Het Gezinsbudget: “Ons totale inkomen is zo’n 2400″ 

|

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn gezin bestaat uit 3 personen: ik ben 30 jaar, mijn man 51 jaar en we hebben 3 kinderen (5, 4, en 2 jaar). Ook hebben we 4 katten, een cavia en een aquarium met een hoop mooie gekleurde vissen.

Welk werk doe jij?

Ik werk niet. Ik heb chronische rugklachten waardoor staand of zittend werk voor mij niet haalbaar is gebleken. Ik zorg full time voor de kinderen en mijn man is conciërge op een school en werkt full time.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man verdient rond de 2400 netto per maand. Daarnaast krijgen we toeslagen: 249 huurtoeslag, 605 kindgebonden budget en 126 zorgtoeslag.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

Niets

Hebben je schulden?

We staan onder bewind. We hebben een tijdlang veel te veel uitgegeven. We hebben een koopwoning gehad en kochten veel op rekening, uiteindelijk konden we onze hypotheek niet meer betalen. We leenden geld om gaten te dichten, maar dan kwam er weer een nieuwe schuld bij. Op een gegeven moment zijn we het overzicht verloren en via maatschappelijk werk van de school zijn we met bewindvoering in aanraking gekomen. We hebben ons huis verplicht moeten verkopen en er bleef een schuld over van 70.000 euro.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een sociale huurwoning (flat) met 2 slaapkamers, de kinderen slapen bij elkaar. Het is 670 per maand.

Gas/water/elektriciteit: 150 per maand.

Boodschappen: We hebben 85 euro per week om zelfstandig te kunnen uitgeven. Dit gaat voornamelijk op aan boodschappen, geld voor andere dingen hebben we niet echt.

Verzekeringen: 240 aan zorgverzekering en 30 aan inboedel en aansprakelijkheid.

Auto: We hebben de auto helaas weg moeten doen. We kunnen soms de auto van mijn schoonmoeder lenen. Verder doen we alles lopend, met de bus en mijn man gaat soms op de fiets.

Internet/tv/telefoon: We hebben allebei een sim only voor 17 euro en tv/internet kost 45 euro.

Abonnementen: Niet meer, de bewindvoerder heeft alles voor ons opgezegd.

Sport: Niet.

Kleding: Als de kinderbijslag is gekomen gaan we hiervan shoppen, bij winkels als Primark en Zeeman kan je heel goedkoop toch nieuwe kleding kopen. Dit maakt weinig uit met een kledingbank, dan kies ik natuurlijk voor nieuw.

Uitjes: We doen uitjes die niets kosten zoals naar de speeltuin en ergens picknicken. Mijn schoonmoeder neemt ons eens per jaar mee naar een dierentuin in de buurt, een groot feest voor iedereen.

Vakantie: We zijn nog nooit op vakantie geweest sinds de kinderen. We kenden elkaar pas kort daarvoor. Ik ben ook het liefst in mijn eigen huis en met 3 kinderen lijkt het me ook stressvol.

Sparen: Alles wat we over hebben is om onze schulden af te lossen.

Goede doelen: Nee, hier is geen geld voor.

Kinderopvang: Geen, want ik ben altijd thuis.

Overig: Ik knip ons hele gezin, toch een kostenpost minder. Voor verjaardagen en feestdagen krijgen we kado’s voor de kinderen via een stichting, dit is tweedehands speelgoed maar voor mijn kinderen als nieuw.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We zijn allebei niet goed met geld. Ik ben opgegroeid zonder vader en mijn moeder had geen tijd om ons over geldzaken te leren. Mijn man dacht dat hij het overzag, maar is op een gegeven moment het overzicht ook helemaal kwijt geraakt. We zijn ontzettend blij met de bewindvoerder, ze heeft al onze vaste lasten op een rijtje gezet. Zo wist ik voorheen niet wat we aan alle kostenposten uitgaven. We hopen dat ze ons nog lang kan helpen, ik ben bang dat het anders weer mis gaat. De bewindvoerder is aan het kijken of we in de schuldsanering terecht kunnen komen want de schuld aflossen gaat ons nooit lukken. Ik zie gezinsbudgetten met enorme inkomens langskomen, daarom wilde ik ons gezinsbudget ook indienen om dit soort situaties als de onze ook te laten zien.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Het is heel lastig om met zo weinig geld rond te kunnen komen, zeker met de gestegen prijzen. We zijn er dagelijks mee bezig. We maken nu elke week een weekmenu met de aanbiedingenfolders en proberen alvast iets extra’s te kopen aan eten voor de verjaardagen van de kinderen en feestdagen wat we kunnen invriezen. Ons weekbudget is ook met dit soort dagen niet ineens hoger. We gaan naar de voedselbank (zo blij dat dit bestaat) en kopen verder vooral B-merken. Ook halen we ‘overblijvers’-pakketten, dan eten we soms toch iets anders en zijn we nooit veel geld kwijt aan brood.

Waarop kan je bezuinigen

De bewindvoerder heeft ons aangeraden om na te denken of we de huisdieren geen ander huisje kunnen geven, maar dat weiger ik. Vooral de katten zijn als mijn kindjes en horen bij ons gezin. We geven hier €30 per maand aan uit. We roken allebei, dit is 20-25 euro per week. Ik weet dat dit heel zonde is, maar we kunnen niet zonder. Misschien dat we na deze onrustige periode met bewindvoering en schulden wel kunnen stoppen, als we minder stress hebben.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Om van onze schuld af te komen, maar zelf hiervoor sparen is volgens de bewinvoerder niet haalbaar.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

In het verleden hebben we vaker spullen gekocht op rekening, maar dit heeft dus slecht uitgepakt. De beste aankoop is voor alle 3 onze kinderen een tweedehands smartphone, eindelijk geen gezeur meer om schermpjes.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Dat was destijds ons huis.

Maakt geld gelukkig?

Ja, zeker. We hebben nu veel stress, het is een hele onrustige periode. Onze kinderen zijn nu nog klein en gaan mee met wat wij ze kunnen bieden. Maar wat als ze zich gaan vergelijken en zien dat anderen het vaak veel beter hebben? Ik heb heel blij met ons gezin, dat is mij alles waard en maakt mij diep van binnen het meest gelukkig.

MAARTJE

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

29 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Ons totale inkomen is zo’n 2400″ ”

  1. allereerst superstoer om anderen mee te laten kijken in jullie huishoudboekje. trek je niet te veel aan van het oordeel van anderen. jullie hebben inmiddels je verantwoordelijkheid genomen. superfijn dat je hulp krijgt van een bewindvoerder om de zaakjes weer op orde te krijgen. ik weet zelf hoe het is om chronische pijnklachten te hebben en om van een rookverslaving af te komen. iedereen heeft er een mening over, maar uiteindelijk kan je het ook omdraaien. ” wat fijn dat het hun niet is overkomen” en vervelend dat jullie wel in die situatie zitten. het is vast al moeilijk genoeg zonder de veroordelingen van anderen.
    jullie komen er wel! uiteindelijk is de liefde voor jullie gezin het belangrijkst!

    Beantwoorden
  2. 100 euro per maand aan roken? Ik snap goed dat dit een stressvolle situatie is, probeer toch stap voor stap te gaan bewegen bijv wandelen en/of hardlopen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar je moet ergens beginnen. Succes

    Beantwoorden
  3. “Mijn gezin bestaat uit 3 personen: ik ben 30 jaar, mijn man 51 jaar en we hebben 3 kinderen (5, 4, en 2 jaar)”. Dit is een groep 2-sommetje. Als je niet tot 5 kunt tellen, snap ik dat je in de schulden komt. De laatste keer dat ik keek, was 2 plus 3 nog 5, geen 3.

    Beantwoorden
  4. Wat vervelend dat je met je gezin in deze situatie zit. Ik vind een aantal dingen wel opmerkelijk. Een aquarium kost handen vol geld. Het vreet nl energie(stroom). Dat je een kat niet weg doet kan ik mij nog iets bij voorstellen, maar doe iig dat aquarium weg. Je kunt het verkopen, levert geld op wat je voor je kinderen kunt gebruiken. Dat jullie stress hebben snap ik, maar stop met roken! Zoek hulp bij het stoppen met roken en met het omgaan met stress. Ga wandelen, zoek praatgroepen, etc. Het is egoïstisch om het niet te doen. Jullie kinderen geef je een goed voorbeeld, je kunt meer geld besteden aan de kinderen. Zij kunnen er niets aan doen dat zij in deze situatie zitten. Nu hebben ze het misschien nog niet door, maar je zit er nog wel even in.

    Beantwoorden
  5. Dan hebben jullie totaal een royaal inkomen van 3400 euro, met al die hoge toeslagen. Véél mensen zouden daar blij mee zijn.
    Er zijn genoeg mensen die het met minder moeten doen. De meeste mensen moeten met z’n tweeën werken om aan zo’n inkomen te komen. Wij hadden destijds als tweeverdieners niet veel méér aan inkomen. En toen óók nog oppas nodig voor onze twee kinderen,
    waar je in die tijd alles zelf voor moest bekostigen en geen geld kreeg voor kinderopvang.
    Dus echt te klagen hebben jullie niet en je kunt niet méér geld uitgeven dan je hebt. Van dat geld zou je normaal gesproken nog heel goed van kunnen sparen.
    Je gaat toch voordat je ergens aan begint, kijken wat er binnenkomt en wat de vaste lasten zijn? Dit hebben jullie zelf veroorzaakt en daarvoor moet je nu op de blaren zitten. Succes en ik vind dat jullie dit zonder schuldsanering op moeten lossen. Het is jullie eigen verantwoordelijkheid en daar kan je de maatschappij niet voor op laten draaien. Wij moesten óók opletten wat we uitgaven en dat moeten we nog steeds.
    Ook misschien eerst na moeten denken, voor je aan drie kinderen begon? Je kon weten hoeveel kosten dat met zich mee zou brengen.
    En dan wat óók meerdere mensen zeggen, smartphones voor zulke jonge kinderen? Vanaf 12 of 13 jaar zou dat nog vroeg genoeg zijn geweest. Dat jullie het zo ver hebben laten komen is wel jullie eigen fout…

    Beantwoorden
  6. Gevalletje eigen schuld dikke bult. Eerst leven als een koning terwijl je daar gek geld voor hebt een nu mag je op je eigen gekweekte blaren zitten. Géén medelijden mee.. Bovendien, stoppen met roken, huisdieren de deur uit en er is voor jou vast wel een baantje te vinden dat je nog wel kan doen. Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast….

    Beantwoorden
  7. in de eerste plaats staat er 2400 euro netto inkomen. daar komen nog wel de toeslagen bij van ruim 900 euro.
    ik vind dat jullie dan een behoorlijk inkomen hebben.
    Ik hoop voor jullie als de schulden zijn afbetaald dat jullie dan nog wat begeleiding blijven houden.

    Beantwoorden
  8. Zelf ook een grote schuld gehad. nooit schuldsanering aangevraagd. zelf veroorzaakt, dus ook zelf oplossen door afspraken met schuldeisers.
    De maatschapij hoeft hier niet voor op te draaien vind ik. Heeft 10 jaar geduurd, maar zelf terug betaald en schulden vrij, trots op mezelf.

    Beantwoorden
  9. wat een oordelen wauw… niet normaal… deze mensen hebben hun persoonlijk verhaal gedeeld omdat er veel van deze verhalen zijn. Moedig en eerlijk.

    sterkte voor deze mensen én blijf erin geloven en er het beste van maken, jullie kunnen dit!

    Beantwoorden
  10. €85 per week zelfstandig uit te geven aan boodschappen voornamelijk. Met €30 voor de huisdieren en €25 voor het roken blijft daar bitter weinig (€25) van over voor het gezin met 3 kinderen.
    Dat kan niet kloppen.

    Sorry maar nog steeds zijn de prioriteiten niet op orde en gaat ‘ik wil’ bij jullie vöór op dat wat werkelijk nodig is, namelijk uit de schulden komen.

    Je hebt geen geld voor veel dieren en roken is geen levensbehoefte. Een telefoon voor kinderen onder de 12 ook niet.

    Verwar niet kunnen niet met niet willen. Je gedrag is de oorzaak van de ellende voor de kinderen.

    Je gedrag is ook de sleutel naar een beter leven dan je eigen leven voor je kinderen.

    Leer ze rookvrij te leven en geef ze het zelfvertrouwen dat het niet stom of achtergesteld maar juist slim en stoer is om niet aan trends en dure aangeleerde gewoonten mee te doen.

    Beantwoorden
    • als je 2400 euro heb per maand kan je er geen 2500 uit geven dan zal je de tering naar de nering moeten zetten bv in plaats van 30 euro aan roken uitgeven nu nog maar 20 euro dan heb je weer een tientje over per week daar heb je weer een klein boodschapje voor

      Beantwoorden
  11. Misschien kunnen jullie de hoeveelheid sigaretten die jullie roken halveren en dan een tientje sparen voor schoolspullen voor de kinderen en een noodfonds voor jezelf. Als je op een gegeven moment bv 100 euro opzij gelegd hebt is dat een mooie oefening voor als jullie alles weer zelf regelen. Wie weet lukt dat wel. succes!

    Beantwoorden
  12. Het is makkelijk roepen van de zijlijn dat weet ik, maar uiteindelijk hebben jullie jezelf in deze positie geplaatst. Toen kon het niet op en daar moet je nu de prijs voor betalen, inclusief je kinderen. Heb zelf in vergelijkbare situatie gezeten jong en onbezonnen, toen nog geen kids. We hebben onzelf uit de naad gewerkt om alles weer vlot te trekken. Tien jaar niet op vakantie geweest, alles ging naar de schuld. Niks schuldsanering of hulp van wie dan ook. Maar het is uiteindelijk gelukt en daar ben ik nu nog steeds supertrots op en ik wil ook nooit meer in die positie komen. Levensles. Hoop dat jullie er uit komen want het is een stressvol bestaan, succes.

    Beantwoorden
    • je doet het goed hoor. soms begin je met een achterstand maar het is goed dat jullie nu jullie zelf aan het herpakken zijn dat is zwaar met kids maar later zullen ook zij er van genieten. dan kunnen zij hopelijk wel genieten van de lessen die je nu leert en zelf niet hebt gehad.

      Beantwoorden
    • Dan kun je +/- 90€ per maand besparen door te stoppen met roken, en dan doe je dat niet omdat dat niet kan door de stress?
      Sorry maar dan “wil” je gewoon niet stoppen!
      Het is niet alleen zonde van het geld maar ook nog eens slecht voor je gezondheid.
      Als ze zouden stoppen met roken hebben ze 20/25€ per week extra voor boodschappen of om iets leuks te doen met het gezin.

      Beantwoorden
  13. ik kan me heel goed voorstellen wat dit voor het hele gezin betekend. we zeggen allemaal heel makkelijk stoppen met roken! of de huisdieren weg doen want dit kost extra geld. (meestal geeft dit je een beetje houvast in het leven)
    Verplaats je eerst in de situatie, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Waarom het zolang duurt voordat je eindelijk wordt “geholpen”? Ik heb hetzelfde meegemaakt en ik weet ook dat er aan bewindvoerders en schuldsanering heel veel geld verdiend wordt dit gaat ten koste van het gezin.

    Beantwoorden
      • top dat je ook de andere kant laat zien!
        en ik vind het goede tips om eens te proberen iets minder te roken en die 5€ die je wekelijks dan over hebt is in de maand toch 20 euries en k)na 6 maanden is het 100€ en na 1 jaar 200€. kun je ook wat leuks doen met kids of wat extra’s doen met kerst/ verjaardag enz. je hebt ook een dierenvoedselbank kijk daar eens na…dan is er weer meer voor de kids!

        Beantwoorden
    • Jouw betoog klinkt als de schuld en problemen bij anderen leggen. Jezelf als slachtoffer zien en niet zelf de volle verantwoordelijk pakken.

      Zelfs kritiek op de hulpverlening. En suggereren dat de hulpverlening iets doet ten koste van het gezin.

      Dat klopt niet. Zelf schulden maken is de oorzaak van alles wat nu je situatie is en de ellende waarin je je gezin hebt gebracht. En niet alleen je eigen gezin. Zie laatste alinea.

      Én dan is Nederland nog heel mild met schuldhulp en saneringen. In Amerika had je nu onder een brug geleefd met het gezin.

      Sommige mensen beseffen niet dat door schulden te maken bij bedrijven ook anderen in de problemen komen. Achter ieder bedrijf gaan mensen schuil.
      Grote bedrijven gaan misschien niet failliet omdat jij niet betaalde (kleine wel!!!), maar ze moeten daardoor wel hun prijzen verhogen wat weer anderen in problemen brengt.

      Beantwoorden
  14. Wat fijn dat jullie hulp krijgen en goed om je verhaal te delen. Meestal lijkt het in deze rubriek alsof de bomen aan de hemel groeien bij iedereen. Ik zou beslist niet meer huisdieren nemen want die zijn duur. Aan 1 kat beleven de kinderen net zoveel plezier.
    succes

    Beantwoorden
  15. Tjee, zo weinig te besteden en dat geld dan uitgeven aan smartphones voor peuters en kleuters èn aan roken ‘omdat je niet zonder kunt’. Dat heet verslaving. En de kinderen zijn kennelijk verslaafden in spe, dan aan schermpjes. Zonde.

    Beantwoorden
  16. ik snap alleen niet waarom je kinderen op zo’n jonge leeftijd al een smartphone geeft??? maar goed moet je uiteindelijk zelf weten.

    ik zou toch proberen te stoppen met roken, is ook beter voor je gezondheid, maar goed dat weten jullie zelf ook wel uiteraard.

    succes verder om alles op te lossen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie