De herfst is ingegaan, 9 leuke gezinsactiviteiten

| ,

De herfst is weer begonnen

Die frisse ochtenden, knisperende bladeren onder je voeten, en de geur van regen in de lucht – het seizoen van warmte en knusheid is aangebroken. Het is de tijd van het jaar waarin de bomen hun bladeren verliezen, de temperatuur daalt en de avonden langer worden. De dagen van zwoele zomeravonden en ijsjes eten op het strand liggen achter ons, maar de herfst heeft zoveel te bieden dat je die koude dagen bijna vergeet.

Als moeder weet ik dat herfst een tijd kan zijn waarin het soms lastig is om de kinderen bezig te houden

De dagen worden korter, het weer kan onvoorspelbaar zijn en dat betekent vaak dat je meer tijd binnen doorbrengt. Maar de herfst biedt juist ontzettend veel kansen voor gezelligheid en leuke activiteiten die geschikt zijn voor het hele gezin, van jong tot oud.

Hieronder deel ik negen herfstactiviteiten die je kunt doen met je gezin. Of het nu zonnig is of regent, er zit altijd wel iets bij waar iedereen blij van wordt!

1. Bladeren verzamelen en kunst maken

De herfstkleuren zijn werkelijk magisch, en wat is een betere manier om deze schoonheid te vieren dan door bladeren te verzamelen en er iets creatiefs mee te doen? Maak er een leuke wandeling van in het bos of gewoon in de buurt. Laat de kinderen bladeren, eikels en kastanjes zoeken – alles wat ze mooi vinden. Wanneer je thuiskomt, kun je de bladeren laten drogen of direct aan de slag gaan met een knutselproject. Denk bijvoorbeeld aan een herfstkrans, een mooie collage of zelfs een boeketje van herfstbladeren.

Deze activiteit is perfect voor jongere kinderen die het leuk vinden om dingen te verzamelen en ermee te knutselen. Maar ook oudere kinderen kunnen hun creativiteit kwijt door ingewikkeldere kunstwerken te maken met bijvoorbeeld verf of glitter. Hang de kunstwerken in huis voor een gezellige, herfstige sfeer!

2. Pompoenen uithollen en versieren

Niets zegt herfst meer dan pompoenen! Of je nu kiest voor de klassieke Halloween-variant of gewoon een mooie versierde pompoen, deze activiteit is altijd een hit. Bezoek een lokale boerderij of een markt en laat de kinderen hun eigen pompoen uitzoeken. Vervolgens kunnen jullie samen de pompoenen uithollen en er gezichten of figuren in snijden.

Voor jongere kinderen die misschien nog te klein zijn om te snijden, kun je markers, verf of stickers gebruiken om de pompoenen te versieren. Het is niet alleen leuk om te doen, maar het resultaat is ook nog eens prachtig voor op de vensterbank of bij de voordeur.

3. Herfstwandeling met een speurtocht

Herfstwandelingen zijn perfect om van de natuur te genieten en tegelijkertijd actief bezig te zijn. Maak het extra leuk door er een speurtocht van te maken. Maak vooraf een lijst met dingen die je kunt vinden in het bos of park, zoals eikels, dennenappels, paddenstoelen, verschillende gekleurde bladeren of zelfs dieren zoals eekhoorns en vogels.

Geef ieder kind (en waarom niet ook de volwassenen?) een lijstje en laat ze onderweg alles afstrepen wat ze zien. Wie als eerste alles heeft gevonden, wint een klein prijsje. Het leuke aan deze activiteit is dat je het steeds kunt aanpassen aan de omgeving en het weer. Zelfs op een regenachtige dag is een speurtocht met regenlaarzen en een warme jas een groot avontuur.

4. Samen koken en bakken: herfstige lekkernijen

De herfst is dé tijd van het jaar om de keuken in te duiken en samen met de kinderen iets lekkers te bakken of te koken. Wat dacht je van een heerlijke appeltaart, muffins met kaneel en pompoen, of warme chocolademelk met marshmallows? Betrek de kinderen bij het bakken – laat ze ingrediënten afwegen, het deeg kneden of de versieringen doen.

Voor jongere kinderen is het leuk om simpele recepten te kiezen waarbij ze echt mee kunnen helpen, zoals koekjes versieren of fruit in kleine stukjes snijden. Voor oudere kinderen kun je wat meer uitdagende recepten proberen, zoals zelfgemaakte soepen of hartige taarten. Het is niet alleen leuk en gezellig om samen in de keuken te staan, maar je geniet daarna ook nog van een heerlijke maaltijd of traktatie!

5. Een filmmarathon met herfstthema

Sommige dagen zijn gewoon bedoeld om lekker binnen te blijven, vooral als het buiten regent of stormt. Waarom maak je van zo’n dag niet een filmmarathon? Verzamel een aantal films met een herfst- of Halloween-thema en maak er een gezellige middag van. Denk aan animatiefilms voor de kleintjes zoals “Coco”, en voor oudere kinderen kun je films zoals “Harry Potter” kiezen.

Zorg voor voldoende dekens en kussens, en maak het extra speciaal door samen popcorn of andere snacks te maken. Het fijne aan een filmmarathon is dat het een rustmoment is in de soms drukke dagen. Bovendien is het een geweldige manier om quality time door te brengen met het hele gezin.

6. Kastanjes poffen boven een kampvuur

Een echt ouderwetse herfstactiviteit is kastanjes poffen. Als je een tuin hebt of een plek waar je een kampvuur kunt maken, dan is dit echt een aanrader. Verzamel kastanjes tijdens een wandeling en poff ze later boven een vuurtje. Het ruikt heerlijk en het is een mooie gelegenheid om met het hele gezin rond het vuur te zitten.

Als je geen kampvuur kunt maken, kun je de kastanjes ook in de oven poffen. En als jullie buiten zijn, maak het dan extra gezellig door warme chocolademelk of thee mee te nemen en misschien wat marshmallows te roosteren. De herfst draait tenslotte om warmte en samen zijn.

7. Herfstfotografie

De herfst biedt een prachtige kans om te spelen met fotografie. De gouden tinten van de bladeren, het zachte licht en de mysterieuze mist zorgen voor prachtige plaatjes. Maak er een activiteit van door samen met de kinderen op pad te gaan met een camera (of smartphone) en foto’s te maken van alles wat jullie mooi vinden.

Oudere kinderen kunnen leren over verschillende technieken zoals close-ups of het gebruik van natuurlijk licht. Jongere kinderen kunnen simpelweg genieten van het vastleggen van hun omgeving. Thuis kunnen jullie samen de foto’s bekijken en eventueel uitprinten en in een herfstalbum plakken.

8. Bezoek een boerderij of pompoenveld

Veel boerderijen hebben in de herfst speciale open dagen of evenementen waarbij je een kijkje kunt nemen op de boerderij. Dit is een leuke activiteit voor jongere kinderen, omdat ze kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt en misschien zelfs kunnen helpen met het oogsten van groenten of fruit. Daarnaast zijn er vaak ook dieren om te knuffelen, tractorritten en natuurlijk pompoenvelden waar je je eigen pompoen kunt uitzoeken.

Het is niet alleen leerzaam, maar ook een fijne manier om buiten te zijn en te genieten van de frisse herfstlucht. Vergeet niet om een paar mooie foto’s te maken van de kinderen tussen de pompoenen – altijd een succes!

9. Zelfgebouwde hut in de woonkamer

Als het buiten te nat of te koud is, kun je binnen net zoveel avonturen beleven. Wat dacht je van het bouwen van een eigen hut in de woonkamer? Verzamel dekens, kussens, stoelen en alles wat je kunt vinden en bouw samen met de kinderen een gezellige schuilplaats.

Je kunt er een thema aan geven, zoals een herfsthuisje of een geheim bos. Laat de kinderen hun fantasie gebruiken – misschien is het een piratenschip of een sprookjeskasteel. Het bouwen van de hut is al een avontuur op zich, maar je kunt het ook combineren met een ander herfstthema, zoals een picknick in de hut of samen verhalen vertellen met een zaklamp.

De herfst is een seizoen dat vraagt om gezelligheid, warmte en creativiteit

Hoewel de dagen korter en kouder worden, biedt het juist een kans om samen als gezin nieuwe herinneringen te maken. Of je nu kiest voor buitenavonturen zoals een herfstwandeling of een speurtocht, of liever binnen geniet van een warme appeltaart en een filmmarathon, er is altijd wel iets te doen dat het hele gezin blij maakt.

De herfst nodigt uit om te vertragen en meer tijd samen door te brengen

Dus trek die warme truien aan, zet de koffie of chocolademelk klaar, en geniet van alles wat dit prachtige seizoen te bieden heeft. Samen met je gezin kun je de mooiste herinneringen maken, ongeacht het weer buiten.

Plaats een reactie