Patricia: “Ik had een uitkering en wilde die nog wel een tijdje houden, daarom overwoog ik om nog een kind te nemen”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

De meeste vrouwen willen voordat ze zwanger raken een stabiele basis hebben. Huisje, boompje, beestje. En ja, daar hoort het hebben van een (het liefst vaste) baan ook bij. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat je door onvoorziene omstandigheden je baan verliest. Of dat je partner werkt en jij ervoor kiest thuisblijfmoeder te zijn. Bij Patricia (28) ligt dat iets anders. Zij was al werkloos toen ze gepland zwanger raakte. Toen de relatie met haar vriend stukliep, vroeg ze een uitkering aan. “Ik vind het wel best zo, als ik heel eerlijk ben. Als ik ga werken ga ik daar geen cent op vooruit.”

Geen flitsende carrière

“Ik wist al op jonge leeftijd dat ik moeder wilde worden. Dat is eigenlijk altijd mijn grootste levensdoel geweest. Echt ambities op werkgebied had ik niet, en heb ik nog steeds niet. Ik heb een tijdje in een kledingzaak gewerkt. Dat vond ik toen heel leuk. Ik hoef geen flitsende carrière. Het grote geld trekt mij niet.

Toen ik Marcel drie jaar geleden ontmoette wist ik het al: dit wordt de vader van mijn kindjes

Het klikte erg goed tussen ons en ook hij had een kinderwens. We waren nog jong, maar er in onze beleving wel klaar voor. Een jaar later woonden we samen in een leuk huurhuis met drie slaapkamers en een redelijk grote tuin. Marcel werkte fulltime als heftruckchauffeur en ik genoot van mijn vrijheid. Want zo ervaar ik het om niet te werken. Af en toe maakte ik bij iemand thuis schoon. Zwart. Dat was leuk werk en dan hadden we weer een paar tientjes extra om bijvoorbeeld van uit eten te gaan.”

Hij ging ervandoor met de buurvrouw

“Een halfjaar geleden was het eindelijk zo ver: ik was in verwachting. Het viel me gelijk op dat Marcel eigenlijk niet zo blij leek. Dat vermoeden bleek later terecht: hij ging ervandoor met de vrijgezelle buurvrouw en liet mij achter in ons huurhuisje. Zwanger en werkloos. Achteraf bleek dat hij al ruim een jaar stiekem een affaire had met de buurvrouw. Het kwam erop neer dat iedereen in onze buurt ervan wist, behalve ik.

Omdat ik werkloos was vroeg ik bij de gemeente in mijn woonplaats een uitkering aan

Ook kwam ik in aanmerking voor huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Dat zijn toeslagen die je van de Belastingdienst krijgt als je van je eigen inkomen de huur, je zorgverzekering of het onderhoud van je kind niet kunt betalen.”

Vrijstelling van sollicitatieplicht

“Een paar weken later werd ik opgeroepen bij de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente, voor een gesprek met een bijstandsconsulente. Daaruit zou blijken of ik recht had op een bijstandsuitkering. Ze vragen je echt van alles: of je ooit gewerkt hebt, waar en hoe lang. Welke opleiding je afgerond hebt, wat je maandelijkse vaste lasten zijn. Ik legde uit dat ik zwanger was. Daardoor kreeg ik vrijstelling van de sollicitatieplicht, wie neemt er immers een zwangere vrouw aan?

De bijstandsconsulente legde uit dat ik na de geboorte van mijn kindje in principe de eerste vijf jaar recht heb op vrijstelling van de sollicitatieplicht

Toch raadde ze mij aan om na de bevalling zo snel mogelijk weer op zoek te gaan naar een baan. “Anders wordt het gat in je CV wel heel groot,” zei ze. Met een opgelucht gevoel verliet ik het gebouw van de Dienst Werk en Inkomen. Ik hoefde me de eerste vijf jaar niet druk te maken.”

Misschien neem ik dan gewoon nog een kindje

“Wat ik ga doen als mijn kindje geboren is? Vijf jaar genieten van het moederschap natuurlijk, haha. Ik denk er absoluut niet aan om aan het werk te gaan na de bevalling. Waarom zou ik? De babytijd is juist zo’n bijzondere tijd, die zou ik voor geen goud willen missen.

Daarnaast heeft werkloos zijn nog veel meer voordeeltjes

Zo krijgt ieder kind tot 18 jaar zwemlessen en het behalen van een zwemdiploma A volledig vergoed van de gemeente. Daar hoef ik dus niet zelf voor te sparen. Ook zijn er vanuit de gemeente allerlei andere extraatjes voor alleenstaande ouders die het financieel niet breed hebben.”

Misschien dat ik wel een baan zoek als mijn kind vijf jaar is en naar de basisschool gaat

Dan heb ik wat meer tijd. Aan de andere kant denk ik dat ik het juist zo leuk vind om er dan te zijn voor de kleine. ‘s Middags lekker wachten met een pot thee en de koektrommel tot hij thuis is klinkt voor mij veel aantrekkelijker dan werken. Misschien neem ik dan gewoon nog een kindje. Dan krijg ik weer vijf jaar vrijstelling van de sollicitatieplicht.”

Ruim 2000 euro per maand

“Wat ik aan inkomen binnenkrijg? Nou, dat zal je verbazen. Mijn bijstandsuitkering bedraagt ongeveer 1200 euro per maand. Daarnaast krijg ik van de Belastingdienst nog iets van 123 euro zorgtoeslag, ruim 323 euro huurtoeslag en 493 euro aan kindgebonden budget omdat ik alleenstaande ouder ben. Ik kom aan ruim 2182 euro per maand.

Ik heb alleen mijn MAVO diploma behaald

Daarna ben ik gestopt met school en heb ik verschillende baantjes gehad. Als ik dus aan het werk zou gaan, zou ik moeten werken tegen het minimumloon. Dan kom ik met een fulltime baan misschien pas aan het bedrag wat ik nu ontvang terwijl ik heerlijk thuis van mijn zwangerschap geniet. Waarom zou ik dan gaan werken? Ik ga er toch geen cent op vooruit. En als ik een parttime baan zou accepteren, zou mijn inkomen net als nu aangevuld moeten worden met toeslagen van de Belastingdienst. Dan kom ik dus op precies hetzelfde bedrag als wat ik nu al maandelijks ontvang.”

Andere thuisblijfmoeders houden ook hun handje op

“Ik vind het prima als vrouwen met jonge kinderen carrière willen maken. Maar laat mij dan ook in mijn waarde wanneer ik kies voor dit bestaan. Als ik een partner had die werkte, zou niemand wat te zeuren hebben over mijn keuze voor een leven als thuisblijfmoeder. Maar nu ik alleenstaande moeder ben is het ineens vreemd. Soms zeggen mensen dat ik lui of dom ben. Of zeggen ze dat ik mijn handje ophoud. Nou, dat doen die andere thuisblijfmoeders toch evengoed? Alleen houden die hun handje op bij hun partner, en ik bij de gemeente.”

PATRICIA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

35 gedachten over “Patricia: “Ik had een uitkering en wilde die nog wel een tijdje houden, daarom overwoog ik om nog een kind te nemen””

  1. ook al ben ik het totaal niet eens met hoe ze leeft, van het geld van hardwerkende mensen.
    toch doen heel veel mensen dit. beetje kabbelend in de uitkering, alle toeslagen ontvangen.
    de ENIGE die het zwaar hebben in dit land, zijn degene in de middenklasse. die iedere dag opstaan en gaan werken voor een minimumloon of iets meer.
    die krijgen namelijk geen toeslagen.

    ik heb alleen bewondering voor mensen die iedere ochtend uit hun bed komen om te gaan werken of voor hun kind te zorgen, zonder uitkering.

    Beantwoorden
  2. dit is dus een dikke middelvinger naar iedere vrouw die wel werkt hè! dat je dit doet is een tweede maar dat je er ook nog trots op bent!!!….kom op zeg! je weet wel wie dat allemaal moeten betalen toch??? neem jij maar geen kind meer!

    Beantwoorden
  3. tsja dit is typisch een verhaal van de zgn armoedeval: als je gaat werken en je verdient net iets meer dan een bijstandsuitkering verlies je aanvullende uitkeringen of krijg je minder aanvullende uitkeringen. en krijg je de rare situatie dat je minder overhoud. Werken zou meer lonend moeten zijn. Ik vraag me af wat voor voorbeeld zij is voor haar kind. Thuis blijven en je hand ophouden. Alsof dat hetzelfde is als je met je partner bent en je besluit dat een van de ouders thuis blijft. Dan werkt er nog een en vang je niet alleen geld van de overheid

    Beantwoorden
  4. Je kunt maar 1 keer vrijstelling van de sollicitatieplicht krijgen, dus als er een tweede kind komt als het oudste kind 5 is krijg je niet opnieuw vrijstelling.
    De vrijstelling van de sollicitatieplicht houdt ook in dat je wel mee moet werken aan je re-integratie. Je moet in die 5 jaar je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door cursussen of trainingen te volgen. Google maar eens op de Participatiewet.

    Beantwoorden
  5. mooi stukje geschreven om weer reacties uit te lokken. en livena zoals jij het allemaal omschrijft heb je niet veel iq en is daar goed mee om gegaan door de arbeidersklasse haha

    Beantwoorden
  6. ach,iedereen bidt voor eigen parochie
    en aan de mensen die hier veel kritiek op hebben , die zijn misschien wel jaloers.
    een basisinkomen en daar hoeft dan niemand meer een mening over te hebben en kan iedereen zijn eigen leven leiden.

    Beantwoorden
  7. ik snap deze zwangere vrouw best, al denk ik daar zelf heel anders over. door partime te werken naast het alleen opvoeden van mijn kinderen (mijn man was voor de eerste verjaardag van m’n tweede kind overleden) heb ik altijd een leven naast “mama zijn” gehad. Ik was niet alleen huisvrouw, ik was ook een gewaardeerde collega. ik voelde me nuttig, ik droeg bij aan de maatschappij.

    het is vreselijk fout van Nederland dat werken zó slecht beloond wordt. Schaf de kindgebonden toeslag af en maak kinderopvang gratis, ook in de schoolvakanties, maar alleen voor werkende ouders!

    overigens ben ik nu (mijn kinderen zijn inmiddels 22 en 26) een stuk beter af als alleen staande ouders die altijd een uitkering hebben genoten. Ik ben gewend aan het werkende ritme, ik heb een leuke baan, mijn salaris is elk jaar omhoog gegaan. Ik ben tevreden met de keuzes die ik in het verleden gemaakt heb.

    Beantwoorden
  8. Hoe oud-jong is deze moeder ook alweer? schoolverlater en idd een waardeloze mentaliteit. wil je draagvlak houden voor mensen in de bijstand, dan helpen dit soort verhalen echt niet mee. toeslagen omlaag, 1200 bijstand en dan dan 1000 erbij en de kinderbijslag. werken moet lonen. nu loont thuiszitten!!!!!

    Beantwoorden
  9. wat een ethiek, morele waarden en fatsoen om aan je kinderen mee te geven.
    wij, de werkenden, betalen voor jouw luie reet.
    Ben ook gescheiden toen mijn jongste 7 was een welgeteld 3 maanden mijn hand op moeten houden. Toen ik ging werken verdiende ik 125.00 MINDER per maand dan in de uitkering.
    maar mijn kinderen hebben fatsoen, normen, waarden en een gezonde werkethiek.
    en een kind nemen om je hand op te blijven houden… zum kotzen

    Beantwoorden
  10. ik geef er groot gelijk. Ik ben wel gaan werken tijdelijk part time. Moest gebruik van voorschoolse opvang en na schoolse opvang. Zag me kind nooit want ook elk weekend naar papa. En ging er met dat werken dus achteruit in geld voor mij was dit 130 minder per maand Daarbij kost werken en er representatief eruit zien ook geld. Of eens met je collega een bak koffie doen op een terras. Of doe je mee met die of die zijn verjaardag.Niet volledig vergoeden reiskosten enz. Ik hield aan het van de streep veel echt veel minder over en kon nauwelijks rondkomen. Zag mijn kind 1 dag in de week en daar had die zelf ook veel last van. Heb het na jaar opgeven en terug de bijstand in gekomen. Voor mij gaf dit veel rust en voor mijn kind was dit ook veel beter en rustiger. Ik kreeg zelfs klachten van school toen ik werkte dat mijn kind zo vermoeid was. En dat kwam omdat ik dus tot 9-6 baan had en pas om 7 uur op de opvang was en daarna thuis nog alles moest doen aandacht aan kind besteden koken douchen enz. Dat jaar werken heeft me totaal gesloopt. Ben blij dat we in Nederland dit vangnet hebben

    Beantwoorden
    • Of u zoekt een parttime baan die beter aansluit bij de schooltijden van uw kinderen. Met de krapte op de arbeidsmarkt zou dit geen enkel probleem moeten zijn.
      Het vangnet waar u zo dankbaar voor bent wordt betaald door hard-werkende Nederlanders die ook graag meer tijd met hun kinderen willen besteden. Simpel gezegd, door egoïstische mensen zoals u betalen werkende mensen steeds meer belasting en moeten daardoor nog meer werken. Neem uw verantwoordelijkheid en draag gewoon uw steentje bij i.p.v. misbruik te maken van een systeem dat ontwerpen is voor mensen die echt niet kunnen i.p.v. niet willen, zoals u.

      Beantwoorden
  11. ik begrijp het wel.

    Zelf kom ik uit een huwelijk waar mijn man mij financieel volledig heeft leeggeplukt zonder dat ik het wist.
    Hij komt uit de arbeidersklasse, zijn ouders en grootouders ook.
    Mijn ouders noemden hun het plebs. maar ondanks dat ik beneden mijn stand ben getrouwd vond ik dat op dat moment geen probleem.

    Ik had als jong meisje al eigen vermogen, werken was voor de arbeidersklasse dus dat hoefde ik gezien mijn vermogen niet.
    ik trouwde toen ik 19 jaar werd. en ik vertrouwde mijn ex.

    Hij heeft zonder dat ik het wist met zijn arbeidersklasse familie mijn buitenlandse rekeningen leeggeplukt en leidde een dubbelleven.

    Pas toen ik na jaren naar Zwitserland ging kwam ik erachter maar het was al te laat.
    Mijn vermogen was weg., juwelen en oubligaties aan toonder.

    Ik ben toen ingestort want van vrouw met 3 vila’s en een dikke buitenlandse bankrekening had ik ineens niets meer dan schulden.

    Ik moest dus ook ineens werken als een arbeiders vrouw.

    Dat wilde ik niet na wat ik had meegemaakt.

    Mijn goede vriend nam mij aan als senior manager bij zijn bedrijf omdat hij mij daarna ziek ging melden zodat ik in de Wia kon komen. Vooropgezet plan dus. Hij was de beste vriend van mijn vader en ik noemde hem oom.

    Nu, na 20 jaar zit ik nog steeds in de Wia.
    ik krijg niet zoveel uit betaald om een luxe leven te leiden maar krijg toch nog een netto bedrag van een paar duizend euro incl de aanvullende verzekering die ik heb.
    Ik rijd in een dikke nieuwe Mercedes en heb in die 20 jaar Wia een kleine spaarrekening opgebouwd van €175.000,-
    Niet wat ik vroeger had, maar ik kan er fijn van leven.

    Dus, ik begrijp jou die dit heeft geschreven. ik heb ook lak aan de maatschappij, als ik maar zelf goed kan leven.

    Beantwoorden
      • ik snap haar wel
        het systeem is heel krom
        ik ben op een moment helaas ook in de bijstand terecht gekomen en ik heb gelukkig weer een hele leuke parttime baan gevonden
        maar ALLES wat ik verdien wordt gekort op mijn uitkering.
        Dus ik krijg net zoveel als iemand die niet werkt
        Is dat eerlijk?

        Beantwoorden
    • Fijn lak aan de maatschappij, waarvan je wel gebruik of misbruik maakt van sociale vangnet. Als iedereen dit zou doen, is er geen sociaal vangnet meer. Ik snap dat je hoos bent op je ex. Snap aan andere kant nooit dat mensen ongemerkt financieel uitgekleed worden.
      Je houdt toch je financiën in de gaten?
      En een kleine spaarrketvan 175.000 euro? je klinkt nogal verwend. menigeen zou blij zijn als die 1750 euro heeft op de spaarrekening.

      Beantwoorden
    • Werkelijk ongelofelijk! Door dit soort types als jij is het voor degene die de WIA echt nodig hebben nu vrijwel onmogelijk om deze te krijgen. Mag hopen dat ze je alsnog op gaan roepen en ze je volledig aan het werk zetten. Schandalig. Dat je je ook niet schuldig voelt zeg…. pffff

      Beantwoorden
    • Dit verhaal is zo berekenend, neerbuigend en vol stommiteiten dat ik twijfel of dit niet gewoon een cynische reactie is. Mocht het wel serieus zijn dan hoop ik dat het universum u de gift geeft van situaties om eerlijkheid, dankbaarheid, respect en verstand te leren. Keer op keer, totdat u het waard bent om de enorme rijkdom waarin u zegt te leven ook daadwerkelijk te verdienen.

      Beantwoorden
    • je bent zelf wel erg dom geweest dat je dit door de arbeidersklasse hebt laten gebeuren. en ik geloof er ook geen bal van en van die 175 duizend kan ook nooit waar zijn met een wia uitkering

      Beantwoorden
    • dit is nu typisch een voorbeeld van iemand die denkt dat ze alleen op de wereld leeft.
      gelukkig heeft je ex jouw geld opgemaakt. dat is de enige levensles die je hebt geleerd.

      Beantwoorden
  12. Wat een moraal…! echt geen enkel besef van het offer dat de medeburger brengen voor haar om een lekker vrij en zorgeloos moeder leventje te kunnen genieten…! Nou vind ik dat ze op een stuk groot gelijk heeft: Het is van de zotte dat als je moeder en fulltime verzorgster van je kinderen wilt zijn, daar vaak niet of nauwelijks meer de gelegenheid toe krijgt. Dat komt door de zieke inrichting van ons hele economische systeem. Ik vind het zorgelijk dat zoveel vrouwen zich door dat systeem laten leven en laten wegtrekken van hun zuivere gevoel over het moederschap. Het stoort mij echter bijzonder hoe deze dame schaamteloos openhartig, gemakzuchtig en berekenend misbruik maakt van sociale voorzieningen die door ons allemaal betaald worden…. Ik vind haar manier van redeneren niet oké. En die vent van haar? Wat een sneue en onvolwassen weggooien, zeg…. Echt ERREG, zulke mensen….

    Beantwoorden
    • Je hebt groot gelijk!
      En anders krijg je van die sleutelkinderen’ die sporadisch hun ouders zien en later vaak met psychische problemen kampen o.i.d.
      Nee, ik zou het zelf waarschijnlijk ook zo doen 😉
      Leven en laten leven, toch?

      Beantwoorden
      • Sleutelkinderen met psychische problemen ontstaan niet door moeders die een baan zoeken die aansluit bij de schooltijden van de kinderen. Kinderen die niet leren wat verantwoordelijkheid nemen is kunnen wel onstaan door het voorbeeld van een moeder die schaamteloos teert op de zak van hardwerkende Nederlanders.

        Beantwoorden

Plaats een reactie