De start van het schooljaar: heb je al een luizenkam in huis?

| , ,

De zomervakantie is bijna voorbij en dat betekent dat de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar in volle gang zijn. Nieuwe schriften, pennen en potloden zijn natuurlijk een must, maar heb je ook al een luizenkam in huis? Hoofdluis komt namelijk veel voor op school en verspreidt zich snel. In dit artikel geven we een aantal handige tips om luizen te voorkomen en behandelen.

De juiste luizenkam

Als je nog geen luizenkam in huis hebt, hebben we een aantal handige tips om de juiste te kiezen. Misschien dat je denkt dat dit helemaal niet uitmaakt, maar er zijn wel degelijk goede en slechte luizenkammen! Zo kan je bijvoorbeeld het best een kam aanschaffen met dunne tanden die tussen de 0,2 en 0,4 millimeter uit elkaar staan.

Ook is het handig om te zorgen dat de kam een lichte kleur heeft. Zo zie je makkelijker wanneer er hoofdluizen tussen de tandjes of op de kam zelf zitten.

Preventief kammen

Zelfs als je kids geen luizen in hun haar hebben, kan het handig zijn om regelmatig de luizenkam te gebruiken. Door dit het liefst wekelijks even te doen, ben je er snel bij als er in de klas van je kind opeens luizen zijn gesignaleerd. Je kunt het haar het beste doorkammen als het nat is, eventueel met een beetje conditioner erin zodat het extra soepel gaat.

Luizen gespot? Zo pak je het aan

Helaas, het is zover: er zitten kriebelende beestjes in het haar van je kind. Heel vervelend, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om er vanaf te komen.

Kammen

Ten eerste is het belangrijk dat je blijft kammen. Het beste is om dit op z’n minst twee weken lang elke dag te doen. Komen de neten er niet goed uit? Dep dan een doekje met azijn op het haar, zo komen ze makkelijker los.

Schoonmaken

Tijd om het huis door te spitten en alle spullen waar hun hoofd mee in aanraking is gekomen in de vriezer of een vuilniszak te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan kussenslopen, knuffels en dekens, maar ook mutsen, hoeden en sjaals. Stop ze een nacht in de vriezer of laat ze 48 uur in een afgesloten vuilniszak zitten.

Extra hulpmiddelen

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd en kom je alsnog niet van die vervelende beestjes af? Dan is het tijd om grof geschut in te schakelen. Zo kan je eens per week gebruikmaken van een luizenshampoo of -lotion. Blijf in deze periode alsnog elke dag kammen om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Op naar een nieuw schooljaar

Waarschijnlijk staan je kids te trappelen om weer terug naar school te gaan. Als ouder is dit natuurlijk ook hartstikke fijn! Wel is het handig om rekening te houden met de kans dat je kids luizen mee naar huis brengen. Door je goed voor te bereiden en de bovenstaande tips te gebruiken, ben je er hopelijk binnen no-time weer vanaf.

1 gedachte over “De start van het schooljaar: heb je al een luizenkam in huis?”

  1. “De zomervakantie is bijna voorbij”… Ik weet niet, maar op datum van publicatie (27-8-2024) zijn al 2 van de 3 regio’s gewoon gestart, hoor… Niks bijna v’oorbij’.

    Beantwoorden

Plaats een reactie