Ik voel me ongemakkelijk; mijn dochter wil een feestje bij deze mijlpaal in de puberteit

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Ik stond perplex door haar voorstel

Onlangs stond ik in de keuken toen mijn dochter Feline binnenkwam met een idee waar ik eerlijk gezegd niet helemaal op voorbereid was. “Mam, als ik straks voor het eerst ongesteld ben, wil ik dat graag vieren met een feestje,” zei ze opgewekt. Mijn eerste reactie was een mengeling van verbazing en ongemak. Een feestje om je menstruatie te vieren? Dat had ik nou echt nog nooit gehoord. Blijkbaar had ze dit idee op social media voorbij zien komen en vond ze het meteen een geweldig plan. Een themafeestje met alles in het rood: rode kleding, rode snoepjes, rode drankjes. “Een echte ‘menstruatie-party’,” noemde ze het.

Haar openheid waardeerde ik

Natuurlijk kon ik niet ontkennen dat ik het bewonderenswaardig vond dat Feline zo open en ontspannen over dit onderwerp praatte. Toen ik zelf haar leeftijd was, was menstruatie juist iets waar we liever zo min mogelijk aandacht aan besteedden. Ik herinner me de ongemakkelijke voorlichtingslessen op school, het stiekem doorschuiven van maandverbandjes, en hoe we altijd probeerden het onderwerp te vermijden. De gedachte aan een feest om deze overgang naar de puberteit te vieren was destijds, zoals ik het heb ervaren, onvoorstelbaar.

Moet alles nou steeds gevierd worden?

Maar tegenwoordig lijkt het alsof elk moment of mijlpaal een gelegenheid moet zijn voor een feest. Van gender reveal party’s tot halfjaarverjaardagen: we hebben een manier gevonden om alles in een feestelijk jasje te steken. En nu dus ook de eerste menstruatie. Aan de ene kant vind ik het wel mooi dat er op deze manier aandacht is voor iets dat voor veel meisjes spannend of zelfs beangstigend kan zijn. Zo’n feest kan helpen om de schaamte weg te nemen en er iets positiefs van te maken. Toch voelde ik ergens ook weerstand; is dit nou echt nodig? Moet je van zo’n privé-onderwerp iets maken om mee te koop te lopen?

Haar uitspraken zette mij aan het denken

Toen ik dit met Feline besprak, zei ze iets wat me aan het denken zette. “Mam, menstruatie is toch normaal? Waarom zou ik me er dan voor moeten schamen?” En daar had ze natuurlijk helemaal gelijk in. Ik moest toegeven dat mijn ongemak waarschijnlijk meer te maken had met hoe ik zelf was opgevoed en hoe ik gewend was om met dit soort onderwerpen om te gaan. Voor haar, opgroeiend in deze tijd waarin openheid en normalisering van dit soort onderwerpen centraal staan, voelt het blijkbaar vanzelfsprekend om er een feestje van te maken.

Ik vroeg me af hoe andere ouders zouden reageren

Toch bleef ik twijfelen. Aan de ene kant wilde ik haar steunen en meehelpen met het organiseren van een feestje dat voor haar belangrijk voelde. Aan de andere kant vroeg ik me af of we niet te ver gaan in het vieren van elke mijlpaal. Zeker zoiets intiems en persoonlijks als dit? En hoe zouden andere ouders erop reageren als Feline met haar drie vriendinnen een “menstruatiefeestje” zou geven?

Ik stemde toe onder bepaalde voorwaarden

Ik heb uiteindelijk besloten om met haar mee te denken, maar wel met de voorwaarde dat het een kleinschalig en bescheiden feestje zou worden, zonder social media of te veel poespas. We spraken af dat we rode versieringen zouden maken en wat rode hapjes en drankjes zouden regelen, maar dat het vooral ging om gezellig samen zijn met haar vriendinnen en het vieren van deze nieuwe fase in haar leven.

Haar manier van kijken naar de wereld inspireert mij

Hoewel ik nog steeds niet helemaal zeker weet hoe ik me over het hele idee voel, ben ik wel heel trots op Feline. Ze leert me om op een nieuwe manier naar dingen te kijken en meer open te zijn over onderwerpen die vroeger onbespreekbaar waren. Misschien is het dan toch niet zo gek om een beetje mee te bewegen met de tijd en samen stil te staan bij deze “mijlpaal”. 

LEMKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

1 gedachte over “Ik voel me ongemakkelijk; mijn dochter wil een feestje bij deze mijlpaal in de puberteit”

  1. Een kind dat nog ongesteld moet worden, heeft vanwege de leeftijd per definitie niets te zoeken op social media. Niet om ideeën op te doen en niet om foto’s van een eventueel feestje op te publiceren.

    Gaat ze straks ook een feestje geven als ze borstvorming begint te krijgen? De overgang naar elke volgende cupmaat? De eerste tongzoen? Je zoon bij z’n eerste zaadlozing? Je dochter als ze ontmaagd is? Bij haar eerste meervoudige orgasme? Allemaal normaal, maar privé en m.i. geen te vieren mijlpaal (in elk geval niet met gasten).

    Beantwoorden

Plaats een reactie