Sabrine: “Ik hoorde dat er door andere ouders onderling flink wordt gepraat over mijn dochter”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Feline heeft een grote passie ontwikkeld

Elke ochtend begint hetzelfde ritueel: Feline die opstaat, zich snel aankleedt en daarna direct naar de spiegel in de badkamer rent. Het eerste wat ze doet, is haar make-upbakje erbij pakken. De laatste tijd is het haar grootste passie. Ze is pas tien, maar make-up lijkt voor haar een hele nieuwe wereld die ze elke dag verder wil ontdekken. “Mama, mag ik vandaag een beetje foundation en mascara opdoen?” vraagt ze steevast, terwijl ze met een geconcentreerde blik naar haar eigen gezicht in de spiegel kijkt.

Ik weet niet meer of ik het nog wil toestaan

De eerste keer dat ze vroeg of ze make-up mocht dragen naar school, vond ik het nog wel schattig. Een beetje lipgloss, een beetje blush, het leek me onschuldig en ongevaarlijk. Maar inmiddels is het geen eenmalig verzoek meer. Elke dag wil ze iets nieuws proberen, elke dag een nieuwe look. En ik weet eigenlijk niet goed of ik het nog moet toestaan.

Ze heeft er echt gevoel voor

Feline kijkt dagelijks naar filmpjes van make-up tutorials en haalt daar ideeën vandaan voormerken en technieken. Ze doet regelmatig nieuwe aankopen van haar zakgeld. Ik moet toegeven, soms sta ik versteld van wat ze allemaal weet. Ze praat erover alsof ze er al jaren mee bezig is. Ze heeft verstand van kleurcombinaties, huidtinten en zelfs van contouren, iets waar ik zelf nog niet eens kennis van heb. Laatst heeft ze me zelfs laten zien hoe je concealer op een slimme manier kunt aanbrengen om er frisser uit te zien. Ik moest eerlijk toegeven dat ik het resultaat indrukwekkend vond. Eigenlijk heb ik al best wat van haar tips toegepast en vaak met succes. Ze heeft er echt feeling voor.

Er spoken veel vragen door mijn hoofd

Maar toch knaagt er iets aan me. Ze is pas tien. Moet ik haar elke dag met make-up naar school laten gaan? Ze geniet er duidelijk van, maar ik vraag me af of dit niet te vroeg is. Waarom wil ze zich zo graag opmaken? Is het puur plezier of zit er meer achter? En wat betekent het voor haar zelfbeeld? Ik wil niet dat ze het gevoel krijgt dat ze make-up moet dragen om mooi te zijn, dat ze zonder niet goed genoeg is. Dat zijn zorgen die onvermijdelijk in mijn hoofd rondspoken.

Ik wil haar ook niet beperken in haar ontwikkeling

Aan de andere kant wil ik haar vrijheid geven om zichzelf te ontdekken. Het is niet zo dat ze onzeker overkomt. Sterker nog, ze lijkt juist enorm zelfverzekerd als ze met make-up experimenteert. Ze wil gewoon creatief zijn en nieuwe dingen proberen. Voor haar is het een soort kunstvorm. Maar is school de juiste plek voor haar om dat uit te dragen?

Moeders praten erover

Wat ook meespeelt, is wat andere moeders ervan vinden. Als ik haar met make-up op het schoolplein afzet, zie ik de blikken soms al voordat ik de auto heb geparkeerd. Moeders die onderling fluisteren, alsof ik een vreselijke fout maak door het toe te staan. “Ze is nog maar tien,” zie ik ze denken. “Waarom laat je dat toe?” Laatst had ik een gesprekje met een moeder waarin make-up op deze leeftijd ter sprake kwam en zij duidelijk aangaf dat haar dochter dit zeker niet naar school op mag. Het zou makkelijk zijn om me daardoor te laten beïnvloeden en Feline gewoon te verbieden make-up te dragen naar school. Dat zou een einde maken aan het commentaar, de gefluister en de afkeurende blikken.

Ik doe wat ik goed vind voor mijn dochter

Maar eerlijk gezegd, wil ik mijn keuzes als moeder niet laten afhangen van wat anderen ervan vinden. Ik wil doen wat goed voelt voor mijn kind en voor mij, niet wat anderen denken dat juist is. Het is verleidelijk om je te laten leiden door de mening van anderen, zeker als die mening zo nadrukkelijk aanwezig is. Maar uiteindelijk gaat het om Feline en om haar ontwikkeling.

Wat zullen de consequenties zijn?

Wat ik wel moeilijk vind, is het inschatten van de mogelijke gevolgen. Wat als haar klasgenootjes iets gaan zeggen? Wat als ze haar gaan pesten omdat ze “te veel” make-up draagt? Ik wil haar beschermen tegen dat soort situaties. Maar tegelijk wil ik haar ook de ruimte geven om te ontdekken wie ze is en wat ze leuk vindt. Misschien is make-up nu haar grote passie en is ze het over een paar maanden weer vergeten. Of misschien blijft ze het geweldig vinden en groeit het uit tot een serieuze hobby. Wie weet?

Ik probeer het binnen bepaalde grenzen te houden

Voor nu probeer ik een middenweg te vinden. Ik wil haar niet compleet beperken in wat ze leuk vindt, maar ik leg wel grenzen. Ze mag niet alles in één keer opdoen, en op sommige dagen moet ze het simpeler houden. Het blijft een zoektocht, maar dat hoort er volgens mij bij als je moeder bent. Ik weet niet of ik de juiste keuzes maak, maar ik vertrouw erop dat als ik naar Feline luister en ook naar mijn eigen gevoel, we er samen wel uitkomen. Wat andere moeders ook denken.

SABRINE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

54 gedachten over “Sabrine: “Ik hoorde dat er door andere ouders onderling flink wordt gepraat over mijn dochter””

  1. zoals je zei mama niet uitbundig naar school na schooltijd lekker laten oefen maybe wordt ze later een mua. maar wel uitzoeken waar de m-up obsessie van dan komt.

    Beantwoorden
  2. Alleen al het feit dat een kind van 10 jaar zegt dat je er met een concealer frisser uitziet, vind ik bizar.
    Op die leeftijd was ik er überhaupt niet mee bezig of mijn huid er fris uitzag. Sowieso niet met het uiterlijk.
    Als ik een dochter van 10 jaar had mocht ze thuis rommelen, maar niet de deur uit.

    Beantwoorden
    • Sta haar ontwikkeling niet in de weg, maar zeg haar wel dat ze het niet te uitbundig moet doen, ik. zag dat je dat al vertelde. Als make-up nu al haar passie is zou er waarschijnlijk een fantastische visagiste in haar kunnen zitten en zou ze ver kunnen komen. Succes en nogmaals nie teveel beperken je kunt haar toekomst nu al kapot maken.

      Beantwoorden
  3. Toevallig las ik een artikel dat Dematologen zich zorgen maken over de huid van meisjes onder de 13. Jonge kinderen worden veel beïnvloed door influencers en nemen hun verhaal voor waar aan.
    Maar u bent haar moeder.

    Beantwoorden
  4. Hier nog een mama met een 10 jarige make up fan.. Wij hebben de afspraak in het weekend en oefenen na schooltijd geen probleem maar op de basisschool geen make up na school..
    ze zien tegenwoordig ook niks anders op internet en ja minder schermpje, maar de tijd die deze meiden erop zitten zitten ze ook alleen maar make up filmpjes te kijken, in iedergeval de mijne..
    Mij boeit make up voor geen meter,maar als ik haar zie denk ik my god van wie heb je het..
    het hoort hij deze tijd, dus lieve mama trek je in godsnaam niks van die anderen mama’s aan en volg je eigen gevoel en blijf praten met je dochter….
    succes

    Beantwoorden
    • Sta haar ontwikkeling niet in de weg, maar zeg haar wel dat ze het niet te uitbundig moet doen, ik. zag dat je dat al vertelde. Als make-up nu al haar passie is zou er waarschijnlijk een fantastische visagiste in haar kunnen zitten en zou ze ver kunnen komen. Succes en nogmaals nie teveel beperken je kunt haar toekomst nu al kapot maken.

      Beantwoorden
  5. Waar ik me zorgen om maak, is dat zij signalen uitzendt, die zij zelf nog niet begrijpt, omdat zij nog maar 10 is. Ze zal door die make up ouder geschat worden, misschien wel 14, 15 jaar. Daar lopen oudere jongens op en dat wil je niet voor je dochter. Zij begrijpt dat nog niet, dus moet jij haar beschermen. Zij overziet absoluut nog geen gevolgen.

    Beantwoorden
  6. Vergelijkbaar vind ik het als een kind van 10 verkleed als prinses of ridder, geschminkt of met een berenpak aan naar school wil. Omdat ze zich daar fijn in voelen. En je hun creatieve en eigenzinnige kijk op de wereld niet wilt beperken. Dat is allemaal hetzelfde vind ik. Enerzijds kun je denken, wat maakt het uit. Anderzijds is het ook goed om je af en toe aan te passen, het is niet gezond voor je huid en de kans dat je buiten de groep valt is aanwezig omdat met een geschminkt gezicht naar school gaan toch wat ongebruikelijk is op die leeftijd. Misschien je kinderen toch soms wat verbieden en meegeven dat verkleden en make-up best leuk is, maar niet voor op school.

    Beantwoorden
  7. Vaak lees ik deze rubriek, maar ik begin mij steeds meer de echtheid van verhalen af te vragen. Voor mij lijkt het er gewoonweg op dat er een artikel geschreven wordt om te kijken wat voor reacties erop komen en hoe mensen over de kwestie denken of hoe er discussies ontstaan doordat ieder een eigen mening heeft. En laten we wel wezen, een mening hebben altijd zeer veel mensen en zijn niet altijd even aardig naar of over elkaar. Geef mij maar een goed verhaal wat eerlijk is zonder meningen van anderen. Voor een verhaal pak ik wel een boek

    Beantwoorden
  8. Het eerste waar ik naar zou willen vragen is waarom zij zoveel (buitengewone) interesse heeft in make up ?
    Is er iets mis met hoe zij eruit ziet zonder make up ?
    Daarnaast kan het natuurlijk ook een passie, een hobby zijn en het enthousiasme van een vaardigheid en het uitproberen – dat begrijp ik.
    Maar het kan al snel veel verder gaan dan dat.
    Durft zij, als zij 12 is, nog wel de straat op zonder make up ? Of heeft zij dan inmiddels zo’n image opgebouwd dat zonder makeup schaamte en ongemak veroorzaakt voor hoe haar eigen gezicht is ?
    En waar stopt het ?
    Als zoveel make up ok is op deze leeftijd, dan is Botox toch ook ok als zij 13 is ?
    Ik denk dat het goed is je te realiseren dat dit soort body image toestanden erg ver kunnen gaan.

    Beantwoorden
  9. Wow, wat veel harde reacties hier! Volgens mij probeert deze moeder net zoals andere ouders het beste te doen.

    Misschien is een middenweg een idee? Veel make up dragen op zo’n jonge huid lijkt mij niet heel bevorderlijk. Maar als ze nou thuis kan experimenteren en daarvan mooie foto’s maakt. Dan kan ze het er later weer afhalen.
    Zelf ben ik er ook groot voorstander van dat kinderen of mensen in het algemeen gewoon lekker moeten kunnen zijn wie ze willen zijn!
    Maar hé, wat weet ik er allemaal van

    Groetjes van een Moeder die ook maar gewoon probeert het beste te doen.

    Beantwoorden
  10. Mijn dochters mogen geen make-up op de basisschool om twee redenen. Make-up en crèmes zijn slecht voor de kinderhuid en dermatologen slaan al alarm om de toenemende huidproblemen onder kinderen hierdoor. Allergieën, acne, etc.

    Veel belangrijker vind ik echter het kijken van die make-up tutorials. Heb je wel eens met je dochter meegekeken? Wat er nu rondgaat op YouTube en TikTok zijn vooral prachtige meiden met een dikke laag filters (dus al een soort van gephotoshopt en al) die hun gezichten corrigeren. Zo creëer je een smallere neus, met deze lipgloss lijken je lippen voller, met deze contour werk je je onderkin weg, hiermee accentueer je je jukbeenderen want anders lijkt je gezicht net een volle maan, een beetje concealer hier want niemand wil je pukkels zien, wenkbrauwen in de gel anders ben je net een holbewoner, oogschaduw en eyeliner anders zijn je ogen zo klein en ook gelijk een stappenplan van 10 crèmes, want we willen Korean Glass Skin, anders heb je geen goede basis voor al je make-up…

    Wil je dat je dochter hier de hele dag aan blootgesteld wordt? Dit is het perfecte gezicht en zo creëer je hem, dat is in feite wat ze de hele tijd ziet en probeert na te doen.

    Ik werk op een middelbare school en je wil niet weten hoe onzeker ze zijn. ‘Mevrouw, bestond er maar een real life filter, dan was ik niet zo lelijk’.
    Laten we onze kinderen zo lang mogelijk weg houden van deze ellende.

    Niks ten nadele van jou, want ik snap dat het leuk en onschuldig lijkt, maar ik zie hele dagen wat een invloed deze filmpjes op pubermeiden hebben. Het is leuk dat je dochter hier plezier aan beleeft en ook nog eens goed in is, maar haar leven en hobby’s moeten niet om haar uiterlijk gaan draaien (vind ik).

    Beantwoorden
    • jullie doen net of ze een zware opmaakpop is. . en als een kind van 10 .meisjes lopen geestelijk ook 3 jaar vooruit op een jongen. dit wil. .mijn kleindochter van 10 deed het ook. nu is ze vijftien. maar tis eerder minder dan meer geworden. tis gewoon een fase waarin ze zitten. Waarom zou zij anders zijn alls haar klasgenootjes. weet ook dat meisjes van 10 buiten zijn. dat ze tegen een aander meisje zeggen. doe maaar wat op. klein beetje dan. .ze deed het. doen ze niet thuis doen ze well bij vriendinnen. .en de moeders die hardste schreeuwen zullen zelf ook gedaan hebben. in die leeftyd. zou haar niets ontnemen wat make up blijft. .tenzij ze pikzwarte ogen heeft. zij moet zich lekker voelen. .de andere kinderen kunnen haar gaan pesten.maar is meer jaloezie. .Ben oma van 11q kleinkinderen. allemaal zijn ze anders. en samen kom je er wel uit. en laat haar doen. op de manier wat voor haar goed voelt. en tegenwoordig heb. Jr heel veel tubetjess wat je huid niet schaadt. ???

      Beantwoorden
  11. Gewoon lekker laten experimenteren, ik kan mij herinneren dat ik in groep 7 zat en ook erg nieuwsgierig was naar make up en het ook mocht dragen en ik was niet de enige op school. Mijn moeder vond het maar niks maar heeft het me nooit verboden.

    Ik heb geen vertekend zelfbeeld ontwikkeld.
    Ik heb een gezonde huid en ook altijd gehad.
    ik draag nu nog amper make up.

    Mijn dochter van 3 vindt make up ook helemaal geweldig, een lipglossje of nagellak. Beetje crème of een blush.
    Ik had vroegen de wereld aan Barbies…. dus dat is het probleem ook niet geweest 😅

    wat anderen ook zeggen…. als dit de passie is van je kind, lekker laten gaan. Jij bent haar moeder en als jij denkt dat dit prima is, dan is dit gewoon prima. je moet doen wat goed voelt.

    Beantwoorden
  12. wat vind de school er überhaupt van.
    natuurlijk moet je je kind niet beperken maar misschien vind je het stiekem zelf ook leuk dat ze zo voor loopt op andere meisjes.

    Beantwoorden
  13. nou ik vindt 10 jaar erg jong hoor ik zelf zou dit niet goed vinden mijn moeder had de leeftijd op 16 jaar gezet maar in huis mocht het wel en soms als we naar een verjaardag gingen. En dat heeft niets te maken met wat andere ouders er van vinden het is trouwens ook nog super slecht voor haar huid ze moet gewoon kind zijn en geen Barbiepoppen leg het haar maar goed uit dit nog niet voor haar is

    Beantwoorden
  14. zelf zou ik dit niet tijdens schooltijd toelaten. ook omdat andere meisjes in de klas zich hierdoor erg onzeker kunnen voelen.
    maar ook omdat een kinderhuid nog volop in ontwikkeling is, is alles wat je er op smeert niet goed voor de huid. zelfs dagcrème is nog niet goed voor een kinderhuid.
    het is wel leuk dat ze een passie heeft. doe het bijv na schooltijd, dan zit het er ook niet al te lang op.
    en oh ja; sommige moeders hebben altijd een mening, dus trek je daar niet al te veel van aan.

    Beantwoorden
  15. ik zou zeggen het is je eigen leven en dat van je dochter zij heeft een hobby make up en als zij dat wil moet je dat gewoon toelaten het is messchien in anders mans ogen te vroeg maar ze is tien en ieder ander heeft een hobby toch ik zou het niet verbieden en op school kun je daar wat mee om zo met andere kinderen les van te maken en wat vinden jullie van make up opdoen en zouden jullie dat ook doen ik denk dat er in de klas 40 procent leuk zal vinden dus ik zal zeggen laat haar en wat andere zeggen nier naar luisteren het is haar leven al is ze tien jaar hiermee kijk ze al vooruit naar een mooie beroep voor later en je hebt tegen woordig ook van die opmaak poppen messchien idee voor je dochter tenslotte wij zijn ook jong geweest.succes

    Beantwoorden
  16. Als ze het zo leuk vindt en als een passie heeft, kan ze niet oefenen na schooltijd en in het weekend? Ik lees ook dat u het interessant vindt, mogelijk dat jullie hier ook samen momentjes kunnen creëren.
    Make-up naar de basisschool lijkt me niet goed voor de huid én niet goed voor het zelfbeeld. Hoezeer het ook een hobby is, ze leert nu al met een soort masker naar school te gaan.
    Persoonlijk zou ik haar deze hobby dus zeker niet ontnemen, maar wel loskoppelen van school.

    Beantwoorden
    • hier ben ik het 100 procent mee eens. leer haar dat make up voor de extra fancy momenten is. leer haar dat ze heeft het niet nodig om mooite zijn maar dat het een hele leuke manier is om wat extra’s voor jezelf te doen, dat make up op haar leeftijd nog niet op school hoort maar dat ze thuis heerlijk mag experimenteren . misschien dat dan het plezier belangrijker word dan het resultaat.

      Beantwoorden
  17. Laat ze maar praten! Het is jouw dochter! Als zij dat leuk vindt en jij houdt haar in de gaten, dan is er toch niks aan de hand.. Waarschijnlijk wordt ze later een hele goede visagiste❤️

    Beantwoorden
  18. M’n dochter van 3 wil het al. Ik merk hoe knapper.en vrouwelijker ze.zijn hoe jonger het begint. Als er geen sociale druk was zie ik geen probleem maar die is er dus wel. Daar moet je soms niet en soms wel aan toegeven. Wat doen andere meisjes in haar klas..

    Beantwoorden
  19. Het enige dat eigenlijk echt belangrijk is is dat je haar hierdoorheen steunt zonder haar passie, vuur en interesse te doven of haar het gevoel te geven dat haar interesse’s niet ‘horen’ of onacceptabel zijn. Verder is er geen zwart wit juist antwoord, vandaar het interne conflict.

    Het is prachtig dat je dochter zo ondernemend en nieuwsgierig is, dat ze haar interesses opvolgt en overduidelijk veel informatie vasthoudt en het ook nog eens kan toepassen op zo een manier met zo een goede resultaten, getuigd van een slimme meid die precies toch wel goed in haar vel zit en in contact staat met zichzelf. Omdat we een schilderij aan onze muur hangen wil niet zeggen dat we ons huis niet voldoende waarderen of liefhebben. Wij mensen dossen ook graag dingen extra uit waar we al veel van houden. Haar make up lijkt uit omschrijving meer een passie dan dat ze zichzelf probeert te verbergen achter een laag make up. Het is net precies een vorm van zelf expressie voor haar.

    Maar er zijn zoveel argumenten, van de invloed op haar huid, haar plaats in de sociale dynamiek, en allemaal ook dingen van invloed op haar ontwikkeling en je zou voor minder niet goed weten wat te doen.

    Durf gerust te experimenteren, de eerste poging tot balans hoeft niet de juiste te zijn. Maar als ik het zo lees zet je een dame op de wereld met passie, vuur en een wil om te leren en groeien, dingen te proberen en te experimenteren. Niet iedereen heeft een kind met dat soort drive, dus niet iedereen zal begrijpen hoe jou situatie in elkaar zit. Maar het is duidelijk aan het resultaat dat je toch veel dingen juist doet.

    Roei zo hard als je kan, met de riemen die je hebt!

    Beantwoorden
  20. ik denk dat als je twijfels al hebt je daar naar moet luisteren. Een soort van compromis door het bijvoorbeeld alleen in het weekend toe te staan lijkt me dan een goede tussenweg. Ze heeft nog zo’n jonge huid, die make-up is echt niet goed.

    Beantwoorden
  21. Ik denk dat je laten beïnvloeden door andere mama’s inderdaad niet aan de orde hoeft/moet zijn. Maar je hebt zelf ook al twijfels en die zijn er niet voor niks. dit wordt versterkt door de afkeur van andere moeders. En de vraag is dan waar die afkeur vandaan komt. Make-up is in onze maatschappij iets voor volwassen vrouwen, of misschien tieners dan? Maar niet voor kinderen. Make-up (tenzij je het hebt over de kinder-prinsessendoosjes) is in onze cultuur een teken van volwassen worden, een coming -of-age onderdeel. Het markeert iets, en het straalt iets uit, of we ons daar nou bewust van zijn of niet. Net als een piercing weer iets markeert of het gebruik van sieraden, haarverf, een tattoo etc. Jouw meisje is pas 10 en de vraag is dan wat je bij haar vindt passen qua uitstraling, symboliek, gedrag. Mijn idee is dat ze veel te jong is hiervoor. Sta het toe in de weekenden en vakanties? Maar sla de schooldagen even over en vertel haar dat ze mooi en perfect genoeg is zonder. Dat experimenteren met make-up kan later ook nog..Want ja, het is zeker leuk!

    Beantwoorden
  22. Grappig dat een beetje verf toch zoveel reactie bij mensen op roept.
    Soms voelt het ook een beetje alsof het feminisme ook wat doorslaat en je als meisje niet bezig mag zijn met typisch meisjesachtige dingen.
    Meisjes spelen toch ook nog steeds met sminkpoppen.
    Zolang het geen obsessie wordt en ze ook andere interesses heeft zou ik het denk ik toestaan.
    Naar school lijkt me voor nu lipgloss wel genoeg.

    Beantwoorden
  23. Lastig… Ik zou denk ik een aantal make-uploze schooldagen instellen. Vooral om haar zelfbeeld niet afhankelijk te maken van make up. En het er vaak over hebben… over het gevoel om het als een soort masker te kunnen dragen om iets te verbergen. Dat in de gaten houden. En verder gewoon vieren dat dit blijkbaar echt haar ding is en goede rolmodellen erbij zoeken, die haar ook een verstandige mindset erbij over kunnen dragen.

    Beantwoorden
  24. Dochter deed dit al in groep 3. Niet dagelijks, maar wel regelmatig. Ze kon het ook keurig. Ze kan prima zonder en ik maak me dan ook geen zorgen over haar zelfbeeld. Wat maakt het nu uit wat anderen ervan vinden?

    Beantwoorden
    • helaas kan ik het artikel niet lezen. Maar ergens krijg ik het gevoel dat het goed is dat mijn dochter nog langer niet geïnteresseerd is in dat soort dingen en zelfs voor onder de douche nog steeds douchegel gebruikt waar geen parfum etc inzit.

      Beantwoorden

Plaats een reactie