Het Gezinsbudget van Sammy: “Als de kinderbijslag wordt gestort hebben we eindelijk geld om hier naartoe te gaan”

|

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn gezin bestaat uit 3 personen: ik ben alleenstaande moeder van 29 jaar en ik heb 2 dochters van 5 en 3 jaar. De vader is niet betrokken en draagt financieel ook niets bij. Hij heeft veel problemen, mentale problemen en kan hierdoor ook geen rol spelen in hun leven helaas. Financieel draagt hij ook niets bij.

Welk werk doe jij?

Ik werk 2 dagen per week als administratief medewerkster bij een bank.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ik verdien 1123 euro per maand. Ik krijg aan toeslagen: 410 euro huurtoeslag, 696 kindgebonden budget en 123 euro voor mijn zorgverzekering. Kinderbijslag is natuurlijk standaard en is 188 per maand. Mijn totale inkomsten zijn daarmee: 2540 per maand.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

Daar staat bar weinig op, 2236 euro heb ik net opgezocht. Aan de inrichting van ons huisje is best wat op gegaan.

Hebben je schulden?

Nee dat gelukkig niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Ik woon in een huurwoning die 679 kost (de huurtoeslag gaat hier nog vanaf). Dit is sociale huur en heeft 2 slaapkamers. Mijn meiden slapen bij elkaar en dat vinden ze ontzettend leuk. Als we meer slaapkamers zouden hebben, zouden ze denk ik nog steeds samen willen slapen. We wonen er nu 1,5 jaar. De wachtlijst voor sociale huur was enorm en ben heel blij met dit leukje plekje.

Gas/water/elektriciteit: 130 en gemeentelijke belastingen .

Boodschappen: We doen voor 600 euro boodschappen en ik struin hiervoor echt alle aanbiedingen af. Dit is inclusief producten als creme en shampoo.

Verzekeringen: Mijn zorgverzekering kost 166 per maand.

Auto: Ik heb een oude tweedehands auto. De wegenbelasting is 35 euro, ik tank maandelijks voor 125 euro. Jaarlijks komt hier wel zo’n 600 euro bij voor een grote beurt.

Internet/tv/telefoon: Ik heb een abonnement van 33 euro per maand en sim only voor 17 euro.

Abonnementen: Ik heb een abonnement op de Flair, dat is 8 euro per maand.

Sport: Ik schaam me bijna voor mijn antwoord maar ik sport nooit. Mijn oudste zit op zwemles en dat kost 52 euro per maand.

Kleding: Ik koop veel tweedehands, voor mijn meiden vaak pakketten in hun maat. Dan hou ik de dingen die ik leuk vind en de rest verkoop ik per stuk door via Vinted. Dat maakt hun kleding bijna gratis. Voor mezelf koop ik soms tweedehands, en een andere keer toch nieuw. Voor mijn werk moet ik er netjes uit zien, dat is net andere kleding dan die ik normaal draag.

Uitjes: We doen niet zoveel uitjes. Eens per jaar naar de dierentuin en soms naar een museum. Het Nijntje museum zijn we laatst geweest en vonden ze geweldig. Uitjes hoeven op deze leeftijd nog niet zoveel te kosten. We hebben wel de afspraak dat als de kinderbijslag er is we op diezelfde dag of het weekend uit eten gaan bij de McDonalds gaan. Dit is echt een feestje. Vaak gaat mijn moeder mee en betaal ik ook voor haar.

Vakantie: Via kortingsites boek ik eens per jaar een weekend weg in een huisje, dat kost dan zo’n 300 euro en komen er uitjes bij. Vaak zijn die aanbiedingen er niet voor de zomervakantie. Dan gaan we naar mijn moeder op de camping en afgelopen jaar ben ik voor het eerst met ze naar een camping geweest met onze eigen tent. Hierdoor konden we de kosten per nacht flink drukken. Dit was een hele leuke ervaring en gaan we vaker doen!

Sparen: Ik spaar geen vast bedrag, maar probeer maandelijks wat er over blijft te sparen zodat ik elke maand weer met een schone lei begin. Als ik het op mijn betaalrekening laat staan lonkt dat wel om extra uit te geven.

Goede doelen: Geen.

Kinderopvang: Mijn dochters gaan twee keer per week naar mijn moeder op de dagen dat ik werk. Ze woont dichtbij en dat is ontzettend fijn.

Overig: Ik ga eens per 6 weken naar de kapper om te laten kleuren en knippen, dit kost 75 euro. De oudste is laatst ook voor het eerst naar de kapper geweest, voorheen dit ik het zelf. Dit kostte 23 euro, echt een bizar bedrag voor een klein stukje laten knippen.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We doen leuke dingen maar houden het klein. Kleding koop ik veelal tweedehands. Ik ben benieuwd of ik dit vol kan houden als ze ouder worden, ik denk van niet.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Netjes.

Waarop kan je bezuinigen?

Ik vind het al een hele uitdaging om van 600 euro rond te komen voor boodschappen, dus daarop niet.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ik zou een keer naar een all inclusive willen bijvoorbeeld in Turkije. Maar dit is zo’n groot bedrag, ik ben dan bang dat er te weinig van genieten. Dat het zo’n bedrag niet waard is.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn zwarte leerlook jasje, op een of andere manier blijft dit in mode waardoor ik hem al jaren draag.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Onze bank was duur, ik wilde een nieuwe. Lekker fris! Dat was 900 euro. En de auto natuurlijk destijds.

Maakt geld gelukkig?

Ja, zeker. Ik weeg nu toch de hele tijd af wat ik wel en niet kan doen.

SAMMY

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

33 gedachten over “Het Gezinsbudget van Sammy: “Als de kinderbijslag wordt gestort hebben we eindelijk geld om hier naartoe te gaan””

  1. ik vindt het super knap hoe ze het doet.het valt niet mee twee kinderen alleen op te voeden .ze heeft nooit tijd voor haar zelf .laat ze dan lekker eens in de zes weken naar de kapper gaan .er zijn genoeg mensen die kunnen werken maar niet doen dus laat haar lekker.knap hoor en geniet lekker van je super mooie kinderen .van een oma .

    Beantwoorden
  2. Ik heb wel moeite met het gegeven dat zij twee dagen per week werkt. Ze is 29 jaar oud. Piepjong en haar inkomen bestaat voor 50% uit toeslag. Natuurlijk ken ik haar verder niet. Ik ken alleen m’n eigen situatie. Ik werk 4 dagen en m’n partner 5 dagen. Ons kind gaat 3 dagen naar de opvang. Dat kost een godsvermogen en de toeslag is minder dan de helft. M’n vriend heeft een hetzelfde soort inkomen en werk daar 40 uur voor. Voorop gesteld wil ik niet ruilen. Als je kinderen 18 zijn is er geen kindertoeslag meer en stelt je CV weinig voor met 2 dagen werken. Je bouwt ook geen pensioen op dus je blijft aan de onderkant hangen. Ik begrijp gewoon niet waarom je je als alleenstaande moeder zo kwetsbaar maakt op financieel vlak. En ik vind gewoon niet eerlijk tegenover hardwerkende mensen die het de eer te na is om op toeslagen te teren. Want dat is wel wat ik er van uiteindelijk van vind. Als je niks aan je handen mankeert, kan je gewoon je geld zelf verdienen. Dus ik hoop wel dat het systeem verandert.

    Beantwoorden
  3. oeff oeff, ik vind de reacties wel pittig. En dan net name die, die beginnen met ‘sukkel’.
    Persoonlijk schrik ik ook wel van de hoogte van het totaalinkomen. Goed dat dat eens duidelijk wordt, hoe ontzettend goed Nederland voor zijn mensen is. Dit in tegenstelling tot dat er altijd over gezeurd wordt.
    Hoe zou het eruit zien zonder alle toeslagen?

    €600 aan boodschappen per maand voor een vrouw en 2 jonge meiden, dat vind ik wel veel.

    Wij besteden minder dan €400 per maand met ons vieren (kinderen 18 en 14). Een sportief gezin waar veel en veelzijdig gegeten wordt.
    We hebben geen dure hobby’s zoals roken, drinken en huisdieren (wel sport).

    Ik ben wel een echte koopjesjager. Deze dame zou haar koopjesskills op boodschappengebied nog wel wat kunnen verbeteren.

    Beantwoorden
  4. Bah wat veel nare reacties. Ja ze krijgt toeslagen maar ze moet alles financieel alleen doen. En ja er zijn heel veel die meer werken en daardoor minder toeslagen krijgen of niks en dat is best een bittere pil, maar kan je niet wat positiever zijn voor iemand die het op een andere manier doet. Het is niet zo dat ze haar handje op houdt en niks doet.
    Dit is een moeder die werkt, kids heeft, haar huis op orde heeft, een moeder heeft die bij springt voor de opvang, inventief is met kleding kopen en af en wat leuks met de kinderen kan doen. Ik zie een mama met een stel leuke meiden die roeit met de riemen die ze heeft.

    Beantwoorden
  5. Zoals zoveel alleenstaande moeders blijft ze thuis zodat ze de toeslagen kan innen, kinderdagverblijven zoudem gratis moeten zijn zodat ze gewoon kan werken, het blijft krom dat iemand die werkt minder overhoudt. Toch zou ik niet willen ruilen, voelt meer als overleven dan leven

    Beantwoorden
    • Dit lijkt me een vrij slecht doorgerekende opmerking. Ben zelf ook alleenstaande moeder, en heb berekend dat in een dergelijke situatie opvang voor de kinderen de overheid veel meer geld kost dan wat het extra werken loont. Ook ‘gratis’ kinderopvang moet ergens van betaald. Genoeg werken om uit de bijstand te zijn (en als kids groter zijn uit te breiden), maakt dat je het minst teert op de zak van de overheid.

      Beantwoorden
  6. Dan heb je geen minderjarige kinderen thuis wonen…
    wat een negatieve reacties, jullie moesten je schamen! of een betere baan zoeken.

    respect voor deze meid!

    Beantwoorden
  7. Respect Sammy! Hoe volwassen en verstandig deze alleenstaande moeder met deze situatie omgaat. Je bent een voorbeeld voor alle vrouwen die het ook alleen moeten redden. Wens je nog veel mooie momenten samen met je dochters,een mama die echt nog om haar kinderen geeft.

    Beantwoorden
    • zeker. heel mooi hoe je alles doet. Financieel, kleding kopen, en verkopen vinted. je best een mooi maand inkomen, met je werk en toeslagen. Blijf het zo doen.

      Beantwoorden
  8. Petje af hoor, knap zoals je het doet. En vooral zonder kindalimentatie! En ernaast werken. Dat is heel knap. Geldt voor alle alleenstaande mensen. Met of zonder kinderen. Respect.

    Mensen die zeggen dat jij je moet schamen hebben ze niet op een rijtje. Hebben hulp nodig. Maar dat gun ik ze. (Eigenlijk kost dat de maatschappij ook onnodig geldt, maar goed daar betalen we ook voor in Nederland gezamenlijk voor dit soort mensen met beperkingen)

    Ga zo door meis! Je doet het goed.

    Beantwoorden
  9. Sammy zit in een situatie waar ze zelf niet om gevraagd heeft, maar doet er ogenschijnlijk alles aan om 2 kinderen goed op te voeden. Dat verdient niks anders dan respect. Het zou fijn zijn als mensen haar kunnen ondersteunen, zodat de kinderen wat vaker wat leuks kunnen doen. Het leven is al moeilijk zat.

    Beantwoorden
  10. Ik werk 29 uur(dit is bij mijn werkgever de max, )houd minder over, geen toeslagen .
    Als ik lees wat mensen aan toeslagen krijgen vind ik dat bizar.
    Zo krijg je mensen niet zo ver dat ze meer gaan werken.
    We moeten werken stimuleren en toeslagen afbouwen.

    Beantwoorden
  11. Knap hoe ze budgetteert. Schrik ook wel van de toeslagen en dat er niks staat over een toekomstige uitbreiding en zelf voor inkomen zorgen staat. Ik heb altijd fulltime gewerkt als alleenstaand ouder en sparen is echt niet aan de orde. Aan de andere kant maakt ze slim gebruik van de mogelijkheden en houdt ze niet haar hand op met een uitkering. You go girl! Zij heeft de toeslagen niet bedacht. Kunnen we haar niet kwalijk nemen.

    Beantwoorden
    • heb ook altijd gewerkt als alleenstaande mama.
      24 uur.
      denk wel dat deze mw, die het nu goed doet echt moet gaan denken als de meiden 18 jaar worden.
      Dan krijg je een heleboel niet meer en komen er juist meer kosten bij.
      dus mocht het haar lukken. toch maar gaan sparen.nu kan het nog.

      Beantwoorden
  12. waar moet zij zich voor schamen? ze is een alleenstaande moeder ( wat al mega hard werken is !!!) ze heeft daarnaast geen steun van de vader , dus ook geen moment voor haarzelf ,en ze werkt ook nog eens 2 dagen ernaast . Dus ze hoeft zich nergens voor te schamen , ze mag heel trots zijn . mensen moeten eens begrijpen dat moeder zijn al een fulltime baan is, dat gaat 24/7 door. en ja de overheid steunt mensen dmv toeslagen, hoef je haar niet op aan te gaan vallen. Ik heb respect voor jou Sammy , ga zo door.

    Beantwoorden
  13. Bijzonder, zou eigenlijk niet mogen kunnen! Schaam je diep. Kan niet zo zijn dat de bevolking voor dit soort mensen” werkt” om te onderhouden. Trieste zaak en nogmaals schaam je diep

    Beantwoorden
    • Waarom moet deze moeder zich schamen? Ik zie het jou nog niet doen , 2 dagen werken en 3 dagen de kinderen en het huishouden verzorgen. Wij mogen dankbaar zijn dat onze regering deze toeslagen in het leven heeft geroepen. Of moeten de alleenstaande ouders 5 dagen werken plus de kinderen en huishouden verzorgen? de kinderen naar voor en na schoolse opvang brengen? Zodat we allemaal van die “fatbike” kinderen krijgen. Ik vind dat jij je moet schamen om zo,n reactie neer te zetten.

      Beantwoorden
      • ik werk 5 dagen, maak 40 tot 44 uur per week.
        ik ben al 9 jaar alleen met mijn kinderen waar ik alleen voor zorg en ik doe daar dan ook nog het huishouden bij inderdaad.
        het kan dus wel…..🤷‍♀️

        Beantwoorden
        • dat is mooi en super dat het jou wel lukt om 40 – 44 uur per week te werken inclusief je kinderen en huishouden verzorgen en onderhouden! maar misschien heeft deze moeder wel andere redenen waarom het haar niet lukt om meer dan twee dagen per week te werken…..

          Beantwoorden
    • bah, wat een jaloerse reactie. menigeen zou helemaal niet werken, zij zorgt voor haar eigen inkomsten. twee kleine kinderen, die wil je ook nog wel eens zien. ik zie t jou nog niet doen.

      Beantwoorden
    • schaam jij je maar even diep voor je kortzichtige reactie!! deze vrouw is alleenstaand, doet alles alleen ook financieel, mag ze dan ook toeslagen krijgen, zodat ze nog enigszins fatsoenlijk rond kan komen.

      Beantwoorden
  14. Inderdaad bijzonder. Ik ben alleenstaand en krijg netto ook een stuk minder, zelfs als ik de reiskostenvergoeding er bij optel. Ook geen toeslagen uiteraard. Maar ik heb het zeker niet slecht en mis niets.

    Maar 16 uur werken is altijd beter dan niet.

    Beantwoorden
  15. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen die zo weinig werken zoveel inkomsten hebben door alle toeslagen. Ik werk fulltime en heb netto iets meer loon, maar geen toeslagen. Maar wel overal vol voor betalen, huur, zorgverzekering en noem maar op. Het is geen jaloezie, begrijp me goed. Ik kom net aan uit elke maand dus sparen is een utopie hier.

    Beantwoorden
    • exact mijn gedachten, 32 uur hier en geen toeslagen. minder overhoudend dan deze mevrouw per maand met al haar toeslagen en zonder iedere 6 weken naar de kapper te gaan… niet eens het geld voor.

      Beantwoorden
      • sukkel, ze heeft kinderen, is dus kostwinner, huishoudster en opvoedster tegelijk!!! Twee ouder huishoudens krijgen ook kindgebonden budget en kinderbijslag. Deze dame doet alles dubbel en voed alleen haar kinderen op, jullie hebben geen idee hoeveel energie ( werk) dat is….en wat kinderen kosten financieel terwijl ze niets inbrengen. Zij doet alles ALLEEN voor DRIE!!! Dus JA, DAAR HOORT EEN TOELAGE BIJ JA, die veel kleiner is dan het inkomen van een standaard gezin , terwijl we erg veel standaard en boven standaard gezinnen hebben in ons land die zittend of liggend hun inkomen aan kunnen vullen elke maand vanwege een oneerlijk systeem. Over ‘toelagen’ gesproken…

        Beantwoorden

Plaats een reactie