Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.
Lees eerst deel 1: Sanne: “Ik moest direct geopereerd worden mét risico’s voor mijn ongeboren baby”
Nog steeds voel ik mij niet beter
Ik had gehoopt dat ik me na de operatie een stuk beter zou voelen, maar dit is niet het geval. In de dagen daarna wordt er opnieuw bloed geprikt en blijkt dat mijn lever ook ontstoken is, maar het is nog onbekend waar dit vandaan komt. De MDL arts wordt erbij gevraagd en laat nog meer bloedonderzoek doen naar de oorzaak van de leverontsteking. Ik mag ondertussen wel naar huis. Ik vraag of de baby geen last heeft van mijn ziek zijn, en de artsen geven aan dat dit niet zo is. Maar dat er wel een aantal virussen zijn die wel gevolgen voor de baby kunnen hebben.
Ik schrik wat ik in mijn online ziekenhuis dossier vindt
Ik heb natuurlijk zelf al wat opgezocht en lees dan voor het eerst over het cytomegalovirus (CMV). Ik besluit al snel dat het wel heel toevallig zou zijn als ik dit net tijdens de zwangerschap heb opgelopen en kijk niet meer verder. Na een aantal dagen zie ik in het online dossier van het ziekenhuis dat ik positief test op verschillende soorten virussen waaronder CMV. Ik schrik me rot.
De MDL-arts beaamt wat ik gevonden heb
De volgende dag heb ik een telefonische afspraak staan met de MDL arts en die geeft aan dat ik inderdaad CMV heb opgelopen en dat dat waarschijnlijk de oorzaak van mijn ziek zijn is. Daarbij geeft hij ook aan dat hij de gynaecoloog heeft gebeld en dat ik een aantal dagen later een afspraak daar heb staan. Ook geeft hij mij de tip om niet te veel op Google te gaan zoeken omdat je nare dingen tegen kunt komen, vooral in relatie tot de zwangerschap. Vanaf toen heb ik dat eigenlijk ook niet meer gedaan.
De gevolgen voor de baby kunnen heel ernstig zijn
Een aantal dagen later heb ik een afspraak staan bij de gynaecoloog, die geeft aan dat het een oude infectie is die opnieuw actief is geworden. En dat minder schadelijk is dan een primaire infectie. Hij maakt zelf een echo van de baby en die doet het goed, hij lijkt niet zichtbaar last te hebben van CMV. De gynaecoloog geeft aan dat er allerlei symptomen bij een baby op kunnen treden. Van een zwaar gehandicapt kind tot een kind met gedragsproblemen.
De arts probeert mij gerust te stellen
Hij vindt dat ik voor de 20 weken echo toch naar een academisch ziekenhuis moet om het goed na te laten kijken en mogelijk een vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren. Ze gaan nog uit bloed wat eerder geprikt is kijken of hier al CMV in zit. Hij probeert me gerust te stellen door nog een keer te zeggen dat hij denkt dat het een oude infectie is. Ik heb er niet echt een fijn gevoel over.
Het blijkt toch een primaire infectie
Een aantal dagen later word ik al in het academisch ziekenhuis verwacht, ik ben dan 18 weken + 2 dagen zwanger. De afspraak loopt uit en ik ben ondertussen behoorlijk zenuwachtig, gelukkig ben ik niet alleen gegaan. Als ik uiteindelijk aan de beurt ben, worden er allerlei vragen gesteld en zegt de arts ineens dat het vervelend is dat het een primaire CMV infectie is. Ik schrik hiervan en zegt direct: “Dus dit is eigenlijk heel slecht nieuws?” Deze mevrouw schrikt zichtbaar, ze had niet door dat ik dit nog niet wist. Maar zegt wel meteen eerlijk dat dit inderdaad geen goed nieuws is.
De arts maakt een zeer uitgebreide echo
Ze gaan een echo maken, want een baby met een CMV infectie kan namelijk afwijkingen op de echo laten zien. Ik krijg een zeer uitgebreide echo en op het laatst geeft ze aan dat de baby er voor nu helemaal gezond uit ziet, maar dat dit alleen (nog) niks wil zeggen. De afwijkingen kunnen namelijk ook nog later zichtbaar worden. Ze gaan mij bespreken in een groot overleg en een uur later komen ze dan met een plan. Dit was een heel lang uur kan ik je vertellen…
Lees HIER verder.
SANNE
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.