Emily: “De school van mijn dochter heeft dit jaar een rare regel in laten gaan” 

| ,

Mijn dochter Rosa is net zeven geworden

Haar verjaardag was een paar dagen geleden, en er hangt nu een soort teleurstelling in de lucht. Het zit haar dwars. En eerlijk gezegd, mij ook. Rosa mocht niet trakteren op school. Iets waar ze zich elk jaar op verheugde. Sinds dit jaar mag er niks meer worden uitgedeeld in de klas. Geen traktaties. Helemaal niks. De school heeft het besluit genomen om het ‘verschil tussen kinderen’ te verkleinen, zeggen ze. Geen kinderen meer die opkijken naar een andere traktatie of jaloers worden op het grotere, luxer snoepje van een ander. Rosa snapt het niet. En ik eigenlijk ook niet.

Waar gaat dit heen?

Als je je kind al niet meer blij mag maken met een simpele traktatie op school, wat mag er dan nog wel? Ik weet nog dat ik vroeger, als klein meisje, juist uitkeek naar de traktaties van andere kinderen. Het was altijd een soort traditie, een momentje om samen te vieren dat je ouder werd. En nu… nu is dat weg. Voor m’n gevoel halen ze alle lol weg. En waarom? Omdat er een paar ouders zijn die het misschien te bont maken met traktaties?

We wilden niets bijzonders, gewoon simpele rozijnen en wat kleurrijke stickers erbij

Natuurlijk, ik snap best dat je als school een gelijke behandeling wilt voor alle kinderen. Maar kom op, een beetje plezier mag toch wel? Het is gewoon onzin om te denken dat kinderen minder worden omdat de één een wat grotere traktatie krijgt dan de ander. Wat leer je ze daar eigenlijk mee? Dat we alles maar moeten afvlakken omdat er verschillen zijn? Ik dacht altijd dat je juist moest leren dat het oké is dat niet iedereen hetzelfde heeft. En nu wil de school die verschillen dus wegpoetsen door helemaal geen traktaties meer toe te staan.

Rosa heeft geen idee hoe de wereld werkt, maar ik weet het wel

En ik weet ook dat dit belachelijk is. Ze ontzeggen die kinderen gewoon een beetje lol. Wat is er mis met een feestmomentje? Als ik dit geweten had, had ik Rosa lekker thuisgehouden op haar verjaardag en hadden we het samen gevierd in een leuk lunchzaakje. Met taart. En een kaarsje. Echt feest.

Ik denk terug aan het gesprek met de juf van vorige week

Ze stond daar, glimlachend, terwijl ze uitlegde waarom ze dit nieuwe beleid hadden ingevoerd. “We willen de welvaartsverschillen op school minder duidelijk maken” had ze gezegd, alsof ik daar zomaar mee akkoord zou gaan. Welvaartsverschillen? We hebben het hier over rozijntjes en een paar kleurige rietjes! Niet over dure merkkleding of nieuwe telefoons. Het voelde alsof ze van een mug een olifant maakte. Natuurlijk zijn er verschillen, die zijn er altijd geweest en die zullen er altijd zijn. Maar kinderen zijn gewoon blij met een traktatie, punt. Mogen we straks ook geen verjaardagsuitnodigingen op school uitdelen, omdat daar ook verschillen in zijn? De één mag wel komen, en de ander niet?

Rosa’s verjaardag werd op school nog wel gevierd, maar het voelde anders

Ze mocht een gekleurde verjaardagsmuts op en er hingen slingers boven het bord met haar naam erop. De hele klas zong enthousiast “Lang zal ze leven” terwijl de juf een vrolijk muziekje opzette. Er was een feestelijke sfeer. Maar Rosa zei dat er iets miste. Ondanks de slingers, de muziek en de liedjes, voelde het alsof het niet helemaal compleet was.

Toen was het tijd voor de pauze

Normaal gesproken zou Rosa nu vol trots haar traktaties uitdelen, iets wat ze al weken had voorbereid en waar ze zo naar had uitgekeken. Maar vandaag was er niets om uit te delen. Na een paar minuten begonnen ze gewoon aan het 10-uurtje, dus eigen fruit. Het was Rosa’s verjaardag, maar het voelde niet helemaal zo.

Na school bleef ik nog even op het schoolplein hangen en raakte aan de praat met een paar andere ouders

We kwamen al snel op het onderwerp van de verjaardagen en de nieuwe traktatieregels. “Het voelt gewoon niet goed”, zei een van de moeders, terwijl ze haar zoontje een appel gaf. “Onze kinderen kijken er maanden naar uit om te trakteren, en nu is dat ineens weg. Het haalt de magie van hun verjaardag weg.” Ik knikte instemmend, blij dat ik niet de enige was die er zo over dacht. “Rosa was er echt van slag door,” zei ik. “Ze had er zo naar uitgekeken om iets leuks uit te delen. Nu voelde het alsof er iets ontbrak.”

We bleven nog een tijdje praten en al snel werd duidelijk dat niemand echt blij was met het nieuwe beleid

Eén vader vertelde dat zijn dochter vorige maand ook jarig was geweest en het maar raar vond dat er geen traktaties waren. “Het hoort gewoon bij de feestvreugde”, zei hij. “Dat kinderen misschien niet allemaal hetzelfde krijgen, daar moeten ze toch juist mee leren omgaan?” De andere ouders knikten. We waren het er allemaal over eens: de traktaties moeten terugkomen. Ik voelde een soort opluchting dat ik niet de enige was die zich hieraan stoorde. Het voelde goed om te weten dat we als ouders allemaal hetzelfde wilden voor onze kinderen – een beetje plezier, zonder al dat gedoe over regels en verschillen.

Ik vind het moeilijk om uit te leggen aan Rosa

Ze moet het maar gewoon slikken, net als ik. “Dat is de regel nu”, zei ik uiteindelijk, “Het is niet leuk, dat weet ik, maar zo is het nou eenmaal.” Wat zou ik haar graag die traktatie gunnen. Het is alsof de wereld steeds saaier en strakker wordt, en ik ben er klaar mee.

Mag er getrakteerd worden op jullie school?

EMILY

91 gedachten over “Emily: “De school van mijn dochter heeft dit jaar een rare regel in laten gaan” ”

  1. bij de school van mijn twee zonen mogen ze gelukkig wel trakteren. als ik naar de traktaties van de andere kinderen kijk, zie ik weinig verschil. mijn zonen doen het vaak simpel met zakjes chips

    Beantwoorden
  2. mijn kinderen zijn inmiddels volwassen en op hun lagere school mag al 35 jaar niet meer getrakteerd worden.
    ik vind dat dit hele verhaal de betutteling van deze tijd weergeeft.
    van een mug een hele horde olifanten maken.
    te belachelijk voor woorden

    Beantwoorden
  3. Voor de docenten die, extra lang lezen, extra naar buiten als een verjaardagscadeau zien, wat kortzichtig. Is toch normaal als het heerlijk weer is of als de klas super heeft geluisterd, of zijn kinderen tegenwoordig robots?
    Afijn, echt iedereen kan een uitdeel zak ships of snoepjes kopen. Gaat het dan meer om culturele verschillen vraag ik me af?

    Beantwoorden
  4. school denkt alles maar te moeten regelen. Straks wordt het schooluniform ingevoerd zodat je geen verschil meer ziet in kleding maar ook dan heeft de een elk jaar een nieuw setje en de ander loopt in kapotte te kleine kleding van een oudere broer en zus. De wereld is nou eenmaal niet gelijk en kinderen zijn al lang blij met hun traktatie. anders een mooi moment om uit te leggen wat wie het kleine niet eert is het grote niet weerd betekent

    Beantwoorden
  5. ik begrijp wat je bedoelt, wel denk ik dat je het nu erg bekijkt vanuit de mensen die hele grote traktaties doen en het financieel prima hebben. ik denk dat deze maatregel meer is toegepast, omdat tegenwoordig meer mensen van salaris naar Calais leven. deze gezinnen kunnen misschien een traktatie helemaal niet zo goed opvangen financiëel. ze mogen op veel scholen tegenwoordig zelf een activiteit uitkiezen en dit lijkt mij een mooie oplossing, hierin wordt de verjaardag van ieder kind, rijk of arm, gelijk gevierd op school zonder dat ouders financiëel belast worden. en wat iemand anders al schreef, dan kan je toch iets lekkers voor ze halen wat je thuis op eet 🙂

    Beantwoorden
  6. bij ons op school trakteren de kinderen al zeker 6 jaar niet meer tot grote tevredenheid van ouders (geen trakteer stress en niet de 1 nog beter/meer dan de ander) en de kinderen weten niet beter. Sterker de kinderen zijn echt jarig, naast het zingen in de kring en de feestmuts heeft elke klas een flinke pot met activiteiten waar het kind uit mag kiezen. aan het begin vh jaar maakt de groep samen de kaartjes voor de pot. dus dan kan variëren van een disco dans in de klas, een extra lang voorleesmoment, de juf helpen, de schoolhond uitlaten, extra buiten spelen noem maar op. in de hogere groepen hebben we ateliers, daar mogen kinderen inschrijven voor kookmomenten, dan kan er toch iets (gezonds) voor de hele groep gemaakt worden. Beetje omdenken mensen…

    Beantwoorden
    • Ja omdat de kinderen niet beter weten. Echt jarig, wel heel grappig. Dus een langer leesmoment of langer buiten spelen, wat vroeger normaal was als we goed hadden gepresteerd of het heerlijk weer was is nu dus een verjaardagscadeau? Wat triest. Uitdeelstress, als mensen daar al zulke stress van ondervinden hadden ze wellicht geen kinderen moeten nemen. Ben blij dat ik uit het schoolsysteem ben, wat een armoede. Laten we ook niet vergeten hoe alle scholen moord en brand schreeuwen om de bezuinigingen terwijl scholen miljoenen hebben op de bank. En de leerling echt nada merkt van alle het geld.

      Beantwoorden
      • Terwijl scholen miljoenen hebben op de bank …??? Hoe kom je daar bij. Ik ben op verschillende scholen (basisscholen) leerkracht geweest en hier heb ik nog NOOIT iets van gemerkt. Scholen krijgen een budget en dat is voldoende om normaal les van te kunnen geven. Maar het is zeker geen vetpot. Er kon zeker niet zomaar alles. Dus zeker geen miljoenen op de bank. Snap niet waar je deze bewering op baseert. Bijvoorbeeld op een school moesten we lang werken met oudere computers (en dus alle bijkomende trubbels) voordat er eindelijk nieuwe gekocht mochten worden. In het bedrijfsleven hadden ze al binnen een maand nieuwe gehad I p v zoals wij na maanden/jaren.

        Beantwoorden
    • Het lijkt mij dat ze met het welvaartverschil meer doelen op de ouders van kinderen die zo’n traktatie misschien niet kunnen betalen? er zijn genoeg gezinnen die van een heel klein bedrag per week moeten rondkomen, een traktatie kost hen al snel de helft van hun weekbudget, als het niet meer is.. makkelijk om te zeggen dat ze jouw kind hier een pleziertje mee afnemen, maar dit zorgt er wel voor dat ouders die wat minder te besteden hebben niet nog meer geldstress ervaren van de verjaardag van hun kind.

      Beantwoorden
  7. Er zijn meer scholen waar niet getrakteerd wordt. Ik snap dat wel en als kinderen daaraan gewend zijn weten ze niet anders. Met een mooie ,kaart langs de klassen gaan is ook leuk.
    En verder vind ik het al helemaal niet kunnen dat uitnodigi gen op het speelplein worden uitgedeeld.

    Beantwoorden
  8. Ze werken voor jullie? Wat een verschrikkelijke respectloze reactie over leerkrachten. Hoe haal je het in je hoofd om dit op het internet te zetten? Je kunt het niet eens zijn met het besluit van de school. Maar denk even iets verder door alsjeblieft. Zo’n besluit gaat niet over één nacht ijs. En belangrijker nog: je weet niets van de school en zijn populatie. Je hebt dus geen idee waar je het over hebt. Dit soort reacties maakt dat leerkrachten massaal uit het onderwijs vertrekken. Ze worden simpelweg niet voor vol aangezien en men denkt te vaak dat scholen en leerkrachten niet het beste met hun leerlingen voor heeft. Dieptriest.

    Beantwoorden
  9. De betutteling moet stoppen rondom traktaties en wat er wel en niet mag worden gegeten of gedronken op school.
    ik zie overal betutteling van kinderen om mij heen en ook over bezorgdheid.
    laat kinderen lekker kind zijn.

    vroeger trakteerde bijna iedereen cupcakes of kleine zakjes chips en wat was dat een feest.

    kinderen moeten juist leren omgaan met jaloezie en verschil. ik had soms pannekoeken mee als lunch ja dan was mij vriendinnetje daar weleens jaloers op maat zei had soms babybell kaas mee waar ik dan weer jaloers op was soms 🤷
    kregen we daar ruzie om nee? gingen we pesten nee? nee we leerden dat je het soms moet doen met wat je hebt klaar en over.

    Beantwoorden
  10. Niet meegaan in die BS van die overheidsschooltjes! samen met die andere ouders OF een statement maken /handtekeningen verzamelen om dit te veranderen, ZE WERKEN VOOR JULLIE, niet anderssom. zo niet, dan massaal op zoek naar een andere school die wel een Feestje weet te vieren en dit waardeert. de kids voorop stellen en ze juist verschillen leert accepteren, multiculti, arm of rijk whatever… gewoon samen elkaar accepteren en goede normen en waarden aanleren en goede skills. geen verdeeldheid zaaien door ontzeggingen van tradities.

    Beantwoorden
    • Ze werken voor jullie? Wat een verschrikkelijke respectloze reactie over leerkrachten. Hoe haal je het in je hoofd om dit op het internet te zetten? Je kunt het niet eens zijn met het besluit van de school. Maar denk even iets verder door alsjeblieft. Zo’n besluit gaat niet over één nacht ijs. En belangrijker nog: je weet niets van de school en zijn populatie. Je hebt dus geen idee waar je het over hebt. Dit soort reacties maakt dat leerkrachten massaal uit het onderwijs vertrekken. Ze worden simpelweg niet voor vol aangezien en men denkt te vaak dat scholen en leerkrachten niet het beste met hun leerlingen voor heeft. Dieptriest.

      Beantwoorden
  11. mijn hemel wat een flauwe kul zeg laat die kinderen gewoon een traktatie doen zeg dan dat het niet te overdreven moet een klein zakje met wat snoepjes er in sorry hoor maar dat kan iedereen betalen. ik heb zelf ern tijdje in Socialedienst gezeten maar mijn 2 jongens hebben altijd getrakteerd hoor ’t hoeft geen godsvermogen tekosten. Vindt die school een beetje overdreven ik zou in gesprek gaan met de directeur en zeggen dat jullie als ouders hier totaal niet achter staan is voor kinderen ook niet leuk voor later in Nederland slaan we altijd door .

    Beantwoorden
    • als ze dan alles gelijk willen trekken en geen versvhil in traktaties willen, laat de school dan zelf zorgen dat er wat uitgedeeld kan worden, zodat elk kind iets heeft om uit te delen. Desnoods met verhoging van ouderdijdrage. Anders blijf van dit af. zo sneu voor de kinderen.

      Beantwoorden
      • nee ouderbijdrage verhogen kan niet , want daar heb je het al veel kunnen het al niet betalen en kunnen niet meer betalen .. anders hadden ze ook wel traktatie kunnen houden.

        Beantwoorden
  12. 65 jaar geleden trakteerden we niet op school. was heel normaal. er werd wel gezongen. ik heb er niet onder geleden. het is maar net waar je kinderen aan went.

    Beantwoorden
    • Ik wordt deze maand 70 en heb altijd op de basisschool getrakteerd met mijn verjaardag. Dan was het altijd feest in de klas, traktatie voor de kinderen, de juffen en meesters een plak cake (die mijn vader zelf bakte) en een sigaar voor de hoofdmeester(die ik bij mijn opa bietste)😂Ook in die tijd waren er gezinnen die het niet erg breed hadden, maar ik kan me niet herinneren dat die kindjes op hun verjaardag niet trakteerden.
      Flauwe kul tegenwoordig, ik zou een gesprek aangaan met de schoolleiding, een kind moet zo lang mogelijk kind blijven en leuke herinneringen hebben aan school, daar hoort ook een viering van een verjaardag bij. Met traktatie.

      Beantwoorden
  13. het is mooie gewoonte traditie om te trakteren, bij 1 iets blijven, niet en dit en dat er nog bij.
    de school kan ook een lijst van bv 10 dingen maken waarop getrakteerd mag worden waar je uit kunt kiezen.

    Beantwoorden
  14. Poeh zeg! Wat een gezeur. Omgaan met teleurstelling en dat dingen niet gaan zoals je soms zou willen, hoort ook bij t leven. Tegenwoordig denken we in termen van maakbare wereld. Er is een ander beleid. Daar zal vast een goede reden voor zijn. Deal with it, even uithuilen met/bij elkaar en doorrrrr

    Beantwoorden
  15. Als jullie het zo erg vinden, waarom maak je dan niet een potje voor de kindjes die het minder breed hebben?

    Kindjes hebben alles door en leven in een vorm van armoede is zwaar traumatisch. Laten we het vooral niet erger maken omdat je er als moeder niet overheen kan stappen dat je kind een beetje teleurgesteld is omdat ze niet kan trakteren….

    Beantwoorden
    • En juist die arme kindjes vinden een traktie lekker… omdat er thuis geen geld is voor snoep! en dat krijgen ze nou ook niet meer. Ik ben persoonlijk ook opgegroeid in armoede, maar was juist enorm blij als er lekker snoepjes werden uitgedeeld. En wat het koste kwam totaal niet in mijn gedachte… Gelukkig mogen onze kinderen wel gewoon trakteren. En maken wij er ook echt iets leuks van zonder dat het veel te duur is..

      Beantwoorden
    • Dit ja!
      Helemaal geweldig, ik mocht willen dat het bij ons zo was!
      Hier is er een bedrag per kind ingesteld en ik ben er blij mee… er was zelfs een ouder die zelfs suikerspinnen kwam draaien!
      De volgende trakteerde op friet een ander op magnums dat getroef verschrikkelijk toch!
      Dit schooljaar is er bij ons al 3x een idioot grote traktatie geweigerd , zo fijn ik vind het gewoon geweldig!

      Beantwoorden
  16. helemaal veens met de schrijfster. gelukkig mag er op onze school getrakteerd worden, liefst gezond, maar daar wordt niet heel streng mee omgegaan. ik vind het altijd superleuk om iets te maken en samen met onze zoon ben ik daar al weken van tevoren mee bezig. als een andere ouder er anders mee om gaat en het gemakkelijk houdt is dat ook prima. ik ken echt geen kind die daar wakker om zal liggen als er maar wat lekkers is! kinderen moeten met teleurstellingen om leren gaan, en met het feit dat iedereen anders is. dit lijkt me een prima manier.

    Beantwoorden
  17. ow mag ik ruilen? ik vind het wel prima om geen traktatie te doen en ik begrijp het 100%:
    het verschil dan, van iets simpels tot extreme trakstatie met een kadootje erbij,
    geen dieet tot vegetarisch/ veganistisch
    kleurstoffen / absoluut geen kleurstoffen
    wel suiker / tot geen suiker

    De ouders slaan steeds meer door. scholen kunnen hier geen beleid op maken.

    Beantwoorden
    • Scheelt ook gedoe met uitzoeken hoe het zit met de allergieën en of ze wel of geen suiker mogen hebben. alle nadelen hebben een voordeel 😊

      Beantwoorden
  18. ik ben voorstander van afschaffen van trakteren op school. onze school is er nog mee bezig, maar afgelopen jaren bij kinderdagverblijf was het al zo.

    ik ben vooral de ladingen troep beu. al die onnodige rommel van de Action wat na 1x spelen al stuk is of waar je intussen al 20 stuks van hebt.

    er mag geen eten uitgedeeld worden vanwege teveel allergieën en veel expats met verschillende culturen. dus ik kom om in de stuiterballen, potjes bellenblaas, spring kikkers, gummetjes, pennetjes.

    ik mis die goede oude tijd wel met gewoon spekkie of dropje of zakje chips. word opgegeten en klaar niks geen troep in huis

    Beantwoorden
  19. Ik snap dit wel. Eerste is gezondheidsaspect. Steeds meer kinderen die overgewicht hebben. Tweede kinderen met allergieën. Gezond trakteren stond in de schoolregels, maar niemand hield zich daar aan. De eerste x dat mijn kind gezond trakteerde klaagde de juf erover, want kostte te veel tijd. Ik had spiesjes met fruit en blokjes kaas.Kinderen gingen ruilen met elkaar. Dus werd het chips. Deed iedereen en dat mocht wel 😱. Er zijn ook kinderen waar ze thuis geen geld hebben voor traktaties, goed dat ze het afschaffen. Helemaal in een klimaat waarin traktaties steeds gekker koeten met rotzooi van temu, etc. Ook nog eens superslecht voor het milieu.

    Beantwoorden
  20. ook hier mag niet meer getrakteerd worden!

    en je opmerking over de verjaardagsuitnodigingen… dat is hier dus al de praktijk. Ze mogen niet uitgedeeld worden binnen de school of op het schoolplein!

    Ik snap niks van dit soort beleid.

    Beantwoorden
  21. Hoezo kijken ze er maanden naar uit?
    Is bij de start van een schooljaar dan niets gezegd?
    Zoiets communiceer je als schoon toch even? En als ouder met je kind?
    Bij ons op school wordt niet getrakteerd op snoep oid.
    Wel op een activiteit voor de hele klas. Kind kiest zelf. Ze staan in het zonnetje en zijn enorm jarig. Wel of geen snoep maakt ze geen bal uit. Zielig zijn ze zeker niet.
    En voor ons als ouder is het ook wel fijn! ☺️

    Beantwoorden
  22. de scholen bepalen tegenwoordig hoe de kinderen moeten leven want telkens zijn het de ouders zogezegt die de kinderen geen opvoeding geven nee de kinderen krijgen een degoe van school en worden opstandig door alles wat niet mag vroeger mocht alles op school en waren kinderen gelukkige kinderen en gingen met plezier naar school soms vraag ik me af wij zijn toch goed terecht gekomen waarom moet dan alles veranderen onlangs kwam mijn kleinzoon naar huis en zei meme ik mag mijn boke ni meer doppen in mijn soep waar zit daar de logica of ben ik zo stom LAAT DE KINDEREN KINDEREN ZIJN ZE GAAN VEEL GELUKKIGER ZIJN

    Beantwoorden
  23. Ik zit met smart te wachten dat de basisschool van mijn zoontje deze regel ook gaat invoeren. Zoveel ouders maken een wedstrijd van de traktatie en kinderen worden de dupe (jij hebt een domme traktatie!).
    Niet trakteren geeft zoveel rust en de kinderen hebben hier echt geen boodschap aan, zij willen alleen maar aandacht voor hun verjaardag.
    Als alternatief kunnen kinderen op sommige scholen kiezen voor een “traktatie” als extra buiten spelen en andere leuke bezigheden.

    Beantwoorden
  24. “Mag er getrakteerd worden op jullie school?”

    Die van mij zit op een “gezonde school” zoals ze dat noemen dus er mag enkel op groente en fruit getrakteerd worden.

    Beantwoorden
    • Wat dus nog duurder is..Gelukkig laten ze bij ons op school iederen vrij. Alleen ongezonde traktaties die mogen niet op school opgegeten worden. Dan kunnen de moraalridders die thuis lekker in de prullenbak doen.

      Beantwoorden
  25. Ik denk dat het schoolplein ook bij de school hoort. Ik hoorde van iemand die vertelde dat er geen uitnodigingen voor feestjes meer mogen worden uitgedeeld op het schoolplein (wel net buiten het hek). Het kwam nl. regelmatig voor dat de hele klas op 1 of 2 leerlingen na, was uitgenodigd. Dat is wel triest voor die kindjes. Populariteit van hun kind vinden ouders blijkbaar nog steeds belangrijk.

    Beantwoorden
  26. Als er niet meer getrakteerd mag worden ivm de verschillen van uitgaven in gezinnen, word het ook tijd om de schooluniformen weer in werking te zetten. Geen telefoons meer op het schoolplein en ook een verbod op taart in de leraren kamers.

    Beantwoorden
  27. ik vind het ook grote onzin. de wereld is nou eenmaal niet gelijk. dat zal ons hele leven zou zijn, maar om dat nou weg te wuiven slaat nergens op. ik leer mijn kinderen ook dat de 1 wat meer kan spenderen als de ander, en dat je het kleine moet waarderen in het leven, ook al zijn dat dus de kleine traktaties. het is juist leuk en even een momentje voor de jarige.. belachelijk! ben blij dat het hier nog wel mag. oke geen speelgoed erin, daar kan ik mee leven… het lijkt tegenwoordig wel alsof alles weg gestopt moet worden, je moet het je kinderen gewoon vertellen, het is sowieso geen rozegeur en manenschijn op de wereld..

    Beantwoorden
    • Juist kinderen van jongs af aan leren dat er verschillen zijn, daar zullen ze de rest van hun leven ook mee moeten dealen. Vreselijk dat gepamper, hoe vroeger je leert dat t leven niet altijd even leuk is, hoe beter ze er later mee om kunnen gaan.
      Als school kan je er wel voor kiezen ’t klein te houden, iets wat ze gelijk kunnen eten en dan klaar. Grote zakken etc mogen pas eind van de dag en dan mee naar huis. Gaan de ouders vanzelf wel weer terug naar een normale traktatie.

      Beantwoorden
    • Ik denk dat het schoolplein ook bij de school hoort. Ik hoorde van iemand die vertelde dat er geen uitnodigingen voor feestjes meer mogen worden uitgedeeld op het schoolplein (wel buiten het hek). Het kwam nl. regelmatig voor dat de hele klas op 1 of 2 leerlingen na, was uitgenodigd. Dat is wel triest voor die kindjes. Populariteit van hun kind vinden ouders nog steeds belangrijk.

      Beantwoorden
  28. Trakteren is voor de kinderen een feestje. Misschien zouden de ouders met de school mee kunnen denken om bijvoorbeeld te zorgen dat iedereen kan trakteren.
    Stel nou dat de school zorgt dat er vrijwillige bijdrage is zodat kinderen kunnen trakteren. Of stel in dat het maar een kleine simpele traktatie mag zijn. Of inderdaad, het idee wat ik boor ij zag komen, alle kinderen van die maand samen laten trakteren.
    De kinderen hebben hun uitdeel moment, en niemand valt erbuiten.
    Sommige ouders trekken hele knutselwerkjes uit de kast, dat hoeft niet.
    Een spekje, klein koekje of wat fruit kan ook al traktatie zijn.

    Beantwoorden
  29. Met een zak snoep van 2 euro kun je al een hele klas mee trakteren.
    Ik kan mij als kind totaal niet herinneren dat ik het storend vond dat de ene meer trakteerde dan de andere, elke traktatie was een feestje.
    En ook of de een nu met het vliegtuig op vakantie was geweest of de andere een dagje strand. Ik heb nooit gedacht ooh die hebben geen geld losers of andersom, wauw die zijn zo rijk….Ik denk dat die de gedachtengang van volwassen zijn en niet van kinderen.

    Beantwoorden
    • Dan sla je de plank mis als je zo gaat denken kinderen zijn onderling keihard in het veroordelen en dat begint gewoon bij de ouders
      Waarom niet iedere maand dat iedere ouder een duit in het zakje doen? bijvoorbeeld € 2 per maand en een iemand van b.v.de oudercommissie haalt dan wanneer er iemand jarig is de uitdeel presentjes?!
      zo kunnen de kindjes van de minder bedeelde ouders ook trakteren

      Beantwoorden
  30. Bij ons op school is dit het eerste jaar zonder traktaties. De jarige mag een snoepje uitdelen van school. Bij ons zitten ze nu in groep 6 en 7. Vorig jaar kon je nog een beetje origineel doen, maar over het algemeen was het chips of snoepjes. Toen ze in groep 4 en 5 zaten, stond er nog op ‘Hoera …8 jaar! Maar toen ze in groep 5 en 6 zaten hoefde dit niet meer..En de traktaties worden ook saaier als ze groter worden. Wel voor kleuters is dit echt jammer, een feestje met je ouders in de klas en dan weten ze niet eens wat de traktaties precies zijn….dat is wel jammer…Maar geen verschil tussen mensen die veel of weinig geld hebben, snap ik wel! Trakteren kan nog bij voetbal, bij het kinderfeestje…dat scheelt!

    Beantwoorden
  31. Bij de school waar ik werkte is ook sinds een jaar het traktatiebeleid verandert. Waar eerst getrakteerd werd en er regelmatig kinderen waren die om wat voor reden dan ook geen traktatie mee hadden, wordt de verjaardag nu gevierd met een hoed, ’taart versieren’, zingen, verjaardagskaart en vervolgens dobbelen voor een leuke activiteit. Een stuk gezonder ook!

    Het viel ons op dat vooral ouders moeite hebben met deze verandering. De kinderen worden enorm in het zonnetje gezet en vinden het hartstikke leuk. Als ouder is het ook maar net hoe je een en ander brengt richting je kind zonder je eigen gevoelens op hen te projecteren.

    Persoonlijk kan ik niet wachten totdat de school van mijn dochter ook overgaat op dit gezondere beleid. Op haar school wordt overigens ook gevraagd de uitnodigingen voor kinderfeestjes buiten de school uit te delen. En eerlijk, is dat nou zo’n grote moeite? Het scheelt de juf of meester veel verdrietige gezichtjes. Die kostbare tijd kunnen ze beter besteden aan andere dingen in de klas.

    Beantwoorden
  32. Bij ons mag niet meer getrakteerd worden….en uitnodigingen uitdelen mag ook niet, want inderdaad de mening van school is dat dit zielig is voor de kinderen die niet mogen komen….Laten we vooral de kinderen geen kind meer laten zijn en nu al de politiek van verschillen bij ze neerleggen en ze daarom dingen ontzeggen. want de wereld wordt steeds gekker en waar we dat voorheen bij de volwassenen lieten, leggen we dat nu al in de kleine onbezorgde kwetsbare kinderkoppies neer want jong geleerd is oud gedaan, Verschil mag er niet zijn.

    Beantwoorden
  33. Bij de basisschool waar ik 8 jaar geleden werkte hebben ze snoeppotten. werd vanuit de ouderraad geregeld. De jarige mag dan met 2 andere kinderen bij de conciërge 1 pot kiezen en dan uitdelen. De kinderen hebben dan de keus maar delen wel.ongeveer hetzelfde uit. Het was ook altijd heel leuk als de kinderen bij mij kwamen en ik dan ook nog even voor ze zong.

    Beantwoorden
  34. Bij mijn middelste op school wordt er sinds vorig jaar niet meer getrakteerd. De jarige mag een activiteit uitkiezen die ze met de hele klas gaan doen. Extra buiten spelen, vrije iPad tijd en nog een paar dingen.
    Maar mijn zoon zit op speciaal onderwijs, dus maar 12 kinderen in de klas. Hij vindt het zelf heel leuk om op deze manier verjaardagen te vieren.
    Als mijn jongste zoon met een traktatie thuis komt, zit hij wel eens te mopperen dat het niet eerlijk is. Maar hij leert er ook van, dat de regels niet overal hetzelfde zijn.
    En de snoepjes deelt mijn jongste meestal zonder problemen met de andere 2, die dus geen traktatie meer hebben (oudste zit op de middelbare).
    En ik vind het heerlijk dat ik weer een traktatie minder hoef voor te bereiden, haha.

    Beantwoorden
    • 🤣🤣
      ja..laten we op de positieve kanten ervan focussen !
      al dat ultrabewwrkte snoep of troost paraderen met een mandarijn ?
      Het leven is mooier als we het elke dag vieren ! vooral leuker met een glimlach !

      Beantwoorden
  35. bij onze school maken alle jarigen van die maand met elkaar op school een traktatie en die delen ze dan uit aan de rest van de klas. zo kunnen ze toch uitdelen, is er geen onderlinge strijd, is de traktatie redelijk gezond, hebben de ouders en geen omkijken naar en leren de kinderen ook nog skills in de keuken. Ik vind het een top idee!

    Beantwoorden
  36. Volgens mij maken de kinderen er een probleem van omdat de ouders er een probleem van maken. Ook zonder traktatie kunnen ze prima in het zonnetje gezet worden en kan het een feestelijke dag zijn. Maar niet als je als ouder gaat zeggen ‘dat ze tegenwoordig niets meer mogen’.

    Beantwoorden
    • kan het niet zo zijn dat ze er gewoon naar uitkijken? ik vond het vroeger zelf fantastisch, net als klassen rond gaan, langs de leerkrachten met een chocolaatje ofzo. kreeg je van aangenaam en sticker of plaatje. je mocht een vriendje of vriendinnetje meenemen. ik koos altijd Cemilla, een verlegen, lief, meisje dat er een beetje buiten viel. inmiddels is ik richting de zestig en dit staat me nog altijd bij als de dag van gisteren

      Beantwoorden
      • Waar gaan we heen met dit soort regels? Het is juist goed als de kinderen van jongs af aan leren begrijpen dat de wereld nu eenmaal niet eerlijk is en dat er altijd verschillen zullen blijven. Dat is toch de exacte afspiegeling van de hele maatschappij!

        Beantwoorden
  37. Onze tweeling zit op speciaal onderwijs en zeker 40% leeft onder bijstandsniveau op deze school. Er word elke dinsdag gezamenlijk geluncht op school en er is ontbijt en fruit op school elke dag weer voor ieder kind daar word geen onderscheid in gemaakt elke jarige viert een feestje met traktatie, zit het er financieel niet in dan zorgt school voor een zakje snoepjes om uit te delen! De kinderen leven helemaal op een feestje is echt iets speciaals voor iedere jarige op deze manier en zo kan het dus ook! Mijn meisjes kijken nu al uit naar hun verjaardag 3 oktober en wat word er getrakteerd? Mini tompoucejes!

    Beantwoorden
  38. Ik snap het ergens wel, voor de armere gezinnen is het een rib uit het lijf en ook niet iedere ouder is er blij mee als er overmatig gesnoept wordt. De gezonde traktaties halen er daar en tegen ook de lol wel vanaf.

    Er zijn ook andere manieren om het kind in het zonnetje te zetten op deze speciale dag. Daarbij kan er thuis op het kindrfeestje genoeg getrakteerd worden.

    Beantwoorden
  39. Op de school van mijn kind mag er ook niet uitgedeeld worden. Dus wie wat wil uitdelen doet dit einde dag net buiten het terrein. Kinderen moeten er toch langs. School is het er niet mee eens, maar ze kunnen er niets tegen doen

    Beantwoorden
  40. Het is heel jammer dat er steeds meer regels komen en er steeds minder mag. Het leven wordt inderdaad strakker en saaier. Zeer goed dat er gekeken wordt naar welvaartsverschillen, alleen denk ik dat deze in andere zaken veel pijnlijker duidelijk worden dan in de traktaties van jarige kinderen.

    Beantwoorden
  41. Veranderingen zijn soms lastig, maar wel goed.
    Op de school van mijn zoontje mogen traktatie nog wel, ook ongezonde.
    Van mij mogen ze het afschaffen.
    Het vieren kan prima zonder iets extra.
    Thuis maak ik een taart voor hem en de visite en daar zit al genoeg tijd in. (Samen met versiering ophangen etc.)
    Ik zit er aan te denken om dit jaar de optie te geven om een dagje uit te kiezen plaats van een cadeautje.
    Maar dat is vooral omdat hij weinig met speelgoed heeft en ik geef het alleen omdat dit zo verwacht wordt.
    Dus waarom doe ik dit? omdat het zo hoort? Natuurlijk wil ik dat mijn zoon later terug kijkt en mooie herinneringen heeft aan zijn verjaardagen, maar een mooie herinneringen maken kan op zoveel meer manieren dan traditioneel.

    Maar ik denk dus dat het juist goed is dat traktatie niet meer worden gedaan op scholen.
    Er zijn vele redenen waarom we dit beter kunnen afschaffen en je kan het nog steeds met de klas vieren, maar dan op een andere manier.
    Zou blij zijn als ze het afschaffen bij mijn zoontje.
    Over 6 maanden is hij pas jarig maar ik zit nu al te zoeken wat ik moet gaan doen…

    Beantwoorden
  42. als ik heel eerlijk mag zijn?
    Ik vind het een goeie beslissing van school.
    De kinderen gaan heus niet dood van geen traktaties meer hoor. Hoe wij als ouder(s) ermee omgaan is ook een belangrijke. Ik heb mij dochter heel correct en eerlijk uitgelegd waarom traktaties en uitnodigingen niet meer mogen op school en ze begrijpt het helemaal. Bij ons staan, mits onze toestemming, de contactgegevens van alle ouders in de agenda van ons kind. als we feestjes willen geven dienen we deze gegevens te gebruiken. stel je maar eens voor, vorig schooljaar kwam mijn dochter huilend naar me toe gelopen omdat ze geen uitnodiging gekregen had voor een verjaardagsfeestje. dat terwijl ze toe keek hoe anderen wel een uitnodiging kregen. Dus ik ben erg blij dat scholen deze beslissing steeds meer nemen.

    Beantwoorden
  43. Bij onze school hebben ze het een jaar of 10 geleden al afgeschaft. ik geloof dat we 1x getrakteerd hebben. Het is even wennen maar ook wel relaxed. Geen wedloop wie de leukste traktatie heeft, geen gezeur over wat dan gezond is en geen zorgen over allergie/dieet. De kinderen weten niet beter. Het zijn vooral de ouders die zich druk maken.

    Beantwoorden
  44. Mijn zoon zit inmiddels op de middelbare school. Maar op de lagere school mocht er getrakteerd worden. En als het binnen de perken bleef, deden ze ook niet moeilijk als er iets ongezonds bij zat. Nooit geen problemen gehad.
    Altijd een leuke traktatie geknutseld en aangevuld met ( on) gezonde snoeperij en.

    Beantwoorden
      • Ik denk dat het maar is hoe je het als ouder brengt. de teleurstelling die jij zelf als ouder voelt, projecteer je ook op jouw kind. probeer er een positieve draai aan te geven. het is niet perse dat de traktatie het feest compleet maakt. Thuis heb je ook nog taart en met het kinderfeestje ook. Ouders van nu hebben dit ook zelf veroorzaakt. Vroeger trakteerde ik een mini appelflapjes of iets anders kleins. Nu zijn er kinderen die hele snoepzakken, magnums of zelfs friet trakteren. Daarbij moeten ook nog allemaal cadeautjes die thuis drie dagen later de prullenbak ingaan….
        Bij mijn dochter mogen ze wel trakteren, maar moet het gezond en mogen er geen cadeautjes bij. dat was misschien ook nog een goede tussenweg geweest op de school van jouw dochter.

        Beantwoorden
  45. Zelfde geldt sinds dit schooljaar waar mijn 2 jongens op zitten. Voor de kids minder leuk… begrijp ik ook wel hoor. Maar als je eraan denkt waarom scholen zo een besluit nemen, dan heb ik daar heel veel begrip voor.
    Ten eerste: het helejaar door komen de kids met zakken vol snoep thuis ( niets anders) en dat ook nog als er meerdere kids op dezelfde dag gaan trakteren. zo kwam mijn jongste groep 3 thuis met 3 behoorlijke traktaties vol met snoep,snoep en alleen maar snoep. jaa dan ga ik mij afvragen of de scholen geen beleid hiervoor hebben.
    Gezonde traktatie zou de norm moeten zijn. dan zeg ik niet dat een snoepje niet mag. Maar het liep uit de hand.
    Bij de oudste (groep 6) kwam een ouder met een taart voor 50 personen. dan hoor ik de juffen al… jeetje weer al dat werk voor de juffen( die al nauwelijks tijd hebben door werkdruk) komt dit ook nogeens erbij.

    Ander punt: armoede onder bepaalde kids die dan in de klas meekrijgen dat andere ouders wel dure traktaties brengen naar school terwijl het niet nodig is. Dit zorgt ook weer voor ONnodige pestgedrag en ongelijKheid, bepaalde minderwaardigheids complexen die dan op spelen bij kinderen.
    Ik merk als moeder van 2, dat wij als mensen ook helemaal doordraaien met dit soort dingen. want het moet alltijd meer, groter, beter zijn dan van een ander.

    NEEJOH HOUDT HET LEKKER SIMPEL EN GEZOND. KOST DE JUFFEN OOK MINDER TIJD. WANT IN EEN KLAS WAAR DEZE TIJDEN BIJNA 40 KIDS ZITTEN HEBBEN DE JUFFEN HUN HANDEN AL VOL.

    Beantwoorden
    • Ben het helemaal met je eens.
      Ben zelf juf, die werkdruk maakt me echt niets uit, zo een traktatie kost me niet zo veel tijd, maar zo een taart is gewoon te overdreven, dat is geen traktatie voor op school meer.

      Beantwoorden
  46. Ik vind trakteren altijd leuk om te doen met mijn kinderen, gezond, zonder plastic en troep waar mens en natuur elders in de wereld voor lijden. Ik werk zelf al jaren op een peutergroep en zelfs daar wordt het trakteren steeds meer gedoe. Vanaf dit schooljaar wordt er op onze school niet meer getrakteerd en eerlijk gezegd, ik vind het ook prima. Het gaat om een viering en een traditie die je met elkaar maakt. Als die traditie iets veranderd (het kleine onderdeel dat trakteren heet) is dat even wennen en de nieuwe traditie zal moeten ontwikkelen. De traditie is bij ons aangepast en kinderen krijgen een complimenten kaart en er is een verjaardagsmenu waar de jarige iets speciaals voor zichzelf mag kiezen en iets voor de klas. De kinderen vinden het waanzinnig leuk, de kleuters hoor je er al helemaal niet over en en de midden en bovenbouw vinden het ook prima. Het is anders maar nog even zo leuk geven de kinderen aan. Zij moesten iets meer wennen omdat het anders is als voorheen, over een jaar weten ze al niet meer anders.

    Wij als ouders moeten vooral nog wennen aan dat de verjaardag anders gaan. En eerlijk, is het onze verjaardag en traktatie of is het kind jarig en is het fijn als het kind een bijzondere dag beleefd. Dat kan prima zonder traktatie en rommel cadeaus. Blij maak je kinderen met oprechte aandacht. En daarnaast al die milieu aspecten… Ik heb temu spul langs zien komen (niet CE gekeurd), kleurboekjes die te dun waren om in te kleuren, potloden die amper kleur afgaven, prulletjes die bijna direct stuk gingen met tranen als gevolg, boekjes zonder enige inhoud, en zo kan ik nog even door.

    Ik hou van omdenken en als we ons eigen gevoel nagaan en aanpakken, komt het ook heus wel goed met die kids. En de omdenker in dit geval: minder stress en gedoe in het maken en heel bezorgen van een traktatie op school. Ik weet niet hoe het bij andere ouders is, maar ik ben in een verjaardagsweek druk zat.

    Er zijn in de wereld en ook op school veel grotere dingen om ons druk en hard voor te maken. Kunnen we op een ander moment in het schooljaar extra helpen met een activiteit door de bespaarde traktatie tijd.

    Beantwoorden
    • Zo is het maar net. Ik ben het volledig met je eens.
      Verder moeten ouders zich ook bedenken dat de klassen best vol zitten er dus minimaal 1x per week getrakteerd wordt. Bij mijn nichtje op school moet je de traktatie inplannen zo druk is het. Dat betekende in dit geval dat er pas een week na haar verjaardag plaats was… Dat is toch ook geen verbetering. Gewoon geen traktatie maar wel aandacht voor de jarige. Veel verstandiger en minder stressvol

      Beantwoorden
  47. Sinds 2 jaar is de school van mijn kinderen gezond geworden en werd er ook om gezonde traktaties gevraagd. Veel ouders hielden zich er niet aan en lieten hun kinderen nog steeds snoep en chips uitdelen, incl de kinderen van 1 van de juffen zelf. Ik heb mijn kinderen wel gezonde traktaties laten uitdelen. Zelf gebakken popcorn, en vorig jaar iets met fruit. Mijn zoon werd 10 in groep 6 en deelde ijshoorntjes met fruit uit. hij kwam huilend thuis uit school omdat meerdere kinderen de traktatie weigerde. Echt serieus, hoe bizar is dat. Dus toen er begin dit schooljaar een brief van de directie kwam dat traktaties vanaf dit schooljaar zijn afgeschaft kan ik me daar wel in vinden. Hoe ze nu stil gaan staan bij verjaardagen wordt per klas afgesproken. Ben benieuwd.
    overigens vind ik uitnodigingen uitdelen op school sowieso een no-go. Die brengen gewoon bij de kinderen thuis.

    Beantwoorden
    • Grappig dat je popcorn als voorbeeld noemt. Op de school van mijn kinderen zijn 2 dagen aangewezen als koekdag – op die dagen mag er dus koek mee in plaats van groente of fruit. Toen ik eens een restant van de versgemaakte popcorn meegaf op een niet-koekdag (wij doen niet aan koek-dag, dus ik wist niet eens welke dagen dit waren), werd ik gemail dat popcorn écht niet oké was. Gepofte mais. Verboten!

      Beantwoorden
      • Wij poppen ook altijd zelf en vaak zonder extra smaak toe te voegrn. Vinden ze al heel lekker.
        Kant en klaar is echt heel ongezond, maar de eigen gepofte mag wel bij ons.

        Beantwoorden

Plaats een reactie