Trauma-coach Sabine: “Ik werd gebeld door een hoogzwangere vrouw die volledig in tranen was” 

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Ik heb gemiste oproepen van een onbekend nummer

Het is vrijdagmiddag, 16:00 uur, en ik zie drie gemiste oproepen van een onbekend nummer. Ik bel terug en hoor een gehaaste stem, maar de naam versta ik niet meteen. Zodra ik mijn naam noem, hoor ik iemand in tranen, gevolgd door een zucht van opluchting. Ze heet Esther en begint direct haar verhaal te vertellen.

Ze had vandaag haar bevallingsgesprek gehad

Ze is 35 weken zwanger en had vandaag een consult bij de gynaecoloog om de bevalling te bespreken. Omdat haar vorige zwangerschap eindigde in een keizersnede, betekent dit dat ze medisch zal bevallen, oftewel onder begeleiding van het ziekenhuis. Esther kreeg de keuze om vaginaal te bevallen of opnieuw een keizersnede te ondergaan. Wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad, mag je namelijk kiezen.

Ze kreeg flashbacks naar haar eerdere bevalling

Tijdens het gesprek met de gynaecoloog raakte Esther in paniek, wat haar enorm overviel. Het voelde alsof de deksel van een pan afvloog en ze werd overspoeld door een diepe angst voor de naderende bevalling. Ze kreeg flashbacks van haar vorige bevalling en was mentaal niet meer aanwezig tijdens het gesprek.

Tijdens haar eerste bevalling voelde ze onmacht

Ik luisterde rustig naar haar en vroeg hoe haar vorige bevalling was verlopen. Ze probeerde het in één woord samen te vatten: “Hulpeloosheid… Wat voelde ik me alleen en hulpeloos.” Ze gaf ook aan dat ze dacht dat ze de bevalling al had verwerkt en baalde ervan dat deze gevoelens nu weer naar boven kwamen.

We stoppen gevoelens vaak weg

In onze 24/7-maatschappij, waarin alles direct beschikbaar is, krijgen we vaak last-minute verzoeken. Vandaag besteld bij Bol.com en morgen staat de postbode op de stoep. Veel vrouwen worden getriggerd wanneer de bevalling nadert, vooral als ze een traumatische ervaring hebben gehad. Zo’n ervaring wordt vaak opgeslagen als trauma, opgeborgen in een ‘verhuisdoos’, veilig weggestopt voor later.

Bij een trigger kunnen de weggestopte emoties je overvallen

Deze onbewuste last kan dagelijks klachten veroorzaken, zoals een kort lontje, somberheid, verhoogde alertheid of juist passiviteit. Veel vrouwen realiseren zich niet dat deze gevoelens samenhangen met een nare bevallingservaring. Het overlevingssysteem drukt als het ware de bal van emoties onder water, maar wanneer er een trigger komt, kan die bal met kracht omhoog schieten. Dit gebeurde ook bij Esther. Toen de gynaecoloog over de bevalling begon, raakte ze in paniek. Haar hele lichaam verzette zich, omdat het dezelfde ervaring wilde vermijden. Esther was radeloos en wist niet wat ze moest doen.

Gezien de beperkte tijd maakte ik ergens een gaatje

Ondanks mijn drukke agenda besloot ik wat ruimte te maken en haar uit te nodigen voor een bevallingsverwerkingstraject. We hadden beperkte tijd, maar we gingen ervoor om het trauma zo goed mogelijk te helen en haar vertrouwen in haar lichaam en de komende bevalling te laten groeien.

De behandeling worp zijn vruchten af

Na slechts twee sessies kon Esther ontspannen terugkijken op haar vorige bevalling zonder dat haar lichaam reageerde, zonder emotionele lading. Ze voelde vooral vertrouwen en nieuwsgierigheid naar haar aanstaande bevalling. Na vier sessies had ze zelfs zin in de bevalling en voelde ze zich ontspannen en vol vertrouwen. Het was een prachtige transformatie. Binnen vier weken ging ze van angst naar vertrouwen, en dit heeft haar enorm geholpen!

Ze belde mij vlak na haar bevalling

Twee dagen na onze laatste sessie kreeg ik een telefoontje van een trotse Esther: “Sabien, onze dochter Liv is geboren… En wat was het een prachtige bevalling. Het voelt alsof deze ervaring een stuk van mijn vorige bevalling heeft geheeld.”

Vroeg herkennen van mentale klachten is van groot belang

Voor zulke mooie resultaten maak ik graag ruimte in mijn agenda voor last-minute verzoeken. Nog beter is het om eerder te herkennen wanneer je mentale klachten ervaart of onrust voelt bij het denken aan je bevalling. Er is niets mis met jou, en je hoeft dit niet alleen te doen. Zoek daarom hulp, want ook jij kunt weer genieten en vol vertrouwen je zwangerschap, bevalling en moederschap beleven.

SABINE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

:

Wil je meer informatie? Check mijn Instagrampagina: @meerzichtingeboorte.

Plaats een reactie