Ik verlang zo terug naar de tijd zonder mijn kinderen

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Mijn leven veranderde flink toen ik moeder werd

Toen ik jonger was, had ik een duidelijk beeld van hoe mijn leven eruit zou zien. Een carrière, verre reizen, lange avonden met vrienden en vooral: vrijheid. Dat alles veranderde toen ik moeder werd. Begrijp me niet verkeerd, ik hou met heel mijn hart van mijn drie kinderen. Maar er zijn steeds meer momenten waarop ik terugverlang naar de tijd voordat ik moeder werd.

De spontaniteit is ver te zoeken

Voordat de kinderen er waren, had ik tijd. Tijd om urenlang door een boek te bladeren, zonder te worden onderbroken door verzoeken om honger te stillen of doordringend geroep van “mama!” Tijd om zomaar de stad in te gaan, te lunchen met vrienden of een spontane roadtrip te maken. Die vrijheid, het zorgeloze bestaan, het missen van die tijd doet steeds meer pijn.

Ik lijk mezelf kwijt te zijn geraakt

Het moederschap is mooi, maar ook intens. Er zijn zoveel momenten waarop ik het gevoel heb dat ik niet meer ben dan alleen ‘mama’. Mijn identiteit lijkt te zijn verschoven van wie ik was naar wie mijn kinderen nodig hebben. Mijn dromen en verlangens zijn vaak op de achtergrond geraakt, overschaduwd door de dagelijkse chaos van het gezinsleven.

Hoe zou het zijn geweest zonder kinderen?

Soms vraag ik me af hoe mijn leven eruit zou zien als ik geen kinderen had. Zou ik nog steeds dezelfde persoon zijn? Zouden mijn ambities anders zijn? Het is niet zo dat ik mijn kinderen niet zou willen, maar ik mis steeds meer mijn oude ik.

Ik voel me er schuldig over

Er zijn dagen waarop ik me schuldig voel over deze gevoelens. Als moeder wordt er van je verwacht dat je alles opoffert, altijd paraat staat, en nooit twijfelt. Maar ik ben ook gewoon een mens, met behoeften en verlangens die verder gaan dan het moederschap.

Soms voel ik me weer even mijn oude zelf

Gelukkig zijn er ook momenten waarop ik een glimp opvang van mijn oude zelf. Als de kinderen allemaal vroeg op bed liggen en ik met een glas wijn op de bank zit, voel ik weer even die vrijheid. Of wanneer ik me verlies in een goed gesprek met een vriendin, zonder dat ik hoef te denken aan luiers of huiswerk. Het is een continue zoektocht naar balans. Hoe kan ik mijn eigen identiteit behouden terwijl ik mijn kinderen alles geef wat ze nodig hebben? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf niet kwijtraak in het moederschap?

Het is oké om soms terug te verlangen

Ik heb geen pasklare antwoorden. Wat ik wel weet, is dat het oké is om soms terug te verlangen naar de tijd voordat ik moeder werd. Het betekent ook niet dat ik mijn kinderen minder liefheb, het betekent dat ik meer ben dan alleen ‘mama’. 

Voel je niet schuldig

Dus, aan alle moeders die zich hierin herkennen: je bent niet alleen. We hoeven ons niet schuldig te voelen over onze verlangens en dromen. Ze maken deel uit van wie we zijn. En uiteindelijk maakt dat ons ook betere moeders.

NICOLIEN

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

1 gedachte over “Ik verlang zo terug naar de tijd zonder mijn kinderen”

  1. Ontzettend kinderachtig, komt natuurlijk ook door films.en series waarin vrouwen als.zelfstandig zonder kinderen met een hele verantwoordelijke baan neergezet worden. Daar.moet je toch echt doorheen prikken, stel.je eens voor.dat je 32 bent als.vrouw en geen kinderen en iedereen om je heen krijgt ze, dan is de aanstellerij wel over.

    Beantwoorden

Plaats een reactie