Op de opvang van mijn kind is een vergissing gemaakt, waar ik mij maar moeilijk overheen kan zetten 

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Vanaf de geboorte heb ik Lia borstvoeding gegeven

Zij hapte goed aan en dronk krachtig. Ik genoot van deze momenten. Ik had het er dan ook erg moeilijk mee dat ik moest beginnen met werken. Lia ging na 3 maanden naar de kinderopvang. Ik vond het belangrijk dat zij borstvoeding bleef krijgen, dus kolfde ik er op los. In de vriezer stonden tientallen flesjes klaar. Ik had een flinke voorraad. Ik was hier ontzettend trots op. Lia zou gewoon mijn voeding krijgen. Een pak van mijn hart. Zo was ik toch nog een beetje bij haar.

Daar ging mijn telefoon op mijn werk

“Kinderopvang”, stond er op mijn scherm. Ik schrok me dood. Lia zat nu 1 maand op de opvang en ze hadden nog nooit gebeld. Gehaast nam ik op. “Er is niets ernstigs gebeurd”, zei de leidster gelijk. Ik zuchtte diep. Er viel een last van mijn schouders. Er was een korte stilte. “Er is wel iets met de flesjes gebeurd”, vervolgde ze langzaam, “We hebben de voeding van Lia per ongeluk verwisseld met Nina.” Dit moest even bij mij landen. “Ohhhh”, zei ik. Ik was er eigenlijk niet zo blij mee. “Heeft Lia de voeding van Nina op?”, vroeg ik ter verduidelijking. “Ja, helaas wel”, antwoordde de leidster. “En was dit borstvoeding?”, vroeg ik. “Ja”, antwoordde de leidster.

Het voelde niet goed

Mijn voeding was afgestemd op Lia . Ik wist niet zeker of die moeder niet rookte, dronk of wel gezond at. Ik voelde me akelig. Alsof iemand, een onbekende, aan mijn kind kwam. Natuurlijk bood de opvang direct excuses aan. “Er staan toch naamstickers op de flesjes?’, vroeg ik geïrriteerd. “Klopt, de leidster maakte beide flesjes gelijktijdig klaar en heeft ze zelf verwisseld daarna. Ik moet erbij zeggen dat het een invalkracht was.” En hoewel ik vind dat het menselijk is om fouten te maken, kon ik het niet loslaten. Het bleef in mijn hoofd rondspoken.

Ik besprak het ‘s avonds met mijn man

Hij vond het slordig van de leidster, maar verder geen probleem. “Marleen, ons kindje is gezond en gevoed. Er is niks vreselijks aan de hand”, zei mijn man. Toch voelde het voor mij anders. Ik wilde weten of de moeder van Nina wel gezond at en dronk. “Dat wil ze vast ook van mij weten”, dacht ik. De volgende dag besloot ik de moeder van Nina op te wachten. Ook de moeder van Nina was helemaal van haar stuk. Ze was vegetarisch. Gelukkig dronk ze nooit alcohol en rookte ze ook niet. Ik hecht veel waarde aan hygiëne en zij ook. We besloten samen een klacht in te dienen.

Ik bracht Lia iedere ochtend met buikpijn naar de opvang

Dit ging zo niet meer. Ik had geen vertrouwen in de kinderopvang en besloot in overleg met mijn man een break te nemen van mijn werk totdat Lia 1 jaar oud was. Zo kon ik haar met een gerust hart zelf voeden. Alles voor mijn dochter. Voor ons even heen opvang meer. Een half jaar maakt niets uit op een mensenleven. Ik genoot intens van onze momentjes. En sliep met een gerust hart.

VICTORIA

56 gedachten over “Op de opvang van mijn kind is een vergissing gemaakt, waar ik mij maar moeilijk overheen kan zetten ”

  1. De opvang heeft naar eer en geweten gehandeld. Het is niet leuk maar oprechtheid en betrokkenheid was er wel. De moeder had hiervoor open moeten staan, wat jammer genoeg niet het geval was..
    Sterkte.

    Beantwoorden
  2. wat een zeikwijf zeg. Het kind heeft eten gehad. klaar. zeur niet zo. en een klacht hierover indienen vind ik helemaal niet kunnen. mensen maken fouten, jij ook. En zo erg is dit niet. Als ik de leidster was geweest had ik sowieso mijn mond gehouden. wat niet weet wat niet deert….

    Beantwoorden
    • Ze gaan er niet dood aan. Zelfs al zou de andere moeder roken en drinken. Vroeger maakten rijke vrouwen gebruik van een “min”. Een andere vrouw zoogde het kind. Mijn oma heeft in de oorlog naast mijn moeder ook het buurkind gezoogd.

      Beantwoorden
  3. en als ze per ongeluk kunstvoeding gekregen had was het ook weer niet goed
    en om nou gelijk te stoppen met werken is wel heel radicaal,kan altijd wel iets gebeuren kan straks op school ook gebeuren mag ze van jullie geen koekje heeft ze per ongeluk een koekje op
    vind deze mensen echt zo bio

    Beantwoorden
  4. Echt onzin vroeger gaven vrouwen ook in sommige situaties ( oorlog, weeskind enz. ) een andere baby de borstvoeding van hun zelf. Soms zelfs gewoon aan de borst!! ( hier zou ik dan niet aan moeten denken een andere baby aan je borst haha )
    En er zijn nu ook zat moeders die donor melk geven aan hun baby.

    Beantwoorden
  5. Zie het als iets positiefs.

    Misschien bevatte die andere moedermelk, antistoffen die jij niet hebt.

    Ik zou het zelf geen probleem vinden.
    Kan gebeuren.

    Goed dat ze je erover had opgebeld.

    Beantwoorden
  6. jeetje, heel eerlijk wel beetje overdreven.
    wij zijn alle mensen en helaas kan men weleens een fout maken. zij hebben netjes gebeld, stel je voor ze belde niet en dan….
    Ergere dingen op aarde . 1000den kinderen die aan het uithongeren zijn. ik vind nogwel appart dat er hier aandacht aan wordt gegeven terwijl er op de aarde extreem armoede is en men roept om hulp.
    relax……….:)

    Beantwoorden
  7. Niet te geloven die moeders van tegenwoordig: ze lezen te veel flut verhalen over hoe om te gaan met hun babies, ze luisteren te veel naar onnozele influencers, ze maken zich over ALLES zorgen en kijken te veel op hun smartphones.
    1 omgewisseld flesje en daar zo’ n heisa over maken en dan ook nog een klacht over indienen, hoe durf je.
    Hier spreekt een oma van 77 met 6 kleinkinderen, die minstens 10x van schommels en klimrekken zijn gevallen, die open geschaafde knieen hebben opgelopen, niet uitgebalanceerde flesjes gekregen hebben, uit buggies zijn gevallen en kijk nu eens: allemaal super gezond, sportief en geen traumas aan overgehouden!!!!!

    Beantwoorden
  8. Vind het wel wat overtrokken om meteen een klacht in te dienen. De leidster heeft je onmiddelijk gebeld en het netjes gezegd en waarschijnlijk dus ook hun welgemeende excuus gemaakt. Ze had ook niks kunnen zeggen.. Beetje onaardig wel naar het kinderdagverblijf toe.. De leidsters doen er alles aan om liefdevol en zorgzaam met je kind om te gaan.

    Beantwoorden
    • zelf heb ik 30jr in de kinderopvang gewerkt, waarvan de meeste jaren op een baby groep. ik heb al die jaren gezegt dat mensen die niet in de opvang werken er geen idee van hebben hoe groot de verantwoordelijkheid is die de leidsters hebben. dat wat een mens het meest dierbaar is krijg je in handen. en dat beseffen de leidsters heel goed. eerlijkheid duurt t langst, er is correct gehandeld. bij mensenwerk kan een fout gemaakt worden, een klacht indienen is hier echt heel heel overdreven naar mijn mening. er op terug komen, en vertellen hoe je er over denkt/ voelt was genoeg geweest.

      Beantwoorden
  9. Slordig van de opvang maar ze hebben het netjes gemeld.
    Ik had het ook naar gevonden hoor als me zoiets was overkomen maar het was voeding geen vergif.
    Vond het nogal overdreven om een klacht in te dienen.
    Maak jij nooit eens een fout?
    En je bewerkstelligd dat ze de volgende keer wel eerst nadenken of ze iets wel melden.
    En wat doe je bij de volgende opvang als er iets mis gaat.
    Blijf lekker thuis moederen dan heb je zelf alles in de hand

    Beantwoorden
  10. Hormonen, sinds fijn, sinds ronduit belemmerend. Ik weet nog dat ik bij mijn oudste te weinig kolfde en het consultatiebureau voorstelde om 1 voeding per dag kunstvoeding te geven, dan zou de druk bij mij wat lager worden. Ik kolfde dan wel gewoon 2 keer en thuis gaf ik gewoon die keer ook de borst, maar ik was er kapot van. Dat ik zelf niet voldoende voor mijn zoon kon produceren. Enorm mezelf veroordelen. Na een tijdje begon ik de rust ook te ervaren. Achteraf meer spijt van mijn eigen gedachten erover dan de keuze. Ik begrijp deze moeder ook echt heel goed. Tegelijkertijd gaat het hier ook om mensen en vind ik dat ze ook een tweede kans verdienen. Vind ik in mijn eigen werk ook fijn. Ik mag fouten maken, dus een ander ook. En ik vraag me dan ook af wat het me kost om de ander geen tweede kans te geven. Als dat betekent dat ik álles zelf moet fiksen, dan raak ik overspannen. Iedereen maakt zijn/haar/hun eigen keuzes en al zouden 10 mensen 10 verschillende keuzes maken in deze situatie; als je maar kiest wat bij jou en je gezin past. Dat geeft rust in de keet en is denk ik waardevoller dan één fles borstvoeding.

    Beantwoorden
  11. als je het echt zooo erg vind, waarom ga je dan werken en andere voor je kind laten zorgen. je kan ook in luxe terug gaan. kleiner gaan Wonen goedkoopste auto rijden….
    ik werk maar 2 dagen in de week om voor mij eigen kinderen te zorgen. dan maar geen dure auto en dure vakantie….

    Beantwoorden
    • dit geld niet voor iedereen zo, ik leef op een crisisopvang omdat ik geen inkomen heb, mijn man wel maar niet genoeg om een huis, auto en voeding te betalen, dus dit geld niet zo voor iedereen.

      Beantwoorden
  12. iķ snap het niet.
    ik heb ook lang borstvoeding gegeven, hechte daar waarde aan, maar deze reactie vind ik kwalijk.
    Opvang maakt een foutje, ze zeggen het eerlijk en dan wordt er een klacht ingediend. Bedankt voor de eerlijkheid….not.
    Moeten we om zulke dingen klachten indienen. Moeten we een politiestaat worden. Moeten we bang worden dat iedereen ons elk moment om een forse schadevergoeding kan vragen als je een foutje maakt. Zo kan je toch niet werken.
    Zo ga je toch niet met elkaar om.

    Beantwoorden
    • Wat een waardeloze reactie zeg!
      Kan wel zien dat je een man bent, totaal geen inlevingsvermogen.

      Borstvoeding is iets heel speciaals en is op de leeftijd van je kind gebaseerd. Afgestemd op jou kind.

      En het is niet 1 flesje geweest…. Gezien ze aangeven “ flesjes” dus er is niet 1 keer een fout gemaakt. Een herhaaldelijke fout!!!!

      Is gewoon slordig mee omgegaan.
      En dan mag je zeker een klacht indienen.
      Ze zijn eerlijk geweest… maar dat mag je op zijn minst wel verwachten van een instelling die voor je kind zorgt, dus dat spreekt voor zich. Hoeven ze geen pluimpje voor te krijgen!!!

      Het is al heel wat dat je je kind elders moet achterlaten na 3 maanden al.
      Ik zal je wel vertellen dat dit niet in je kouden kleren gaat zitten.

      Ik geef beide moeders groot gelijk.

      Beantwoorden
      • Lekker generaliserend. “Kan wel zien dat jij een man bent”. Alsof alle vrouwen hetzelfde denken en reageren en mannen geen soortgelijke gevoelens kunnen hebben.

        Het is niet wenselijk dat het gebeurt maar je kunt het niet terugdraaien slechts openheid van zaken geven.

        En voor alle “foutloze” mensen onder ons, waar is de menselijke maat gebleven tov anderen.

        Beantwoorden
      • Dat is wel gender assuming wat je nu doet. De naam is Guus, maar hoe weet je dat dit een man is. Misschien is het wel een reactie van zijn vrouw.

        Trouwens, ik voel me als man zijnde lichtelijk aangevallen. Mannen hebben geen inlevingsgevoel ineens? Ik dacht dat we dit soort generalisaties achter ons hadden gelaten. Als ik zeg dat alle vrouwen overdreven zijn en dramatisch doen word ik daar toch ook op aangesproken? Guus benoemt alleen zijn mening in de zin dat hij het een overdreven reactie van deze vrouw vindt. Lijkt mij een redelijke manier om een mening te uiten.

        Beantwoorden
    • Hier ben ik het ook mee eens inderdaad. Natuurlijk is het super shit dat de borstvoeding wordt verwisseld; daar zou ik ook echt wel van balen. Maar ik ben het er ook mee eens dat mensen fouten moeten kunnen maken. Het indienen van de klacht vind ik ver gaan, zeker ook omdat het niks uithaalt. Iemand maakt een fout en biedt daar excuses voor aan. Het indienen van een klacht brengt deze persoon alleen in de problemen en heeft verder geen zin. Jammer dat we een samenleving aan het worden zijn waarin we steeds minder lief voor elkaar kunnen zijn en vooral bezig zijn met onze eigen standpunten zonder met begrip naar de ander te willen kijken.

      Beantwoorden
  13. ach joh maak het niet zo groot.
    ik heb nog nooit iets begrepen van die borstvoeding maffia!
    Helaas is het bij mijn 2e niet gelukt bij de 1e wel maar was er na 3 maanden wel klaar mee en zij ook.
    flesje erin stuk gemakkelijker.
    ik heb er geen moment van wakker gelegen.
    bespaar je kind het want alles kunnen ze voelen.
    Mama goed in haar vel baby ook blij

    Beantwoorden
  14. Ja, ik snap het wel. Maar ik snap het alleen maar omdat ik net een periode van borstvoeding achter de rug heb en dat pas voor het eerst meegemaakt heb bij mijn tweede kind. Je zit dan zo in die borstvoeding, de moeite, het lijntje dat je hebt met je kind daardoor. Het idee dat er zonder toestemming van mij de melk -dus een deel van een ander- van iemand anders in haar terecht komt.. ja ik kan me voorstellen dat dat rauw op je dak valt. Kijk, was het flesje omgestoten en het het laatste voorraad flesje en ze geven dan kunstvoeding, dat is anders. Ik vind het wel goed dat ze direct gebeld hebben, dat getuigt dat ze het zelf ook serieus nemen. Ik had een periode bij de opvang nog aangekeken en de invalkracht vergeven. Tegelijkertijd heeft het eraan bijgedragen dat de moeder besloten heeft om toch nog een periode met haar kind door te brengen, en dat is ook mooi.

    Beantwoorden
  15. Dat is het moederinstinct in werking.

    Mijn dochter is inmiddels 6 en denk ik bij het gebeuren: ach…vervelend, kan gebeuren, goed dat ze bellen. Maar ik kan het gevoel van toen ze nog een paar maanden oud was nog naar voren halen en ik had dit toen ook zerg gevonden.
    Niet om wat de moeder wel of niet eet overigens. Maar volgens mij is het puur een biologische reactie dat je je baby wil beschermen. En die gevoelens zijn sterk.

    Ik was niet van de kdv afgegaan, maar als schrijfster dat wel doet en zij en haar man zijn daar blij mee dan is dat toch helemaal prima. Good for you! geniet er lekker van.

    Beantwoorden
  16. Nou nou wat een eerste werel probleem om je hier zo druk. om te maken. Toen ik na een keizersnede 30 jaar terug in het ziekenhuis lag zag ik op mijn directe videoverbinding met mijn dochter dat ze naast mijn afgekolfde flesjes borstvoeding ook kunstvoeding kreeg. Ze lag op een aparte afdeling omdat er iets met haar hartje niet goed was. Ik denk dat ze mij niet midden in de nacht wilden gaan lastig vallen omdat er even niet genoeg flesjes waren. Dus ze dronk borstvoeding uit flesjes of bij mij en af en toe een flesje kunstvoeding tussendoor. Ze groeide als kool en ik heb me daar geen moment druk om gemaakt. Het was EEN flesje borstvoeding. Er zijn ergere dingen in de wereld.

    Beantwoorden
  17. Ik zou het ook niet per se een fris idee vinden als mijn kind de melk van een andere moeder zou krijgen, maar het is óók borstvoeding (ik drink ook niet elke dag melk van dezelfde koe, denk ik, haha). En als het goed genoeg is voor Nina, is t ook goed genoeg voor Lia, zou ik denken. Maar goed, het is jouw meest waardevolle bezit, dus als t niet meer goed voelt bij de opvang en je hebt een andere oplossing, dan is dat toch prima?

    Beantwoorden
  18. Toen mijn oudste dochter in het ziekenhuis moest blijven, was ik in het ziekenhuis om haar borstvoeding te geven ( ze was pas 10 dagen oud). ‘s Nachts had ze gehuild en hadden ze haar een flesje kunstvoeding gegeven. Ik heb daar jaren “last” van gehad. Het heeft echt niet geholpen dat er gezegd werd dat “het geen vergif ” was, en dat ik me niet moet aanstellen.
    Het ging veel dieper dan dat, het heeft met vertrouwen, respect en serieus genomen worden. .Nu kan ik er wat milder naar kijken, maar vindt het nog steeds niet echt ok dat dit gebeurd is.

    Beantwoorden
    • En dat in een ziekenhuis, ik geef je groot gelijk. Ik snap niet dat ze in een ziekenhuis hier zo weinig kennis van hebben, ze lopen hier 10 jaar mee achter ofzo. En het is ook nog eens slecht voor je productie.

      Beantwoorden
    • Ze hadden je dochter ook honger kunnen laten leiden. Ik kan niet begrijpen dat je daar nog jaren last van hebt gehad, het was één flesje en ze hebben het ook eerlijk gezegd.

      Beantwoorden
    • klopt. dit is bij mij ook gebeurd.
      mijn kind was een huilbaby..na 4 maanden ( zeer zware tijd) bleek dat hij een koemelkallergie had..Ik zei tegen de kinderarts; hoe kan dat? hij heeft alleen borstvoeding gehad.. Hij heeft het toen onderzocht en ze hebben mijn kind ( zonder overleg) Na de bevalling af een toe een flesje gegeven..
      Hierdoor was de allergie in gang gezet…

      Beantwoorden
  19. in tegenstelling tot de meesten hier snap ik de reactie van de moeder heel goed. ook mijn baby krijgt borstvoeding. ook ik let goed op wat ik neem. maar weet ook dat sommigen het niet zo nauw nemen, gelukkig zijn dat vaak ook de types die borstvoeding niet eens proberen. maar ik zou er ook een bijsmaak aan overhouden. het is goed dat ze haar onvrede uitte en klacht heeft ingediend. het is ook goed dat de opvang het gecommuniceerd heeft. en het is ook prima dat ze nu lekker thuis blijft bij haar baby

    Beantwoorden
    • sorry hoor ik heb ook geen borstvoeding gegeven maar ik zorg heel goed voor mezelf. ik eet gezond en drink niet. douche dagelijks en zorg dat mijn huis schoon is. de keus voor wel of geen borstvoeding heeft totaal niks te maken met hoe je je verzorgt etc.

      Beantwoorden
    • wat bedoel je met ” de types” die geen borstvoeding geven? wel of geen borstvoeding geven heeft niks te maken met goed zorgen voor je kind.
      het klinkt nogal bevooroordeeld

      Beantwoorden
  20. jeetje wat overdreven. Het zijn mensen en een vergissing is altijd mogelijk. Het is zoals ik het lees 1x gebeurd. En weet je wat de wereld draait nog steeds door. Als we eens even niet zo zeiken en flauw doen. Mevrouw is nu echt gestopt met werken ? Dat wordt een zielig kind dat weet je nu al. Hoeft de teen straks maar te stoten of kind moet al mee naar het ziekenhuis.

    Beantwoorden
  21. Het is volgens mij nog best een taboe om te zeggen, maar voor baby’s is het volgens onderzoek beter om zeker de eerste 9 maanden in hun vertrouwde omgeving te zijn.
    Het geeft hen stress om van hun moeder gescheiden te zijn. Dit kan storend zijn voor hun emotionale, sociale en cognitieve ontwikkeling.
    Het is beter als ze thuis zijn met moeder, vader, korte lijn familie en eventueel een vaste oppas.
    Als ze goed gehecht zijn kunnen ze het met 18 maanden aan om korte dagen naar het kinderdagverblijf te gaan.
    Zoiets zegt Unicef geloof ik.
    Over die melk zou ik me niet zo druk maken, ik drink zelf ook koeienmelk en voel niks van eventuele stront of pesticiden die in het proces mee zijn gekomen.

    Beantwoorden
  22. Erg akelig dat mama haar gevoelens hier als overdreven weg worden gezet.
    Inmiddels zou ik er om kunnen lachen. Maar de eerste maanden op de opvang vind ik vreselijk! Alles in mijn gevoel schreeuwde dat mijn kindje bij mij hoorde. Haar een hele dag niet kunnen zien en geen controle hebben op hoe het met haar gaat vond ik super moeilijk. Mijn hormonen speelde hier een gigantisch grote rol is.

    Een foutje als deze had mij ook echt aan het huilen gemaakt in die periode terwijl ik er nu hartelijk om zou kunnen lachen.

    Beantwoorden
  23. Arm kind. Je zal maar zo’n overdreven moeder hebben. Dat wordt nog wat als het kind 18 jaar is. Dan gebeuren er wel andere dingen om je echt zorgen over te maken.
    Dit is gewoon om aan de buitenwereld te tonen wat een goede moeder ze denkt te zijn. Ziekelijk dus. Af vragen of die andere moeder niet rookt… aids is ook overdraagbaar via moedermelk. De zorg daarover zou ik mij nog een heel klein beetje kunnen voorstellen.

    Beantwoorden
    • Wauw. Ziekelijk? Hoe jij jezelf verwoord komt op mij over alsof je zelf ook niet zo lekker in je vel zit. Veel aannames en invullerij.
      Vind de reactie van de moeder ook een beetje heftig maar we hebben allemaal wel iets en weet niet of je weleens bent bevallen maar die hormonen zijn ook niet voor de poes.

      Beantwoorden
  24. een fout maken is menselijk ik werk zelf op een kinderdagverblijf dus weet waar ik over praat.ik zelf vind dit verhaal nogal overtrokken.

    Beantwoorden
  25. Slordig, maar idd zoals je man al meende. Het kan gebeuren.
    vergis je alleen niet in ‘wat is een half jaar op een mensenleven’. Dit is namelijk de helft van het hele leven van jullie dochter. En voor een kindje van 1 jaar oud is het wennen op een opvang vaak heel lastig. Zeker wanneer ze zo lang alleen maar thuis hebben gezeten. Een wenperiode wordt dan vaak lastig en lang met een heel ongelukkig kind!!

    Eefje (15 jr pm-er)

    Beantwoorden
    • mmm… de k dat het goed is voor het hechtingsproces om juist wel bij moeder te zijn tot het jaar. Is in Scandinavië bijvoorbeeld ook zo. Ik ging bij de jongste pas werken met 5 maanden, daarna kwamen de opa’s en oma’s bij ons thuis. pas met 2 jaar naar een gastouder. Daar heeft ze prima, zonder drama kunnen wennen hoor.

      Beantwoorden
  26. Het is niet fijn, maar waar maak je je in godsnaam voor dat ene flesje druk om? Goed van de opvang dat ze je op de hoogte hebben gebracht. Een ander zou denken: wat niet weet, wat niet deert. En ik zou diegene niet eens ongelijk geven. En nog iets: vrouwen van stand (maar ook vrouwen die niet in de gelegenheid waren bv te geven) in vroeger dagen, zochten een zgn. “min”, in de tijd dat flesvoeding zoals wij die kennen nog niet bestond. Maar nee, stel je toch voor dat de prinsjes en prinsesjes van deze tijd eronder zouden lijden…..ga toch weg met dat overdreven gedoe!

    Beantwoorden

Plaats een reactie