Anna: “Onze eerste vliegreis met Liv (8 maanden) was een totale ramp”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

We hadden een geslaagde vakantie gehad

Het was de laatste dag van onze heerlijke vakantie op Mallorca. We hadden een geslaagde tijd gehad en helaas zat onze vakantie er weer op. Voor het eerst met onze acht maanden oude dochter, Liva. Gelukkig had ze zich geweldig vermaakt. Ze had heerlijk geslapen in de kinderwagen tijdens onze wandelingen en haar eerste zwembad ervaring vond ze fantastisch. Haar broertje Otis van twee had zich ook meer vermaakt dan anders nu hij een speelkameraadje had. De heenreis was zonder problemen verlopen, dus ik verwachtte dat de terugreis net zo vlot zou gaan. Maar ik kon er niet verder naast zitten…

Liva was al onrustig toen we het vliegtuig instapten

Vanaf het moment dat we in het vliegtuig stapten, leek er iets niet in orde met Liva. Ze was onrustig en huilde al voordat we goed en wel onze stoelen hadden gevonden. Ik zag mijn man al wat nerveus kijken en zei tegen hem: “Ik neem haar wel. Pas jij op Otis.” Ik probeerde haar te troosten maar dit lukte niet. “Misschien is ze gewoon moe,” dacht ik, “En valt ze zo lekker in slaap.” Maar toen we eenmaal opstegen, begon ze te krijsen. Haar gehuil werd luider en feller, en hoe meer ik probeerde haar te kalmeren met een flesje, borstvoeding, haar favoriete speeltje of een liedje, hoe meer ze in paniek leek te raken. 

Andere passagiers ergerden zich duidelijk aan het gehuil

Ik voelde de ogen van de andere passagiers op ons gericht. Eerst waren het blikken van medeleven, maar die sloegen al snel om in ergernis. “Ze krijgen hun eigen kind niet eens stil,” hoorde ik iemand fluisteren. De woorden drongen diep tot me door. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Liva’s gehuil sneed door merg en been, en mijn gevoel van onmacht groeide met de minuut. Ik voelde mijn hart steeds sneller kloppen en de lach die ik opzette zag er denk ik zeer krampachtig uit. 

Ik hoorde dat er nare opmerkingen werden gemaakt

Terwijl ik probeerde me te concentreren op mijn huilende dochter, hoorde ik iemand achter ons mompelen: “Het zou verboden moeten worden om met zo’n baby te reizen.” Ik wilde iets zeggen, uitleggen dat dit echt niet normaal was, maar de woorden bleven in mijn keel steken. Ik was zo druk bezig met Liva dat ik ook geen de energie had om me tegen die opmerkingen te verweren.

Ze viel precies in slaap toen het vliegtuig ging landen

Mijn man en ik probeerden afgewisseld alles om Liva te troosten, maar niets hielp. De vlucht leek eindeloos. De harde blikken en zuchten van de medepassagiers maakten het alleen maar erger. Toen we eindelijk landden, voelde ik me compleet uitgeput. Liva viel uitgeput in slaap, en ja precies toen we de grond raakten.

Bij de huisarts bleek wat de oorzaak was

Thuis aangekomen merkten we dat Liva nog steeds onrustig was. Ze huilde veel en leek ontroostbaar. Het was duidelijk dat er iets mis was. We besloten om haar naar de huisarts te brengen. Deze keek in haar oortjes en wat bleek: Liva had een flinke oorontsteking. De dokter legde uit dat de pijn tijdens de vlucht waarschijnlijk ondraaglijk was geweest door de verandering in druk, vooral tijdens het opstijgen en landen.

Mijn man ziet vliegen nu niet meer zitten

Mijn hart brak toen ik besefte hoeveel pijn ze gehad moest hebben. Plotseling voelde de kritiek van de medepassagiers nog harder aan. Ze hadden ons veroordeeld zonder te weten wat er echt aan de hand was. Liva en ook wij konden er niets aan doen, dit was gewoon pech. Hoewel ik nog steeds met gemengde gevoelens terugdenk aan die vlucht, weet ik dat we er alles hebben gedaan wat we konden. De volgende keer zullen we beter voorbereid zijn, maar na deze ervaring zal ik mijn man eerst moeten overhalen om weer met het vliegtuig op vakantie te gaan. Vooralsnog zegt hij dat hij dit niet meer ziet zitten nu de kinderen nog klein zijn.

MARE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

19 gedachten over “Anna: “Onze eerste vliegreis met Liv (8 maanden) was een totale ramp””

  1. Wat vervelend voor jullie, had je niet zien aankomen natuurlijk.
    Dacht wel meteen aan een oorontsteking, maar in de lucht kun je daar niets aan veranderen.
    10 jaar is wel overdreven, zodra een kind kan praten en vertellen waar het last van heeft, lijkt het mij prima om te vliegen.

    Beantwoorden
  2. Heel naar voor Liva en haar ouders en meevliegen en Otis. Reizen is altijd lastig met kinderen. Op welke wijze ook. De 1 wil ver en de ander dichtbij. Er is geen verkeerde keuze maar hoe een reis verloopt is afwachten. Een kind kan ook de wereld ontdekken als hij of zij zelf ouder en reislustig wordt. Reizen omdat ze dan op school kunnen pochen is ook niet echt cool he. Gaat om plezier en dat vind je overal..Ook in mooi Nederland en daar laat ik het bij!

    Beantwoorden
  3. wat voelt die Joris zich aangevallen en moet steeds reageren.Vreemd wil alleen maar een weerwoord geven. Je hoeft niet te vliegen,neem een ander vervoermiddel en geniet met je kinderen.

    Beantwoorden
    • Ik voel me helemaal niet aangevallen, maar het is van de zotte dat er mensen zijn die anderen een vliegreis misgunnen. Iedereen mag gelukkig eigen keuzes maken waarheen, hoe en hoe vaak hij reist en voor welk doel. Je hoeft niet te vliegen, nee, maar het kan en mag wel gewoon.

      Beantwoorden
  4. Oooh wat sneu voor vooral Liva die zo veel pijn gehad heeft moeten hebben. Maar zeker ook als vader en moeder zijnde, omdat je normaal niet zo’n huilend kindje hebt. En niet wetend wat er aan de hand was.

    Hopelijk moeten we er allemaal eens bij stil staan dat er altijd een reden kan zijn en we niet te snel over iets moeten oordelen!

    Hopelijk gaat het nu goed!

    Beantwoorden
  5. voor kind, ouders en de medereizigers een ramp, je weet vantevoren hoe pijnlijk het kan zijn.
    Nederland is groot en mooi genoeg, doe je kind, jezelf en anderen dit niet aan

    Beantwoorden
      • je kunt met de auto minimaal 15 Europese landen makkelijk bereiken dus doe het je kinderen, jezelf en je medemens niet aan om met kinderen onder de 10 te vliegen. Word de wereld letterlijk en figuurlijk een stuk mooier van.

        Beantwoorden
        • Oh, natuurlijk kan dat. En in dezelfde (of minder) tijd kun je ook Amerika, Afrika of Azië bereiken met het vliegtuig, waar ze op (behoudens een branden stoelriemen-vast-lampje) elk moment kunnen bewegen en toiletteren zonder te moeten stoppen. Ieder maakt z’n eigen keuzes, gelukkig.

          Beantwoorden
    • Precies dit! Vliegen met kinderen onder de 10, wat had je nou zelf verwacht? Behoorlijk wat zelfmedelijden dit hele verhaal. Kinderen, zeker babies, zijn geen robots dus hoe rustig en leuk jouw kind ook is in elke andere situatie, dat zegt niks over hoe het in een druk-veranderende omgeving gaat en of je normale trucjes werken. Met de auto kom je in minimaal 15 mooie Europese landen en ben je een ander en je eigen kinderen niet tot last. Hou een beetje rekening met elkaar en doe je lieve kids dit ook niet aan. Heel verstandig van je man dat hij de komende jaren liever voor een auto vakantie gaat!

      Beantwoorden
  6. Eerste wat ik aan dacht tijdens het lezen was een oorontsteking, ik heb nog geen kinderen en weet al minstens 10 jaar dat vliegen met baby’s veel risico’s met zich meebrengt voor oorontstekingen en zelfs hersenvliesontstekingen!
    Had tenmimste gewacht totdat ze 18 maanden oud was, heb echt enorm te doen met haar en kan me echt geen bal schelen dat jullie ongemakkelijk werden van boze blikken!

    Echt verschrikkelijk pijnlijk

    Beantwoorden
  7. Heel veel pech. Eenmaal als je kinderen hebt besef je ook dat van die opmerkingen al helemaal niet helpen. Je maakt de ouders alleen maar nerveus, waardoor het kind ook nog meer van slag raakt.

    Beantwoorden
  8. Pff, gelukkig voor jullie (en de anderen) duurt zo’n vlucht maar een uur of 2 tot 3, toch? Dit was gewoon pech – voor iedereen. Ik heb gevlogen met kinderen van de leeftijd van Liva en Otis voor 15 tot 16 uur (enkele reis). Doorgaans gaat dat gewoon goed. Het kan echt, hoor, vliegen met kleine kinderen.

    Beantwoorden
    • Dat het in sommige gevallen goed gaat wil niet zeggen dat je het ook moet willen. Die kleintjes zijn veel blijer op de camping 15 min van je huis, rij desnoods naar Frankrijk of Italië voor mooi weer als je dat perse wil. Tenzij je voor bijvoorbeeld familiebezoek of nood situatie met zo een kleintje moet vliegen moet je dat gewoon niet doen totdat ze een jaar of 10 zijn.

      Beantwoorden
      • Hoezo “moet je dat gewoon niet doen”. Dat bepalen ouders zelf wel. Naar Frankrijk rijden duurt langer dan naar Mallorca vliegen. Die ‘kleintjes’ vermaken zich doorgaans overal waar een zand, water, een emmer en schepje zijn. Het maakt hen niet uit waar ze heen gaan, dus dat ze ‘veel blijer’ zijn op de camping 15 minuten van huis, raakt kant noch wal. Ik ben toch blij dat mijn eventuele kinderen voor hun tiende meer hebben gezien en beleefd dan de camping op 15 minuten auto-afstand. Iets meer natuur en cultuur, iets meer zonzekerheid, ander eten, gebruiken, talen, enz. Als ouders al je wensen opzij zetten omdat je toevallig kinderen hebt en An op een of ander blog zegt dat je dat gewoon niet moet doen…

        Beantwoorden

Plaats een reactie