Het Gezinsbudget van Sharon: “Ons gezinssalaris is netto onder de 2000 euro”

|

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ons gezin bestaat uit 4: ik ben 32 jaar en mijn man 33 jaar, we hebben 2 kinderen: een tweeling: Scottie en Riley van nu 2,5 jaar en een hond.

Welk werk doe jij?

Ik werk momenteel niet. Zo lang de kinderen nog klein zijn blijf ik bij ze thuis. Ik werkte hiervoor op diverse plekken, de laatste plek was een kledingwinkel. Dit was niet helemaal mijn ding waardoor deze stop met werken goed uit kwam. Als de kinderen groter zijn ga ik mij weer oriënteren. Mijn man werkt bij een bloemenkweker in de kas.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man verdient 1854 netto. Aan toeslagen krijgen we: 426 huurtoeslag, 406 kindgebonden budget en zorgtoeslag 236 euro. Bij elkaar hebben we: 2922 euro netto.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

Daar staat zo’n 6500 euro op.

Hebben jullie schulden?

Nee, in het verleden hebben we die wel gehad maar die zijn voor de kinderen gelukkig afbetaald.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een huurwoning die 655 kost. We hebben hier lang voor op de wachtlijst gestaan. Het is een 3 kamer flat, de kinderen slapen bij elkaar. Ik ben dit niet anders gewend van vroeger totdat ik uit huis ging. Waarom moeten kinderen tegenwoordig een eigen kamer hebben? We vinden het eigenlijk heel fijn dat alles gelijksvloers is. Er is een park dichtbij waar we in de zomer heen gaan en de kids beter buiten kunnen spelen.

Gas/water/elektriciteit: 155 en gemeentelijke belastingen.

Boodschappen: We doen voor 500 euro boodschappen per maand. Ik hou het niet precies bij maar dit is ongeveer ons budget. Ik let wel op aankopen en 2x per week doen we soep met brood dag, dat scheelt.

Verzekeringen: De zorgverzekeringen kosten 350 per maand en 50 aan andere verzekeringen.

Auto: We hebben een oude auto en tanken voor zo’n 100 euro per maand. We doen alles eigenlijk met de auto en onze auto is heel zuinig dus dat is mooi meegenomen. De verzekering is 35 per maand en de wegenbelasting ook.

Internet/tv/telefoon: Ons abonnement is zo’n 70 euro, we hebben veel extra zenders omdat we ieder zo onze voorkeuren hebben en voor de kids hebben we nu ook uitgebreide keuze. Telefoon hebben we 2x een sim only van 17 en 19 euro per maand.

Abonnementen: We hebben geen abonnementen

Sport: Hier besteden we geen geld aan en de kinderen zijn nog te klein voor een clubje.

Kleding: Ik koop kleding voor mij en mijn man, ik denk ongeveer 100-150 euro per maand. IK koop eigenlijk alleen in de sale. Voor de kinderen koop ik vaak hele pakketten over via een facebook site van onze buurt. Dan ben ik meteen voor een heel seizoen klaar. Ook schoenen vind ik hier meestal voor ze.

Uitjes: We vinden het heel leuk om naar een klimparadijs of dierentuin te gaan. Vaak koop ik kaartjes via voordeelsites. Dan kopen we daar altijd wel wat eten dat de dag echt een feestje is voor ons allemaal. Ik denk 200 per maand.

Vakantie: We gaan iedere zomer een week naar een huisje in Nederland. Lekker zwemmen binnen of buiten en er wordt veel georganiseerd voor kinderen. Dat reizen buiten de grenzen hoeft van mij niet. Mijn man denkt er hetzelfde over.

Sparen: We sparen wat er overblijft.

Goede doelen: Geen.

Kinderopvang: Niet, de kids zijn lekker bij mij.

Overig: Ik ga elke 4 weken naar de kapper voor 33 euro, mijn man en kinderen knip ik zelf.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We houden van leuke dingen met elkaar doen als gezin en daar geven we dan ook geld aan uit.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik denk wel goed, als ik andere bedragen wel eens hoor.

Waarop kan je bezuinigen?

Op niets denk ik.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Een andere auto is over een tijdje nodig, ik weet niet of we dat met ons spaargeld van nu halen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Slechtste aankoop zijn een aantal duren spellen voor de playstion die mijn man uiteindelijk nooit speelt.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Auto en ik heb een keer een hele dure ketting gekocht. Ik ben er zo blij mee, voel me er echt mee vrouw door.

Maakt geld gelukkig?

Zeker, dan zouden we hier al lang niet meer wonen. Maar het is prima hoe we het doen, we zijn gelukkig.

SHARON

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

47 gedachten over “Het Gezinsbudget van Sharon: “Ons gezinssalaris is netto onder de 2000 euro””

  1. Altijd dezelfde reacties over toeslagen. niet iedereen heeft een universiteitsdiploma met een baan van 5000 euro netto. Jammer dat deze mensen niet tegen de staat zeggen dat ze de hypotheekrenteaftrek voor hun huis afstaan. Zij houden toch ook hun handen open voor allerlei aftrekposten die betaald worden met belastinggeld. ( Voor deze mensen, ook met een uitkering of laag salaris gaat er loonheffing af).

    Beantwoorden
  2. Dit is toch een prima gezin zo? Ze leven sober maar zeker niet in armoede en hebben gewoon recht op die toeslagen, in Nederland klotst het geld toch tegen de plinten op.

    Beantwoorden
  3. wat een enorm aantal zielige mensen hier die denken vanaf hun hoge paard te mogen reageren omdat iemand RECHT heeft op die toeslagen. Wat zou je zelf doen als je in die situatie zit? wil je echt de opvoeding van je kinderen aan anderen laten omdat je ook wilt werken? Niet komen janken dan als je kind andere normen en waarden mee krijgt dan dat je voor ze in gedachten had. Wel de verantwoordelijkheid nemen voor je kinds’ domme acties dan en lasten er van dragen. De ‘schuld’ ligt niet bij deze mensen, maar bij de overheid. Die snappen geen kloot van hoe het werkelijke leven is en alles baseren op theorie en cijfers.

    Beantwoorden
  4. ik vind dat ze het aardig netjes doen. als je zelf in zo.n situatie hebt gezeten weet je wat het is ze hebben zelf de keus gemaakt om er voor de kinderen te zijn en accepteren dat ze daar voor moeten inleveren respect daarvoor. ook voor haar man ik ken zat mensen die dan stoppen met werken en alleen nog maar het handje ophouden en het dan zelf nog beter hebben dan deze mensen. en voor de mensen dat zij mee betalen aan alle toeslagen die ze krijgen . kijk eens wie we allemaal mee betalen die helemaal niets bijdragen aan onze maatschappij

    Beantwoorden
  5. wat ben ik toch trots op mensen die meer aan het opvoeden van hun kinderen denken waardoor je met het belang van een betere wereld bezig bent. kijk maar is om je heen wat kinderen vanaf 12 jaar voor schade aan richten aan onze maatschappij zijn dat die sleutel kinderen waar de ouders als kind ook als sleutel kinderen door het leven gingen. Hebzucht meer hebben dan een ander. Die mensen die met minder aankunnen moeten gehopen worden door zorgtoeslag en huurtoeslag wat ik erg logisch vind want dit wordt veroorzaakt door die mensen die nooit genoeg hebben.En eigelijk mensen die met weinig aankunnen mag ik wel stellen zitten sociaal goed in elkaar en zijn heel Slim.

    Beantwoorden
  6. Omdat uiteindelijk wij meebetalen aan hoe de ander zijn leven invult. Prima als je thuis wilt zitten, dat is hun keuze. Het is niet mijn keuze, toch moet ik daarvoor centen afstaan.

    Beantwoorden
  7. Wat ik nergens terug lees in de reacties is dat een eenverdiener hoger belast wordt over z’n inkomen dan tweeverdieners! Dus ergens dragen ze hun steentje wel bij hoor, maar komt het via de achterdeur weer binnen…

    Beantwoorden
  8. Ik ben absoluut niet tegen thuisblijven voor de kinderen en huishouden, maar wél wanneer dat ten koste gaat van de andere belastingbetalers. Ik vind het bedrag dat zij aan toeslagen ontvangen puur omdat zij er bewust voor kiest om niet te werken krankzinnig.
    We betalen in Nederland belasting om een sociaal vangnet te creëren voor mensen die niet kúnnen werken, of om mensen die wel werken maar daar niet van rond kunnen komen te ondersteunen. Niet om mensen die “graag thuis blijven bij de kinderen” te faciliteren.
    Aan de andere kant kun je het ze haast niet kwalijk nemen: ons toeslagen en belastingensysteem zit zo krom in elkaar dat het vaak voor het individu voordeliger uitkomt om minder te werken.

    Beantwoorden
    • los van de toeslagen denk ik dat iedere moeder er goed aan doet veel tijd te besteden aan de opvoeding. het is een heel verschil om opgevoed te worden door een juf, of door je moeder. ik juich het alleen maar toe, de verantwoordelijkheid voor kinderen moet je zo min mogelijk weggeven, dat geeft rust in een gezin.

      Beantwoorden
    • Nou ben het wel met je eens .
      En helemaal met je laatste zin , je kan het ze ook niet kwalijk nemen.
      Ik heb ,vind ik zelf redelijk goede baan en verdien boven gemiddeld.
      Maar als je zoveel toeslag krijgt en als de ander erbij gaat werken je die toeslag niet krijgt en dan misschien netto ongeveer net zoveel over houd onderaan de streep geef ik die mensen nog geen eens ongelijk .
      Dus geef ik je weer gelijk dat ons belastingstelsel heel krom in elkaar zit .
      Maar wel heel veel respect dat ze de kinderen zelf op voed .
      Tegenwoordig kiezen er heel veel mensen eerder voor om carrière te maken en de kinderen moeten maar op school overblijven tussen de middag enzovoort.
      Zelf vroeger ook niet hele fijne jeugd gehad en op jonge leeftijd al voor me zelf moest zorgen.
      Dus denk dat de kinderen van dit gezin wel een fijn thuis gevoel hebben

      Beantwoorden
  9. waarom nog studeren om een diploma,terwijl je als kas medewerker ook op het einde van de rit ook 3000 euro verdient,en die mensen moeten er ook zijn. en dan schrikken ze ervan dat ze geen mensen aan het werk krijgen. als de staat de kinderopvang zou betalen krijgen ze die mensen ook aan het werk die wel willen werken,nu heeft het geen zin om t werken,dat geld gaat naar de kinderopvang.

    Beantwoorden
  10. Wat een harde reacties weer hier. Nederlanders zijn echte rekenmeesters. Mensen zonder toeslagen hebben vaak een eigen huis met rente voordelen, een enorme overwaarde, ze bouwen met 2 werkenden een ruim pensioen op. Kinderen krijgen is een (voor)recht, er zelf voor zorgen is iets heel natuurlijks. Fijn dat sommigen opa’s en oma’s in de buurt hebben om op te passen, dat heeft niet iedereen. De kinderopvang toeslagen worden toch ook door ons allemaal betaald, mij hoor je er niet over.

    Beantwoorden
    • ik heb geen toeslagen, geen eigen huis met rentevoordeel, en heb 10 dagen in de maand niks te eten. Ik betaal 815 huur.
      nou zegt U het maar dan heb ik vast veel meer dan die 2900 euro. p.s. ik ben niet materialistisch en kan geen stuiver besteden aan mezelf. Wat is er mis in dit land? Mijn inkomen komt uit een wia uitkering nadat ik 40 jaar mijn lijf gesloopt heb. Nou wie snapt het nog.

      Beantwoorden
    • is toch vreemd dat niet werken meer loont door alke toeslagen.

      alle toeslagen (in het algemeen) afschaffen, en zorgen dat werken meer opbrengt. zo voorkom je de scheefgroei.

      Beantwoorden
  11. heel goed om deze keuze te maken. je ervaart geen stress door deze keuze en je kinderen hebben altijd mama in de buurt. wat een jaloerse reacties lees ik . als het zo kan op deze manier ? maar er zijn tegenwoordig zoveel moeders die het NODIG denken te hebben , om zich gewaardeerd te voelen ofzo? ik snap deze moeders niet. je eigen kinderen opvoeden tot mooie mensen en het bijbrengen van normen en waarden is een heel belangrijke taak ! het is de toekomst van je land. als beide ouders altijd maar aan het werk zijn krijg je nou niet perse gelukkige kinderen van, dat is wat ik zie in mijn nabije omgeving.

    relax doe eens wat rustiger aan gemiddelde Nederlander. (ps ik ben opgevoed met een enorm hoog werk etos, en ja ik werk ook, maar dat is meer de druk van buitenaf die ik ervaar waarom ik dat doe dan dat het perse nodig is. mijn kinderen zijn inmiddels al wat ouder.)

    Beantwoorden
  12. Altijd interessant deze inkijkjes. Op zich vind ik het mooi dat jullie goed rondkomen en je 2e hands kleding voor de kinderen koopt. Dat is er inderdaad zat.

    Kijk voor sim only eens bij simpel en check hoeveel data je nu echt nodig hebt. Als je filmpjes op wifi bekijkt, heb je niet veel data nodig onderweg. Ik heb er voor ons gezin bundels van max 7,50 per maand (en 7000mb – wat veel te veel is). Daar kan je dus nog besparen.

    Als deze dame gaat werken, zullen ze kinderopvangtoeslag krijgen en dus nog niet volledig zonder hulp van de staat leven.

    Schrik eigenlijk ook best hoeveel je eigenlijk krijgt van de staat voor de keuze om niet te werken. Dat is niet voor iedereen een keuze uiteraard, maar in dit geval klinkt het wel zo.

    Zelf werk ik ook uit vrije keuze niet meer (wel lang gedaan), maar wij krijgen geen enkele toeslag. Dat zeg ik er uitsluitend even bij om aan te geven dat we niet op kosten van de staat zo leven. Dat zou me denk ik toch een ander gevoel geven.

    In dit verhaal vind ik vooral de kapperskosten buitensporig met 1x per 4 weken.

    Beantwoorden
    • omg, wat een verschrikking in de oplossingen en oordelen die jij geeft aan iemand die al zo weinig vraagt. ik weet je situatie niet, maar als jij geen toeslag krijgt, dan heb je die zeer waarschijnlijk ook niet nodig. gaat toch echt naar inkomen!! hoezo schrik jij van de keuze om niet te werken, ze werkt toch thuis? weet je waar ik van schrik, van mensen die zo denken als jij!! overigens kost kinderopvang de staat meer dan zelf voor je kids zorgen. Probeer je eens wat beter te informeren voor je oordeelt, t is echt lelijk!

      Beantwoorden
  13. Mensen kunnen wel afgeven op haar omdat ze niet werkt, maar wat is dan het alternatief? Gaan werken, minder toeslagen ontvangen en al je extra verdiende geld afdragen aan de kinderopvang en je kinderen nog maar amper zien?

    Is het nou echt zo vreselijk dat er een vorm van ondersteuning is die het mogelijk maakt dat mensen hun kinderen zelf opvoeden ipv die door de opvang te laten doen?

    Beantwoorden
    • werken en je eigen boontjes doppen is een heel goed alternatief hoor. Tegenwoordig hoor je steeds meer vrouwen die helemaal niet afhankelijk van een man willen zijn. zij is afhankelijk van haar man en samen ook nog afhankelijk van de overheid. En het erge nog, ze zal altijd afhankelijk blijven. Weinig werkervaring, want werken was niet zo haar ding, geen pensioen.

      Beantwoorden
  14. mijn man en ik werken wel samen 40 uur. Mijn man werkt 5dagen van 7u tot 16u en ik werk 4dagen van 12u tot 22u soms 23u in de horeca. Mijn moeder woont vlakbij school en haalt onze dochter smiddags op, dit 3dagen in de week. mijn man haalt haar dan na half 5 weer op om lekker samen te gaan eten. onze zoon is al bijna 14jaar en heel zelfstandig. Ik ben 32jaar en mijn man is 34jaar. Mijn man krijgt netto 2512. vaak meer door overwerk. Ik verdien 2320.. Meer als die man die bloemen schikt. Wij wonen in een koophuis van 688per maand. hoekhuis, met grote tuin, flinke garage, geluk gehad met aankoop, flink van de prijs af kunnen halen, omdat de mensen van dat huis al anderhalf jaar verdwenen waren naar Engeland. Wij houden 2600 over om van te leven, boodschappen tanken etc. vaste lasten zijn behoorlijk veel. en de Kids zitten op karate. besparen doen we niet. want hebben het zeker niet slecht. Gewoon beide veel werken, alleen goed inplannen. tijd voor de kinderen is er genoeg. maandag ben ik altijd vrij, en donderdag of de vrijdag. en1x in het weekend. Dan hebben ze gewoon papa dag. Wij zijn gelukkig en zou niet anders willen

    Beantwoorden
  15. Waarom toch altijd commentaar op hoe mensen hun leven in vullen. Ze zijn gelukkig met hoe ze leven en sparen zelfs nog. waarom dan een reactie over hoeveel iemand verdiend en moeten ontwikkelen. komop zeg.

    Beantwoorden
  16. elke keer zie ik bij de reacties negatieve dingen als een van de partners niet werk en ze toeslagen ontvangen. Hier in nl moet je goed nadenken of je er wat aan kan overhouden, je moet of veel meer verdienen of idd een minder werken. Zit je er tussen schiet je er financieel niets mee op. Dan kan je beter thuis blijven en lekker zelf voor de kinderen zorgen.

    Beantwoorden
    • naar die toeslagen worden vervolgens wel door anderen betaald die wel werken. Het is een persoonlijke keuze om niet te werken maar draag dan ook zelf de gevolgen van die keuzes en wentel die niet af op anderen.
      we lopen te klagen op asielzoekers omdat dat allemaal teveel kost maar vervolgens schrapen we zelf ruim € 1000 nette per maand aan toeslagen bij elkaar.

      Beantwoorden
      • Henk,
        Je overdrijft enorm, het is geen 1000 euro aan toeslagen bij elkaar schrapen, het gaat naar inkomen, dus das echt wel okee geregeld in Nederland, we hebben een redelijk sociaal stelsel…je kunt je afvragen of er nog wel eerlijk wordt bijgedragen, mensen met veel geld hebben veel mogelijkheden daar meer van te maken en ze hoeven verhoudingsgewijs minder bij te dragen…

        Beantwoorden
        • omg, wat een verschrikking in de oplossingen en oordelen die jij geeft aan iemand die al zo weinig vraagt. ik weet je situatie niet, maar als jij geen toeslag krijgt, dan heb je die zeer waarschijnlijk ook niet nodig. gaat toch echt naar inkomen!! hoezo schrik jij van de keuze om niet te werken, ze werkt toch thuis? weet je waar ik van schrik, van mensen die zo denken als jij!! overigens kost kinderopvang de staat meer dan zelf voor je kids zorgen. Probeer je eens wat beter te informeren voor je oordeelt, t is echt lelijk!

          Beantwoorden
    • Dat 8s waar, je schiet er niets mee op, maar dat is toch belachelijk. Wij betalen met zn allen voor oa deze vrouw. Zij blijft thuis omdat t kan, ze krijgen veel toeslagen omdat ze anders niet rond kunnen komen. maar dan wel 200 per maand voor uitjes? 150 kleding en elke 4 weken naar de kapper? sorry hoor maar dat begrijp ik dan niet. Dat zijn ruime extra’s, die ik overigens een ieder gun hoor. Maar maak werken eens lonend in dit land. Deze mensen zijn er zoveel van omdat het kan. Gewoon slim bekeken van hun, maar ze doen t van jouw belastinggeld. Waardeloos beleid…

      Beantwoorden
  17. wat ik bijzonder vind in Nederland is dat wanneer je 3000 euro netto verdient je even veel overhoudt dan wanneer je 1800 euro verdient. Er is geen enkele stimulans om jezelf te ontwikkelen of te groeien in je werk.

    Beantwoorden
  18. Ik kan me niet voorstellen dat manlief minder dan 36 uur werkt. met het minimum uurloon van 13,68, 36 uur per maand, komt dit op € 2.134,00. Dat is pakweg 2053 netto. Maar gezien de leeftijd van je man, zal hij echt niet minimumloon verdienen, maar op zijn minst een euro meer per uur, dan kom je al gauw op 2150 per maand netto. Veel invloed zal het niet hebben op toeslagen, maar 150 euro meer is best wat in verhouding. Door op uitjes te besparen (wij verdienen meer, maar geven niet standaard 200 uit aan uitjes per maand), zou je dan al een mooi bedrag kunnen sparen. overigens kan knippen bij de kapper ook echt wel goedkoper, spaar je zo 130 euro per jaar mee.

    Beantwoorden
  19. @jongen:
    soms kan het niet anders omdat je bijv alleenstaande ouder bent. als de kinderen straks 18 zijn vervalt de kbs en toeslag. maar goed dat ze nu alvast Sparen. vanaf hun 18de wordt alles juist duurder.

    Beantwoorden
    • ik vind het gewoon enorm asociaal om bewust niet te werken en dan zoveel toeslagen te krijgen. de belastingen in Nederland zijn zo hoog omdat ons land vol zit met mensen die dit gedrag vertonen.
      toeslagen zouden er eigenlijk alleen moeten zijn voor mensen die of niet kunnen werken of niet genoeg kunnen verdienen omdat ze bijvoorbeeld alleenstaand zijn

      Beantwoorden
  20. heel goed dat je er bent voor je kinderen , zeker nu ze zo klein zijn , werken komt ooit wel weer en je neemt geen kinderen om ze van smorgens tot s’avonds ergens weg te brengen en jullie zijn gelukkig met de gewone dingen in het leven , fijn dat er nog zulke gezinnen zijn

    Beantwoorden
    • @jongen vind ik ook wel laat moeder maar mooi thuis om voor de kinder te zorgen en dat niet door anderen te laten doen mooi dat er zulke regelingen zijn waardoor dat kan en wat werken betreft dat is een keuze die je zelf maakt ontzettend veel negatieve reacties dan moeten deze mensen ook maar thuis blijven en met minder genoegen memen

      Beantwoorden

Plaats een reactie