Het Gezinsbudget van Jill: “Mijn man en ik zijn recent het hele bedrag van onze spaarrekening kwijt geraakt”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar blogskidsenkurken@gmail.com

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Charles (36) en ik hebben 3 kinderen: Jara (4), Kensi (3) en Dexter (1). Verder hebben we geen huisdieren. Kensi is daar allergisch voor. Bovendien vind ik het ook veel werk. Ik besteed die tijd en geld liever aan mijn kinderen.

Welk werk doe jij?

Ik ben PA (personal assistent) bij een grote organisatie. Mijn man is bedrijfsjurist, van verschillende bedrijven. Hij maakt en beheert voornamelijk grote contracten. We werken niet bij dezelfde organisatie/bedrijf. Dat zou ik echt niet willen ook!

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man verdient ongeveer 3300 euro netto per maand. Ik vind dat ik genoeg verdien met 2700 euro netto. Ik maak helaas vaak overuren. Dat wordt van je verwacht en wordt zeker niet uitbetaald. Ik baal daar wel eens van.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

Op de spaarrekening staat nauwelijks iets, ik geloof 18,35 euro. Vorige maand stond er ruim een 100.000 euro spaargeld op. Charles en ik hadden rond de 80.000 euro gespaard. Sinds een half jaar beleggen we met ons spaargeld. We hebben het naar een grote hoogte van 100.000 kunnen brengen, maar toen hebben we een stomme zet gedaan. Nu zijn we bijna die hele ton kwijt. Ik vind het zo erg! Dit gaan we nooit meer terugverdienen. Ik twijfel of ik nog in het beleggen moet blijven met Charles of moet opgeven.

Hebben je schulden?

We hebben (net zoals bijna heel Nederland) een hypotheek bij de bank.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een rijtjeshuis in Almelo. We hebben een voor- en achtertuin. Heerlijk voor de kinderen. Dexter slaapt nog bij ons op de kamer, maar heeft eigenlijk al een kamertje. Jara en Kensi delen een kamer. Als de zolder af is, verhuist Jara daar naartoe.

Gas/water/elektriciteit: Rond 240 euro.

Boodschappen: Dexter drinkt nog regelmatig borstvoeding, dat scheelt in de boodschappen. Ik zorg altijd dat er genoeg vers fruit en groente in huis is. We eten niet elke dag vlees. Aan de boodschappen zijn we zo’n 450 euro per maand kwijt.

Verzekeringen: Onze zorgverzekering kost 280 euro per maand. We hebben gewoon een basisverzekering.

Internet/tv/telefoon: Internet en tv kost ons 50 euro per maand. Charles en ik hebben een SIM-only, beide voor 10 euro per maand.

Abonnementen: Wij zijn lid van de krant. Dit kost 24 euro per 4 weken. Voor Jara zijn we net met het blad Bobo gestart. Je krijgt dan 8 magazines en 2 vakantieboeken. Ik vind dat zo leuk! Dan heeft ze in de vakantie echt iets extra’s! Het kost 40 euro per jaar. Dus komt neer op 3,40 euro per maand.

Sport: Mijn man doet met vrienden aan mountainbiken in het bos. Hij fietst door heel Nederland, best mooi. Ik doe momenteel niets aan sport, maar wil wel iets gaan uitkiezen. Ik denk aan spinning. Met Dexter doe ik 1x per maand aan babyzwemmen. Dit kost 8 euro per keer. Zodra Jara 5 jaar is, zet ik haar op reguliere zwemles.

Kleding: Ik koop graag Vintage. Ik struin veel tweedehands winkels af voor mij en de kinderen. Charles doet daar niet aan mee, hij koopt alles nieuw. Dat vind ik jammer, maar blijft zijn eigen keuze. Ik denk dat we in totaal 150 euro kwijt zijn aan kleding shoppen.

Uitjes: Ieder weekend doen we iets leuks met het gezin, soms kost dit geld, en soms ook niet. We kunnen een zaterdag in pyjama blijven, de gordijnen dichtdoen, een bak chips pakken en een bioscoopdag houden. Maar we kunnen ook een hele dure dag in de Efteling maken. Gemiddeld gok ik dat we aan uitjes ongeveer 400 euro kwijt zijn.

Vakantie: Wij gaan in de zomervakantie, de hele vakantie, ver weg. Maar echt ver. We vliegen de hele wereld over. En ja ook met kleine kinderen. Dat kan gewoon, als je maar in oplossingen denkt. We kunnen nu met de kinderen niet meer met de backpacks lopen of lang in een bus zitten, maar er zijn zeker opties. We verblijven minimaal 6 dagen op dezelfde plek, hebben vaak een eigen auto of maken een binnenlandse vlucht. Geen gehaast, alles op de tempo van de kinderen. En ja, de kinderen hebben soms een middagdutje nodig, dus dan zijn we bij de accommodatie. Het betekent dat we niet hele dagen de hort op kunnen, maar zo reizen is prima. We zien van alles! Een ochtend naar een rijstveld of een middag naar een bountystrand kan met kleine kinderen. We zijn per verre vakantie veel geld kwijt. Zeker 10.000 euro. Daar moeten we dus goed voor sparen. Toen we die 100.000 met het beleggen hadden, keken we al naar allemaal reisjes voor op onze bucketlist. Ik ben er ziek van.

Sparen: We sparen voor onze zomervakanties. Voorheen hebben we met veel spaargeld belegd. Ik heb hier zo’n spijt van. Charles had zich goed ingelezen, en het ging in het begin ook de goede kant op. Ik kan nog steeds niet geloven dat we recent zoveel geld hebben verloren. We zijn zo in dubio of we het geld moeten proberen terug te verdienen of eruit moeten stappen. Want ja, misschien verliezen we dan wel meer? Of verdienen we het stukje bij beetje terug? Ik kan hier (nog) geen keuze in maken.

Kapper: Er komt een familiekapper bij ons aan huis. Zij knipt dan het hele gezin, met korting. Iedereen wordt geknipt, behalve Dexter, voor 70 euro. Ze is in minder dan een uurtje klaar.

Verzorging: We kopen alles in de aanbieding. Hier letten we goed op. Voor gemiddeld 20 euro in de maand hebben we alle spullen zoals shampoo, tandpasta, scheermesjes en dergelijke.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We zaten helemaal in het beleggerswereldje. Alles lazen we en hielden we goed in de gaten. Ik ben zo in de war. “Gaan we dit wereldje vaarwel zeggen?”, vraag ik me af. Daarnaast hechten we heel erg veel waarde aan reizen. Azie, Amerika, Afrika, we willen alles zien en meemaken.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind dat netjes hoor. We zijn een gezin van 5 (eigenlijk 4, want Dexter eet natuurlijk niet volwaardig mee). We eten redelijk gezond en dat vind ik veel belangrijker. De kinderen vragen eerder om een knijpfruit of broodstengels met dip, dan om snoepjes en chips.

Waarop kan je bezuinigen?

Uiteraard kunnen we bezuinigen op reizen, maar dat willen we absoluut niet. We hebben ook geen vliegschaamte. We willen de wereld laten zien.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Nou, in ieder geval die zomervakantie. En eigenlijk nog meer.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste aankoop is onze bakfiets. Daar maak ik veel gebruik van. Ik breng de kinderen daarmee naar school of rijd ermee naar het zwembad. Mijn slechtste aankoop is onze klimaatkast. Het staat wel mooi, met zo’n lampje erin. Maar deze was best duur, en staat eigenlijk bijna nooit aan. Alleen rond de kersttijd zetten we er lekkere wijnen in.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Een reis naar de Malediven, toen we nog geen kinderen hadden. Het kostte bijna 15.000 euro in totaal.

Maakt geld gelukkig?

Natuurlijk maakt geld gelukkig! Met geld kan je de wereld ontdekken en zonder geld niet. Dat is gewoon zo. We kunnen allemaal met elkaar gaan ontkennen dat geld gelukkig maakt, maar wie houden we daarmee voor de gek? Zo’n onzin vind ik dat. Geld maakt gelukkig. Punt. Dus zorg dat je er genoeg van hebt, anders sta je langs de zijlijn.

JILL

18 gedachten over “Het Gezinsbudget van Jill: “Mijn man en ik zijn recent het hele bedrag van onze spaarrekening kwijt geraakt””

  1. Van een ton 80k verliezen, hoe dan?
    Aandelen Ebusco/PostNL?
    Met Crypto lopen spelen?
    Een flink aantal turbo/s gekocht en uitgestopt?
    Short gegaan op Nvidia?
    Zeer benieuwd

    Beantwoorden
  2. zo jammer dat je met deze tekst, zonder op het verlies in te gaan, mensen weer bang maakt voor beleggen.

    gespreid beleggen is helemaal niet zo risicovol zolang je dat in duizenden bedrijven doet, met bv. ETFs.. 100k verliezen wanneer je je geld investeert in de wereldeconomie is vrijwel onmogelijk.

    dit was een stomme zet, zoals ze zelf al aangaf, maar niemand weet wat voor iets. dit moet echt wel aangekaart wissen, want beleggen is gezond, gokken niet.

    Beantwoorden
  3. Dankjewel voor je openheid. De commentaren zijn soms wel hard en achteraf kijk je een koe in de kont…..
    wat ik bij de uitgaven mis, zijn de kosten van de luiers en de kinderopvang. Ik weet nog, dat ik dat echt een groot bedrag vond, vroeger.

    Beantwoorden
  4. Je moet niet beleggen met geld wat je op korte termijn nodig verwacht te hebben. Als je met met 10 a 20% gaat beleggen doe je jezelf te kort. Net als bij Piet heb ik ook boven de 90% van mijn vermogen veilig en goed gespreid belegd. Bij goede spreiding is het neerwaarts risico op een jaar ca. 30-35% en dat is extreem uitzonderlijk, ca 1xper 30 jaar. Zelfs al zou dat gebeuren maak ik mij totaal geen zorgen omdat ik wel weet wat ik doe.

    Beantwoorden
  5. Als je je werkelijk goed ingelezen hebt in beleggen dan is een ton volledig verliezen onmogelijk.

    ik heb ook ca. een ton aan beleggingen voor mijn gezin en dat zit vrijwel geheel verspreid in etf’s verspreid in duizenden bedrijven. Zelfs als mijn bank en broker failliet gaan zijn mijn beleggingen veilig. Het bedrag geheel verliezen kan alleen in iets doms als een crypto(project), in een enkel bedrijf dat failliet gaat of ergens waar het niet onder AFM toezicht staat. Heel zuur om een ton te verliezen maar als dat je overkomt ben je absoluut niet ingelezen. Beleggen is niet ingewikkeld, een goed gespreid portfolio is de eeste les. gewoon etf’s of fondsen kopen met een goede spreiding, nooit maar naar omkijken en gemiddeld elke 10 jaar je geld verdubbelen met gemiddeld 7% rendement.

    Beantwoorden
    • Dat moet wel 1 of andere crypto scam geweest zijn. Jammer dat men er niet verder op ingaat in het interview. Ik heb naast mijn afbetaald appartement nog een paar duizend Euro als noodfonds op een spaarrekening en dan nog een paar ton in een index ETF. Meer hoef je over beleggen niet te weten. Gewoon elke maand wat geld in die index duwen voor de lange termijn. (In mijn geval IWDA)
      Ben echt wel benieuwd hoe die 100k hebben vergokt.

      Beantwoorden
  6. Dat is idd makkelijk gezegd met goedbetaalde banen. Die luxe heeft niet iedereen, ook niet bij keus. Probeer eens een maandje met de helft, kijk eens hoe je dan uitkomt.

    Beantwoorden
    • Zijn gewoon gemiddelde salarissen. Niks bijzonders. Vind 3300 netto voor een bedrijfsjurist nog erg weinig. Ik doe een administratieve functie in de financiële sector en pak dat ook ongeveer per maand met vier dagen werken. Als hij bedrijfsjurist is, heeft hij zeer waarschijnlijk een master diploma. Daarnaast heeft hij ook waarschijnlijk al minimaal 10 jaar werkervaring. Zou eerder een salaris boven de 4k netto verwachten.

      Beantwoorden
    • ik verdien dit bedrag alleen, dus ja zou gek is het helemaal niet. Verder Kun je afvragen of ze financieel volwassen zijn, als het spaargeld zo fijn is waarom ga je het dan zo risicovol beleggen? (zeker in de fase dat het leven duur is met kleine kinderen).

      Beantwoorden
  7. “Geld maakt gelukkig. Punt. Dus zorg dat je er genoeg van hebt, anders sta je langs de zijlijn”. Aldus Jill, die nu met haar man langs de zijlijn staat, met €18-ish op de spaarrekening

    Beantwoorden
    • Er zijn zoveel punten die ik kan zeggen wat ze allemaal vertelde … hun keuze, ze weet heel goed wat de beste keuze is.

      Een ding die mij het grootst erg is dat je nooit meer dan bv. 10 of 20 procent van de spaargeld moet gaan beleggen … er is altijd risico’s aan het beleggen, dan heb je nog wat geld voor andere belangrijke dingen

      Beantwoorden
      • Voor iedereen zijn die percentages anders. Wij hebben nog geen 10% spaargeld en beleggen dus met 90%. Dat is geld wat we 10+ jaar kunnen missen. Elk jaar storten we daar 25k bij, de rest wat we overhouden sparen we voor grote aankopen (en maken we dus ook op). Moet er niet aan denken dat alles op de bank staat te verpieteren tegen 1,5% rente met een inflatie die hoger is dan dat.

        Overigens kan beleggen ook defensief, de kans dat je dan verliest (op lange termijn) is bijna 0.

        Beantwoorden
        • Ik vind het fijn dat iedereen zo optimistisch is, maar wat heb je aan al dat geld als je 60/70 bent? Veel mensen werken en sparen hard in de piek van hun leven (30/40), waarin je je juist veel vrijheid wil. Op het moment dat het geld eindelijk gaat renderen, ben je al blij als je weer een dag gezond uit bed komt.

          Beantwoorden
          • Goed ingeschat dat wij in die leeftijd zitten maar ik ervaar met 3 (basis)schoolkinderen totaal geen vrijheid. Daarom nu beter gewoon snel vermogen opbouwen en dan zodra de kinderen zelfstandig(er) worden het geld hebben om dan rustig aan te doen en de reizen te maken die wij willen.

            Overigens leven we nu ook gewoon, doen we nu ook leuke dingen met de kinderen en kijken we ook nergens naar mbt de zomervakantie. Het is dus zeker niet dat we nu niks doen om maar zoveel mogelijk te sparen.

Plaats een reactie