‌Het Gezinsbudget van Romy: “We hadden niet verwacht dat deze aankoop ons nog steeds ontzettend veel geld zou kosten” 

|

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn gezin bestaat uit 3 personen: ik ben 30 jaar, mijn man 31 jaar en we hebben 1 dochter van bijna 2.

Welk werk doe jij?

Ik werd als office manager voor 32 uur per week (36 uur is fulltime) en mijn man werkt als kok, hij werkt 5 dagen van zeker 10-11 uur.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ik verdien 2241 en mijn man 2550 en zo’n 250 aan fooi contant. We krijgen 33 euro kindgebonden budget en 806 euro kinderopvangtoeslag.

Wat staat er nu op de spaarrekening?

9800 euro.

Hebben je schulden?

Naast onze hypotheek hebben we 14500 schuld bij mijn schoonvader voor de aankoop van een auto.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in hoekwoning redelijk dicht bij Amsterdam. Het is een oude woning die we helemaal hebben opgeknapt. Al ons spaargeld is erin gaan zitten en we zijn nog steeds niet klaar. We moesten zelfs bij mijn vader geld lenen voor een nieuwe (tweedehands) auto. Onze netto woonlasten zijn 733 euro per maand, we hebben ons vorige huis met een mooie overwaarde kunnen verkopen waardoor onze huidige maanslasten lager uitvallen.

Gas/water/elektriciteit: 400, in de winter zijn onze kosten enorm. Daarnaast natuurlijk de gemeentelijke belastingen.

Boodschappen: Zo’n 1000 per maand en dan doen we nog geen eens zo gek heb ik het idee.

Verzekeringen: Naast de zorgverzekering (180 per maand per persoon), 130 euro aan overige verzekeringen.

Auto: We tanken zo’n 2x per maand voor 75 euro per keer, daarnaast verzekering 50, wegenbelasting 35 en jaarlijks komt er toch minimaal 650 bij aan onderhoud.

Internet/tv/telefoon: Ik heb een abonnement van 40 euro per maand, mijn man voor 30 euro en voor tv en internet hebben we nu een aanbieding voor 35 euro per maand. Het loont om alles onder 1 aanbieder te hebben.

Abonnementen: Geen! Ik vergeet het vaak op te zeggen dus beter dat we geen abonnmenten meer nemen.

Sport: Niet.

Kleding: Voor onze dochter denk ik 100 euro per maand, voor onszelf heel wisselend afhankelijk van wat we nodig hebben. Ik denk beide 1500 euro per jaar?

Uitjes: We gaan wekelijks ergens lunchen of dineren met onze dochter, ook houden we van leuke uitjes zoals Efteling en andere pretparken/speeltuinen waar onze dochter al heen kan. Dit kost zeker 100 euro per week. Verder ga ik wekelijks met een wisselende vriendin lunchen of uit eten wat ook zo’n 40-50 euro per keer kost. Mijn man gaat eens per week wat drinken met vrienden, dat kort dan rond de 30 euro.

Vakantie: We gaan elk jaar wel een weekend weg voor zo’n 500-600 denk ik. Ook gaan we eens per jaar op vakantie, meestal naar Griekenland naar een mooi luxe hotel. Prachtige accomodaties hebben ze daar! Dat kost zo’n 6000 voor 2 weken inclusief alles wat we daar dan uitgeven. Dit is toch wel het hoogtepunt van het jaar.

Sparen: We sparen wat we over hebben, maar geven in de praktijk enorm veel uit aan ons nieuwe huis. Ons ‘oude’ huis heeft veel karakter, maar helaas ook heel veel verborgen gebreken. We lopen erop leeg. Zo hadden we houtrot in de fundering, moesten we alle elektriciteit vervangen en ga zo maar door.

Goede doelen: Eerlijk gezegd geen.

Kinderopvang: Onze dochter gaat 2 dagen per week naar de opvang, daarnaast past mijn schoonzus 1 dag in de week op. Mijn man werkt een dag in het weekend waardoor we allebei een dag doordeweeks met onze dochter hebben. De opvang kost ons 980 euro per maand.

Overig: We hebben geen kosten voor de kapper. Mijn beste vriendin is kapster en zij knipt ons als we met elkaar afspreken.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We houden van leuke dingen doen en erop uit gaan, we zitten niet graag een dag thuis. Hoewel onze dochter nog klein is, doen we toch allerlei uitjes waar ze wellicht nog weinig van mee krijgt maar we vinden het zelf ook heel leuk.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind het lastig om hierop te besparen, gezond eten kost nou eenmaal meer geld.

Waarop kan je bezuinigen?

Op uitjes zeker, maar we genieten hier enorm van met elkaar dus ik vind het al het geld waard.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen ooit een opbouw om de eerste verdieping te vergroten, maar ik wil denk ik niet weten hoeveel dit kost.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

We hebben veel geld uitgegeven aan spullen voor onze dochter, we willen graag in de toekomst een tweede en gaan de spullen zeker hergebruiken. Bij slechtste aankoop moet ik toch aan ons huis denken, het is heel mooi geworden maar wat een geld heeft het extra gekost.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Naast het huis onze auto.

Maakt geld gelukkig?

Ja deels wel.

ROMY

Wil jij ook je gezinsbudget delen: stuur ons een mailtje naar [email protected]

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

20 gedachten over “‌Het Gezinsbudget van Romy: “We hadden niet verwacht dat deze aankoop ons nog steeds ontzettend veel geld zou kosten” ”

  1. opvallend verhaal. ik ben niet iemand die snel oordeelt, maar misschien is het een idee om een capsule wardrobe te beginnen, zeker met een kleine van 2.
    dan kan je meer combo’s maken van kleding met minder kledingstukken .
    Nederland kan ook gewoon leuk zijn als vakantie bestemming
    het is inderdaad vervelend om houtrot te hebben, ik heb er gelukkig geen ervaring mee, dus hierover geef ik geen tips .
    wat een lening van je vader betreft, kan erger, maar het is zeker geen kattenpis
    Zolang deze ook gewoon wordt afgehandeld op een manier wat prettig is voor allebei .

    Beantwoorden
  2. Wat leven deze jongeren royaal en luxe, dat is meteen ook het probleem van deze generatie. 1000 euro aan boodschappen terwijl hij vooral op zijn werk eet? En max 3 personen waarvan 1 kind van 2? Waar laat je dat eten? Wat eet je dan? Met 3 mensen moet 500-600 euro ruim voldoende zijn en eet je nog steeds gezond.

    Ze geven 700 euro per maand uit aan uitjes, 6000 euro aan een zomervakantie in een luxe hotel, maar lenen bij papa voor een auto? Schaam je je dan niet?

    De jongeren moeten echt leren budgetteren, want als je zo luxe leeft, maar blijft klagen over je woning, terwijl dat nu juist hetgene is waar ze geld mee gaan verdienen. Het andere geld is weg.

    Beantwoorden
  3. oei wat een (ver)oordelingen allemaal weer. zo makkelijk om dingen van de zijlijn te roepen. de ene geeft nou eenmaal liever meer geld uit aan het ene en een ander liever aan het andere. altijd leuk om tips te krijgen van een ander maar leven en laten leven.
    #doeslief

    Beantwoorden
  4. 1000 euro boodschappen? met peuter? man die kok zijnde waarschijnlijk vaak op zijn werk eet? vakantie van 6000 euro? jullie leven er maar op los, zodra iets tegenzit een keer is het een catastrofe Typisch voor de prins/prinses generatie

    Beantwoorden
  5. Mensen, dit verhaal is of nep of schromelijk overdreven. Als je alle kosten (vakanties, uitjes, lunchen, stappen, boodschappen, gas/elektra, verzekeringen, tv / mobiel / internet, netto kinderopvang, auto / benzine, verzekeringen, etc. optelt, kom je op iets in de richting van 3800 per maand (optimistisch gerekend). Komt daarbij een hoekwoning bij Amsterdam, waar geen hypotheeklast voor staat genoemd, maar met een beetje geluk betaal je pakweg 1300 euro per maand. Dan zit je op een spaarbedrag van -100 per maand. Dat gaat niet lang goed.

    Beantwoorden
    • De woonlasten ontbraken inderdaad nog en hebben we nagevraagd bij dit gezin. Met dit bedrag meegenomen in de berekening, houden zij nog een bedrag over om te sparen. Bedankt voor je kritische blik!

      Beantwoorden
  6. zoveel uitgeven maar je beste vriendin die kapster naar mijn idee uitbuiten! die mag het voor niks doen?
    ze zien elkaar alleen als ze geknipt moeten worden bah leuke vriendin

    Beantwoorden
  7. dit verbaasd me echt hoor geld lenen voor een auto,ik denk vaak als het geld er niet is kan je ook geen auto kopen
    waarom dan zeker weer een grotere een duurdere dan jullie buren jullie buren hebben een BMW dan jullie een tesla zeket

    Beantwoorden
  8. 1. €1000 aan boodschappen is ontzettend veel. Probeer minder uit te geven door meer naar aanbiedingen te kijken en daar jouw maaltijden op af te stemmen. Hou bijvoorbeeld ook 1x in de week een boterhammetjeavond. Dit bespaart je namelijk in de kosten. Dit alles kan je makkelijk de helft bsparen wat op €6000 per jaar komt.

    2. Telefoonabonnement is ook te hoog. Je kunt namelijk bij Simyo een abonnement afsluiten voor onder de €15 waarmee je onbeperkt kunt bellen met daarna genoeg GBs voor internet. Je kunt hiernee €40 of meer op besparen.

    3. Jaarlijks geven jullie gezamelijk ongeveer €4200 uit aan kleding. Dit is best veel. Het zou beter zijn om pas iets te kopen als je het ECHT nodig heb.

    4. Wat betreft vakanties is het naar mijn mening een jaarlijkse vakantie niet echt nodig. Dit zou best wel om het jaar kunnen. Hiermee bespaar je jaarlijks €3000. Tevens een vakantie wat op budget en dichtbij huis is is ook geen verkeerd idee.

    5. De wekelijkse uitjes en drankjes met vrienden kan ook op bespaard worden. Probeer eens om de week af te spreken. Hiermee bespaar jullie gezamelijk €2080 op jaarbasis. Of nodig ze uit om bij je thuis te eten/drinken. Dit bespaart je nogal in de kosten.

    Dit alles kunnen jullie nogal wat geld besparen. Door dit 1 jaartje vast te houden kunnen jullie de autoschuld gelijk afbetalen. De jaren daarop kan er goed gespaard worden waardoor er meer deuren voor je open staan.

    Beantwoorden
  9. Misschien toch eens afstappen van het “luxe” leventje en uitgeven wat je wel hebt. de schulden van familie af betalen door zelf even een stap terug te nemen is tevens ook een goede levensles voor je dochter.
    Waarom zoveel geld in een huis pompen als je zelf al aangeeft dat je geen dag thuis wilt zijn en altijd wat leuks moet doen… misschien toch eens afvragen of het huis jullie wel gelukkig maakt!

    Beantwoorden
  10. Maar zonder gekheid: als je m2 2 volwassenen en een peuter voor €100 boodschappen doet en van mening bent dat je ‘niet gek’ doet, wat koop je dan allemaal wel niet?

    Beantwoorden
  11. Geen bouwkundige keuring uit laten voeren terwijl er sprake is van een oud huis en houten fundering? Als het werkelijk verborgen gebreken zijn, al geprobeerd de schade te verhalen bij de verkoper?

    Beantwoorden
  12. ik ben geschrokken wat zij uitgeven! €100 pm aan kleding voor hun dochter. Mijn zoon is ook bijna twee maar geef dat niet uit. €1000 per maand aan boodschappen, gezond eten hoeft niet zo duur te zijn. €75 euro per maand voor een tweede hands auto, is goud wat ze in die auto tankt?!
    Sorry hoor. Je kunt besparen op je mobiel. Er zijn ook sim only abonnement. Besparen op de boodschappen, waarom kom je niet toe met 150 per week?

    Beantwoorden
    • 75 euro per maand om te tanken is echt niet veel geld, afhankelijk van hoeveel kilometer je uiteraard rijdt. Ik was voorheen +/- 600 euro per maand aan benzine kwijt, rij dan ook zeker 3000/3500 km per maand.
      Nu met een elektrische auto ben alsnog 130 euro per maand aan elektra kwijt. Gelukkig denken de zonnepanelen dat vooralsnog.

      Beantwoorden
  13. ik verbaas mij over een schuld bij je schoonvader en daarnaast spaargeld van bijna €10.000. ik zou toch echt een deel van. mijn schuld aflossen en een buffer houden voor calamiteiten. Tevens zou ik de komende maanden even wat minder uitgeven om de rest van de schuld af te lossen en wat verder te sparen.

    Beantwoorden
    • Die buffer hebben ze dus, in de vorm van 10k spaargeld. Die verlagen om een kleine schuld (met mogelijk een vriendschappelijke of zelfs geen rente) af te lossen, lijkt me niet zo raadzaam. Dan moet je opnieuw lenen als de auto of wasmachine stuk gaat.

      Beantwoorden

Plaats een reactie