Mijn omgeving vraagt zich af waarom ik nog bij mijn man blijf

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Het is een vraag die me elke keer weer even van mijn stuk brengt. Niet omdat ik het antwoord niet weet, maar omdat het een vraag is die pijn doet. 

Het is een vraag uit zorg maar ook onbegrip

Wanneer vriendinnen of familieleden de vraag stellen, zie ik in hun ogen zowel bezorgdheid als onbegrip. Ik weet wat ze denken: waarom zou iemand bij een man blijven die haar niet gelukkig maakt? Waarom zou je blijven als het leven met hem zwaar en ingewikkeld is geworden?

Ze zien vooral de nare momenten

Ze zien alleen de buitenkant. Ze zien de dagen waarop ik uitgeput ben van de discussies, de dagen waarop ik mezelf moet forceren om te glimlachen en te doen alsof alles in orde is. Ze zien de tranen die ik niet langer kan verbergen en de momenten waarop ik mezelf verlies in gedachten, verlangend naar een leven dat eenvoudiger, rustiger is.

Het complete plaatje zien ze niet

Maar wat ze niet zien, is het hele plaatje. Ja, het klopt dat mijn man en ik het moeilijk hebben gehad de afgelopen jaren. De spanningen zijn opgelopen, en de liefde die ooit zo vanzelfsprekend, lijkt nu onder een dikke laag van teleurstelling en frustratie te liggen. We praten langs elkaar heen, vaak niet eens in dezelfde taal, hoewel we wel dezelfde woorden gebruiken. De verbinding die we ooit hadden, voelt soms oneindig ver weg. Maar wat ze niet begrijpen, is dat liefde niet altijd logisch is. Liefde is niet iets dat je aan- en uit kunt zetten als een schakelaar. Het is complex, chaotisch en soms verwoestend. En ondanks alles, is er nog steeds iets tussen ons dat me vasthoudt. Misschien is het de herinnering aan wat het ooit was, misschien is het hoop op wat het nog zou kunnen zijn.

Ik denk er wel eens aan om weg te gaan

Er zijn momenten waarop ik denk aan vertrekken. Aan hoe het zou zijn om ‘mijn koffers te pakken’ en een nieuw leven te beginnen. Maar dan komen de twijfels. En die zijn enorm. Wat als ik nooit meer iemand zoals hem vind? Wat als ik uiteindelijk spijt krijg, als ik me realiseer dat ik iets waardevols heb opgegeven in een moment van wanhoop?

We hebben ook positieve momenten

Er zijn dagen waarop hij me aan het lachen maakt, dagen waarop we elkaar begrijpen zonder woorden, waarop we samen een rust vinden die we nergens anders lijken te kunnen vinden. Op die momenten denk ik: dit is het waard. Dit is waarom ik blijf.

Het loslaten van je vastigheid is eng

Natuurlijk zijn er ook de praktische overwegingen. We hebben een leven opgebouwd samen, een huis, gedeelde vrienden en herinneringen. De gedachte aan het loslaten van dingen, het volledig opnieuw moeten beginnen, is beangstigend. Veranderen is moeilijk, zelfs als je weet dat het misschien beter voor je zou zijn.

Ik wil het de kinderen niet aandoen

En dan zijn er de kinderen. Hoe vaak heb ik niet gedacht: ik moet blijven voor hen? We hebben twee kinderen, twee meiden vol in de bloei van hun leven die we niet mogen teleurstellen. Verdriet doen. Maar ik weet ook dat ze het zien, de spanningen, de afstand. Ze verdienen beter dan dit. Maar het idee om hen een gebroken gezin te geven, dat ze twee huizen zullen hebben, dat ze allebei hun ouders niet dagelijks zien en moeten missen, is ondraaglijk.

Het is mijn leven, mijn keuze

Dus waarom blijf ik? Omdat ik nog niet klaar ben om op te geven. Omdat ik nog steeds geloof dat er een manier is om dit te laten werken, zelfs als ik niet weet hoe. Omdat ik van hem hou, ondanks alles, en omdat liefde, hoe beschadigd ook, de moeite waard is om voor te vechten. Het is niet het antwoord dat anderen willen horen. Ze willen dat ik voor mezelf kies, dat ik mezelf bevrijd van wat zij zien als een ongelukkige situatie. Maar dit is mijn leven, mijn keuze. En tot ik zeker weet dat het tijd is om los te laten, zal ik blijven. Voor hem, voor ons, voor de liefde die er ooit was en misschien nog steeds is.

ROOS

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

7 gedachten over “Mijn omgeving vraagt zich af waarom ik nog bij mijn man blijf”

  1. @mimi, je hebt helemaal gelijk!

    ik ben gescheiden, 3 kinderen. was niet gelukkig. Een scheiding is niet leuk, maar we hadden geen vechtscheiding, konden en kunnen nog steeds goed met elkaar.

    mijn zus is ruim 20 jaar ongelukkig ( vrij snel vanaf de start relatie) met haar man, veel ruzies en afgunst. Hun kind heeft daar onder geleden in zijn jeugd en ook geen goed voorbeeld gehad over een relatie!

    kun je je afvragen wat beter is…..

    Beantwoorden
  2. lijkt me een heel moeilijk leven
    iemand laten vallen kan altijd.
    misschien therapie proberen.
    je geeft je kinderen niet echt een goed beeld hoe liefde kan zijn.

    je moet niet blijven voor de kinderen.
    ze worden hier niet gelukkig van.

    Beantwoorden
  3. Niks “heel goed”. Je weet niet of deze situatie gezond en goed is. We zien slechts flarden van een vrouw op papier gezet. Eentje die, zo te lezen, ongelukkig is in dit korte leven dat ons gegeven is. Eentje die, mogelijk, zich laat leiden door angst om geen knopen door te hakken. Dat hoeft dus helemaal niet “heel goed” te zijn. Integendeel!

    Beantwoorden
    • Zij maakt een bewuste keuze waarvan zij denkt dat het de beste keuze is, alle voors en tegens in ogenschouw nemend. Het is prijzenswaardig dat iemand een keuze maakt en daar achter blijft staan en zich niet laat leiden door de waan van de dag of erger nog: een ‘keuze’ maakt naar wat anderen van haar verwachten. Dát vind ik heel goed.

      Beantwoorden
      • @Joris Tja je kunt het heel goed vinden, maar als je blijft vanwege de kinderen, dan kun je beter niet blijven. Kinderen voelen de spanning aan, horen de ruzies en frustraties. Geloof me; ik kom uit zo’n gezin.

        Beantwoorden
        • Als ik het goed lees, is ze nog niet klaar om op te geven, gelooft ze dat er een manier is om de relatie te laten slagen, houden ze van elkaar en wil ze ervoor vechten. Uit dit alles leid ik af dat ze probeert het tij te keren, niet dat het kansloos en/of uitzichtloos is.

          Beantwoorden

Plaats een reactie