Mijn gezin leeft in armoede, nog meer bezuinigen lukt echt niet  

| ,

Ik heb met mijn man 2 kinderen

Jordy is 8 jaar en Veerle is 5 jaar. Wij hebben het nooit breed gehad. Altijd breidden we eindjes aan elkaar. We zagen in bad gaan als een enorme luxe. Dit deden we twee a drie keer per week. Ook de kinderen gingen er twee a drie keer per week in. We maakten er altijd een feestje van. Bootjes, poppetjes en bakjes, alles ging mee het bad in.

Toen kwam er een forse ophoging van de energieprijzen

We moesten altijd al op onze uitgaven letten. We konden zeker niet zomaar alles doen. Maar toen de energieprijzen omhoog gingen, kregen we het pas echt moeilijk. We probeerden de huistemperatuur van het huis een halve graad omlaag te doen. Het stond constant op 18.5 graden. De kinderen droegen allebei een dikke trui of een lekker vest. Ook probeerden we apparaten en het licht niet onnodig aan te laten. Ondanks onze maatregelen bleef de energierekening te hoog voor ons.

We zaten met onze handen in het haar

“Dan badderen we één keer per week”, zei mijn man. Ik dacht hier over na. Er was geen andere optie. We besloten zondag als baddag te kiezen. De andere dagen haalde ik een warm washandje over de voetjes, handen en gezicht van mijn kinderen. Er zat niet anders op. We moesten zoveel mogelijk besparen. Dit was de laatste bezuiniging die nog mogelijk was. We kochten of kregen al tweedehands kleding en voor de boodschappen renden we van aanbieding naar aanbieding.

We kunnen net ons hoofd boven water houden

Het is geen pretje. We zitten in een ongemakkelijke situatie. Er mag nu echt niets kapot gaan. Ik ben weleens bang dat de wasmachine ermee stopt of dat er ergens ineens een flinke rekening opduikt. Dan zijn we de sjaak. Echt. We kunnen niets extra’s betalen. Er is geen buffer. Nauwelijks ademruimte. Mijn man en ik verdienen niet veel door omstandigheden. We vragen toeslagen en al het extra aan, dat er is. Nog meer bezuinigen lukt echt niet. Laat staan sparen.

Het is wat het is

Ik geloof dat ook dit een fase is. Wij komen hier wel weer uit. Ooit. Ik gun onze kinderen de wereld en de maan. Ik ga proberen om uit deze ellendige situatie te komen. Mijn hoop is nu gevestigd op toekomstige omschoolmogelijkheden, zodat ik een betere baan kan krijgen. Dit kan helaas niet bij mijn man. We moeten accepteren dat hij in zijn situatie blijft. En dat is soms weleens moeilijk.

JUDITH

27 gedachten over “Mijn gezin leeft in armoede, nog meer bezuinigen lukt echt niet  ”

  1. Er staat zeker niks wat hun maandelijkse inkomen is, of ze kind gebonden budget aangevraagd hebben
    Leergeld ( voor laag inkomens)
    Dus het is lastig te beoordelen in welke situatie dit gezin verkeerd.
    Er worden ook al eerder toeslagen genoemd.
    Ziekte in gezin, veel medische kosten?
    Wel een opmerking dat dit gezin wel rekening houd met hun uitgave en niet gewoon doorleven met de gevolgen van dien.
    Raad dit gezin aan hulp te vragen van deskundige ( plaatselijke gemeente ) of andere instantie.

    Via Leger des Heils hebben ze ook des kundige in dienst,
    On geacht achtergrond, verslaaft, dakloos ed daar wordt helaas te veel aandacht. Je kan dit altijd vragen.

    Kees
    Werkers in de wijngaard

    Beantwoorden
  2. Wij doen de verwarming nooit hoger dan 16 graden. Als je je goed kleedt is dit een prima temperatuur en veel gezonder ook.
    Je kunt 4x per week bonen eten ipv vlees, is ook veel gezonder. Kringloop is beter voor de wereld ipv alles laten maken door Chinese kinderen.
    Verder doen wij een uur per dag fietsen en wandelen ipv auto of ov, ook gezonder. TV of computer hebben we niet, lekker buiten spelen. Zwemmen in natuurwater. Zeep ipv douchegel, geen snoep, nergens voor nodig. Ga zo maar door.
    Niet uit armoede maar uit rijkdom!
    Alles wat we over houden gaat naar de beleggingsrekening met een rendement van 10% (indexfonds). Voor zuinigheid hoef je niet arm te zijn!

    Beantwoorden
  3. Ik ben geboren in 1961 en gewend aan het niet maar zomaar alles hebben. Daarna wel gehad. Na de scheiding terug naar de basis. Vooral het dagelijkse koken omgezet naar grote hoeveelheden en invriezen bespaart veel. Alles vers en smakelijk voor 2 euro per maaltijd. Sporten doe ik nu gratis in het park om de hoek. Kachel een graadje lager en de was draaien bij opbrengst zonnepanelen. Douche timer en abonnementen opgezegd. Ieder op zijn/haar manier. Ik ben uit de schulden en kan mezelf en anderen nu soms verwennen. Hoe mooi is dat.

    Beantwoorden
  4. Ik leef al méér dan 20 jaar van ongeveer 1.000,- per maand, plus huur en zorgtoeslag van ongeveer 425,- (om te dure huur en zorgkosten te kunnen betalen… als alleenstaande.

    Brood van de bakker en vlees van de slager heb ik al tientallen jaren niet gehad: Lidl heeft betaalbaar brood en vlees en brood eet ik vier dagen later nog gewoon…
    daarnaast gaat er hier veel in de vriezer en gooi ik nooit eten weg…

    De kachel een beetje in de gaten houden, 20 graden is prima, één a twee maal per week douchen is voldoende als je geen zeer zwaar werk doet, waarbij je vuil wordt…

    Je moet je zeker niet schamen omdat je weinig te besteden hebt, maar trots zijn op jezelf en je gezin, dat jullie dit allemaal kunnen handelen !

    Beantwoorden
  5. wat een reacties!! zo zinloos: bad of douche? Deze mensen hebben duidelijk problemen sinds die energiecrisis. Wie niet?? Het is ook schandalig, die hoge kosten!! Commentaar hebben is zo gemakkelijk. Wat een maatschappij…

    Beantwoorden
  6. Wat een vreselijke reacties ALLEMAAL. We kunnen het blijkbaar niet laten mensen te veroordelen en aan Victemblaming te doen. Allemaal voortkomend uit eigen machteloosheid en schuldgevoel, dan gaan we wijzen of met nodeloze adviezen komen. Eigen schuld dat je arm bent, moet je maar niet…Helaas kun je het nooit goed doen als je pech hebt in het leven. De schuld ligt bij een systeem waar we inzitten om elkaar niet meer te willen helpen, geen verantwoordelijkheid willen nemen voor elkaar, de aarde en de democratie. De zorgeloosheid van de mensen hier die erg veel verdienen hebben het niet aan zichzelf te danken dat ze dat verdienen maar aan een systeem dat ze die gelegenheid geeft. Ik zal mijn situatie hier nooit laten zien, omdat de arme geesten dat niet verdienen. Verder petje af voor mensen die in zwaar moeilijke omstandigheden hun kinderen alsnog badderen.

    Beantwoorden
  7. De meeste reacties hier vind ik kort door de bocht. Ik weet uit ervaring hoe het is! En ik kan alleen maar zeggen (wat ik opmaak uit het verhaal) is dat je je best doet! Maar misschien is inderdaad hulp vanuit de gemeente een optie? een budget coach of misschien een Stadsbank via de gemeente? En wassen bij de wastafel is echt niet slecht hoor! warm water, lekker sopje, en soppen maar. misschien kan je water verwarmen in een waterkoker, en mengen met koud water in een emmer en dan gesopt de kinderen en jezelf afspoelen onder de douche? Het is maar een idee. Maar wat ik je vooral wil meegeven, schaam je niet!!

    Beantwoorden
  8. Bezuinigen is moeilijk.
    wij wonen in een 3 generatie woning d.w.z Opa, Oma , verstandelijk beperkte dochter, andere dochter ( weduwe) en 3 kleinkinderen 20_ 14 _13 jaar. Op een boerderij + adres 1 hypotheek.
    Gezamelijk koken eten enz.1 rekening voor de boodschappen. Tips
    * Maak een weekmenu
    * maak een deal met de groente man op de markt
    * afspraak met de bakker brood van 1 dag oud.
    * Kook voor 2x vries het in.
    * We halen vaak ook vlees afsnijsel op
    * En de vis die overblijft bij de visboer.
    Wij roken NIET en drinken alleen in het weekeinde.
    De kleinkinderen drinken Saskia van de Lidel , dat is bronwater met een smaakje.
    We bakken in het weekeinde 2 cakes.
    De andere Oma en Opa betalen de sport verenigi gen van de Kids.
    Arm zijn ja maar dat betekend niet ongelukkig zijn.
    Maar vinding rijk zijn, Marktplaats heeft zoveel te bieden. succes

    Beantwoorden
  9. vragen, vragen. het stukje roept er meer op dan het beantwoordt. maar de belangrijkste is.. hebben die mensen nu serieus geen douche en alleen maar een bad?! zelfs de oudere huizen hebben vaak een douche mogelijkheid in bad. twee minuten douchen kost minder dan een bad en je wordt er schoner van… verder hoop ik dat de kinderen niet stinken. andere kinderen hebben het feilloos in de gaten als er een klasgenootje niet fris ruikt en dat leidt tot gepest en uitsluiting. sneu want dit gezin heeft het al niet zo makkelijk lijkt me.

    Beantwoorden
    • Ja dit is een uitstekende vraag naar de ouders toe? is er geen douche in de woning ,een bad vullen 3x pw is niet te betalen?.
      Ik zou de kinderen grondig met water en zeep douchen ,want je wil niet dat hun gepest gaan worden omdat men erachter komt het gezin leeft in armoede!.En Aldi en lidl hebben veel goede aanbieding qua fruit en groenten en vlees. Veel sterkte en kracht toe aan dit gezin.

      Beantwoorden
  10. In bad gaan is in vergelijking met douchen een kostbare zaak, zeker als alle gezinsleden in bad gaan en het badwater steeds wordt vernieuwd, als ze dat laatste doen tenminste. Daarbij komt dat douchen veel hygiënischer is dan in bad zitten, waarbij je in feite in je eigen vuil zit. Dus dat zou ik als eerste aanpakken. Één keer per week is bovendien beter voor de huid dan iedere dag, dus daar zou ik me niet druk om maken. Opfrissen bij de kraan werkt net zo goed.

    Geen idee wat jullie lasten verder zijn, misschien is jullie huur of hypotheek eigenlijk te hoog, maar met een beetje vindingrijkheid tov andere zaken kun je best ver komen.

    Beantwoorden
    • In bad gaan is niet meer van deze tijd. Douchen met een zandloper op de wasbak is de norm. Mijn zoon en schoondochter leren onze kleinkinderen zo om te gaan met verspilling. Misschien een idee voor U ?

      Beantwoorden
  11. Niets mis mee om je te wassen met een washandje. Toen ik klein was werd er alleen gedoucht als de haren gewassen moesten worden. Pas toen ik uit huis ging ben ik me steeds vaker gaan douchen. Om pijn in mijn lijf minder te maken.
    Maar wordt de rest van het lichaam nou niet gewassen? Dat lijkt mij erg onhygiënisch…

    Beantwoorden
  12. Een bad is toch inderdaad wel een luxe (voor mij) .
    Fijn dat het toch 1x in de week kan.
    2x in de week even onder de douche zou ook een optie kunnen zijn.
    Voor de rest iedere dag ff met een washandje.

    Een jong gezin hebben is inderdaad financieel niet altijd makkelijk.
    Ik denk dat de meeste mensen dat wel herkennen.
    Dat kan inderdaad af en toe wat kopzorgen kosten, en vaak aanpassingen.

    Het gaat beter worden als de kinderen wat ouder worden.

    Beantwoorden
  13. Ben ook wel benieuwd naar meer context in dit verhaal. Twee inkomens en alle toeslagen en dan zo vast zitten, dan leef je of boven je stand of er gaat iets mis met de inkomsten. Wellicht handig eens een budgetcoach in te schakelen of bij de gemeente hulp te vragen. Of je verhaal bij Inkomen te delen en wie weet kunnen lezers advies geven.

    Beantwoorden
  14. warom gaat ze niet naar de voedselbank en ik weet niet waar ze woon ze moet huurtoeslag zorgtoeslag
    en kindsgeonden budget aanvragen zo vlug mogelijk

    Beantwoorden
    • staat toch dat ze alle toeslagen al hebben en aanvragen wat er aan te vragen valt.

      snap alleen niet hoe je met 2 inkomens niet rond kan komen. dan doe je echt wat verkeerd.

      Beantwoorden
      • Er staat in het verhaal dat ze beide niet veel verdienen door omstandigheden. Wellicht heeft dat er iets mee te maken.
        Twee kleine salarissen kan minder zijn dan een normaal salaris.

        Beantwoorden
      • Er staat weinig tot bijna niets over het inkomen van dit gezin. Wie werkt er, voor hoeveel uur per week en in wat voor baan. Ook staat er zowel niets over het huis en woonplaats waar dit gezin woont. Dit artikel roept veel onterechte aannames en conclusies op. Die man is misschien wel ziek geworden of afgekeurd. En het huis is een 2 onder 1 kap, in een segment waar moeilijk verkoopt. Verkopen kan maar op 1 salaris een nieuwe hypotheek afsluiten is lastig. Zoiets bijvoorbeeld.

        Beantwoorden

Plaats een reactie