Evelien: “Ik krijg steeds meer commentaar over de manier waarop wij als gezin op vakantie gaan”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Reizen is onze grote hobby

Reizen met onze dochters is een van de dingen die mijn man Thomas en ik het liefst doen. We hebben twee meiden van zes en vier jaar, en samen proberen we zoveel mogelijk van de wereld te zien. Elke zomer maken we een lange, verre reis, en ook in de meivakantie trekken we er vaak op uit naar een verre bestemming. Soms lukt het zelfs om tijdens de kerstvakantie weg te gaan. Daarnaast maken we regelmatig stedentrips, om ook dichtbij huis nieuwe plekken te ontdekken.

We willen het echte lokale leven ervaren

Ons motto is altijd: basic, maar bijzonder. We slapen meestal eenvoudig, maar wel altijd met ons vieren op één kamer. Zo hebben we bijvoorbeeld een paar nachten doorgebracht in een hutje zonder elektriciteit en stromend water in Cambodja, en zijn we in Colombia te gast geweest bij een familie in een homestay, waar we een week lang samen met hen aan tafel schoven voor het avondeten. Voor ons zijn dit de momenten waarop we echt de manier van leven in een ander land kunnen ervaren. Het is het soort reiservaring dat ons inspireert en ons dichter bij elkaar brengt.

We gaan voor ervaringen ver weg van het massatoerisme

We houden van plekken die moeilijk te bereiken zijn, waar we ver van het massatoerisme kunnen zijn en helemaal worden ondergedompeld in het dagelijkse leven van het land. Geen resorts met glijbanen of kidsclubs, geen luxe restaurants, maar lange reisdagen, veel verplaatsingen, soms een zwembad als we geluk hebben, en vooral: onvergetelijke avonturen. Onze meiden lijken dit ritme inmiddels ook gewend te zijn. Ze vragen niet om pretparken of animatieteams, maar praten vol enthousiasme over de tempels die we bezochten, de dieren die we tegenkwamen, en de vrienden die ze hebben gemaakt zonder dezelfde taal te spreken.

Onze familie heeft andere ideeën over hoe op vakantie met kinderen

Toch merk ik dat ik steeds meer commentaar krijg vanuit onze omgeving. Eerst waren het vooral onze ouders, schoonouders en ook mijn zus. Ze vonden het onbegrijpelijk dat we onze kinderen ‘aan dit soort reizen blootstellen’. “Jullie gaan naar zulke afgelegen plekken, is dat niet gevaarlijk met zulke jonge kinderen?” vroegen ze vaak. “Waarom naar een malariagebied gaan en je kind daarvoor zelfs medicatie geven?” En: “Moeten jullie niet gewoon lekker op vakantie naar een resort waar de kinderen kunnen zwemmen en spelen?”

Ook ouders van vriendjes en vriendinnetjes keuren onze reizen af

In het begin legde ik het vaak uit, geduldig en met enthousiasme. Ik vertelde hoe de meisjes genieten van de avonturen, hoe flexibel ze zijn en hoeveel ze leren van andere culturen. Maar nu de meiden ouder worden en hun eigen netwerk krijgen, hoor ik steeds vaker vergelijkbare opmerkingen van andere ouders. “Ach, die arme kinderen, ze kunnen niet echt kind zijn op vakantie,” zeggen ze dan. “Vakantie moet toch draaien om zwemmen, spelen en nieuwe vriendjes maken?”

Maar wat is vakantie voor een kind?

Elke keer dat ik dit hoor, vraag ik me af wat ‘echt kind zijn’ eigenlijk betekent. Voor ons is het heel waardevol om onze kinderen te laten zien dat de wereld groter is dan de straat en direct omgeving waar ze wonen. Ik zie hen genieten van simpele dingen: spelen met stenen in een afgelegen dorp in Laos, het helpen plukken van fruit op een familieboerderij in Italië, verstoppertje spelen met kinderen in Botswana omdat er geen fysiek speelgoed is en urenlang kijken naar apen in een wildpark in Costa Rica. Dit is voor hen net zo’n groot avontuur als een dagje naar een waterpark, misschien zelfs groter. En ja, ze maken geen nieuwe vriendjes in een kinderclub, maar ze leren wel vriendjes maken in situaties waarin ze de taal niet spreken en toch op een andere manier verbondenheid voelen.

Het is mooi om te zien hoe onbevangen kinderen zijn

Wat me raakt, is dat er soms wordt gesuggereerd dat onze kinderen iets missen. Alsof zwemmen in een zwembad of het maken van nieuwe vriendjes in de kidsclub de enige manier is om vakantie te beleven. Natuurlijk, onze dochters zwemmen ook graag. Maar dan wel in een rivier of een afgelegen strand dat we op onze reizen tegenkomen. En vriendjes maken? Dat gebeurt ook, maar op plekken waar je elkaar niet altijd verstaat, waar een glimlach of een eenvoudig spelletje met een gevonden stok of bal genoeg is om contact te maken. Het is mooi om te zien hoe onbevangen kinderen zijn, hoe ze over grenzen heen stappen zonder dat er woorden nodig zijn.

Ik wil mijn kinderen ervaringen geven buiten onze comfortzone

Ik wil mijn kinderen laten zien dat er zoveel meer is dan alleen het vertrouwde. Dat je kunt genieten van dingen die anders zijn, dat je flexibel moet zijn, en dat niet alles altijd comfortabel hoeft te zijn. Onze reizen gaan niet over luxe en gemak, maar over ervaringen die hen vormen als mens. Ik wil dat ze opgroeien met een breed perspectief, met nieuwsgierigheid naar de wereld en respect voor andere manieren van leven.

Ik snap dat iedereen zijn reisvoorkeuren heeft

Natuurlijk begrijp waar de opmerkingen van anderen vandaan komen. Reizen zoals wij dat doen is niet voor iedereen. Het is vermoeiend, het vraagt om aanpassingsvermogen, en soms ook om geduld. Maar elke keer als ik onze dochters hoor praten over de landen waar we zijn geweest, voel ik dat we iets goeds doen. Ze leren dat de wereld complex is, maar ook prachtig. Dat er geen ‘één manier’ is om te leven of om gelukkig te zijn.

Deze manier werkt voor ons

Ik wil ook niet zeggen dat de manier waarop wij reizen de enige juiste is. Voor ons werkt het, omdat we het belangrijk vinden om onze dochters kennis te laten maken met andere culturen, levenswijzen en perspectieven. Ze leren dat de wereld divers is, dat er niet één waarheid is en dat het avontuur juist begint wanneer je uit je comfortzone stapt.

Onze manier van reizen verrijkt de ontwikkeling van onze kinderen

Dus nee, ik denk niet dat het zielig is dat ze niet elke vakantie doorbrengen in een resort of met nieuwe vriendjes in een kidsclub. Sterker nog, ik denk dat dit hen verrijkt op een manier die moeilijk in woorden te vangen is. En zolang ze blijven genieten van de avonturen, blijven wij onze backpacks pakken en de wereld verder ontdekken.

EVELIEN

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

17 gedachten over “Evelien: “Ik krijg steeds meer commentaar over de manier waarop wij als gezin op vakantie gaan””

  1. Heerlijk, wij zijn ook erg reislustig. Eén keer in een landal park geweest in Duitsland omdat de jongste een paar maanden oud was en onrustig kon zijn met slapen. Wij vonden dat spannend om te boeken, mijn vrienden en collega’s hadden de grootste lol erom, want natuurlijk ging het goedkomen maar het was zo uit onze comfort zone. Laat ons maar rondreizen zonder vaststaand plan. De kinderen vinden het ook fantastisch, ze genieten van de nieuwe avonturen. We letten goed op ze en hun behoeften en passen ons daarop aan. Ieder zijn eigen vakantie toch. Ik zeg heel eerlijk tegen anderen als ze onze reizen spannend vinden o.i.d. dat ik 3 weken zelfde resort/camping en daar weinig doen niets vind en dat het fijn is dat iedereen zijn vakantie op zijn manier kan vieren. Over het algemeen zijn mensen in onze omgeving vooral enthousiast en nieuwsgierig, ook als het niet hun ding is.

    Beantwoorden
  2. ik kan je helemaal volgen, jullie kinderen krijgen hele waardevolle dingen mee in hun jeugd. Tegelijkertijd krijg ik pijn in mijn buik bij het artikel,. Waarom zegt niemand iets over de voetafdruk. Vreselijk zoveel vliegen in korte tijd, een enorme ecologische voetafdruk hebben jullie! De kinderen zijn nog klein, maar het is ook belangrijk dat ze meekrijgen dat we de aarde graag willen behouden voor de generaties na ons. en dat we haar nog sneller naar de vernieling helpen als iedereen op aarde zou doen wat jullie doen.

    Beantwoorden
  3. waarom zo’n lang verhaal over die vakanties van jullie. alsof je de lezers wilt overtuigen. Niemand hoeft te worden overtuigd van jullie manier van vakantie houden. En als later mocht blijken dat jullie kinderen er toch niet van vonden, wat jullie nu denken dat ze er van vinden, krijg je dat wel van henzelf te horen

    Beantwoorden
  4. Leven en laten leven. Misschien moet iedereen dat tegeltje ergens in het zicht hangen. (ook voor mezelf soms). De massa resorts zitten al vol genoeg, op steeds meer plekken worden mensen gek van de massa’s toeristen. Wij gaan dit jaar naar een klein hotel in een klein plaatsje en buiten het hoogseizoen. Als meer mensen wat gespreider zouden reizen is de overlast stukken minder en economie meer verspreid. Jullie zijn een aanstaande trend 😉

    Beantwoorden
  5. Chapeau kan ik alleen maar zeggen (met een vleugje jaloezie). Het staat ver af van mijn realiteit maar ik zou willen dat mijn kinderen zulke vakanties mee zouden mogen maken. Ze minder wereldvreemd te maken. Ik denk dat je ze hiermee belangrijke normen en waarden meegeeft waar ze je later dankbaar voor zullen zijn. Je mag een trots een trotse ouder zijn! Het vraagt moed om anders dan anderen te handelen en ook om zo op reis te gaan met jonge kinderen. En man wat zullen ze hier veel van opsteken! Daar kan geen school tegenop!

    Beantwoorden
  6. Wat een vooroordelen. over wat hoort en goed is. sorry hoor, maar kinderen maakt het niet uit of ze nou een luxe zwembad hebben of in een riviertje zwemmen.
    juist niet zo luxe omgeving leert jonge kinderen ook dat niet alles van zelfsprekend is en dat je ook met de basis heel goed uit de voeten kunt en kunt leven.
    ik wou dat ik het geld ervoor gehad had.
    Als je je kinderen goed observeert en ziet dat het hun goed doet Doen!

    Beantwoorden
  7. Wat gaaf wat jullie doen. Wij gaan al een paar jaar ruim 5 weken weg. Meestal 3 landen en 4 campings. Ook geen megacampings met animatie enz. En ze genieten evenveel. Zeker als je toevallig ergens komt waar een zwembad is. En lekker lopen in de bergen.

    Beantwoorden
  8. Volgens mij is het fantastisch voor kinderen om op jullie manier vakantie te vieren. Als je één resort hebt gezien heb je ze allemaal wel gezien. Wat jullie kinderen aan ervaringen en herinneringen krijgen is onbetaalbaar denk ik. Ik hoop dat jullie nog veel van deze prachtige vakanties kunnen meemaken. En kritiek? Ik denk eerlijk gezegd dat sommigen gewoon een beetje jaloers zijn op jullie lef en ondernemingslust.

    Beantwoorden
  9. prima laat iedereen zijn eigen vakantie bepalen. ik moet er niet aan denken maar ik vind het Fanta stichting dat jullie dit doen. Laat iedereen zelf kiezen en de kinderen hebbeb echt wel vakantie. Al is de vakantie misschien niet doorsnee geniet ervan!

    Beantwoorden
  10. Ik vind dat u goed bezig bent. Ouders die vinden dat ze moeten zwemmen in ‘n zwembad zeggen dat alleen zodat zij de hele dag op hun luie reet en met mobiel in de hand de hele dag bij het zwembad kunnen blijven liggen. Daar hoef je niet voor naar het buitenland te gaan. Kan je in Nederland ook.

    Beantwoorden
  11. ik moet er niet aan denken om zo op vakantie te gaan. En daardoor mijn kinderen ook niet. voor jullie werkt dit en je moet dit lekker blijven doen! Je kent je kinderen het best en je merkt het vanzelf als ze deze manier van vakantie niet meer leuk vinden.
    Stop met uitleggen en ga gewoon. Hou het bij een standaard antwoord: ‘voor ons werkt dit.’ oid.
    Waar halen mensen het lef vandaan om zo te oordelen.
    Stel ie voor dat iedereen naar een resort zou gaan, hoe vol denk je dat die zwembaden dan zitten!
    Lekker ieder z’n ding en doen waar je gelukkif van word.

    Beantwoorden
  12. Ik denk dat je deze reacties krijgt, omdat heel weinig mensen zulke avonturen beleven. Dan is het al snel spannend en eng. Veel mensen durven dit niet!!! Wat gaaf dat jullie dit doen. Doe vooral waar je jezelf het prettigst bij voelt. Wat leren jullie kinderen veel van de wereld zeg. Super tof!!! Alle lof voor jullie.

    Beantwoorden
  13. geweldig!!
    ik wilde dat wij dat vroeger ook hadden gedurfd, denk dat er niks beter is om al vroeg andere landen en culturen te leren kennen, om zo de wereld straks beter te begrijpen, te begrijpen waar conflicten vandaan komen en dit van beide kanten te kunnen begrijpen

    Beantwoorden
  14. Wat een prachtige vakanties. De kinderen zullen dit hun leven lang onthouden en ze leren er enorm veel van. Wij deden dit vroeger met onze ouders ook, weliswaar niet zover weg, begin jaren ’60, en wat hebben we genoten. Met mijn dochters ooit 2 dagen all-inclusieve ingelast, omdat zij dat graag wilden. Ze waren meteen genezen en blij dat we verder gingen. Sowieso niets van meningen van anderen aantrekken, zeker niet van mensen die zoiets zelf nooit hebben ervaren en dus niet weten waar ze over praten. Veel plezier met het voorbereiden de volgende reis.

    Beantwoorden

Plaats een reactie