eruit te halen. Ik vind dat het geld zeker waard. Gezondheid is het allerbelangrijkste. Mijn man doet aan kickboksen iedere week, voor 24 euro per keer. Onze Livia doet aan judo, voor 21 euro per maand. Totale kosten zijn 437 euro.

Kleding: Ik houd, net zoals mijn man, helemaal niet van kleding shoppen. Ik ben allang blij als de kleding goed zit. We bestellen weinig kleding, maar wel van goede merken, in het kader van duurzaam zijn voor de wereld. Ik besteed 300 euro per maand aan mijn kleding, mijn man ook. Voor Livia proberen we ook veel merk te kopen en weer door te geven. Zij groeit snel uit kleding. Voor haar zijn we ongeveer 300 euro per maand uit. Totale kosten 900 euro.

Uitjes: We vinden het heel leuk om met Livia naar een museum of de bioscoop te gaan. We houden van ontdekken. Ik vind dat ze eten van verschillende keukens moet proeven, dus we gaan ook regelmatig uit eten. Per maand zijn we hier 450 euro aan kwijt

Vakantie: Ieder jaar gaan we op skivakantie in de Franse Alpen. Livia krijg dan privélessen. Ze leert zo snel! Ook gaan we af en toe op citytrip met het gezin. In de zomer boeken we een vakantie voor 2 weken in Zuid-Europa. Dit verschilt, soms Spanje, soms Griekenland of Italie. Lastig om hier een bedrag aan te koppelen. Ik gok dat we zeker 25.000 aan vakanties besteden.

Sparen: We sparen wat er overblijft en dat is veel, maar soms moeten we investeren in het bedrijf.

Goede doelen: Wij storten regelmatig op giro 555, daarnaast steunen we maandelijks WWF en Save the Children.

Kinderopvang: Ik werk alleen onder de schooltijd van Livia. Livia heeft mij altijd. Peet werkt meer dan 40 uur, hij zit soms wel op 60 uur.

Overig: We gaan alledrie iedere maand naar de kapper. Ik (70 euro), Peet (25 euro) en Livia (20 euro), kosten samen 115 euro.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Bij ons komt er genoeg binnen en daar zijn we ons ook van bewust. We willen Livia meegeven dat dit echt geen modaal salaris is. We vinden het belangrijk om een beetje aan de wereld te denken, met kledingkeuze en het steunen van goede doelen.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Keiveel. Echt veel en veel te veel.

Waarop kan je bezuinigen?

Op de boodschappen, maar dat willen we niet. We zijn Bourgondiërs. En wijnen is onze hobby. Op de vakanties kunnen we makkelijk bezuinigen. Maar waarom? Er komt genoeg binnen, dus bezuinigen is nergens voor nodig.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ik wil sparen voor de opleiding voor Livia later. Daarnaast wil ik dat ze later een woning kan kopen op de markt.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn slechtste aankoop is een mixer geweest. Ik wilde ineens gaan bakken, maar uiteindelijk heb ik dit maar een paar keer gedaan. Nu staat de mixer te verstoffen in de kast. Ik denk dat ik het ga verkopen. Mijn beste aankoop is absoluut mijn winterjas 5 jaar geleden. Het is van een duur merk en gaat jaren, jaren mee.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste aankoop is die winterjas van 700 euro. Maar ik heb daar dus veel aan, nu al 5 jaar dezelfde winterjas.

Maakt geld gelukkig?

Ik denk van niet. We zouden net zo gelukkig zijn met een stuk minder geld. Natuurlijk moet je wel genoeg geld hebben voor de basisbehoeften en daarnaast je plezierige hobby’s.

RACHEL

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Plaats een reactie