Brigitte: “Ik word binnenkort oma en heb zelf nog een zoon van 6 jaar”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Ik word oma terwijl ik mezelf soms ook nog een jonge moeder voel

Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 43ste al oma zou worden. Maar hier sta ik dan, aan de vooravond van een heel nieuw hoofdstuk in ons leven. Mijn dochter is nu 34 weken zwanger en we tellen de dagen af tot de komst van dat kleine wondertje. Het is een gekke gewaarwording; ik word oma terwijl ik me soms ook nog een jonge moeder voel. Mijn jongste kind, onze zoon, is net 6 jaar geworden. Ik sta op het schoolplein tussen de jonge kleutermoeders, die meestal begin tot halverwege de 30 zijn. 

Ik was 20 toen ik voor het eerst moeder werd

Misschien komt het ook dat omdat ik zelf voor het eerst echt jong moeder werd, onverwacht, en zonder de stabiele basis die mijn dochter nu heeft. Ik was net 20 toen ik zwanger raakte van mijn dochter. Niet meer echt een tiener, maar nog zeker jong en zoekende. Het moederschap overviel me, en hoewel ik enorm veel van mijn dochter houd, was het soms een worsteling om alle ballen in de lucht te houden. De financiële onzekerheid, de soms overweldigende verantwoordelijkheid en het gebrek aan levenservaring maakten het er niet gemakkelijker op. 

Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben

Maar tegelijkertijd gaf het me ook een doel, een reden om sterker te zijn en door te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat het jong moeder worden me gevormd heeft tot wie ik nu ben geworden: iemand die niet snel opgeeft, die haar mannetje staat, en die altijd probeert het beste te maken van wat er op haar pad komt.

Ik was blij dat mijn dochter andere keuzes kon maken op die leeftijd

Toen mijn dochter de leeftijd van twintig bereikte, voelde ik een soort opluchting. Ze had geen kind op die leeftijd, en ik was blij dat ze andere keuzes kon maken dan ik destijds. Ze was nog volop aan het studeren voor verpleegkundige, had een lieve vriend, en genoot van het studentenleven. Ze had de vrijheid om haar eigen weg te vinden, zonder de verantwoordelijkheden die ik op die leeftijd al had.

Alles lijkt zoveel beter geregeld dan het bij mij ooit was

En nu, drie jaar later, gaat ze zelf moeder worden. Ze is inmiddels afgestudeerd, heeft haar eigen huisje samen met haar vriend waar ze al zes jaar mee samen is, en er ligt een stabiele basis. Alles lijkt zoveel beter geregeld dan het bij mij ooit was. Dat geeft me rust, maar ook trots. Ze heeft alles zelf opgebouwd en gaat nu die prachtige nieuwe uitdaging aan. En toch, ondanks dat ze op zo’n goede plek in haar leven zit, kan ik niet ontkennen dat ik even moest wennen aan het idee om al op mijn 43ste oma te worden.

Het verlangen naar haar babytijd is altijd blijven hangen

Het voelt nog zo dichtbij, die tijd waarin ik zelf haar luiers verschoonde en de nachten doorkwam met een huilende baby. Misschien is dat ook waarom ik er stiekem zo naar uitkijk om oma te worden. Het verlangen naar die babytijd is altijd blijven hangen. Er is iets magisch aan die eerste jaren van het moederschap, hoe zwaar het soms ook was. De geur van een pasgeboren baby, de kleine handjes die je vasthouden, de eerste glimlach. Dat zijn momenten die ik nooit vergeten ben en waar ik met veel liefde op terugkijk. Gelukkig heb ik het zelf zes jaar terug nogmaals mogen ervaren, met mijn partner Thomas die ik zo’n 9 jaar terug heb ontmoet.

Mijn dochter heeft wel een partner die volledig achter haar staat

Mijn dochter doet het zo anders dan ik de eerste keer deed. Ze is goed voorbereid, heeft een duidelijk plan en een partner die volledig achter haar staat. Dat geeft me fijn gevoel, want ik weet hoe belangrijk die steun kan zijn. Toch voel ik af en toe zelf wat onzekerheid. Zal ik wel de oma zijn die ze verdient? Ben ik niet te jong om me die rol volledig eigen te maken? Mijn eigen ervaring als jonge moeder zal wel helpen. Ik weet wat het betekent om jong moeder te zijn. En ik weet hoe belangrijk het is om dan iemand te hebben die aan je zijde staat, zonder te oordelen, maar met open armen en een luisterend oor.

Jong oma heeft ook voordelen

Ik zie het ook als een kans om een band op te bouwen met mijn kleinkind op een manier die ik misschien anders niet had gehad. Ik heb namelijk nog volop energie, ik kan vaak helpen met oppassen, en ik verheug me erop om mijn kleinkind echt te zien opgroeien. Misschien zal het voor sommige mensen wel gek zijn dat ik op deze leeftijd al oma word. Maar het heeft zo ook zijn voordelen.

Ik vind het een voorrecht

Mijn dochter zal haar eigen weg vinden in het moederschap, en ik zal er zijn om haar te ondersteunen zoals zij dat nodig heeft. En ik? Ik ben klaar om die baby in mijn armen te houden, om mijn dochter te zien bloeien in haar nieuwe rol, en om opnieuw verliefd te worden op die speciale fase in het leven die mij in elk geval nooit helemaal loslaat. Ik vind het een voorrecht om jong oma te worden, en ik zou het voor geen goud anders willen.

BRIGITTE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

1 gedachte over “Brigitte: “Ik word binnenkort oma en heb zelf nog een zoon van 6 jaar””

Plaats een reactie