Mila: “We geven als gezin op dit gebied  een absurd bedrag uit”

| ,

Het klinkt misschien als een droom voor veel gezinnen, maar voor ons is het de realiteit

Iedere schoolvakantie pakken we onze koffers en vertrekken we naar een andere bestemming. Soms gaan we maar een weekje weg binnen Europa, en andere keren trekken we eropuit voor twee of drie weken naar de andere kant van de wereld. Het is een manier van leven die mijn man en ik al sinds de geboorte van onze oudste, Babs, hebben omarmd. Reizen zit in ons bloed. Voor ons is de wereld het klaslokaal van onze kinderen, en we hebben ervoor gekozen om hun educatie te verrijken door hen te laten zien wat er buiten de vier muren van de klas te ontdekken valt.

Dit klinkt waarschijnlijk als een enorm luxe leven, en dat is het ook wel

Maar het is niet zonder zijn uitdagingen en offers. Vier kinderen inpakken voor elke reis, zorgen dat we alles mee hebben, dat er geen belangrijke schoolspullen achterblijven, dat we altijd het juiste papierwerk bij ons hebben – het is een logistieke nachtmerrie op sommige dagen. Maar de beloning? Het gevoel van vrijheid, avontuur en de herinneringen die we samen maken, zijn onbetaalbaar.

Onze bestemmingen tot nu toe

We zijn al op zoveel plekken geweest dat ik soms moet terugkijken in oude fotoboeken om te herinneren waar we allemaal geweest zijn. Maar een paar plekken staan altijd scherp op mijn netvlies. De reizen naar verre oorden, zoals New York, Thailand en Mexico, blijven favoriet. De kinderen herinneren zich elke reis anders. Voor Rick, de jongste van 5, is de herinnering aan een reusachtige ijsco in New York nog steeds het allerbeste moment van zijn leven. Terwijl Babs, die inmiddels 12 is, nog vaak terugdenkt aan onze nachten in een strandhut in Thailand, met het geluid van de oceaan als enige achtergrondmuziek.

De eerste keer dat we naar New York gingen, was toen Rosie nog een baby was

Tim zat toen nog in de peuterfase en Rick bestond nog niet. We waren bang dat de drukte van de stad te veel zou zijn voor de kinderen, maar het tegendeel bleek waar. Ze vonden het fantastisch. We hebben een kinderwagen door Central Park geduwd, ijsjes gegeten op Times Square en foto’s gemaakt bij het Vrijheidsbeeld. De kinderen herinneren zich deze reis nu vaag, maar voor mijn man en mij was het het begin van onze traditie om elk jaar ver weg te gaan. Reizen werd onze manier om samen te ontsnappen aan het dagelijkse leven en echt tijd met elkaar door te brengen.

Daarna volgden de reizen naar Thailand, Mexico en Miami

Thailand was een avontuur. We reisden met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai en de kinderen waren dol op de olifantenreservaten. Tim, die toen zes was, zei dat hij later een “olifanten-dokter” wilde worden. Rosie, altijd de dromerige van het stel, raakte helemaal in de ban van de Boeddhistische tempels. Ze praat er nog steeds over, zelfs jaren later.

Mexico, ohhhh Mexico

De kleuren, de mensen, het eten! Het was een mix van cultuur, strand en avontuur. We verbleven aan de Riviera Maya, waar de kinderen dagenlang in het water speelden en zandkastelen bouwden. Voor ons als ouders was het heerlijk om te zien hoe zorgeloos ze waren. Natuurlijk waren er ook momenten van stress. Reizen met vier kinderen is niet altijd een vakantie voor de ouders. De kinderen waren soms boos, moe en geïrriteerd door het lange wachten op vliegvelden of het overslaan van maaltijden omdat we de timing niet helemaal hadden gepland.

Dan was er nog Miami

Dat was meer een citytrip dan een avontuur, maar de kinderen vonden het geweldig om naar het strand te gaan en de stad te ontdekken. Het was zonnig, het was warm en het was precies wat we nodig hadden. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik de rust en authenticiteit van onze eerdere reizen miste. Miami voelde te veel als een standaard strandvakantie, en dat is eigenlijk niets voor ons. Maar goed, de kinderen hebben genoten, dus dat telt.

De Europese reizen

Als we niet naar verre bestemmingen gaan, blijven we binnen Europa. Rome, Lissabon, Milaan en Parijs zijn slechts enkele van de steden die we de afgelopen jaren hebben bezocht. Rome was een groot succes bij de kinderen, vooral bij Tim, die een fascinatie heeft voor oude gladiatoren. Hij liep dagenlang rond met een plastic zwaard dat we in een toeristenwinkel hadden gekocht. Rosie genoot juist van de geschiedenis, vooral toen we het Colosseum bezochten. Babs was toen al wat ouder en vond het heerlijk om samen met mij kleine straatjes te ontdekken en koffie te drinken op gezellige terrassen.

Lissabon was ook een prachtige ervaring

We huurden een appartement in het centrum van de stad en gebruikten de tram als ons belangrijkste vervoermiddel. De kinderen waren onder de indruk van de steile straatjes en de pastelkleurige huizen. Het eten in Lissabon was een uitdaging voor hen – geen van mijn kinderen houdt van vis, en dat was een groot deel van het menu. Gelukkig vonden we genoeg alternatieven en werd het uiteindelijk een geslaagde vakantie.

Parijs was een ander verhaal

We gingen erheen met het idee om de kinderen de Eiffeltoren en het Louvre te laten zien, maar ze vonden het maar niets. Voor hen voelde Parijs gewoon te druk en te groot. Ze voelden zich verloren in de massa, en ik moet eerlijk zeggen dat ik hetzelfde voelde. We hadden ons zo verheugd op deze reis, maar het viel ons allemaal tegen. Het waren de kleine momenten – croissants eten bij een bakker of een wandeling maken langs de Seine – die het toch nog goedmaakten, maar voor de kinderen was het niet zo speciaal als we hadden gehoopt.

Wat kost zo’n jaar reizen eigenlijk?

Nu vraag je je misschien af: wat kost het nou om elk jaar zoveel te reizen met vier kinderen? Nou, ik kan je vertellen, het is niet goedkoop. We hebben wel het geluk dat we een goed inkomen hebben, en we kiezen er bewust voor om te investeren in deze ervaringen. Maar ik zal niet liegen, het is een behoorlijke uitgave.

Een snelle berekening van onze reizen vorig jaar

Voor de zomervakantie naar Thailand, inclusief vluchten, accommodatie, eten, excursies en andere kosten, waren we ongeveer € 10.000 kwijt. Dat is veel geld, maar het was het absoluut waard. Dan hadden we nog onze reis naar New York, die ongeveer € 8.000 kostte. En Miami? Daar kwamen we weg met € 7.000 voor twee weken.

Voor de Europese reizen gaven we minder uit, maar het stapelt zich op

Onze week in Rome kostte ons € 3.500, in Lissabon waren we ongeveer € 3.000 kwijt, en Parijs was zo’n € 2.500. Dat is al met al een behoorlijk bedrag. In totaal komt het neer op zo’n € 35.000 per jaar aan reizen. Natuurlijk zijn er manieren om dit goedkoper te doen, maar wij kiezen vaak voor comfort en gemak, zeker met vier kinderen.

Waarom we dit doen

Veel mensen vragen me waarom we dit doen. Waarom elk jaar weer die koffers pakken en vertrekken naar het onbekende, in plaats van gewoon thuis te blijven en van de rust te genieten? Het antwoord is simpel: dit is onze manier van leven. Mijn man en ik zijn beide opgegroeid in gezinnen waar reizen belangrijk was. Het is een manier om onze kinderen te laten zien dat de wereld groot is, dat er zoveel meer is dan hun school, hun vriendjes en hun veilige bubbel thuis.

We geloven echt dat deze ervaringen hen vormen

Ze zien nieuwe culturen, proeven ander eten en leren omgaan met situaties die buiten hun comfortzone liggen. Natuurlijk, er zijn momenten waarop het lastig is. Momenten waarop ik me afvraag of het niet makkelijker zou zijn om gewoon thuis te blijven, de was te doen en een rustige vakantie in eigen land te houden. Maar dan herinner ik me weer waarom we dit doen: voor de herinneringen, de avonturen en de lessen die onze kinderen hieruit halen.

En zo blijven we gaan. Elk jaar weer, elke vakantie een nieuwe bestemming. Waar we dit jaar heen gaan, weten we nog niet precies.

MILA

4 gedachten over “Mila: “We geven als gezin op dit gebied  een absurd bedrag uit””

  1. Dianne niet iets reopen waar je geen benul van hebt.
    De aarde word zeer weinig beinvloed door reizen.
    Door miljoenen toeristen kunnen mesen in Afrika en Azie overleven ,hier zijn geen uitkeringen en oudedagvoorzieningen iedereen is afhankelijk van inkomsten van buitenaf.
    Wat zeer slechte voor het milieu is zijn Biomassacentrales in Nederland waar tropische bosses voor worden gekapt,of windmolenparken op de Noordzee die het hele ecologische system in de Noordzee kapot maken met als gevolg binnen 10 jaar een dode Noordzee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie