Evelien: “Ik krijg veel commentaar over hoe wij de vakantie voor onze kinderen invullen”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Reizen is onze grote hobby

Reizen met onze dochters is een van de dingen die mijn man Thomas en ik het liefst doen. We hebben twee meiden van zes en vier jaar, en samen proberen we zoveel mogelijk van de wereld te zien. Elke zomer maken we een lange, verre reis, en ook in de meivakantie trekken we er vaak op uit naar een verre bestemming. Soms lukt het zelfs om tijdens de kerstvakantie weg te gaan. Daarnaast maken we regelmatig stedentrips, om ook dichtbij huis nieuwe plekken te ontdekken.

We willen het echte lokale leven ervaren

Ons motto is altijd: basic, maar bijzonder. We slapen meestal eenvoudig, maar wel altijd met ons vieren op één kamer. Zo hebben we bijvoorbeeld een paar nachten doorgebracht in een hutje zonder elektriciteit en stromend water in Cambodja, en zijn we in Colombia te gast geweest bij een familie in een homestay, waar we een week lang samen met hen aan tafel schoven voor het avondeten. Voor ons zijn dit de momenten waarop we echt de manier van leven in een ander land kunnen ervaren. Het is het soort reiservaring dat ons inspireert en ons dichter bij elkaar brengt.

We gaan voor ervaringen ver weg van het massatoerisme

We houden van plekken die moeilijk te bereiken zijn, waar we ver van het massatoerisme kunnen zijn en helemaal worden ondergedompeld in het dagelijkse leven van het land. Geen resorts met glijbanen of kidsclubs, geen luxe restaurants, maar lange reisdagen, veel verplaatsingen, soms een zwembad als we geluk hebben, en vooral: onvergetelijke avonturen. Onze meiden lijken dit ritme inmiddels ook gewend te zijn. Ze vragen niet om pretparken of animatieteams, maar praten vol enthousiasme over de tempels die we bezochten, de dieren die we tegenkwamen, en de vrienden die ze hebben gemaakt zonder dezelfde taal te spreken.

Onze familie heeft andere ideeën over hoe op vakantie met kinderen

Toch merk ik dat ik steeds meer commentaar krijg vanuit onze omgeving. Eerst waren het vooral onze ouders, schoonouders en ook mijn zus. Ze vonden het onbegrijpelijk dat we onze kinderen ‘aan dit soort reizen blootstellen’. “Jullie gaan naar zulke afgelegen plekken, is dat niet gevaarlijk met zulke jonge kinderen?” vroegen ze vaak. “Waarom naar een malariagebied gaan en je kind daarvoor zelfs medicatie geven?” En: “Moeten jullie niet gewoon lekker op vakantie naar een resort waar de kinderen kunnen zwemmen en spelen?”

Ook ouders van vriendjes en vriendinnetjes keuren onze reizen af

In het begin legde ik het vaak uit, geduldig en met enthousiasme. Ik vertelde hoe de meisjes genieten van de avonturen, hoe flexibel ze zijn en hoeveel ze leren van andere culturen. Maar nu de meiden ouder worden en hun eigen netwerk krijgen, hoor ik steeds vaker vergelijkbare opmerkingen van andere ouders. “Ach, die arme kinderen, ze kunnen niet echt kind zijn op vakantie,” zeggen ze dan. “Vakantie moet toch draaien om zwemmen, spelen en nieuwe vriendjes maken?”

Maar wat is vakantie voor een kind?

Elke keer dat ik dit hoor, vraag ik me af wat ‘echt kind zijn’ eigenlijk betekent. Voor ons is het heel waardevol om onze kinderen te laten zien dat de wereld groter is dan de straat en direct omgeving waar ze wonen. Ik zie hen genieten van simpele dingen: spelen met stenen in een afgelegen dorp in Laos, het helpen plukken van fruit op een familieboerderij in Italië, verstoppertje spelen met kinderen in Botswana omdat er geen fysiek speelgoed is en urenlang kijken naar apen in een wildpark in Costa Rica. Dit is voor hen net zo’n groot avontuur als een dagje naar een waterpark, misschien zelfs groter. En ja, ze maken geen nieuwe vriendjes in een kinderclub, maar ze leren wel vriendjes maken in situaties waarin ze de taal niet spreken en toch op een andere manier verbondenheid voelen.

Het is mooi om te zien hoe onbevangen kinderen zijn

Wat me raakt, is dat er soms wordt gesuggereerd dat onze kinderen iets missen. Alsof zwemmen in een zwembad of het maken van nieuwe vriendjes in de kidsclub de enige manier is om vakantie te beleven. Natuurlijk, onze dochters zwemmen ook graag. Maar dan wel in een rivier of een afgelegen strand dat we op onze reizen tegenkomen. En vriendjes maken? Dat gebeurt ook, maar op plekken waar je elkaar niet altijd verstaat, waar een glimlach of een eenvoudig spelletje met een gevonden stok of bal genoeg is om contact te maken. Het is mooi om te zien hoe onbevangen kinderen zijn, hoe ze over grenzen heen stappen zonder dat er woorden nodig zijn.

Ik wil mijn kinderen ervaringen geven buiten onze comfortzone

Ik wil mijn kinderen laten zien dat er zoveel meer is dan alleen het vertrouwde. Dat je kunt genieten van dingen die anders zijn, dat je flexibel moet zijn, en dat niet alles altijd comfortabel hoeft te zijn. Onze reizen gaan niet over luxe en gemak, maar over ervaringen die hen vormen als mens. Ik wil dat ze opgroeien met een breed perspectief, met nieuwsgierigheid naar de wereld en respect voor andere manieren van leven.

Ik snap dat iedereen zijn reisvoorkeuren heeft

Natuurlijk begrijp waar de opmerkingen van anderen vandaan komen. Reizen zoals wij dat doen is niet voor iedereen. Het is vermoeiend, het vraagt om aanpassingsvermogen, en soms ook om geduld. Maar elke keer als ik onze dochters hoor praten over de landen waar we zijn geweest, voel ik dat we iets goeds doen. Ze leren dat de wereld complex is, maar ook prachtig. Dat er geen ‘één manier’ is om te leven of om gelukkig te zijn.

Deze manier werkt voor ons

Ik wil ook niet zeggen dat de manier waarop wij reizen de enige juiste is. Voor ons werkt het, omdat we het belangrijk vinden om onze dochters kennis te laten maken met andere culturen, levenswijzen en perspectieven. Ze leren dat de wereld divers is, dat er niet één waarheid is en dat het avontuur juist begint wanneer je uit je comfortzone stapt.

Onze manier van reizen verrijkt de ontwikkeling van onze kinderen

Dus nee, ik denk niet dat het zielig is dat ze niet elke vakantie doorbrengen in een resort of met nieuwe vriendjes in een kidsclub. Sterker nog, ik denk dat dit hen verrijkt op een manier die moeilijk in woorden te vangen is. En zolang ze blijven genieten van de avonturen, blijven wij onze backpacks pakken en de wereld verder ontdekken.

EVELIEN

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

59 gedachten over “Evelien: “Ik krijg veel commentaar over hoe wij de vakantie voor onze kinderen invullen””

  1. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze in een resort met zwembad en all onclusive het minder leuk vinden. ik ben met mij zoontje ultra all inclusive water park en 7 mega grote zwembaden op vakantie geweest hij heeft 1 x 10 min gezwommen en dat was het. ik ben ook met mijn zoontje naar een land geweest daar gingen we allemaal activiteiten doen er op uit het land ontdekken en leren kennen en hij heeft alleen maar gelachen en wilde elke dag weer dit vond hij fantastisch! Ik zelf wil ook graag meer van het land of de plaats zien als ik ergens heen ga en hij is dus liever ook de hele dag weg en op pad. dus dat je kinderen iets missen zeker niet. ik vind juist dat die kinderen die dit niet leren iets missen die houden vaak zo discriminerende houding.

    Beantwoorden
  2. goh wat een gezellig samenzijn van egocentrische narcisten en klimaat ontkennende wappies.
    Succes met in de toekomst uitleggen aan jullie kinderen en kleinkinderen waar het toch allemaal mis is gegaan en waarom jullie niks gedaan hebben om het te voorkomen, ik ga op zoek naar een site met meer realistische mensen die wel belang hechten aan anderen dan zichzelf.

    Beantwoorden
  3. De beste ouders zijn gelukkige ouders. Dit is jullie leefstijl. Kinderen komen niets te kort, integendeel. Als je last hebt van de meningen van anderen, zoek dan aansluiting en erkenning bij gelijkgestemden, dan voel je je sterker. Wat je ook doet.. Er zijn altijd mensen die het met je eens zijn, niet met je eens zijn of wie het geen bal kan schelen.

    Beantwoorden
    • Ik denk dat je vooral moet kijken naar waar je kinderen behoefte aan hebben. Zijn het kinderen dat enorm leergierig is en meer van de wereld wil zien, dan kun je inderdaad de waterparken links laten liggen. Al is dat voor een keertje/dagje ook best leuk! 😉 Het hoeft niet of/of, het kan ook prima afwisselen. Dat dit gezin ervoor kiest om alleen die basic wereldreizen te maken, prima! Maar dat is niet voor elk gezin weggelegd. Wij hebben inmiddels ook een paar vakanties in het buitenland vertoefd, met ook wat culturele uitstapjes, maar ik vraag me af in hoeverre dat is blijven hangen als de kinderen over een tijd bijna volwassen zijn.

      Beantwoorden
  4. Super leuk dat jullie zulke reizen met jullienknderen doen. Wat zijn deze bevoorrecht!
    Het enige waar ik aan dacht was: ze zullen vast geen klimaatdrammers zijn met dit vlieggedrag…
    Geniet van jullie mooie tripjes ! De rest is gewoon jaloers.

    Beantwoorden
  5. hier twee 18 jarige en een 10 jarige en altijd met fiets of lichtgewicht kampeeruitrusting op pas geweest, afgelopen jaar de coast to coast gelopen met ern vriend van een van de oudste mee.

    heel veel vraagtekens van anderen. maar ook een heel gelukkig gezin. geld voor allemaal en ook voor de diverse vrienden en vriendinnen die meegeweest zijn.

    je moet je niet druk maken om de omgeving, wat voor jou werkt is helemaal goed

    Beantwoorden
  6. Als kind reisde ik met mijn ouders en zusjes ook vaak naar verre streken. Altijd rondreizen, nooit op één plek en dat een week of 5 in de zomer. Toen nog met caravan en auto. En wat was dat avontuurlijk en leuk.
    Heb hier mijn hele leven veel aan gehad en denk er heel vaak aan terug.
    Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze ons al zo vroeg meenamen. Het was fantastisch!

    Beantwoorden
    • leef en laten leven. als iedereen naar zichzelf zou kijken en gewoon focust op waar die goed in is en beter in wil zijn ipv wat anderen niet goed doen in hun ogen zou de wereld weer stukje mooier worden.

      geniet lekker van jullie vakanties op jullie manier. jullie kids zullen zo openminded en nieuwsgierige mensjes worden die des te meer waarderen wat ze hebben.

      feitje wist je dat nieuwsgierigheid dopamine aanmaakt dus nieuwsgierige mensjes feitelijk vaak gelukkiger zijn 😉

      Beantwoorden
  7. ik ben zo een ouder en reis vak met mijn gezin en ik vind het geweldig om [2]de kids een breede wereld kennis te geven.ik heb me leven zo geregeld dat ik bijna aan niets vast zit als ik moet reizen en dat voelt als een stukje vrijheid.voor mij familie werkt dit .maar ik heb ook gemerkt dat sommige het kan bewonderen en anderen weer niet! en daarvoor ga ik me niet minder voelen wat ik wel doe is niet overal lopen te vertellen dat hun zich minder voelen.maar buiten dat we gaan niet stoppen alllee door wat anderen ervan vinden we doen niets verkeerd.volgende jaar staatzuid kap en china.op de planing ik ben niet rijk maar vind het mooi om zulke mooie herrineringen te maken met mijn kids waar we zoal een beetje zijn geweest.curaçao,bonaire,sint maarten,norwegen,denemarken,zweden,frankrijk,argentina,uruguay,puerto rico,ireland,nort ireland,
    engeland,schotland,belgie,duitsland,.een ieder die het zich kan permiteren ik zou zeggen doen.

    Beantwoorden
  8. mooi en waardevol.
    helaas niet voor iedereen mogelijk .En kinderen ervaren dit soort reizen als kind, dus open en enthousiast naar wat ik hoor.
    Dus laat volwassenen praten, zij berederen vanuit hun volwassen gedachtegang

    zodra ze met flinke tegenzin zouden gaan is het vroeg genoeg om een andere manier van reizen te gaan bedenken.
    maar dan heb je ze wel echt iets meegegeven.

    geniet van de bijzondere momenten samen met je gezin

    Beantwoorden
  9. Avontuurlijke reizen zijn vaak te intens voor jonge kinderen, die juist rust en regelmaat nodig hebben. Afgelegen gebieden kunnen gezondheidsrisico’s opleveren, zoals malaria, wat onnodige gevaren met zich meebrengt. Zonder faciliteiten als zwembaden en speelplaatsen krijgen kinderen weinig ruimte om zorgeloos te spelen en ontspannen. Daarnaast missen ze de kans om met leeftijdsgenoten om te gaan, wat belangrijk is voor hun sociale ontwikkeling. Hierdoor kunnen ze minder goed genieten en niet echt “kind” zijn op vakantie.

    Beantwoorden
    • Is het antwoord over rust en structuur serieus? Hoezo kun je dat alleen maar krijgen op een vakantie met een zwembad?! Je brengt dat als ouder juist zelf. Mijn ervaring is dat kinderen die alleen maar rust en structuur gehad hebben, zich heel moeilijk aan kunnen passen, van slag zijn als er eens iets anders gaat. Mijn kinderen kunnen gewoon mee naar een avondje met vrienden, kunnen lekker in de avond mee naar t theater, raken niet vaan slag bij een lange dag aan zee, slapen altijd en overal gemakkelijk ongeacht het tijdstip dat ze naar bed gaan, hebben heerlijke momenten op een dagwandeling in de bergen zonder dat ze overstuur raken omdat we niet terug zijn op het gebruikelijke tijdstip dat er normaal gegeten wordt, etc. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen beter spelen op speelplaatsen waar juist geen traditionele speeltoestellen staan, maar waar ze zelf creatief moeten zijn. Mijn oudste dochter heeft op vakantie geen behoefte aan het ontmoeten van andere kinderen, geeft spanning, en de jongste maakt juist overal vrienden, maar vindt het ook prima met ons. onze dochters praten nu nog steeds over onze rondreis in de VS een paar jaar geleden, ze waren toen 5 en 10, om de twee dagen een ander hotel, lange reisdagen, vroeg eruit, laat erin, een vliegreis met 3 overstappen en meer dan 20 uur onderweg, veel gewandeld, de drukte van Las Vegas opgezocht, maar de leukste vakantie van ze en ze willen graag terug. Zou mijn kinderen alleen niet snel mee brengen naar gebieden met gezondheidsrisico’s. Dat ben ik wel met je eens 😉

      Beantwoorden
    • Maar wie zegt dat deze kids geen rust en regelmaat en ruimte om zorgeloos te spelen en ontspannen meekrijgen. Misschien is die rust en regelmaat wel elke dag thuis geïntegreerd en spelen ze ontspannend in de weekenden. En gaan ze dan naar een speelplaats of zwembad. If combineren ze die dingen wel op vakantie. Er worden dingen ingevuld die je uit dit verhaal niet kan opmaken. Er staat nml niet dat ze geen ritme hebben op vakanties of nooit een speelplaats of zwembad bezoeken.

      En wat is avontuurlijk? voor de een is dat als een kind al in een boom klimt voor de ander is dat pas als je gaat skydiven en bungeejumpen. En hoe weet men of iets te intens is voor een kind. lijkt me dat elk kind anders is waar voor de een intens is is voor de ander saai.

      Als kinderen avontuurlijke ouders hebben zullen ze vaak ook al avontuurlijker aangelegd zijn waardoor ze dingen als minder intens ervaren.

      Dus voor iemand die niet avontuurlijk is opgevoed of aangelegd zal dit misschien al snel klinken als te intens en ongezond wellicht. Maar keep in mind dat wat voor de een zo voelt voor een ander niet zo hoeft te zijn. En die mensen gewoon super gezond en gelukkig zijn en hun elkaar dat. jij hoeft het niet zo te doen voor jezelf als je dat niet zo ziet. dat is toch geweldig dat we allemaal onze eigen keuzes kunnen maken. One love

      Beantwoorden
  10. Ja, het is allemaal prachtig. Zoveel mooie ervaringen voor de kinderen. Als ze ouders hebben die het kunnen betalen. Laten we wel wezen, niet iedereen kan het zich veroorloven om als gezin het ene jaar naar Cambodja op vakantie te gaan en het andere jaar naar Botswana.
    Ik hoop in ieder geval dat de ouders hun kinderen ook leren om niet op te scheppen over hun vakanties, anders krijg je dit:
    – Waar zijn jullie geweest?
    – Limburg.
    – Oh. Wij in Indonesië. Wij hebben de Bodoberoer gezien en de Kodomo varanen.

    Beantwoorden
  11. het lijken mij top ervaringen voor kinderen. wat leren ze nou van hangen met de massa op een camping… nee hoor lekker reizen, de wereld zien en leren van andere culturen, veel meer waard!

    Beantwoorden
  12. Dit is ook mij style van vakantie vieren. Jullie doen het goed. Niks van aantrekken van de verwende, en luxieuze Style van anderen die commentaar gaan geven. Ieder zijn eigen manier van vakantie vieren.

    Beantwoorden
  13. Wij zijn met onze vier kinderen va de geboorte gewoon gaan reizen van iglo tentje,hotel maakt niet uit nooit meer als 2 dgn op dezelfde plek alles zien en ervaren ongepland van de noordkaap tot zuid Griekenland.Nu alle 4 volwassen werken wereldwijd maar hun blik is ook wereldwijd ,ze weten dat de wereld,mensen en meningen groter zijn dan hun achtertuin.ze zijn er flexibel door geworden

    Beantwoorden
  14. waarom maak je je druk over wat anderen vinden? iedereen heeft zijn eigen ideeën en voorkeuren. je hoeft hoenjij vakantie viert toch niet te verdedigen? wij gaan ook niet naar een camping of resort omdat we dat niet leuk vinden en als jij gewoon voor je ideeën staat dan houd dat gezeur ook op. die anderen projecteren hun ideeën en angsten op jou en je laat dat zelf toe of je besluit dat niet meer te doen.

    Beantwoorden
    • Stop maar met proberen uit te leggen wat sommige mensen niet begrijpen of willen horen.
      Lekker jullie eigen koers varen en met elkaar als gezin bijzondere ervaringen delen.
      Mochten de kinderen een keer een meer standaard vakantie willen (wat met elkaar ook heel bijzonder kan zijn), dan kunnen jullie dat misschien ook een keertje doen.

      Beantwoorden
  15. Jullie doen het fantastisch. Jullie kinderen hebben later iets te vertellen aan hun kinderen. Ze missen niets van hun kind zijn. Geniet er lekker van samen. De tijd gaat snel.

    Beantwoorden
  16. Je bent altijd loyaal aan je ouders en als je niks anders gewend bent is dit oke en zullen ze dat ook zeggen. Ik ging vroeger ook altijd op pad en op reis op vakanties met mijn ouders. Wist niet beter, maar merk nu pas wat ik daar echt van vond. Maak nu zelf combinaties tijdens reizen. Lekker op pad en genieten van waterparken, campings etc. Mijn kids vinden laatste altijd leukst. Jij vindt vervelend dat mensen oordelen over jou, maar je hebt zelf ook oordeel. Ben blij dat ik niet meer altijd wat hoef op vakantie en gewoon niks kan doen.

    Beantwoorden
  17. Blijkbaar voel je de behoefte om aan mensen uit te leggen over het hoe en waarom. Zodra je iets anders doet dan de massa ben je voor velen blijkbaar bijzonder. Dat zou ik omarmen. Je bent volwassen, mensen hebben altijd wel iets te zeuren. Als jullie dit leuk vinden en het werkt voor iedereen, why not. Sta erboven.

    Beantwoorden
  18. Prachtig al dat reizen. Wij willen ook wel heel graag de generatie zijn die het licht uit doet. Hoe kunnen we t zo verprutsen met z’n allen door te denken dat een ander maar wat minder luxe moet leven. Helaas gaan we niet wakker worden. Mensen zijn beter dan struisvogels, want zelfs met onze kop in t zand zijn we in staat alles om ons heen te verwoesten. Het is blijkbaar wat in ons zit, en omdat er niets gaat veranderen aan ons gedrag zijn we al lekker op weg. Mijn complimenten.

    Beantwoorden
    • Over schamen gesproken. Schaam je dat je alle leugens over z.g.n. klimaatverandering gelooft. Hoe naïef kun je zijn?? Zolang de elite een heel vliegtuig laat charteren om één enkel exclusief horloge op te halen in Parijs pak ik met plezier het vliegtuig! Zie je het dan niet?? De elite lacht ons gewoon uit met hun villa’s, privézwembaden en vliegtuigen. Ze kopen steeds meer land op. En de multinationals waarvan zij eigenaar zijn doen niks m.b.t. het milieu. Wordt eens wakker!

      Beantwoorden
    • lekker zelf thuis blijven en er over 10 jaar achter komen dat er hele andere factoren spelen bij het milieu ipv reizen.wij als postzegel lossen dat niet op wel de landen wereldwijd die om u en mij consumsiegedrag vollop productie en waar klimaat niet hoog op de agenda staat

      Beantwoorden
    • Inderdaad. Die kinderen overleven jullie reizen wel. Maar het hedonisme vind ik tenenkrommend. Je beseft je dat jouw kinderen en diens kinderen moeten opgroeien in een wereld die we allemaal met elkaar moeten delen en heel zien te houden, zodat het leefbaar blijft voor iedereen? Jullie verbruiken een ecologische voetafdruk van wel 10 westerse gezinnen bij elkaar opgeteld. En wel 100 gezinnen als de rest vd wereld ook mag meedoen. Ik heb hier geen respect voor.

      Beantwoorden
    • Wat is dat toch met jullie Klimaat gekkies dat jullie overal intrappen en mensen lastig vallen over die bullshit uitstoot lulkoek Word toch eens wakker mafkees

      Beantwoorden
  19. Heerlijk, wij zijn ook erg reislustig. Eén keer in een landal park geweest in Duitsland omdat de jongste een paar maanden oud was en onrustig kon zijn met slapen. Wij vonden dat spannend om te boeken, mijn vrienden en collega’s hadden de grootste lol erom, want natuurlijk ging het goedkomen maar het was zo uit onze comfort zone. Laat ons maar rondreizen zonder vaststaand plan. De kinderen vinden het ook fantastisch, ze genieten van de nieuwe avonturen. We letten goed op ze en hun behoeften en passen ons daarop aan. Ieder zijn eigen vakantie toch. Ik zeg heel eerlijk tegen anderen als ze onze reizen spannend vinden o.i.d. dat ik 3 weken zelfde resort/camping en daar weinig doen niets vind en dat het fijn is dat iedereen zijn vakantie op zijn manier kan vieren. Over het algemeen zijn mensen in onze omgeving vooral enthousiast en nieuwsgierig, ook als het niet hun ding is.

    Beantwoorden
    • Een breed perspectief op de wereld zou voor mij betekenen dat je je kinderen zowel jullie perspectief mee geeft op de wereld als dat van anderen. Dus zowel jullie manier van de wereld ontdekken als op een resort hangen of campinglife of… wat dan ook. Dat hoef je niet zelf te doen.
      Je kunt je kinderen ook met opa en oma, vriendjes of kampeb meegeven. Hebben ze die ervaringen ook en daarmee de bagage om geinformeerde beslissingen te nemen.

      Beantwoorden
  20. ik kan je helemaal volgen, jullie kinderen krijgen hele waardevolle dingen mee in hun jeugd. Tegelijkertijd krijg ik pijn in mijn buik bij het artikel,. Waarom zegt niemand iets over de voetafdruk. Vreselijk zoveel vliegen in korte tijd, een enorme ecologische voetafdruk hebben jullie! De kinderen zijn nog klein, maar het is ook belangrijk dat ze meekrijgen dat we de aarde graag willen behouden voor de generaties na ons. en dat we haar nog sneller naar de vernieling helpen als iedereen op aarde zou doen wat jullie doen.

    Beantwoorden
    • wat een gezever Maartje over ‘de ecologische voetafdruk’, je denkt zeker dat ze alleen met hun gezin in het vliegtuig zitten, zoals jij er over lijkt te denken, kan dus niemand meer met het vliegtuig reizen, maar ja, alle auto’s, bussen, vrachtwagens e.d rijden ook niet op electra of op water🤔 dus veel te veel uitstoot, erg slecht voor onze aarde toch, om maar te zwijgen over de industriële uitstoot. Sorry voor mijn soelaas, maar je zegt eerst dat je het tof vindt wat ze met hun kinderen ondernemen en vervolgens geef je ze een trap na door te zeveren over het vele vliegen wat ze doen, maakt natuurlijk niets uit of ze wel of niet in het vliegtuig zitten, het vliegtuig vliegt evengoed wel. Hoe ga je zelf met vakantie…..op de fiets?

      Beantwoorden
    • de aarde zeg je. waarom moeten wij met dit kleine land voor de hele wereld opkomen?
      of wij Nederlanders hetzelfde doen als de rest van de wereld is toch peanuts.
      iedereen werkt al meer met afval scheiden moeten wij de hele wereld op onze schouders dragen.
      nu niet en in de toekomst ook niet. in principe leef ik nu, niet in de toekomst. en iedereen vult zijn welverdiende vakantie zelf in.
      ga jij maar lopen naar al die landen in de wereld letterlijk.

      Beantwoorden
  21. waarom zo’n lang verhaal over die vakanties van jullie. alsof je de lezers wilt overtuigen. Niemand hoeft te worden overtuigd van jullie manier van vakantie houden. En als later mocht blijken dat jullie kinderen er toch niet van vonden, wat jullie nu denken dat ze er van vinden, krijg je dat wel van henzelf te horen

    Beantwoorden
  22. Leven en laten leven. Misschien moet iedereen dat tegeltje ergens in het zicht hangen. (ook voor mezelf soms). De massa resorts zitten al vol genoeg, op steeds meer plekken worden mensen gek van de massa’s toeristen. Wij gaan dit jaar naar een klein hotel in een klein plaatsje en buiten het hoogseizoen. Als meer mensen wat gespreider zouden reizen is de overlast stukken minder en economie meer verspreid. Jullie zijn een aanstaande trend 😉

    Beantwoorden
  23. Chapeau kan ik alleen maar zeggen (met een vleugje jaloezie). Het staat ver af van mijn realiteit maar ik zou willen dat mijn kinderen zulke vakanties mee zouden mogen maken. Ze minder wereldvreemd te maken. Ik denk dat je ze hiermee belangrijke normen en waarden meegeeft waar ze je later dankbaar voor zullen zijn. Je mag een trots een trotse ouder zijn! Het vraagt moed om anders dan anderen te handelen en ook om zo op reis te gaan met jonge kinderen. En man wat zullen ze hier veel van opsteken! Daar kan geen school tegenop!

    Beantwoorden
    • Ja, dat dacht ik ook. Heel mooi sociaal en cultureel, maar heel slecht voor het milieu. Kan zijn dat je toch deze keuze maakt, maar om dat helemaal onbenoemd te laten vind ik ook heel gek.

      Beantwoorden
      • Ik sluit me hier helemaal bij aan. Prima dat je je kinderen iets wil bijbrengen, maar is daar 3x per jaar een verre vliegreis voor nodig met het hele gezin? Levenslessen kan je ook in of om Nederland opdoen. We hebben ook genoeg mooie natuur (en cultuur/geschiedenis) in de nabijheid om niet 3x per jaar naar een ander continent te hoeven vliegen.
        Besef je ook dat dit voor velen financieel niet is weggelegd én dat er ook velen zijn die dit wel kúnnen betalen maar niet doen/willen omdat het niet wenselijk is voor o.a. het milieu/klimaat.

        Beantwoorden
      • Zolang de elite een heel vliegtuig laat charteren om één enkel exclusief horloge op te halen in Parijs pak ik met plezier het vliegtuig! Zie je het dan niet?? De elite lacht ons gewoon uit met hun villa’s, privézwembaden en vliegtuigen. Ze kopen steeds meer land op. En de multinationals waarvan zij eigenaar zijn doen niks m.b.t. het milieu. Wordt eens wakker!

        Beantwoorden
  24. Wat een vooroordelen. over wat hoort en goed is. sorry hoor, maar kinderen maakt het niet uit of ze nou een luxe zwembad hebben of in een riviertje zwemmen.
    juist niet zo luxe omgeving leert jonge kinderen ook dat niet alles van zelfsprekend is en dat je ook met de basis heel goed uit de voeten kunt en kunt leven.
    ik wou dat ik het geld ervoor gehad had.
    Als je je kinderen goed observeert en ziet dat het hun goed doet Doen!

    Beantwoorden
  25. Wat gaaf wat jullie doen. Wij gaan al een paar jaar ruim 5 weken weg. Meestal 3 landen en 4 campings. Ook geen megacampings met animatie enz. En ze genieten evenveel. Zeker als je toevallig ergens komt waar een zwembad is. En lekker lopen in de bergen.

    Beantwoorden
  26. Volgens mij is het fantastisch voor kinderen om op jullie manier vakantie te vieren. Als je één resort hebt gezien heb je ze allemaal wel gezien. Wat jullie kinderen aan ervaringen en herinneringen krijgen is onbetaalbaar denk ik. Ik hoop dat jullie nog veel van deze prachtige vakanties kunnen meemaken. En kritiek? Ik denk eerlijk gezegd dat sommigen gewoon een beetje jaloers zijn op jullie lef en ondernemingslust.

    Beantwoorden
    • Prachtige ervaringen. Ik denk dat het vooral wat jaloezie en vrees voor het onbekende is waarom jullie zoveel commentaar krijgen. Of misschien krijgen mensen onterecht het gevoel dat jullie anderen met de vinger wijzen. Prijs jullie wel gelukkig, dergelijke manier van reizen zijn om financiële redenen/tijdsgebrek niet voor iedereen weggelegd. All-inclusive reizen aan het zwembad zijn om meerdere redenen (die niet altijd correct zijn) dikwijls een relatief goedkope manier om te reizen. Dus wees niet te streng voor anderen. Een niet verre reis zonder het vliegtuig kan natuurlijk ook plezant zijn.

      Beantwoorden
  27. prima laat iedereen zijn eigen vakantie bepalen. ik moet er niet aan denken maar ik vind het Fanta stichting dat jullie dit doen. Laat iedereen zelf kiezen en de kinderen hebbeb echt wel vakantie. Al is de vakantie misschien niet doorsnee geniet ervan!

    Beantwoorden
  28. Ik vind dat u goed bezig bent. Ouders die vinden dat ze moeten zwemmen in ‘n zwembad zeggen dat alleen zodat zij de hele dag op hun luie reet en met mobiel in de hand de hele dag bij het zwembad kunnen blijven liggen. Daar hoef je niet voor naar het buitenland te gaan. Kan je in Nederland ook.

    Beantwoorden
  29. ik moet er niet aan denken om zo op vakantie te gaan. En daardoor mijn kinderen ook niet. voor jullie werkt dit en je moet dit lekker blijven doen! Je kent je kinderen het best en je merkt het vanzelf als ze deze manier van vakantie niet meer leuk vinden.
    Stop met uitleggen en ga gewoon. Hou het bij een standaard antwoord: ‘voor ons werkt dit.’ oid.
    Waar halen mensen het lef vandaan om zo te oordelen.
    Stel ie voor dat iedereen naar een resort zou gaan, hoe vol denk je dat die zwembaden dan zitten!
    Lekker ieder z’n ding en doen waar je gelukkif van word.

    Beantwoorden
  30. Ik denk dat je deze reacties krijgt, omdat heel weinig mensen zulke avonturen beleven. Dan is het al snel spannend en eng. Veel mensen durven dit niet!!! Wat gaaf dat jullie dit doen. Doe vooral waar je jezelf het prettigst bij voelt. Wat leren jullie kinderen veel van de wereld zeg. Super tof!!! Alle lof voor jullie.

    Beantwoorden
  31. geweldig!!
    ik wilde dat wij dat vroeger ook hadden gedurfd, denk dat er niks beter is om al vroeg andere landen en culturen te leren kennen, om zo de wereld straks beter te begrijpen, te begrijpen waar conflicten vandaan komen en dit van beide kanten te kunnen begrijpen

    Beantwoorden
  32. Wat een prachtige vakanties. De kinderen zullen dit hun leven lang onthouden en ze leren er enorm veel van. Wij deden dit vroeger met onze ouders ook, weliswaar niet zover weg, begin jaren ’60, en wat hebben we genoten. Met mijn dochters ooit 2 dagen all-inclusieve ingelast, omdat zij dat graag wilden. Ze waren meteen genezen en blij dat we verder gingen. Sowieso niets van meningen van anderen aantrekken, zeker niet van mensen die zoiets zelf nooit hebben ervaren en dus niet weten waar ze over praten. Veel plezier met het voorbereiden de volgende reis.

    Beantwoorden

Plaats een reactie