Meike krijgt de uitslag van de geslachtsbepaling van haar tweeling

| ,

Met 16 weken hebben we weer een controle in het ziekenhuis staan

We beginnen het gesprek door te vertellen dat de vergunning is gelukt en ik elk moment mijn Sedula kan gaan ophalen om mij bij de SVB in te schrijven. De gynaecoloog is duidelijk opgelucht en herhaalt tegen Farley dat ze ook echt vond dat we anders terug hadden moeten gaan. Ze vraagt hoe het gaat en ik antwoord: “Ja, wel goed, maar ik ben wel nerveus voor de uitslag van de NIPT…” Farley vult aan: “Ja, en of het jongetjes of meisjes zijn!” (zucht, prioriteiten).

Ze fronst en kijkt naar haar scherm…

“Hmmm, ik heb geen NIPT-uitslag binnen gekregen?” Dat is gek. We praten over de bloedafname en ze vraagt welk bedrag ik heb moeten afrekenen. Ik geef aan dat het iets van 200 gulden was. “Oh,” zegt ze, “nee dan is er wat verkeerd gegaan! Want die NIPT is wel een heel stuk duurder!” Ze vraagt of we dan alsnog de NIPT willen laten afnemen en ik reageer met: “Ja, natuurlijk! We kiezen niet voor nevenbevindingen, maar het is wel fijn om, zeker met een grotere kans op afwijkingen vanwege een tweeling, grote handicaps tijdig te kunnen constateren.” Ze vertelt dat we gelijk naar het lab beneden toe kunnen gaan om daar te vragen wanneer ik zou kunnen laten prikken voor de NIPT.

Vervolgens begint ze aan de echo

Bij Nola en Vive hadden we al bij 14 weken een geslachtsbepaling en zagen we het zelf ook al tijdens de echo. Dat is nu wel even anders. Ze gaat zo snel over mijn buik dat ik door alle ledematen het bos niet meer zie. Geen idee waar ik naar kijk. Farley vraagt of zij het geslacht kan zien (hadden we ons dus wel op verheugd vanwege de uitslag van de NIPT). “Nee,” zegt ze resoluut. Ah. Oke.

De echo ziet er helemaal goed uit en we maken een nieuwe afspraak over twee weken

Ik loop door naar het lab beneden en informeer naar de NIPT. De kosten zijn omgerekend 750 euro (holy moly)! En omdat het Pasen is, zal het bloed pas een week later naar Nederland worden gestuurd. Dat betekent dat de uitslag pas over ruim 3 weken binnen zal zijn. Tegen die tijd ben ik bijna 20 weken en staat de 20-wekenecho al gepland. Het hele idee van de NIPT-test is dat je extra vroeg bepaalde afwijkingen zou kunnen opsporen om vervolgonderzoek te laten doen. De meeste grote afwijkingen komen meestal ook wel naar voren op een 20-wekenecho in de vorm van afwijkingen in de hersenen, nieren, etc. Niets kun je volledig uitsluiten, maar hierdoor gaat het wel een beetje het doel voorbij.

We besluiten uiteindelijk om de NIPT niet meer te laten doen

Een extra spanning erbij, want ik heb al het gevoel dat we een grote kans hebben op aangeboren afwijkingen omdat het een eeneiige tweeling is, en dan kunnen we ook niet alles onderzoeken wat er op dit moment mogelijk zou zijn. Wel besluit ik om direct een pretecho in te plannen. In het hele medische circus willen we ook een leuk moment inbouwen en we zijn natuurlijk super benieuwd wat we verwachten! We hebben allebei het idee dat het meisjes zijn, Farley meer overtuigd dan ik, maar vooral omdat we bij een jongen weinig kunnen voorstellen, laat staan 2! Wonder boven wonder kunnen we een echo laten maken op maandag, tijdens Pasen! Dus we hoeven niet eens meer lang te wachten tot we het weten!

Op maandagochtend gaan we eerst ergens koffie drinken tot het tijd is om richting de pretecho te gaan

Eenmaal aangekomen zit de deur dicht. Hmm. Vreemd. Ik app de verloskundige en gelukkig reageren ze snel: ze hadden de afspraak verkeerd in de agenda staan! Ze zitten nog aan de paasbrunch, maar als we even wachten, zijn ze er met een half uurtje. We rijden dus even een extra rondje en halen een koffie to go. Wanneer we weer terugkomen, is de verloskundige ook gearriveerd. Een superlief stel dat zich ook op Curaçao heeft gevestigd en een eigen praktijk is begonnen. Het warme gevoel komt hier gelijk naar boven.

Ik ga liggen op de stoel en ze begint aan de echo

Ze loopt de baby’s ook nog even langs en checkt alle belangrijke dingen die indicatie zouden kunnen geven op afwijkingen. Ze ziet niets geks. Na 10 minuten heeft ze dan goed in beeld wat we verwachten. En jawel, twee meiden! Een echt meisjeshuis! Jeetje, straks gewoon mama van 4 dochters! Wat een rijkdom!

MEIKE

Plaats een reactie